Rapport fra bokbad med Alyson Noël

Da har jeg intervjuet Alyson Noël på Litteraturhuset i Oslo, og selv om jeg hadde mange sommerfugler i magen på forhånd gikk det kjempefint.

Noël har opplevd stor suksess med sin serie De Udødelige, som er solgt til 36 land. Men hun har på ingen måte latt suksessen gå til hodet på seg. Tvert i mot. Som nevnt var jeg litt nervøs på forhånd, men det forsvant fort da jeg møtte henne og så at hun også var litt nervøs.

Intervjuet fant sted i Kjelleren på Litteraturhuset, et utrolig fint og intimt lokale hvor bokhandelen holdt til tidligere. Veggene er fulle av bøker, noe som gir en fin stemning og setter en god ramme rundt arrangementene som holdes der. Flere av Noëls lesere hadde også trosset snøværet og møtt frem for å høre på henne.

Noël var det jeg vil kalle et drømmeintervjuobjekt. Hun er åpen,varm og byr på seg selv. Hun er heller ikke redd for å bli personlig og svarte godt på alt hun ble spurt om. Vi snakket først litt om hva hun syntes om Norge, hvor hun skal være frem til 30. november. Det er første gang hun er her. Hun hadde ikke rukket å se så mye av Oslo før intervjuet, men jeg vet at hun dro på Munch museet rett etter bokbadet. De neste dagene venter to nye signeringer, besøk på en ungdomsskole og intervjuer med ulike medier.

Vi gikk nærmere inn på serien hennes og hvordan hun fikk ideen til å skrive den. De Udødelige er ikke hennes første skriveprosjekt, hun har skrevet flere bøker tidligere, men denne serien er hennes første inntreden i paranormal romance sjangeren. Og det var sorg som avfødte bokserien. Hun mistet flere personer som sto henne nær, og holdt også på å miste mannen sin og det gjorde noe med henne, fortalte hun. Gjennom Ever har hun beskrevet mange av de følelsene hun selv hadde som følge av dette, men hun var klar på at det er Evers søster Riley som hun identifiserer seg mest med.

Ever og Damen, som er navnene på hovedpersonene i serien, er nøye valgt. Hun er opptatt av uvanlige navn, og samler på dem. Ever var et navn hun hadde hatt lyst til å bruke lenge, og Damen er oppkalt etter stedet hvor hennes mann ble født. Hver gang hun skal introdusere en ny karakter, går hun til listen med uvanlige navn for å finne et navn hun kan bruke.

Hun fortalte også at hun har opplevd flere ting hun ikke kan forklare, blant annet mens hun gjorde research til serien De Udødelige ,og hun har lest mengder med bøker og artikler om reinkarnasjon, alkymi, spøkelser, chakraer, aura osv.

Vi snakket også litt om livet hennes generelt. Hun nevnte blant annet at hun hadde hatt en veldig vanskelig oppvekst og at hun tidlig måtte begynne å arbeide. Bøker var viktige for henne og hun drømte om å bli forfatter. En periode jobbet hun som flyvertinne, men etter 11. september 2001 fant hun ut at tiden var inne for å satse på skrivingen.

Hun er veldig disiplinert og forsøker å skrive 10 sider hver dag, og hun skriver fra sitt hjemmekontor i California. Her har hun selskap av fantasihunden sin Buttercup. Tidligere, når hun var ferdig med en bok, pleide hun å feire med å vaske hele huset. Nå tar hun pedikyr eller massasje eller noe lignende istedenfor. Hun har også fullstendig panikk uken før en ny bok kommer ut og er småkvalm og nervøs for mottagelsen. Hun fortalte også at første gang hun fikk vite at boken hennes hadde gått inn på bestselgerlisten i USA, satt hun i tannlegestolen og hun gråt hele veien hjem fordi hun syntes det var så stort og så uvirkelig.

Det er store planer i vente for henne og bøkene hennes fremover. Blue Moon og Shadowland kommer på norsk i 2011 og mars samme år kommer også siste bok i serien ut i USA. Det har fått tittelen Everlasting. Det kommer også to nye bøker med Riley. Noël har begynt på en ny serie, som har fått tittelen Soul Seekers, og første bok her kommer ut i 2012. Jeg tror hun nevnte at det ville skje på sommeren. I denne serien befinner vi oss i New Mexico og det er en jente som har hovedrollen i bøkene.

De Udødelige skal også bli film. Et stort filmselskap, hun ville ikke nevne navn enda, har kjøpt rettighetene og hun skal snart signere kontrakten. Det vil komme mer informasjon om dette på hjemmesidene hennes om noen dager. Jeg oppfattet det som at både De udødelige og serien med Riley skal filmatiseres. Hun hadde ingen spesielle skuespillere i tankene når det kom til rollevalg, men flere har nevnt for henne at Amanda Seyfrid ville ha passet i rollen som Ever.

I tillegg snakket hun litt om Miles og Haven, Evers beste venner, om hvilket budskap hun ønsker å gi leserne sine og hva hun liker å gjøre når hun ikke skriver. Og hvorfor hun har valgt å la Ever høre på Sex PIstols på ipoden. Etterpå signerte hun bøker.

Legg inn en kommentar