Bokanmeldelse: Before I Go to Sleep

Forlag: Doubleday
Sideantall: 368 (Innbundet)
Utgitt: April 2011
Sjanger: Psykologisk thriller
Kilde: Kjøpt
Verdt å vite: Dette er Watsons debutroman og den har opplevd stor suksess så langt. Boken er solgt til mer enn 30 land og filmrettighetene er solgt til Ridley Scotts produksjonsselskap. Kate Winslet skal etter sigende være interessert i hovedrollen. Boken kommer på norsk 19. januar i år.

Memories define us.So what if you lost yours every time you went to sleep?Your name, your identity, your past, even the people you love—all forgotten overnight.And the one person you trust may be telling you only half the story. Welcome to Christine’s life. 


Slitsomt spennende

S.J. Watson har skrevet en spennende thriller om hukommelsestap, identitet og minner.

Christine har mistet hukommelsen som følge av en tragisk hendelse. Hver eneste morgen når hun våkner, husker hun ikke noe fra dagen før eller dagen før den. I hennes hode er hun fortsatt en ung kvinne som lever på 1980 – tallet. Hun kan ikke huske mannen hun bor sammen med eller noe annet hun har opplevd i livet sitt, og hun får sjokk når hun kikker seg i speilet og ser ansiktet til en middelaldrende kvinne, ikke ansiktet til den unge kvinnen hun tror hun er.

Christine har kontakt med Dr. Nash som ønsker å hjelpe henne å huske. Han oppmuntrer henne til å føre en dagbok, det kan kanskje hjelpe på hukommelsen hennes. Og det gjør det. Dagboken blir et svært nyttig verktøy for Christine, men etter hvert som hun husker, begynner hun å lure på hvem hun egentlig kan stole på og hva som har skjedd i fortiden hennes. 
 

The face I see looking back at me is not my own. The hair has no volume and is cut much shorter than I wear it, the skin on the cheeks and under then chin sags, the lips are thin, the mouth turned down. I cry out, a wordless gasp that would turn into a shriek of shock were I to let it …


Before I Go to Sleep fører leseren inn i en like paranoid verden som den Christine opplever. Alt i boken fortelles gjennom Christines øyne og det er utrolig vanskelig å vite hvem man kan stole på og hva man skal tenke om alt sammen. Jeg måtte hele tiden vende sidene for å få vite nøyaktig hva som hadde skjedd, og selv om jeg forsto noen deler av plottet syntes jeg likevel at boken var spennende. Så spennende at jeg var sliten etter at den var lest ut.

Watson tegner et svært godt bilde av hvordan det må være å leve med hukommelsestap. Christine oppleves som virkelig og leseren blir raskt dratt inn i hennes tanker og hennes verden. Jeg trodde en lang stund at forfatteren av denne boken var en kvinne, inntil jeg så et innslag på youtube om boken. Der sier også forfatteren at han valgte bevisst å kun bruke initialene sine på boken, slik at ikke leserne skulle henge seg opp i om dette var skrevet av en kvinne eller en mann. Smart trekk.

I realized I do not have ambition. I cannot. All I want is to feel normal. To live like everybody else, with experience building on experience, each day shaping the next. I want to grow, to learn things, and from things.
Plottet i boken er godt, men det er likevel mulig for den våkne leser å forstå noe av det. Jeg ante noen deler, men det var likevel mange overraskelser på slutten. De siste sidene var i det hele tatt ulidelig spennende. Tomorrow? I have no tomorrow, I thought. Just as I had no yesterday.Jeg synes også temaet i boken er interessant. Det er sant som forfatteren sier, minnene våre definerer hvem vi er. Vi er formet av erfaringene og opplevelsene våre, av ting vi har sett og mennesker vi har møtt. Hva om alle disse tingene bare forsvant. Hva om vi våknet i huset vårt i morgen og ikke husket noe av de siste tyve årene. Tanken er skremmende. Jeg fikk veldig lyst til å ta opp dagbokskriving igjen etter at jeg leste denne boken. Ikke fordi jeg er redd for å få hukommelsestap, men fordi vi glemmer små biter av livet vårt etter hvert som årene flyr og har vi først glemt kreves det mye for å hente minnene tilbake igjen. Det viser denne romanen til fulle.


Andre anmeldelser: 
Geeks of Doom
Booking Mama
The Savvy Reader

Legg inn en kommentar