Bokelskerinnen intervjuer: Elias Palm

I dag er det veldig hyggelig å kunne ønske Elias Palm velkommen til bloggen min.

Foto: Ordfront Forlag/JKF Photo

Elias Palm er født og oppvokst i Sverige, og bor i dag i Malmø. Han gikk lenge i tanker om å bli jurist, og startet på jusstudier. Etter hvert fant han imidlertid ut at han heller ville studere medisin som sine foreldre.

I dag arbeider Palm som rettsmedisiner i Lund, og utfører ofte obduksjoner på oppdrag for politi og påtalemyndighet i Sverige. Han er ofte å finne som sakkyndig i rettssaker og underviser også på de medisinske studiene og på politihøyskolen i Sverige. Han virker også som modell.

Elias Palm har lenge visst at han hadde en kreativ åre. I mange år kjente han lysten etter å skrive, men han valgte å overse den. Til slutt klarte han ikke lenger å ignorere lysten og resultatet ble kriminalromanen Corpus Delicti, som utkom på svensk i september i fjor.

Corpus Delicti er den første boken i en ny serie om rettsmedisiner Ella Andersson i Stockholm, og her bruker Palm mye av kunnskapen han selv har ervevet seg gjennom sitt yrke. Ella har opplevd store tragedier i livet. Da hun var seks år døde faren i en brann og hun mistet barndomshjemmet sitt. Nå, tretti år senere, oppdager Ella plutselig et antikk bordur som er veldig likt et ur som pleide å befinne seg i det nedbrente huset hvor hun vokste opp. Det viser seg også snart at det finnes forbindelser mellom Ellas barndom og et nylig oppdaget lik.

Her kan du blant annet lese om hvordan Elias Palm har arbeidet frem romanen sin og hva han tenker om hvordan rettsmedisin blir fremstilt i andre kriminalromaner i dag.

Du utkommer med kriminalromanen Corpus Delicti på norsk denne uken. Kan du fortelle litt om romanen?

Jag har haft som målsättning att skriva en roman som grundar sig i en verklighet som jag kan känna igen i mitt arbete. Ritualmord och seriemördare förekommer ju nästan inte i verkligheten, men figurerar likväl frekvent i de flesta kriminalromaner. Inte heller börjar boken med det klassiska mordet, historien nystas istället försiktigt upp ur vad som verkar vara ett rutinartat ärende.

I korthet handlar boken till stora delar om att förstå sitt förflutna, som i huvudpersonens fall inte verkar ha varit så som hon fått berättat för sig. Hon kastas därför in i en privat utredning av händelser som ägde rum för mer än trettio år sedan och finner kopplingar till ett fall som utreds på hennes avdelning. Kopplingar som någon tycks vara angelägen om att hon inte finner. Eftersom jag ju arbetar som rättsläkare var det även viktigt för mig att läsningen inte uppfattas som stötande eller äcklig trots att jag beskriver vissa saker mycket detaljerat – det var en svår balansgång.

I romanen introduseres vi for rettsmedisiner Ella Andersson. Kan du fortelle litt om henne og hva som har vært viktig for deg når du skulle utvikle henne som din hovedperson?

Ella är en blandning av starka och kapabla kvinnor som jag mött under mitt liv. Hon är smart, duktig och dessutom medveten om det. Jag har velat skapa en karaktär som vågar ta för sig. Det är bara när det kommer till typiskt kvinnliga företeelser som hon känner sig obekväm.

Du arbeider, i likhet med din rollekarakter, også som rettsmedisiner. Var det inspirasjon fra eget yrke som gjorde at du satte deg ned for å skrive en kriminalroman og har du basert romanen på virkelige hendelser?

Nej, historien jag ville berätta kom jag på långt innan jag började arbeta som rättsläkare. Men däremot insåg jag snabbt att min arbetsplats och yrke gjorde ett utmärkt perspektiv att berätta den ur. Visst hämtar jag mycket från min arbetsvardag, men jag har inte tagit något specifikt fall med i berättelsen.

Mange kriminalforfattere har ikke en egen utdannelse innenfor de yrkene de skriver fra og som rettsmedisiner har du sikkert gjort deg noen tanker om hvordan ditt yrke blir beskrevet i kriminallitteraturen. Har du reagert på noe av det du har lest, og i så fall hvorfor?

Många gånger är författarna pålästa, men inte alla. Det är ju ett oerhört svårt och otillgängligt yrke att skriva om, så möjligheten för fel är närmast oändlig. De flesta av felen bygger på att de fynd som beskrivs inte ens kan ses vid en obduktion.

Du har uttalt at noe av ditt mål med Corpus Delicti er å få leseren til å se bortenfor det makabre, legge merke til detaljene og å se det du ser. Hvorfor synes du det er så viktig?

Jag får ofta frågan om hur jag kan arbeta med det jag gör: med de döda kropparna, blodet osv. Så för mig är det viktigt att läsaren förstår varför vi gör detta arbete och också att vi gör så oändligt mycket mer än bara obducerar.

Har du alltid båret på en drøm om å bli forfatter, og hvordan synes du det har vært endelig å kunne debutere?

Jag har alltid drömt om ett mera fritt och konstnärligt arbete och att nu kunna kombinera mitt vetenskapliga arbete som läkare med författarskapet känns naturligtvis underbart.

Hvordan er en vanlig skrivedag for deg, og hvordan får du tid til å virke som forfatter innimellom yrket som rettsmedisiner og modell? Har du tips til andre som drømmer om å få tid til å skrive i en travel hverdag?

Det är enkelt: man försummar sin familj, vänner och fritid. Nej, ärligt talat så tror jag det viktigaste är att bestämma sig för att fullfölja det man påbörjat. Innan man vet att någon faktiskt vill ge ut boken så är det ju extra svårt, något jag märker nu när jag skrivit en uppföljare. Det gick betydligt smidigare.

Det kommer ut et stort antall krimbøker i Skandinavia hvert år. Hva skiller din roman fra andre romaner i samme sjanger, og hvorfor skal leserne velge seg nettopp din bok?

Min bok skiljer sig från mängden framför allt på grund av mitt arbete. Jag har inte behövt förlita mig på andra ord eller research för att beskriva rättsläkarens arbete och detaljerna kring detta arbete. Läsaren ges i och med detta även ett unikt tillfälle att få korrekt information om en verklighet som mycket få personer har tillträde till. Vidare är historien inte heller fylld av de vanligt förekommande inslagen i form av ex seriemördare – främst för att dessa nästan bara förekommer i litteraturen.

Hvilke forfattere regner du som dine favoritter og hvem inspirerer deg mest?

Jag får erkänna att jag faktiskt inte hinner läsa särdeles mycket, men när jag läser så blir det gärna ex Paolo Coelho eller Carl-Johan Vallgren.

Hvis du kun skulle lese tre bøker denne våren, hvilke bøker ville du da velge deg?

Har jag tur och möjlighet kanske jag hinner läsa tre böcker denna våren, men det låter som en utopi. Vilka det i så fall blir…det har jag ingen aning om.

Kan leserne vente seg flere romaner med Ella Andersson i hovedrollen de neste årene?

Ja, Corpus delicti är den första i en serie av tre böcker som kretsar kring Ella Andersson. Jag var helt enkelt tvungen till att dela upp berättelsen i tre böcker för att det skulle bli hanterbart. Jag har just avslutat den andra boken, men historien är ju egentligen redan klar i mitt huvud…

Tusen takk for at du tok deg tid til dette intervjuet, Elias Palm.


Corpus Delicti fikk svært god mottakelse av anmelderne da boken ble utgitt i Sverige og det ble pekt på at historien var spennende og at karakterene var gode og troverdige. Vil du vite mer kan du besøke forfatterens hjemmeside her. Du kan også finne en liten smakebit fra boken her.


Og her er en boktrailer for romanen.

Legg inn en kommentar