Hvorfor blogger jeg?

Det er flere bloggere som har stilt seg selv dette spørsmålet i løpet av de siste dagene. Bokdama har skrevet et godt innlegg om dette, Knirk har gjort det samme, og Anita har også tatt opp temaet på sin blogg. Dette er gjort i kjølvannet av Bok i P2 sine reportasjer om bokblogging, hvor blant annet jeg, Knirk, Janke og Bokdama har deltatt.

Da jeg startet denne bloggen, i januar i år, var det i all hovedsak av to grunner. Den ene var at jeg ønsket å dele bøkene jeg leste med andre. Når jeg har lest en god bok, bobler jeg over av iver etter å fortelle andre om den samme boken og det kan jeg gjøre gjennom en blogg. Jeg hadde også lyst til å holde en oversikt over alle bøkene jeg leste i løpet av et år, ikke bare ved å føre oversikt over dem i word-dokumenter, slik som jeg tidligere hadde gjort. Og for å bruke et veldig forslitt uttrykk: så ballet det bare på seg.

Jeg har alltid vært veldig opptatt av at folk bør lese, fordi jeg ser hvor stor nytte jeg har hatt av denne lidenskapen. Det er utrolig mye god helse i en god bok, mener jeg. En bok kan underholde deg og gi atspredning, men den kan også utvide horisontene dine, gi deg kunnskap, utfordre holdninger og gamle tankemønstre. Og det er på grunn av dette at jeg brenner å få flere til å lese, og brenner for å hjelpe bøker og forfattere med å få flere lesere.

Da jeg startet bloggen min hadde jeg bestemt meg på forhånd for at jeg ville være anonym. Det er bøkene og ikke meg som skal stå i fokus på denne bloggen. Når jeg tok kontakt med forfattere for intervju i begynnelsen, presenterte jeg meg også derfor bare som «Bokelskerinnen». Forfatterne var sporty og stilte opp likevel, og det setter jeg stor pris på. Det hele endret seg som følge av at jeg begynte å anmelde bøker for blant annet Litteratur i Vestfold, som naturlig nok ikke vil ha anonyme anmeldere. Det var i starten fryktelig skummelt at folk nå hadde en mulighet til å finne ut hvem jeg var, men jeg har ikke angret på det i ettertid.

Men tilbake til hvorfor jeg blogger: Den ene sjangeren jeg leser ( Young Adult / Paranormal Romance) vies ikke mye spalteplass i norske medier og jeg bruker blant annet andre blogger for å holde meg oppdatert på utgivelser og bøker jeg bør få med meg. Underhold meg, Pageturner Media og Marias Bokblogg er alle eksempler på flotte blogger jeg går til for å få tips om denne typen litteratur. ( Legg forøvrig gjerne igjen en link om du også har en slik blogg jeg bør sjekke ut)

De fleste av bøkene jeg leser innenfor de forannevnte sjangerne, leser jeg på engelsk, og det er en av hovedårsakene til at jeg også opprettet en bokblogg på engelsk i sommer. Det er ikke like lett å nettverke med andre, internasjonale bloggere, når man har en blogg på norsk. På Norwegian Book Girl poster jeg i all hovedsak anmeldelser og informasjon om bøker innenfor young adult/paranormal romance, men jeg har også en tanke om å bruke bloggen til å skrive litt om skandinaviske forfattere som blir oversatt til engelsk etter hvert.

Det er utrolig spennende å følge det internasjonale bloggmiljøet, og jeg har plukket opp mange tips og råd fra bloggere jeg har blitt kjent med der. Intervjuene jeg foretar med forfattere, er nettopp kommet i stand etter inspirasjon fra utenlandske bloggere. Jeg opplever at en bok blir mye nærere for meg, når jeg kjenner litt mer til bakgrunnen for hvordan den er blitt til. Og når jeg har lest en knakende god bok, hender det ofte at jeg gjerne vil snakke med forfatteren om boken for å få vite mer om inspirasjonskilder og arbeidsprosessen.

Det er også en kjensgjerning at det ikke er alle forfattere forunt å få store presseoppslag når de er ute med en bok, og her mener jeg at bloggerne kan hjelpe til med å gi forfatteren mer blest.Mange bloggere setter dessuten søkelys på andre utgivelser enn det journalistene i de store mediene gjør. Jeg har for eksempel veldig lyst til å kunne lese intervjuer av forfattere på andre norske blogger. 

Jeg tror heller ikke at bokbloggerne er en trussel mot de mer etablerte anmelderne i pressen. Tvert i mot mener jeg at vi kan virke side om side til beste for formidling av litteraturen. Mange bokbloggere, som meg selv og Solgunn, anmelder også bøker ved siden av å blogge.

I den grad tiden strekker til, pleier jeg å planlegge hva jeg skal blogge om i en egen bloggbok jeg fører. Det hjelper meg å holde oversikten over hvilke bøker som er lest og skal blogges om, hvem jeg kan tenke meg å intervjue og når de ulike sakene skal ut på de to bloggene mine. I all hovedsak forsøker jeg å poste hver dag, men i en travel hverdag er det ikke alltid man får oppfylt den målsettingen.

Bokbloggbøkene mine for året i år, og den jeg skal bruke til neste år:

Forøvrig oppfordrer jeg alle som vil lese fine bloggere, om å sjekke ut linkene mine. På høyresiden finner du oversikt over de skandinaviske bokbloggene jeg jevnlig titter innom. På venstre side har du de engelske bokbloggene jeg setter pris på.

Legg inn en kommentar