Bokanmeldelse: The Russian Concubine, Kate Furnivall

Forlag: Sphere
Sideantall: 592
Utgitt: November 2007
Kilde: Kjøpt
Verdt å vite: Debutromanen til Kate Furnivall. Handlingen i boken er inspirert av opplevelsene til hennes egen mor. Denne boken er den første Furnivall skrev om Lydia. Oppfølgeren heter The Concubine’s Secret /The Girl from Junchow, og det er også skrevet en prequel som utkom etter de to forannevnte. Denne kommer ut på norsk denne høsten.

Exiled from Russia after the Bolshevik Revolution, the beautiful and fiery Lydia and her aristocratic mother have taken refuge in Junchow, China, in 1928. On the edge of destitution, Lydia uses her wits to survive and resorts to stealing. She is saved from certain death by a young Chinese Communist, Chang An Lo, and together they are thrust into clashes with savage triads. Lydia and Chang fall in love and are swept up in a fight against prejudice and shame. Forced to face opium-running, betrayal and kidnap, their compelling attraction to each other is tested to the limits in this story of love and loss, secrets and lies.

Historisk og spennende

The Russian Concubine er en lettlest og medrivende roman om hva man gjør for å overleve, men aller mest handler det om kjærlighet.

Under revolusjonen i Russland i 1917, blir flere av de mest velstående innbyggerne anholdt og drept. Valentina, som er gift med danske Jens Friis, er en meget vakker kvinne, og for å redde sin datter og seg selv tar hun i bruk utseendet sitt. Men selv om hun makter å redde datteren, klarer hun ikke å gjøre det samme med sin ektemann. Flere år senere, i 1928, befinner vi oss i Junchow i Kina. Her lever mennesker fra flere steder av verden, England, Frankrike, Italia og ikke minst Russland. For Lydia og moren er hverdagen tøff. Lydias mor drikker, og Lydia selv tyr til lommetyveri for å skaffe mat på bordet. En dag stjeler hun et meget verdifullt smykke, og det skal medføre store omveltninger for henne og de som står henne nær.

Jeg elsker historiske romaner, og jeg har lest svært få som har vært basert på russisk og kinesisk historie. Denne boken starter med en dramatisk prolog, som drar leseren rett inn i handlingen. Boken beholder tidvis dette sidevendende preget. Det skjer svært mye hele tiden, og handlingen tar noen uventede vendinger.

Lydia er en meget typisk heltinne. Hun er vakker, sta og sterk og har masser av bein i nesen. Hun er en liten tomboy, og tar ansvar for seg selv og de som står henne nær når det er påkrevet. Hun elsker intenst og inderlig, og engasjementet hennes bringer henne stadig opp i farlige situasjoner.

Det er mye i boken som overrasker, spesielt slutten. På den negative tiden synes jeg vi innimellom følger tankegangen til litt for mange personer. Ja, det er kjempeinteressant å lese om hendelser fra andre synsvinkler enn Lydias, men tidvis satt jeg bare og ventet på at vi skulle komme tilbake til henne. Det er også blitt nevnt flere steder at tittelen ikke står i stil til innholdet i boken, og selv om jeg antar hva den henviser til synes jeg også den er veldig misvisende.

Kjærlighetshistorien er slik den pleier å være i bøker av denne typen. Det er kjærlighet ved første blikk, neste i hvert fall, og alt som følger med det. For min egen del var det ikke denne delen av boken som fenget mest, det var mer interessant å lese om de tingene Chang An Lo har rotet seg opp i.

Men dette er absolutt en lesverdig bok, om du liker historiske romaner. Boken er underholdende, og Furnivall har også gjort grundige undersøkelser rundt epoken hun skriver fra.

Andre anmeldelser:
The Jerseymooners
Betsy’s Book Club
Fire & Air
Book Reviews for Book Lovers

Forfatterens hjemmeside finner du her!

Legg inn en kommentar