Book Blogger Con 2011: Om blogging generelt

Book Blogger Con er et årlig arrangement hvor bokbloggere møtes for å snakke om det vi gjør, hvorfor vi gjør det og hvordan vi gjør det, og hva vi eventuelt kan gjøre bedre. Konferansen ble arrangert for første gang i New York i 2010, og det var en så stor suksess at det ble gjentatt i år. Meningen er at dette skal bli en årlig foreteelse. Konferansen arrangeres i tilknytning til Book Expo America, og selv om hovedvekten av bloggerne er fra USA kommer det også bloggere fra andre verdensdeler. I år var det over 200 stykker som deltok.

Sarah W. fra bloggen Smart Bitches, Trashy Books holdt åpningsinnlegget på konferansen. Hun har blogget i over seks år, og har i dag bloggingen som sin jobb. Her er noen av gullkornene hennes:

* Å blogge er litt det samme som å ha barn, bloggen må mates daglig og av og til flere ganger om dagen. Det kan oppstå konflikter, høylytte som sådan og det må takles. Det blir mange sene kvelder og netter. Du vil bli såret flere ganger og det vil oppstå problemer. Av og til oppstår det virus og folk kaster opp.

* Et råd hun leste i en bok for kommende foreldre, om hva som burde være et ledende prinsipp, kan også overføres på blogging: Det handler om å finne en form for balanse: på den ene siden er du bare et lite sandkord, på den andre siden er verden skapt for nettopp deg. Balanse er viktig for at du skal bevare fatningen. Enhver persons mening om en bok er verdifull og viktig.

* En blogg er én stemme i et hav av mange andre stemmer – for det finnes millioner av blogger. Bokbloggerverdenen er stor, men samtidig veldig intim, og bokblogging gjør verden mindre. Vi kommenterer, twitrer og nettverker på Facebook, og vi har en ekko – effekt. For hver generasjon, så arver vi mer fritid og vi har et kognitivt overskudd som vi ønsker å bruke på noe. Vi er ikke lengre fornøyd med å være passive konsumenter. Vi ønsker interaksjon og ønsker å respondere på de tingene vi konsumerer. Vi har mange tanker og vi bare må dele dem.

* For å ta bloggen din til neste nivå, bør du tenke gjennom hvordan du definerer suksess og holde hardt på den oppskriften. For Sarah, som har to barn, var det viktig å være hjemme når de kom hjem fra skolen, det var hennes mål. Det har hun nå nådd, i og med at bloggen også er blitt jobben hennes.

* En bloggers valuta er autensitet, generøsitet, ærlighet og å være konsekvent. Det kan være skummelt å si hva du egentlig tenker og mener om en bok, særlig hvis mange andre bloggere har skrevet overstrømmende anmeldelser. Men din mening er viktig. Du bør heller ikke kle deg for naken og gi for mye av ditt privatliv, om det ikke føles riktig for deg. Noe av det aller viktigste er å være konsekvent. Når du forteller sannheten, slik du ser den, om en bok er du også med på å etablere din egen autoritet. Og vit at folk også gjerne vil lese negative anmeldelser. Hvis noe lukter vondt, er dessuten sjansen for at flere ønsker å lukte på det for å finne ut hvorfor det lukter vondt stor. Negative anmeldelser selger, folk er mer avvventende når du er overstrømmende. Vær ærlig! Dessuten, når du slakter en bok viser du samtidig dine lesere hva du liker.

* Vi bokbloggere er med på å påvirke hvordan bøker blir laget. Kommentarene vi kommer med kan bli inkludert i videre arbeid med boken, vi utgjør en forskjell.

* Enhver bokblogger er, som nevnt, bare et sandkorm – på en strand, og en strand er et fint sted å lese… 🙂

Jeg vil komme med utdrag fra diskusjonen rundt praktisk organisering av bokblogging, og gråsoner innen bokblogging senere. 

Legg inn en kommentar