Vampyrer ikke lenger like populært

Trenden, som startet med Stephenie Meyer og Twilight, er i følge USA Today i ferd med å avta. Avisen har nemlig tittet på fjorårets salg og sett at Meyers salg falt 11 prosent fra året før. Paranormale bøker sto bare for 9 prosent av bestselgerne i fjor, mot 17 prosent året før.

Salget av pocketbøker for voksne sank også i november, i følge bransjetall. Dette står i sterk kontrast til salget av innbundne bøker for barn og ungdom som opplevde en økning. Det samme gjorde pocketbøker for barn og ungdom.  Du kan lese mer her.

Personlig, etter å ha fulgt en rekke britiske og amerikanske bokblogger en god stund nå, virker det ikke som om det overnaturlige er en trend som er i ferd med å dø. Det kommer stadig nye titler, og allerede bestselgende forfattere håver inn millioner av dollar når de selger rettighetene til en ny serie.

Men vampyrer er ikke nødvendigvis det som slår best an nå for tiden. Historier om engler kommer mer og mer frem, det samme gjelder varulver og feer. En annen trend vi vil få se i ungdomsbøker som blir utgitt fremover er fokuset på mannen med ljåen og døden. Flere ungdomsserier som er under utgivelse vil ha denne skikkelsen i sentrum. Flere og flere forfattere konsenterer seg også om en mørk og vanskelig fremtid, samt benytter fremtidsvisjoner for å si noe om verden vi lever i, slik som Julia Parr i XVI.

Gjennomgangen USA Today har gjort viser også at ingenting gjør så mye for salget av en bok som en filmversjon. I årene som kommer vil det kunne bli mange filmer med overnaturlig tema rettet mot ungdom. Filmrettighetene til A Certain Slant of Light med Laura Whitcomb er solgt. Det samme er rettighetene til Skeleton Creek med Patrick Carman.

Filmrettighetene til Matched av Ally Condie, som kommer på norsk i år, er kjøpt av Disney. Disney har også kjøpt rettighetene til Fallen serien av Lauren Kate og til Mørkt liv av Kat Falls, som akkurat er utkommet på norsk. Robert Zemeckis skal etter all sannsynlighet regissere Mørkt liv.

Serien The Vampire Academy er også solgt til et filmselskap, og det samme er Lisa McManns ungdomsroman Wake. Miley Cyrus er nevnt som en mulig hovedrolleinnehaver her. Rachel Vincents første bok i The Shifters serien, Stray, er også solgt til et filmselskap.

Og sist men ikke minst: filmrettighetene til Abraham Lincoln: Vampire Hunter er kjøpt opp av 20th Century Fox og skal bli film i 3D. Tim Burton vil være en av produsentene og Bekmambetov skal regissere filmen. Eric Bana skal trolig ha en av hovedrollene.

I vinter kommer også I am Number Four på kino. Her er traileren:

Legg inn en kommentar