Vårens bokutgivelser

Flere spennende utgivelser venter oss på bokfronten etter at ribben er fortært og siste del av kalkunen er spist opp etter nyttårsfeiringen. Flere store navn kommer med bøker denne våren, og jeg har alt merket meg flere jeg vil lese.
Listen over romanutgivelser er lang, men mange vil nok sette ekstra stor pris på at Pax utgir Haruki Murakamis roman 1Q84 i mai. Boken ble utgitt i Japan i 2009, og etterspørselen var så stor at hele førsteopplaget ble revet vekk på selve utgivelsesdatoen. Daniel Glattauer, som har skrevet årets suksessroman Mot Nordavinden, er ute med Den syvende bølgen  20 mai. Her får vi vite mer om Emmi og Leo. Boken har fått flere priser i Tyskland. 
Jean M. Auel avrunder sin bestselgende serie Jordens Barn med De hellige hulers land, som kommer ut 30. mars. Ketil Bjørnstad kommer ut med De Udødelige 4. februar, en bok om en manns vei mot alderdommen. Merethe Lindstrøm er klar med Dager i stillhetens historie 31. januar og Helene Uri kommer med romanen Kjerringer 2 mai. Magne Hovden, som debuterte med Sameland i høst, er klar med ny roman allerede 14 januar. Den har tittelen mgp.
Umberto Ecos roman Kirkegården i Praha er klar for utgivelse på norsk 26. april og 1 februar kommer Flommens år av Margaret Atwood ut på norsk. Boken fokuserer på en liten gruppe overlevende etter en miljøkatastrofe, og tar opp trådene fra noen av Atwoods tidligere bøker. Nobelprisvinner i litteratur i 2009, Herta Müller, får utgitt sin roman I dag hadde jeg ikke villet møte meg selv på norsk 7 februar.
28. januar utkommer Den amerikanske terrorist av David Goodwillie. Boken ligger i kryssningspunktet mellom roman og thriller, og forteller historien om to unge amerikanere som planter en bombe i en bygning på Madison Avenue. Goodwillie har fått strålende anmeldelser for romanen, og noen har trukket sammenligninger mot Bret Easton Ellis. I De Utilstrekkelige handler det derimot om hverdagen til en frilansjournalist, ført i pennen av britiske Tom Rachman. Romanen har fått ekstremt gode tilbakemeldinger og er solgt til flere land. Den utkommer 2 mai. 
Den Navnløse av amerikanske Joshua Ferris har også fått gode tilbakemeldinger, og denne romanen utkommer 1. mars. 7 mars utkommer Et rike av sølv av Conn Iggulden, det fjerde bindet i Igguldens serie om Djengis Khan. Jenta som dykket i jordens indre av Sabina Berman har planlagt utgivelse 1 mars. Berman er en av Mexicos mest suksessrike manusforfattere.  

Knuter av Nuruddin Farah har planlagt utgivelse 8 mars. Farah er en stor, afrikansk forfatter fra Somalia, som ofte skriver romaner fra sitt hjemland. Krystallslottet av Jeannette Walls utkommer 5 mars og er basert på forfatterens egen, vanskelige oppvekst. 

Den usynlige broen av Julie Orringer betegnes som en uforglemmelig kjærlighetsroman og har utgivelse 20 juni.John Erik Riley utkommer med California Heimdal 10 januar og Aninatta Forna utgir Kjærlighetens egenartede hukommelse 28 januar. Den samme dagen kommer også Lavaløperen av Reinhard Stöcker og Skippy dør av Paul Murray. 17 januar er Ola Jostein Jørgensen ute med Klassikeren.   

Legender om Selvmord av David Vann kommer 17 januar, samme dag kommer også Eskil av Jakob Ejersbo. Mordets praksis av Kerstin Ekman kommer 15. januar (en roman som også faller innunder krimsjangeren.)

Andre romaner som utkommer denne våren er blant annet Elvens datter av Merice Briffa ( 1 april). Svanetyvene av Elizabeth Kostova (2 mai), Sommeren uten menn av Siri Hustvedt (1 mars), Julie av Anne Fortier ( 23 mai), Oppdagelsen av hekser av Deborah Harkness (15 mars), Magnetisørens femte vinter av Per Olov Enquist (18 februar), Mini Shopoholiker av Sophie Kinsella (16 mai), Sammen.Brudd av Eddy Poppy (2 mai) og Historien om fru Berg av Ingvild H. Rishøi ( 7 januar). Pascal Mercier er av mange kjent som forfatteren bak Nattog til Lisboa. 28 februar kommer hun med en ny roman på norsk, som har fått tittelen Lea

Juritzen forlag satser sterkt med flere titler på romanfronten. De gir ut Nakenbadestranden av Elfriede Vavrik 1. mars. Tyske Vavrik ble rådet av sin lege til å forsøke å ha sex fremfor å bruke beroligende piller da hun var inne i en dyp depresjon. Hun rykket inn en kontaktannonse, fikk svar fra mer enn hundre menn og gjenoppdaget sin egen seksualitet – noe som blant annet resulterte i Nakenbadestranden. 

Vandrerhjerte av Fabiola Santiago er en annen satsning fra Juritzen denne våren, som kommer 1. april. Engelen fra Galilea av Laura Restrepo kommer 8 april og her kan vi lese historien om Mona som blir sendt ut for å dekke en historie om mennesker som hevder å ha sett en engel i nettopp Galilea. Boken har mottatt en pris og Restrepo er anerkjent som en av de beste forfatterne fra Latin-Amerika. Juritzen forlag gir også ut romanen Reisen hjem, skrevet av Lori Lansens, 2 mai.  Mia Berner kommer med sin roman 13 på Juritzen forlag 7 februar.   

KrimPå krimfronten er det flere store navn på publiseringslistene denne våren, og det er svensk og dansk krim som dominerer. En torn i øyet av Julie Hastrup utkommer 21 mars. Hastrup er utdannet journalist og skriver om den unge, ambisiøse etterforskeren Rebecca Holm.

15 februar kommer endelig Lille stjerne av John Ajvide Lindqvist. Ni drager er tittelen på Michael Connollys nyeste roman på norsk, den kommer 21 mars. Mannen som ikke var morder av Mikael Hjorth utgis 15 februar og Kvinnene på stranden av svenske Tove Alsterdal kommer 15. februar.  

Det knytter seg store forventninger til Den siste gode mannen av A.J. Kazinski. Bak pseudonymet finner vi de danske forfatterne Anders Rønnow Klarlund og Amanda Kyle Williams. Så stor var interessen for boken, at den ble solgt til 12 land allerede før den var utgitt i Danmark. I Norge kan du lese den fra 14 mars. En annen forfatterduo, Camilla Grebe og Åsa Träff er også klare med en ny krimroman. Bitrere enn døden har utgivelsesdato 21 februar. Elias Palm er både modell og rettsmedisiner, og nå også krimforfatter. Hans krimroman Corpus Delicti kommer 28 januar og handler om rettsmedisineren Ella Andersson.

Håkan Nesser er ute med De Ensomme 28 februar, og Lotte og Søren Hammer, som i år har hatt Udyr ute på norsk, er klare med Demonen som gråt. Denne kommer også 28 februar. Danske Steffen Jacobsen kommer med Den gode datteren 15 mars og nok en forfatterduo, Kaaberbø & Friis, kommer med Et stille umerkelig drap 14 mars. Og er du en av dem som er glad i Jussi Adler-Olsen, kan du merke av datoen 20 januar i kalenderen. Da kommer Flaskepost fra P på norsk.

Blant norsk krim finner vi både debutanter og mer erfarne forfattere. Jørgen Brekke utkommer med Nådens omkrets 17 januar. Hogne Hongset fortsetter sin trilogi med boken Bedragerne, som kommer 15 april. Kjetil Try kommer med sin andre bok, Men fri oss fra det onde, den 10 mars. Forglemmegei er tittelen på Kurt Hanssens bok, og denne kommer 14 mars. Jan Ove Ekebergs I Sverdets tid utkommer allerede 17 januar, og er en ny krimroman fra Juritzen forlag. Ravnene av Vidar Sundstøl kommer 9 mai.

Mo Hayders nye roman på norsk heter Hud, og kommer 21. mars. Danielle Trussoni, som i år hadde Englelære ute på norsk, kommer med Englebyen 2. mai. Ved elven av John Hart kommer 15 februar og Frykt det verste av Linwood Barclay kommer 1 mars. Chelsea Cain fortsetter sin serie som etterforskeren Archie Sheridan og seriemorder Gretchen Lowell. Hennes nyeste roman på norsk kommer 31 mars og heter Mørketid.

John Verdon har hatt ledende stillinger i flere store reklamebyråer på Manhattan, men valgte å gi seg i yrket for å satse på skrivingen. Tenk på et tall utkommer 15 januar og handler om en seriemorder. Deon Meyer kommer med 13 timer 21 februar.Olen Steinhauer kommer med Turisten 15 mars og Harlan Cobens nye, Tilgi meg, kommer 10 februar.

Font Forlag har klart å sikre seg rettighetene til å gi ut Gillian Flynn på norsk, en krimforfatter jeg har hørt veldig mye bra om og som ligger i den engelske «skal lese» – hyllen min. Hun har hittil utgitt to bøker, den første, Mørke rom, kommer på norsk 15. juni. Publisher’s Weekly trakk frem boken som en av de beste som ble utgitt i 2009 og den har også fått andre strålende kritikker. Juritzen forlag har sikret seg Alicia Giménez-Bartlett, en av Spanias mest solgte og best likte krimforfattere. Klostergangens stillhet utkommer 18 mai.

Ungdomsbøker
På ungdomsfronten er det også mye bra i vente. Cappelen Damm fortsetter utgivelsen av House of Night serien av P.C. Cast på norsk, og tre bøker kommer med ganske raskt mellomrom på starten av året: Bedratt ( 6 januar), Fristet ( 31 januar) og Jaget ( 31 januar). To bøker i Alyson Noëls suksess-serie De Udødelige er også klare for utgivelse til neste år. Blå måne kommer 10 februar og Skyggelandet kommer 1 november.

Forførende Ondskap av Rebecca James fikk strålende mottakelse da den ble utgitt i år og forfatteren ble kalt «Den neste J.K. Rowling» av The Wall Street Journal. Du kan lese den på norsk 29 mars. Oppfølgeren til Perfekt Kjemi av Simone Elkeles, Grenseløs kjærlighet, kommer 23 mai.

En annen bok det knytter seg store forventninger til er Matched av Ally Condie. Mangschou forlag utgir denne på norsk i løpet av våren, i følge en kommentar jeg leste på Bokelskere.no.

Oppfølgeren til Rubunrød av Kerstin Gier, Safirblå, kommer 23 mai og bok fem i serien Pretty Little Liars av Sara Shepard kommer 2 mai. Jakten på Violet Park av Jenny Valentine kommer 4 januar og Ånden i maskinen av Patrick Carman kommer 11 januar.Per Nilsson og Katarina Kieri kommer med I dette treet 14 februar.

Norske ungdomsromaner
Flere norske forfattere er også klare med ungdomsbøker. Mari Moen Holsve kommer ut med Halvgudene, første del i en ny fantasy serie, 21 februar. Anneli Klepp har skrevet Hvis du elsker meg, som kommer 15 juni og Åshild Moldskred kommer med Mørketid 28 februar. Cornelius Jakhelln er klar med Nazi Jihad 23 mai. Hilde Hylleskaar kommer med Jeg vil være meg 7 februar og Liv Eirill Evensen lanserer Meg og en kritthvit t-skjorte uten trykk på 11 april.

Mirakel er tittelen på Renate Nedregårds roman som kommer 26 januar og Nicolai Holum og Rune Markhus har skrevet Når alle sover som kommer 21 januar. Einar Lund skriver på serien Rottekrigen og første bok herfra, Codys arv, kommer 21 mars.

For eldre ungdommer, kan nevnes av en ny bok av J. R Ward er ute på norsk denne våren. Min egen elskede kommer 5 januar. Samme dag utkommer også bok nummer 5 i serien om Anita Blake, Gravens hemmeligheter.

Dokumentarbøker

Blant dokumentarbøkene er det flere spennende nyheter. David Starkey er kjent som en tungvekter når det kommer til historien bak det engelske kongehuset. Hans biografi Elizabeth; kampen om tronen utkommer 1 februar. Anne Berit Vestby har skrevet dokumentar om seriemordersken Belle Guiness og Monica Kristensen har skrevet bok om Kings-Bay saken.

Deborah Borgen, kjent fra norske Fornemmelse for mord, kommer ut med Magisk hverdag 1 mars. Boken er skrevet sammen med Kim Bjørnqvist. Marianne Vikås har skrevet bok om Martine – saken, Martine – jakten på rettferdighet kommer 31 januar. Hilde Moi har skrevet om Baneheia i boken ved samme navn. Den kommer 10 februar.

Flere politikere er også aktuelle med bøker denne våren. Erna Solberg har skrevet Mennesker, ikke milliarder og den kommer 21 februar. Sylvia Brustad er ute med sine Politiske memoarer 1 februar.Ingrid Betancourt, som ble holdt som gissel i jungelen i seks år , har skrevet Selv tausheten tar slutt.  Den kommer ut 1 mars.

Flemming Rose, ansvarlig for publiseringen av Muhammed karikaturene i Jylland Posten, kommer med Taushetens tyranni 1 februar. 3096 dager av Natasha Kampusch kommer på norsk 15 februar. Ann Magrit Austenå har skrevet Arven etter sataniske vers og denne boken kommer 10 mars.

Lavkarbovinden feier over landet, og flere utgivelser innenfor dette segmentet står for tur denne våren. Sofie Hexeberg har hatt stor suksess med sin Frisk med lavkarbo. 6 januar kommer oppfølgeren, Frisk med lavkarbo – 100 oppskrifter. Sten Sture Skaldemann er klar med to bøker på norsk denne våren. Hvorfor går jeg ikke ned i vekt kommer 1 februar og Spis deg ned i vekt uten å sulte kommer samme dato. Atkins – den nye Atkinsdietten kommer også 1 februar og Kjernesunn familie i form kommer 6 januar. Stopp sukkersuget – slakt din indre godtegris kommer 1 mars.

Gro Nylander lanserer Småen i magen 8 mars og Alf R. Jacobsen er klar med Kongens nei: Midtskogen 10 april 1940 den 1 april. Pax forlag utgir Hunter S. Thompsons bok om Hell’s Angels 25 januar.

Haakon Bull – Hanssen kommer med Strålekameratene 20 april. Tine Solheims nye bok heter Retromasker og kommer 20 januar og Ellen Dyrop er ute med Sjarmerende uterom 1 mars.

Noveller 
På novellefronten kan blant annet nevnes Beethoven var en sekstendedel svart av Nadine Gordimer og Ubestemt tid av Jan Grue. 

OBS: Denne listen er på ingen måte uttømmende og er basert på mine egne søk. Feil kan forekomme og mange bøker er ikke med. Jeg vil lage en egen liste over alle vårens debutanter etter hvert.

Legg inn en kommentar