Bokanmeldelse: Bliss, Kathryn Littlewood

Forlag: Katherine Tegen Books
Sideantall: 374 (Innbundet)
Utgitt: Februar 2012
Kilde: Kjøpt
Utfordring: Debut Authors Challenge, 100 Books A Year
Sjanger: Barn 8 – 12 år
Verdt å vite: Littlewood er skuespiller, forfatter og komiker. Bliss er hennes debutroman og første bok i en planlagt trilogi. Du kan lese utdrag fra boken her.

Rosemary Bliss’s family has a secret. It’s the Bliss Cookery Booke—an ancient, leather-bound volume of enchanted recipes like Stone Sleep Snickerdoodles and Singing Gingersnaps. Rose and her siblings are supposed to keep the Cookery Booke under lock and whisk-shaped key while their parents are out of town, but then a mysterious stranger shows up. “Aunt” Lily rides a motorcycle, wears purple sequins, and whips up exotic (but delicious) dishes for dinner. Soon boring, nonmagical recipes feel like life before Aunt Lily—a lot less fun. So Rose and her siblings experi-ment with just a couple of recipes from the forbidden Cookery Booke.A few Love Muffins and a few dozen Cookies of Truth couldn’t cause too much trouble . . . could they?

Søt magi

Kathryn Littlewood har skrevet en utrolig søt historie om å våge å tro på seg selv, om familiebånd, samhold og ikke minst om magi.

Foreldrene til Rose, eller Rosemary som er hennes fulle navn, driver Bliss – bakeriet. Her baker de etter oppskrifter som har vært i familiens eie i generasjoner. Bakverkene deres er svært ettertraktet og de har mye å gjøre. Rose er ti år gammel da hun forstår at en viktig del av ingrendiensene i bakverkene er magi.

It was the summer Rosemary Bliss turned ten that she saw her mother fold a lightning bolt into a bowl of batter and learned – beyond the shadow of a doubt – that her parents made magic in the Bliss bakery.

Familien bor i den lille byen Calamity Falls hvor bakverkene deres betyr mye for innbyggerne. Her er det snakk om å bruke mat for å løse alle store og små vanskeligheter innbyggerne måtte ha, bokstavelig talt. Gamle Herr Rook hadde for eksempel problemer med at han gikk så mye i søvne, men etter at han hadde spist Stone Sleep Snickerdoodles, ble det slutt på søvngjengeriet. Familien Bliss hjelper også til når operasangere blir hese eller folk blir syke.

Da en influensaepidemi rammer byen Humbleton blir foreldrene til Rose bedt om å reise dit for å hjelpe til. Deres mandel croissanter skal være perfekt for anledningen. Rose og broren Ty får ansvaret for bakeriet mens foreldrene er borte, og de får streng beskjed om ikke å åpne kokeboken med de berømte oppskriftene og i hvert fall ikke bruke magi. De trosser likevel foreldrenes råd, oppsøker kokeboken og den hemmelige kjelleren hvor foreldrene oppbevarer spesielle ingredienser, og resultatet blir kaos i den lille byen. På toppen av alt dette har de fått tante Lily på besøk. En slektning  foreldrene ikke lenger har så mye kontakt med på grunn av en to hundre år gammel familiefeide. Lily virker veldig interessert  i kokeboken…

Ty read the recipe out loud: Sir Jasper Bliss did grate one large green squash while chanting the names of lonely customers thrice. Sir Jasper did pass through a metal sieve one fist of flour and one fist of sugar. Sir Jasper did drizzle two acorns of the finest distille Tahitian vanilla over the flour. Then he did fold within the batter one egg of the Masked Lovebird, Agapornis personata, which Sir Jasper did acquire from a mystic who had collected them from the primordial forests of Madagascar.

Det er vanskelig ikke å la seg sjarmere av Littlewoods bok. Den er skikkelig søt, og det er tydelig at hun har hatt det gøy mens hun har skrevet den. Her er det mye skriveglede som igjen gir leseglede. Boken har også mange kreative vendinger, ikke minst når det kommer til oppskriftene. Det går ikke an å sammenligne med Harry Potter fullt ut, den serien er i en klasse for seg selv, men jeg synes likevel at Littlewood har noe av den samme fantasien som J.K. Rowling har når det kommer til kakeoppskriftene og de mange og spesielle ingrediensene som brukes.

Rose er en karakter som jeg tror mange unge jenter vil kjenne seg litt igjen i. Hun føler seg tidvis ikke sett, er usikker på om foreldrene og brødrene virkelig elsker henne. Hun drømmer om en spesiell gutt og om å gjøre noe som blir lagt merke til. I løpet av boken må hun blant annet finne ut om egen selvrealisering er viktig, eller om hun skal fokusere på familien sin. Rose har ikke så god selvtillit, og ønsker å være til hjelp og til nytte.

Broren Ty er litt mer utadvendt, og han benytter gjerne foreldrenes magiske oppskrifter til noe som gagner ham selv, dessverre blir resultatet alt annet enn det han forventer.

Littlewood tar opp flere viktige temaer. Dette er for det første en historie om å vokse til og bli eldre, om at man kan klare å forandre seg selv uten innslag av magi. Det handler om å stå sammen, om familie og lojalitet.

Jeg tror boken vil fenge aldergruppen den er rettet mot. Bliss er søt og medrivende lesing, selv jeg lot meg tidvis rive med av historien. Jeg synes dessuten det er flott at forfatteren har navngitt alle kapitlene. Foran hver kapittel-tittel er det også en søt tegning, noe som gir boken et enda mer innbydende preg.

Bokens handling har en egen slutt, men de siste sidene har en cliffhanger som røper at vi kan vente oss nye bøker om familien Bliss og bakeriet deres, det er allerede bestemt at dette blir en trilogi. Jeg gleder meg til neste bok. Det skulle ikke forundre meg om denne trilogien blir en skikkelig hit. Den er dessuten som skapt for filmatisering. En advarsel er likevel på sin plass: Du vil få skikkelig lyst på kaker og muffins når du leser.

Andre anmeldelser:
Book Aunt
Booklady’s Booknotes

Legg inn en kommentar