Hvordan finne igjen leselysten

Jeg fikk et spørsmål i kommentatorfeltet mitt om jeg kunne skrive ned noen tips om hva man kan gjøre for å få tilbake leselysten. Det er veldig inviduelt hva som gjør at leselysten flommer, men her er noen tips jeg pleier å bruke:

1. Les noe du virkelig har lyst til å lese. 
Dette er i mine øyne noe av det aller viktigste for å gjenvinne leselysten. Det er lett å miste leselyst om all lesing dreier seg om pensumlitteratur, bøker som skal leses til norsk-timene eller annen lesing du på en eller annen måte har forpliktet deg til. Den eneste løsningen er å velge bøker du virkelig har lyst til å fordype deg i der og da.

Jo Nesbø og Unni Lindell er to forfattere som gir meg leselyst. Nylig opplevde jeg det samme med Sarah Addison Allen. Jeg har derfor lagt flere av de uleste bøkene hennes til side, og skal hente dem frem i perioder hvor jeg brenner etter å lese nettopp den typen bøker og trenger leselyst. Hvis du studerer, kan du unne deg noen timer hvor du leser noe annet enn det du er nødt til å lese.

2. Prioriter lesingen
Det er noe som heter at en forfatter ikke har inspirasjon når han eller hun setter seg ned ved datamaskinen, men at man må skrive seg inn i inspirasjonen. Hvis man kun går rundt og venter på Kong Inspirasjon, får man gjort lite. Slik er det litt med lesing også. Man kan få leselyst ved å prioritere å lese. Sett av litt tid et par ganger i uken, som er din lesetid. Etter hvert vil kanskje leselysten komme snikende.

3. Slapp av
Det utkommer et stort antall bøker hvert år, og det er helt umulig å få lest alle. Jeg innrømmer at jeg tidligere ble litt stresset med tanke på alle bøkene der ute i verden jeg har lyst til å lese, og hvordan jeg skulle få tid til det. Sannheten er at man får ikke tid til å lese absolutt alt, så senk skuldrene, kos deg med de bøkene du har og ikke lag lister på hundrevis av bøker du vil gjennom. Det kan fort kvele leselysten.

4. Ikke les
I perioder hvor leselysten er borte, kan det også hjelpe å unngå bøker helt. Jeg hadde det slik for noen år siden. Da lot jeg være å lese. Etter noen uker verket jeg etter å åpne en bok igjen.

5. Delta i lesesirkler eller fellesskap på nett

Min leselyst blir større, når jeg deler leseopplevelsene mine med andre. Bokblogging har bidratt til å gi meg mer leselyst. Det er ikke alle som har mulighet til å være med i en lesesirkel, kanskje har du heller ikke lyst til å starte en blogg. Det finnes uansett andre muligheter. På bokelskere.no er det diskusjoner rundt mye litteraturrelatert. Du finner også et stort antall nettsteder for litteraturinteresserte på engelsk.

6. Gjør lesingen til en hyggestund

Lag deg en liten lesekrok hvor du har et godt sted å sitte, ryddige omgivelser og ikke minst har det koselig. Tenn noen lys og sørg for å gjøre atmosfæren god. La dette være din lille avslappingsstund i en travel uke. Kanskje lager du noe god mat du kan spise samtidig. Hvis du lar dette bli en fin vane, vil du forbinde lesing med kos og avslapping, noe som igjen kan øke leselysten.

Har du noen andre tips, som ikke står her, blir jeg veldig glad om du deler dem i kommentatorfeltet!

Legg inn en kommentar