Boknyheter: Amazon med utlån av e-bøker, noveller skal øke leselyst m.m

Her er assorterte boknyheter jeg har snappet opp den siste uken: 

Nominasjonene til UPrisen er klare
Axel Hellstenius og Morten Skårdal (Fittekvote), Hilde Hagerup ( Alt som er galt med Georg). Tor Arve Røssland (Svarte – Mathilda), Arne Svingen og Christoffer Grav (Med egne øyne) og Sigbjørn Mostue ( Den siste magiker) er alle blant de nominerte til årets UPris. UPrisen gis til en ungdomsroman, og det er ungdommene selv som stemmer frem vinneren. I fjor vant Lars Mæhle for Landet under isen. Prisen deles ut under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer i mai.

Noveller skal øke leselysten
Noveller i digitalt format er fremtiden, i følge flere forlag. I en travel hverdag er det mange som ikke har tid til å kaste seg over mursteinsromaner og derfor vil forlaene satse stort på noveller og annen kortprosa i digitalt format fremover. Amazon oppretter for eksempel Kindle Singles, hvor det skal legges ut kortere verk for nedlasting. Blant norske bloggere er det også fokus på noveller dette året. Boklesebloggen har laget sin egen leseutfordring 52 noveller på 1 år. Den finner du her.

God krimvår
Krim er god butikk for forlagene, og denne våren kommer det ikke mindre enn 70 krimbøker, i følge Aftenposten. Avisen slår fast at krim har fått en høyere status i litteratur – Norge enn tidligere, og at hele underholdningsbegrepet er vridd i kriminell retning. Forlaget Oktober, som har Jon Michelet i stallen, ønsker også å gi ut mer krim og etterlyser gode manus.

Amazon starter utlån av e – bøker
Nå kan kunder av den store nettbokhandelen låne en bok i 14 dager. Bøkene kan kun lånes én gang, og man trenger ikke en kindle for å lese dem. Brukere av for eksempel iPads får også benyttet tjenesten. Tjenesten gjelder kun utvalgte titler

Gratis e- bøker gir salg
Et forlag opplevde en massiv økning i en forfatters salg når de ga bort første e – boken i en serie gratis. Det var en av temaene som ble tatt opp på The Future of Book Publishing Roundtable, som ble arrangert 11 januar, skriver nettstedet Galleycat. Det ble også foreslått å selge flere e-bøker samlet.

Danske forfattere utnytter nettets muligheter
Flere danske forfattere har oppdaget hvilke markedsføringsmuligheter som ligger i Facebook og videoer på Youtube. Gjenom reportasjer som blant annet viser hvordan forfatterne arbeider, skal flere bøker selges skriver kpn.dk.

Ikke skrivesperre
Det har lenge vært spekulert i om Karl Ove Knausgård sliter med skrivesperre, etter at lanseringen av Min Kamp sjette bok ble utsatt. Forlaget Oktober understreker at dette ikke er tilfelle, men at det blant annet skyldes reising i forbindelse med lanseringer i land som Sverige, Danmark og Italia. Min kamp bøkene har også solgt godt i disse landene.  – Vårt mål er at boken kommer ut mellom påske og sommerferien, sier Elisabeth Steen i Forlaget Oktober til Aftenposten

Bøker skal promoterekollektivtrafikken
Danskene tar i bruk litterære lokkemidler for å få flere til å kjøre buss og tog. «Tiden er din egen, når du kjører offentlig transport – nyt den» er slagordet i kampanjen som innebærer at kollektivselskapene også deler ut gratis bøker til sine passasjerer på utvalgte dager.

Georgs magiske medisin til teaterscenen
Flere husker sikkert Roald Dahls berømte klassiker fra barndommen hvor en ung gutt skaper en ny medisin som skal kurere hans bestemor for temperamentet hennes. Men det er ikke akkurat det som skjer når bestemoren drikker brygget. Nå blir boken teaterforestilling i London. Manuskripet er skrevet av David Wood og regien blir ved Phil Clark. Her kan du se traileren for forestillingen.

Legeromaner rives av hyllene
Legeromaner og romantiske romaner er god butikk i Danmark. i 2010 utga forlaget Harlequin 360 forskjellige romaner innenfor disse sjangrene og salget har passert 500.000 eksemplarer. En av ni solgte, danske bøker i 2010 var en romantisk kjærlighetsroman. Kirsten Drotner, professor i medievitenskap, kaller slike bøker «et lite åndelig stykke sjokolade».

Dansk krimkonge populær i Tyskland
Jussi Adler – Olsen blir kalt krimkongen av danske medier og opplever suksess også i utlandet. I Tyskland har bøkene hans i perioder solgt 16.000 eksemplarer daglig. Til sammen 860.000 eksemplarer av bøkene er solgt til de tyske leserne. I Norge har ikke bøkene solgt så mye, og forlaget forklarer det med at norske forlag opererer litt annerledes. – De har listet den første bog ud, og så kommer de til at slå helt vildt på den næste, men så sælger de den første billigt for at gøre den anden mere interessant«, sier Lene Juul til Politiken.

Gir ut C.S. Lewis bibel
Harper Collins skal gi ut en egen bibel basert på tekstene til C.S. Lewis. Den berømte forfatteren bak bøkene om Narnia regnes som en av de mest betydningsfulle kristne tenkerne. Tanken er at C.S. Lewis sine tekster skal gi bibellesere nyttig innsikt og åndelig føde og trekke dem dypere inn i bibelordene. Du kan lese mer om utgivelsen her.

Paranormal bokvår
Flere store forfattere innen YA og Paranormal Romance kommer med nyheter denne våren. Cassandra Clare kommer med bok 2 i sin serie The Infernal Devices, The Clockwork Prince. Clare kommer også med ny bok i sin serie The Mortal Instruments. 1. februar kommer The Sookie Stackhouse Companion og 29. mars kommer Lover Unleashed, bok nummer ni i serien The Black Dagger Brotherhood.12. april kommer The Gathering, bok nummer 1 i den nye serien Darkness Rising fra forfatter Kelley Armstrong. 1. juli kommer Forever, bok tre i Maggie Stiefvaters kritikerroste serie. Richelle Mead kommer med en ny bok 1. august, samme dag blir også den første tegneserieversjonen av Vampire Academy dagens lansert.

Også flere antologier er ventet denne våren. I Those Who Fight Monsters kommer det blant annet historier fra Rachel Caine, Carrie L. Vaughn, Lilith Saintcrow og Caitlin Kittredge. 5.april utkommer en antologi med historier fra Neil Gaiman, Melissa Marr, Holly Black og Cassandra Clare.

Per Oscarssons memoarer ble aske
Skuespiller Per Oscarsson, som nylig er rapportert omkommet i en brann sammen med sin kone, skal ha skrevet på sine memoarer. Oscarsson hadde arbeidet med stoffet, som skulle skildre hans lange liv og karriere, i flere år. Skuespilleren var kjent for å verne sterkt om sitt privatliv og mange så derfor frem til å lese den kommende boken. Det blir det ikke noe av. Manuset, som skal ha vært på rundt 500 –  600 sider, ble også flammenes bytte i den tragiske brannen.

Ny Harry Hole i august
Det har lenge vært spekulert i om Jo Nesbø vil komme med en ny Harry Hole roman før påske. Nå forteller forlaget at forfatteren har plassert seg selv i skriveisolat og at de håper at boken er ferdig tidlig i høst.

Bokkunst
Har du lyst til å skape kunst av din favorittbok? Hvorfor ikke prøve nettstedet Wordle? Her kan du legge inn teksten i boken, og nettstedet vil lage en egen collage for deg.

FRA BOK TIL FILM:

Flere skuespillere klare for Hobbiten
Elijah Wood er bare en av flere skuespillere som nok en gang trer inn i Tolkiens verdenpå det store lerretet i anledning filmatiseringen av Hobbiten. Wood skal nok en gang spille Frodo Baggins. Cate Blanchett (Galadriel), Sir Ian McKellen (Gandalf) og Andy Serkis ( Gollum) returnerer også til Tolkiens univers.

Skatten på sjørøverøya filmatiseres
Det skal lages en britisk miniserie av Robert Louis Stevensons berømte roman om unge Jim Hawkins, og Elijah Wood skal spille også her. Wood skal ha rollen som Ben Gun, en litt smågal person som lenge har levd alene på en øy. Steve Barron skal regissere miniserien.

Leonardo DiCaprio får hovedrollen i The Great Gatsby
DiCaprio har sagt ja til å spille Jay Gatsby i den kommende filmatiseringen av den klassiske boken skrevet av F. Scott Fitzgerald. Carey Mulligan skal spille Daisy Buchanan og regissøren blir ingen ringere enn Baz Luhrman. Filmen skal angivelig ha premiere i 2012.

George Clooney får hovedrollen i seriemorderfilm
Filmselskapet Fox 2000 har kjøpt filmrettighetene til boken The Monster of Florence. Boken forteller om de brutale mordene som skjedde mellom 1968 og 1985 i Florence i Italia. Det er blitt sagt at saken var en av inspirasjonskildene til Thomas Harris da han skrev Nattsvermeren. Til tross for flere arrestasjoner og rettssaker hersker det fortsatt tvil om hvem som virkelig begikk de grufulle drapene.

Twilight – stjerne i David Cronenberg film
Robert Pattison skal ha hovedrollen i Cosmopolis, filmatiseringen av Don DeLillos roman fra 2003. Filmen skal, som nevnt, regisseres av David Cronenberg og vil antagelig komme ut i 2012.

Helt til slutt:


Titt på denne videobloggen
Synne på bloggen Lesehesten fra Sørlandet har tatt i bruk videobloggens muligheter for å oppsummere bokåret 2010. Resultatet er blitt et inspirerende, spennende og ikke minst interessant innlegg som jeg anbefaler alle bokinteresserte å kikke på. Du finner det her. 

Hvilken bok lå på listene da du ble født?
Lurer du på hva folk leste i USA den uken du ble født? På BibliOz kan du finne svar på dette og mange flere spørsmål. Da jeg ble født var det Judith Krantz med boken Scruples som lå på på toppen av bestselgerlisten, tett fulgt av Bloodline av Sidney Sheldon. Mange av forfatterne som solgte godt da, skriver fortsatt. Titler av Rovert Ludlum og John Irving er eksempler på dette. Hvilke bøker solgte godt da du ble født?

Legg inn en kommentar