Bøker om Englands kongelige

Det har knapt vært mulig å overse at en stor begivenhet utspiller seg i Storbritannia i dag. Prins Williams gifter seg med sin Kate Middleton, og alle hjerter gleder seg.

Er du en av dem som har sittet benket foran tvskjermen, og kjenner trangen til å lese mer om det britiske kongehuset, finnes det nok av muligheter. Det er utgitt haugevis med bøker, både fiksjon og fakta, om denne gamle institusjonen. Her er noen av mine tips.

David Starkey:

David Starkey er en av de fremste ekspertene på historien bak det britiske kongehuset i Storbritannia. Han er den best betalte historikeren i landet, og har deltatt i en rekke dokumentarer om det britiske kongehuset. Hans spesialfelt er Tudortiden.

En av Starkeys fremste egenskaper som formidler, er evnen til å gjøre komplisert historie spennende og på samme tid forståelig for et bredt publikum. Millioner av briter benker seg foran tvskjermen hver gang en av hans historiske miniserier vises.

Mitt første møte med Starkey var gjennom miniserien Six Wives of Henry VIII. Her blir vi kjent med de ulike kvinnene som alle hadde det til felles at de har vært gift med Henrik den åttende. Vi får innblikk i bakgrunnen for hvert ekteskap, og hvordan ekteskapet til slutt endte.

Her et lite klipp hvor Starkey snakker om Anne Boleyn:

Flere andre miniserier er også kommet ut med Starkey som forteller, og han står bak flere bøker. Her er noen tips til lesestoff for deg som er interessert i det britiske kongehuset:

Elizabeth: Kampen om tronen

Crown and Country: A history of England through the Monarchy


Crown and Country: The Kings and Queens of England


Six Wives: The Queens of Henry VIII


Henry: Virtous Prince

Philippa Gregory:

Foretrekker du historie iblandet litt fiksjon, er Philippa Gregory en forfatter du bør gjøre deg kjent med. Gregory har skrevet mange bøker med britiske kongelige i hovedrollen. Gregory er også historiker, og hennes fremste interessefelt er, i likhet med Starkey, Tudortiden. Kanskje ikke så rart, tatt i betraktning at det var en av de mest dramatiske periodene i historien til det engelske kongehuset. Gregory debuterte med Wideacre i 1987.

Gregory har blitt kritisert for å mangle dokumentasjon på enkelte av tingene hun skriver om. Særlig er hennes fremstilling av Anne Boleyn i The Other Boleyn Girl vært gjenstand for hard kritikk.

Her er mine tips til bøker fra hennes hånd (bør leses i rekkefølgen de er nevnt): 

The Other Boleyn Girl (denne romanen er også blitt Hollywoodfilm)

The Queen’s Fool

The Virgin’s Lover

The Constant Princess

The Boleyn Inheritance

The Other Queen

The White Queen

The Red Queen

Alison Weir:

Alison Weir er en annen historiker som skriver bøker med rot i historien til det britiske kongehuset. Hun har skrevet både faktabøker og romaner.  Weir begynte å skrive bøker om den britiske kongehuset allerede som 15 – åring og debuterte som forfatter med boken Britain’s Royal Families i 1989.  Weir holder ofte foredrag hvor hun deler av sin kunnskap.

Her er noen tips til bøker av Weir:

Innocent TraitorThe Ring and the Crown: A History for Royal Weddings (skrevet i samarbeid med flere):

The Captive Queen:

Det er også en rekke andre bøker av andre forfattere, både biografier og oppslagsverk, som kan være av interesse. Her er et lite knippe tips:

Ingrid Seward; William & Harry

Kate Williams: Becoming Victoria

Andrew Morton: Diana, Her True Story

William Shawcross: Queen Elizabeth: The Queen Mother

The British Monarchy for Dummies

 Og hvis du fortsatt ikke har fått nok av dagens hovedpersoner, kan kanskje denne boken være noe for deg:


William & Catherine: Their Lives, Their Wedding

Legg inn en kommentar