Bokelskerinnen intervjuer: Rikard Spets

I dag vil jeg gjerne ønske Rikard Spets velkommen til bloggen min.

(Foto: Vegard Eggen)

Rikard Spets er fra Trondheim, men bor i dag i Sandefjord. Han er utdannet innen internasjonal markedsføring, og jobbet en tid som salgs – og markedssjef for et kraftselskap. På samme tid begynte han å sysle med tanken om å forfølge forfatterdrømmen, og det endte med at han sa opp den faste jobben i 2007 for å kunne vie seg helt til skrivingen.

Denne uken kommer debutromanen. Allahs tårer, i butikkene.

I Allahs tårer møter vi den norske marinejegeren Angus Storm. Sammen med de andre håndplukkede mennene i den internasjonale elitestyrken Herkules må Storm starte jakten på forbrytere som truer med å gjennomføre et terrorangrep som vil kunne utslette hele den vestlige verden. Det Storm og hans menn ikke vet, er at de afghanske fjellene skjuler en spesiell hemmelighet.

Her kan du blant annet lese om hvordan Rikard Spets fikk ideen til denne romanen,og hvorfor han ønsket å skrive om en elitesoldat.

Du har akkurat debutert med spenningsromanen Allahs tårer, kan du fortelle kort hva denne boken handler om?

Al-Qaida og den mektige pakistanske etterretningsorganisasjonen, ISI, har lurt USA og resten av verden til å tro at Osama bin Laden ble drept i Abbottabad.. Da de gjorde bin Laden til martyr, falt også den siste og avgjørende brikken på plass i al-Qaidas tjueårsplan … Ut over dette har jeg ikke lyst til å fortelle så mye mer enn det som står på baksideteksten, og den vet jeg at du bekjentgjør over intervjuet

Hvordan fikk du ideen til å skrive denne romanen, og hvor lenge har du arbeidet med den?

Angus Storm hadde vært i bevisstheten min siden midten på nittitallet. Resten av historien ble til underveis (ofte parallelt med researcharbeidet). Jeg begynte å skrive på den i slutten av august 2007, så lanseringen skjer nærmest på fireårsdagen for første tastetrykk.

Hovedperson i Allahs tårer er Angus Storm, agent og elitesoldat. Hva er Storms viktigste kvaliteter, og hvorfor ville du ha nettopp en elitesoldat som hovedperson i dine bøker?

Angus tenker positivt, han er fokusert, lojal, humoristisk, selvironisk, jordnær og har en sterk rettferdighetssans, men samtidig kan han være iskald, kynisk og rå. Under oppveksten (og kanskje fremdeles) var han den typen som fort havnet i trøbbel eller fant på sprell hvis han ikke ble utfordret. Han må gjøre noe – og han gir seg aldri.

Denne yrkesgruppen opererer i en verden som er lysår fra vår hverdag. I den grad vi ser dem, så er det i maskerte TV-intervjuer hvor ordene kommer som sirup ut av en flaske. Samtidig må de balansere mellom jobben og sine ”normale” liv med gjeld, barnebursdager, mathandling, naboprat og plenklipping – uten å røpe hva de egentlig gjør. Slikt blir det gode historier og karakterer av! Erfaringen som elitesoldat er også et viktig bakteppe med hensyn til utvikling av karakteren Angus Storm.

Du har tidligere arbeidet som salgs – og markedssjef. Har du gjort mange forundersøkelser før du satte deg ned for å skrive om hverdagen til en agent/elitesoldat?

I Allahs tårer står det lite om hverdagen til Angus. Hverdagen til en slik person består stort sett av lesing, trening, øvelser, spising og venting.. Og dét blir det jo ikke spennende lesing av. I henhold til mine undersøkelser koker det hele ned til å ha en raus porsjon sunn fornuft mellom ørene, tenke logisk og holde hode kaldt under ekstreme forhold.. Det skader ikke å ha fysikken i orden.

Den største researchjobben i forbindelse med Allahs tårer var på islamsk, kristen og jødisk mytologi, spesielt den som omhandler endetiden. I tillegg brukte jeg store resurser på å forstå menneskene (tanker, fordommer og sentimentalitet) på ulike sider av konflikten.

Å bli agent og/eller elitesoldat har vært guttedrømmen til flere under oppveksten. Lever du ut en slik gammel drøm gjennom å skrive om Storm?

De som tror Allahs tårer er en ”soldatbok,” vil få seg en overraskelse. De militære elementene er selvfølgelig på plass, og Angus Storm er tidligere marinejeger, men det viktigste for meg er at disse elementene brukes der de passer og, ikke minst, driver historien fremover. Med alder følger også kunnskap/empati, og jeg vet hvilke vanskelige valg disse menneskene står ovenfor. Det er uhyre få ”Rambo-typer” i dette yrket, og Angus Storm har et svært bevisst forhold til at de han jakter på også er noens datter, elskede og far. Og at den enes tyrann, terrorist og massemorder er andres helt og frigjører. Men kulene fra en sønn, selvmordsbeltet til en enke og den hjemmebryggede bomben til en familieforsørger blir ikke mindre dødelig av det.. Og når noen går til slike skritt har vi passert ”snakkestadiet.”

I likhet med andre i samme situasjon må Angus Storm forholde seg til virkeligheten og ikke drømmer, håp og ønsketenkning. Jeg kunne aldri levd et slikt liv, men jeg er glad menn som Angus Storm befinner seg der ute, slik at vi kan sove trygt i sengen om natten og leve ut våre drømmer om dagen.. Når det er sagt må jeg legge til at det selvfølgelig også er kvinner med i fortellingen, og at de absolutt ikke bekler noen ”Bondpike-roller.”

Juritzen forlag mener at du er en ny Jan Guillou, hva tenker du selv om en slik flatterende karakteristikk, og hva mener du er det beste med boken din?

Samtidig som jeg selvfølgelig er smigret, tenker jeg at det ikke er utdelt positivt. Selv om Gulliou skriver drivende godt og er et ikon i skandinavisk spenningslitteratur er han ikke en av mine favoritter (se spørsmål 10). Det er også en veldig sterk mytologisk nerve i historien.. Det beste er om leserne gjør seg opp sin egen mening etter de har lest boken.

Det beste med Allahs tårer håper jeg ligger i detaljene, drivet og spenningskurven(e).

Mange forfattere har spesielle rutiner/ritualer når de skriver. Noen må for eksempel høre på musikk, andre må ha det helt stille. Hvordan er en vanlig skrivedag for deg, og hvilke ting er du opptatt av når du skal skrive?

Arbeidsdagen starter omtrent klokken åtte, etter at jeg har levert ungene på skolen. Deretter skriver og researcher jeg frem til klokken fire og barna skal hentes (av og til avbrutt av en fisketur). Andre økt begynner når ungene er lagt seg og strekker seg til elleve på kvelden.. Det går med tre liter kaffe akkompagnert av dundrende heavy metal på øreklokkene. Ellers er jeg veldig opptatt av å gjøre grundig research for å gjøre historien så troverdig som mulig. Men jeg skriver jo spenningsromaner så noen ”overdrivelser” og ”kunstneriske friheter” må det nødvendigvis bli.

Forlaget ditt har fostret mange bestselgere, Jan – Erik Fjell fikk blant annet bokhandlerprisen for sin debut i fjor og Ekebergs roman I Sverdets tid har også solgt mange eksemplarer. Det knytter seg naturlig nok store forventninger til en ny debutant fra dette forlaget. Hva tenker du selv om slike forventninger og har du gjort deg noen tanker om selve lanseringen og debuten din?

Jeg har mange håp men få forventninger.. Det er jo på grunn av forfattere som Samartin, Fjell og Ekeberg at forlaget har muskler til å satse på nye stemmer. Jeg benytter anledningen til å sende en stor takk til både dem og gjengen på Juritzen: Maken til entusiasme, positivitet og pågangsmot skal man lete lenge etter! De kjemper hver dag for å få frem det beste i forfatterne og (ikke minst) få oss ut til bokhandlerne. Jeg føler meg privilegert over at de har valgt å føre frem historien min. Klarer jeg å selge såpass at jeg ikke ligger forlaget til byrde er jeg strålende fornøyd. Det er ofte tilfeldigheter som bestemmer hva som blir en ”bestselger.” Det er hundrevis, om ikke tusenvis, av bøker som virkelig hadde fortjent å toppe salgsstatistikkene, men som av ulike årsaker støver ned i en eller annen bokhandler eller forlagskjeller.

Hva er din største ambisjon som forfatter?

At leserne ikke bare skal ha en god/spennende opplevelse, men at de skal vite litt mer om den verden vi lever i når permene klappes sammen.

Hvilke forfattere regner du som dine favoritter og hvem inspirerer deg mest?

I ganske tilfeldig rekkefølge: Tom Clancy, Wilbur Smith, Alistar Maclean, Robert Lundlum, Jules Verne og Jack London. Forfattere som tar meg med til spennende og eksotiske steder, situasjoner og tidsepoker, samt forteller meg noe jeg ikke visste fra før.

Hva er det viktigste du har lært hittil i arbeidet med ditt eget manus, som kan være nyttig for andre forfatterspirer å vite?

Skriv ikke i morgen det du kan skrive i dag.

Kan leserne vente seg flere bøker fra din hånd?

Jeg er allerede i gang med to nye spenningsromaner med Angus Storm i hovedrollen. Dersom leserne (og forlaget) vil, blir det bøker av dem også.

Hva er den viktigste grunnen til at leserne skal plukke opp Allahs tårer?
Selv om jeg har arbeidet en snau mannsalder med salg- og markedsføring, blir jeg fort klønete når det kommer til å selge meg selv. Det beste er om andre bedømmer mitt forfatterskap (og i skrivende stund er jo ikke det så veldig mange). Derfor siterer jeg Juritzen forlags eksterne språkvasker som skrev følgende om Allahs tårer etter endt lesing: ”Boken er ikke bare interessant og lærerik, den er også troverdig/realistisk og underholdende og spennende! Og superproft bygget opp. Ingen løse tråder, og aldri forvirrende på tross av det rike persongalleriet. Og original – på en virkelig grandios og skremmende måte. Hollywood neste!”

Er det noe du har lyst til å si/legge til helt til slutt?

Tusen takk for at jeg fikk lov til å svare på disse spørsmålene på bloggen din. Og tusen takk til de som (kjøper og) leser Allahs tårer. Jeg håper dere ler, griner og biter negler til siste side.

Tusen takk for at du tok deg tid til disse spørsmålene, Rikard Spets.

Om du ønsker å vite mer om Rikard Spets, kan du også lese et intervju han nylig gjorde med Sandefjord blad her. Boken er også allerede anmeldt i samme blad her.

Legg inn en kommentar