Boknyheter: romanpersoner i retten, Elizabeth George med ungdomsserie m.m

Her følger litt assorterte boknyheter: 
 
Rettssak om romankarakter
En noe spesiell rettssak finner i disse dager sted i Danmark. Rettssaken vil kunne få store konsekvenser for dansk litteratur i årene fremover.  En romanfigur i en bok har nemlig saksøkt forfatteren bak verket. I 2008 utga forfatter Claus Beck – Nielsen (et pseudonym) romanen Suverænen på danske Gyldendal forlag. På omslaget var det et bilde av Thomas Skade – Rasmussen Strøbech, en gammel venn av Nielsen. Beskrivelser av hovedpersonens hus, barn og hverdagsliv viser ifølge enkelte med all tydelighet at romanpersonen er basert på den virkelige Strøbech.

Strøbech har saksøkt Nielsen og hevder at han har offentliggjort private opplysninger om han og hans familie, samt brukt fotografier av ham både på boken og på reklameplakater uten hans samtykke. Nielsen forsvarer seg med at boken kun er en roman som tar utgangspunkt i en virkelig person. Strøbech har krevd 90 000 kroner i oppreising, samt at alle bøker blir tilbakekalt fra butikkene og destruert. Nielsens advokat mener at en dom i saken vil innskrenke den kunstneriske ytringsfrihet. Dom er ventet 17 mars. I kjølvannet av all debatten rundt Karl Ove Knausgårds utgivelser, kan dette bli interessant å følge med på.

Edgar awards er annonsert
Harlan Coben og Tana French er noen av forfatterne som har fått nominasjoner til årets Edgar Allan Poe Award. Prisen gis av foreningen The Mystery Writers of America, til de beste bidragene innen litteratur, film og teater. De endelige vinnerne vil bli annonsert 28. april.

Suksess for The Book Depository
Nettbokhandelen The Book Depository hadde en økning i omsetningen på mer enn 70 prosent i siste halvår av 2010. Det er ventet at inntektene for hele 2010 vil bli mer enn dobbelt så høye som i 2009. The Book Depository tilbyr gratis frakt til mer enn 100 land, og det blir betegnet som en av årsakene til de gode inntektene. Salg til andre land står for mer enn to tredjedeler av nettbokhandelens omsetning. Nå vurderes det å etablere en fysisk tilstedeværelse i andre land. Det skal også etableres en egen nettside for slag av DVD og videospill.


John Lennons brev blir bok
Yoko Ono har solgt rettighetene til over 150 håndskrevne brev som John Lennon forfattet da han levde. Mange av brevene har aldri tidligere vært kjent for offentligheten. Utgivelsen er satt til 20 oktober 2012.

Elizabeth George skriver ungdomsserie
Krimforfatter Elizabeth George har blitt et bestselgende forfatter med sine bøker med etterforsker Lynley i hovedrollen.Nå kan snart George titulere seg som ungdomsforfatter også. The Edge of Nowhere er tittelen på bokserien, som forløpig er tenkt å bli på fire bøker. Hodder & Stoughton skal utgi bøkene og den første, The Doghouse, kommer ut i år. Nummer to får utgivelse i 2012.


Skriver felles biografi
Martin Sheen og Emilio Estevez skal utgi sine memoarer. Along the way er tittelen på boken, som vil være en spirituell bok. Boken skal fortelle om pilegrimsferder og søken etter en tro, samt om deres felles forhold. Utgivelsen er satt til farsdagen i 2012.


Biografi fra kjent skuespiller
Skuespiller Sissy Spacek skal også gi ut bok. Barefoot Stories er hennes fortelling om oppveksten i Texas, og hvordan hun ble en av verdens beste kvinnelige skuespillere. Utgivelse er ventet i 2012.

Tiårets beste danske krim
Dinosaurens fjær av Sissel Jo – Gazan er kåret til 2000 – tallets beste danske krim. Boken vant foran Jussi Adler – Olsens Fasandreperne. Juryen påpekte at Gazan utfordrer den konvensjonelle måten å sette sammen en krimroman på, og at hun byr leseren på stor kunnskap og faglig innsikt.Sara Blædels Aldri mer fri, Elsebeth Egholms Skjulte fejl og mangler og Kaaberbøk & Friis’ Gutten i kofferten var de andre nominerte.

Stjernekalas i ny film
Filmatiseringen av The Iceman, basert på boken med samme navn, får en stjernespekket rolleliste. Benicio Del Toro, Michael Shannon og James Franco har de ledende rollene.

Tilbakeblikk på leseåret 2010
Bokanmelder Vidar Kvalshaug har oppsummert leseåret 2010 i denne posten.

Nye overnaturlig film
The Demon’s Lexicon
, første boken i en paranormal ungdomsserie, kan bli film. Filmrettighetene er nemlig akkurat solgt og forfatteren er i eksstase. The Demon’s Lexicon ble utgitt første gang i 2009 og forteller historien om to brødre som få kjempe mot demoner og andre overnaturlige utfordringer.

Leser nordisk
Hvis du vil ha flere lesetips, kan du få med deg Samlesing – nordisk råds litteratur. Denne arrangereres av bloggeren Knirk, og her leses og blogges det om bøkene som er nominert til Nordisk Råds Litteraturpris.

God fredag!

Legg inn en kommentar