Bloggere og forlag #2: Pantagruel forlag

Pantagruel forlag ble etablert i 1997 av den da tjueåtte år gamle Alexander Elgurén. De første årene ga forlaget kun ut et lite antall bøker hvert år, og de fleste var faktabøker. Etter hvert som omsetningen økte, ble også bokkatalogen større, og det ble satset mer på skjønnlitteratur. Det var til Pantagruel forlag Anne Holt først gikk, da hun brøt med daværende Cappelen forlag i 2004.

I dag trykkes flere av forlagets bøker i store opplag. Forlagets største suksess er boken Endelig ikke-røyker av Allen Carr, som ble kåret til årtusenets mestselgende bok i Norge av Bokprogrammet. Flere andre kjente navn har også utgitt suksessrike bøker hos Pantagruel, blant dem Eyvind Hellstrøm og Gunnar Sønsteby.

Pantagruel eies i dag av Elgurén og hans mor. Forlaget er ikke medlem av Den Norske Forleggerforeningen.

Jeg har snakket med Anja Marheim, salgs – og markedssjef i forlaget:

Har dere noen gang sendt ut anmeldereksemplarer til bloggere, og hva er deres erfaring med kontakt med bloggere så langt?

Ja det var vi gjort, men ikke nødvendigvis ”systematisk”. Erfaringene med bloggere er meget positive – god kommunikasjon og et stort engasjement

Får dere mange spørsmål om anmeldereksemplarer fra bloggere, og hvis ja, har dere merket at pågangen har økt sammenlignet med tidligere?

Det hender, og det merkes en tydelig økning – særlig det siste året/halvannet

Hvor viktige er bloggere for deres forlag, og da i særdeleshet bokbloggere?

Bokloggere er viktig for oss i Pantagruel – å få anbefalt bøker er ikke lenger forbeholdt journalister og bokhandlere. Vi anerkjenner innflytelsen bokbloggere har og verdien ved å løfte fram bloggernes dom

Uansett svar på spørsmål 1, synes dere det er viktig at det kommer klart frem at bloggere har mottatt boken de skriver om fra det respektive forlaget, eller er ikke det så viktig for dere?

Det er ikke noe vi har satt som et kriteria for våre bøker

Ønsker dere tilsendt linker av anmeldelser bloggere har skrevet om deres bøker, uavhengig av om bloggeren har kjøpt boken selv eller fått anmeldereksemplar?

Ja, selvsagt! Det settes meget stor pris på

Hvordan forholder dere dere til negative blogganmeldelser?

Vi forholder oss til det likt som alle andre anmeldelser. Det vil aldri kun eksistere positive anmeldelser i samtlige kanaler, så det er ikke noe vi henger oss opp i.

Hvilke kriterier er dere opptatt av dersom en blogger kontakter dere med forespørsel om en gratis bok? Må vedkommende ha blogget lenge, ha mange lesere eller er det innholdet på bloggen som er det viktigste?

Vi har ingen kriterier på størrelse, kun at bloggeren virker seriøs. Vi syns det er hyggelig med alle henvendelser som viser interesse for bøkene våre – store som små

Bokanmeldere og journalister har som regel sperrefristen å forholde seg til, mens noe liknende ikke finnes for bloggere. Hvis en blogger på et eller annet vis får tak i et leseeksemplar av en bok som ikke er kommet i salg enda, synes dere da at det er greit at vedkommende blogger om boken før utgivelsesdatoen, eller bør vedkommende avklare dette med dere først?

Normalt vil vel et slikt leseeksemplar/manus komme direkte fra forlaget – og så lenge manuset er sendt ut ”frivillig” anser vi det bare som positivt at det blogges om en utgivelse før lansering (bare det opplyses om når boken kommer ut for salg).

Tusen takk for svar, Anja Marheim.

Legg inn en kommentar