Bokelskerinnen intervjuer: Lars Kepler, Bødker & Bruun, Lee Child og Peter Temple

I dag er jeg veldig glad for å kunne ønske flere internasjonale krimstjerner velkommen til bloggen min.

Lars Kepler:

Foto: Anna-Lena Ahlström

Bak pseudonymet Lars Kepler finner vi ekteparet Alexander og Alexandra Ahndoril. Begge har hatt egne forfatterkarrierer før de begynte å skrive sammen. Alexandra arbeidet lenge i tilknytning til flere teater, og har en doktorgrad i litteraturvitenskap fra Universitetet i Stockholm. Hun debuterte i 2003 med romanen Stjärneborg, første boken i en trilogi. Nummer to, Birgitta og Katarina kom i 2006 og i 2009 utkom Mäster. Alexander har skrevet en lang rekke teaterstykker. Hans romandebut skjedde i 1989 med Den äkta kvinnan, og han har skrevet tilsammen ni romaner på egen hånd.

Ekteparet debuterte som forfatterduo i 2009 med Hypnotisøren. De ønsket å forbli anonyme, men en svensk avis klarte til slutt å finne ut hvem som skjulte seg bak navnet Lars Kepler. Hypnotisøren ble en stor suksess, og i 2010 kom oppfølgeren Paganinikontrakten. Dette året er ekteparet aktuelle med Ildvitnet. Bøkene deres selger i store opplag og er oversatt til en lang rekke språk.

Et uhyggelig mord skjer på en institusjon for «vanskelige» tenåringsjenter. Ingen har sett noe. Ingen vil fortelle noe. Sporene fører Joonna Linna i retning av Vicky, som forsvant samme natt som mordet. Samtidig ringer det spiritistiske mediet Flora Hansen til politiet. Først vil hun ha penger for å snakke, snart ber hun dem bare desperat om å lytte.

Hva er den viktigste grunnen til at de norske leserne skal plukke opp Ildvitnet?

Vi tycker själva att Eldvittnet är en mycket originell och spännande thriller med många vändpunkter. En berg- och dalbana som börjar på en institution för omhändertagna flickor med destruktivt beteende där en av de intagna hittas mördad på sängen i isoleringsrummet med båda händerna för ansiktet.

Vad vi strävar efter är att få läsarens hjärtan ska slå lika snabbt som våra när vi sitter och skriver. Eldvittnet är vår bästa krimibok hittills. Dessutom kommer man för första gången mycket nära vår kriminalkommissarie Joona Linna och får veta vad det är för fruktansvärd hemlighet som han gömt i sitt förflutna.

Hvilke krimbøker anbefaler dere å lese denne påsken? 

Många! Det finns så många bra! Både nya och gamla. Vi gillar att läsa olika sorters krimböcker, även om de inte alls påminner om våra. Belinda Bauer, Åsa Larsson, Chris Tvedt, Sören och Lotte Hammer, Georges Simenon, Arthur Conan Doyle, Friedrich Dürrenmatt, Dennis Lehane och varför inte William Peter BlattysExorcisten. 

Du kan lese mer om forfatterekteparet og bøkene deres på deres hjemmeside her.

Bødker & Bruun:

Foto: Bødker & Bruuns hjemmeside

Karen Vad Bruun og Benni Bødker utkommer med sin første bok på norsk denne våren. Karen og Benni har jobbet med litteratur en god stund. Hun som litterær agent, og han som forfatter av flere barne – og ungdomsbøker samt sakprosa om kriminallitteraturen. Bennis barnebøker utgis av Gyldendal i Norge, og han er i følge forlagets hjemmesider en av de mest populære forfatterne som skriver bøker for barn i småskolen her i landet.

Karen hadde tidligere arbeidet sammen med Benni, og det var også hun som fikk ideen om at de burde skrive en krim sammen. I 2011 kom boken Blod vil ha blod ut på dansk, og den solgte veldig godt. Rettighetene er også solgt til flere land. Bok nummer to i serien om knokkeleksperten Linnea Kirkegaard utkom på dansk denne måneden, og heter Før døden lukker mine øjne.

Benrester fra et menneske blir funnet ved en fjord i Danmark. Linnea Kirkegaard arbeider som rettsantropolog i politiet og blir koblet på saken. Hun skal forsøke å rekonstruere den døde slik at liket kan identifiseres. Etterforskningen peker i mange retninger, Danmarks engasjement i krigene i Afghanistan og Irak peker seg ut som et spor. Så skjer et nytt drap.

Hva er den viktigste grunnen til at de norske leserne skal plukke opp Blod vil ha blod?

Vi var fra begyndelsen enige om, at den mest bedste krimi er den, som både er thriller og underholdning, men som også handler om noget vigtigt og samtidig. Så i Blod vil ha blod introducerer vi knogleeksperten Linnea Kirkegaard, som både er med til at afdække internationale massegrave, men som også assisterer politiet i vigtige mordsager. Og rundt om hende et ikke mindre vigtigt persongalleri bestående af en amerikansk lejemorder, en britisk bagmand og en skadet dansk soldat fra krigen i Irak.

Hvilke krimbøker anbefaler dere å lese denne påsken?
Leif GW Persson: Den døende detektiven og Dorph/Pasternak: Avgrunnens rand. Persson er altid umulig at sætte i bås. Skriver han dokumentariske politiromaner eller er det hele satire? Men at han er en af Nordens bedste krimiforfattere er hævet over al tvivl. Og Dorph/Pasternak er et af de bedste krimimakkerpar fra Danmark. Deres ambitiøse serie er inspireret af noir og James Ellroy, og fortæller den nyere Danmarkshistorie i krimiform.

Les mer om forfatterparet og bøkene deres på hjemmesiden deres her. 

Lee Child:

Foto: Cappelen Damm

Lee Child er født i Coventry, og har studert juss. Han har også arbeidet ved et teater. I 18 år arbeidet han med TV – produksjon, og med suksesser som Cracker og Crime Suspect. Da selskapet han arbeidet for skulle omorganisere, mistet Lee jobben. Det førte til at tankene hans igjen begynte å dvele ved en karakter han hadde skapt allerede som barn. Han begynte å arbeide med Killing floor, den første boken med Jack Reacher i hovedrollen. Boken utkom i 1997 og ble en umiddelbar suksess. Siden den gang har han kommet ut med en ny roman i året. I 2012 kommer også den første filmatiseringen av en av hans romaner. Tom Cruise skal spille Jack Reacher.

Lee har også en ny roman ute på norsk denne våren: Det øyet ikke ser

Klokka to om natten blir Jack Reacher vitne til at en kvinne begår selvmord på undergrunnsbanen i New York. Politiet mener at saken ikke trenger noen videre etterforskning, men Reacher er uenig. Er virkelig alle så uskyldige som det later til? Han vet at det må ligge noe under. Snart er han innblandet i hemmeligheter som både Al-Qaida og politiet vil gå over lik for å holde skjult. Reacher blir jaget av alle – og det er nettopp det han ønsker. I en halsbrekkende thriller presenterer Lee Child en historie som spenner over tre tiår, og som borer seg rett inn i hjertet på Amerika.


Hva er den viktigste grunnen til at de norske leserne skal plukke opp Det øyet ikke ser?

Jeg mener at krimsjangeren er fantastisk når det kommer til det å introdusere leserne for ukjente kulturer, og jeg tror at det å lese Det øyet ikke ser vil gi de norske leserne en liten smakebit på hvordan det føles å leve i Amerika akkurat nå – spesielt i New York. Boken er en ren krimthriller og også veldig spennende, i det minste håper jeg det. Som de aller fleste krimromaner har boken også røttene sine i den samtidige sosialrealismen.

Hvilke krimbøker anbefaler du å lese denne påsken?

Jeg synes det er lettest å være entusiasisk ovenfor bøker som er veldig forskjellige fra min egen, så jeg svarer Stardust av Joseph Kanon.

Du kan lese mer om Lee Child og hans bøker på hans hjemmeside her.

Peter Temple:

Foto: Forlaget Press

Peter Temple er fra Australia og har arbeidet som journalist samt undervist i journalistikk ved universitetet i Melbourne. Han har også vært redaktør i magasinet Australian Society. I dag regnes han som Australias ledende krimforfatter. Han debuterte i 1997 med boken Bad Debts, den første boken i hans serie om Jack Irish. Siden den gang har han skrevet åtte bøker. Han fikk sitt internasjonale gjennombrudd med boken Mørk kyst, og har vunnet en rekke priser for sine bøker. Han er svært kritikerrost, og her i Norge har anmelderne stort sett trillet bare femmere og seksere på terningen. Han har også vunnet the Duncan Lawrie Dagger. Den største krimprisen i verden.

Denne våren er han aktuell med en ny bok i norsk språkdrakt: Stjerneskudd

Anne Carson er femten år. Hun er vakker og vilter – og kidnappet. Hennes velstående familie har samlet seg og besluttet å tilkalle Frank Calder, en tidligere soldat og gisselforhandler som nå har falt i unåde. Familien ønsker at han skal overlevere løsepengene til kidnapperne. Frank vil at de skal tilkalle politiet, men familien nekter, siden rot i politiets rekker nesten kostet et annet barn i Carson-familien livet flere år tidligere. Er det noen sammenheng mellom de to hendelsene? Er det grådighet som er motivet? Eller hevn? Eller kan det være noe helt annet? For å finne ut av det, må Frank gå langt ut over sine fullmakter. Mens Frank leter febrilsk etter mistenkte i nettet av Carson-familiens forretninger og avtaler, ekteskap og sidesprang, rivalisering og intriger, vet han at hvis instinktet hans er galt, vil jenta han leter etter helt sikkert dø.

Hva er den viktigste grunnen til at de norske leserne skal plukke opp Stjerneskudd?

Det finnes ikke grunn for at de norske leserne skal plukke opp Stjerneskudd.

Hvilke andre krimbøker anbefaler du å lese denne påsken?

Livet er kort, og de norske og alle andre lesere ville hatt det mye bedre om de leste Proust, Henry James og Norges egen Knut Faldbakken, et stort talent og en veldig hyggelig mann.

På hjemmesidene til Peters norske forlag, kan du se videoer hvor forfatteren snakker om bøkene sine.

——————————————————————————-

Dagens spørsmål: Hvem skal spille Jack Reacher i filmatiseringen av en av Lee Childs bøker?

Ta vare på svaret. Når du har svaret på alle spørsmålene (siste kommer 28.3), sender du dem i en epost til bokelskerinnen@gmail.com og er med i trekningen av en pakke med krimbøker. Les mer om det her.

Legg inn en kommentar