Bokelskerinnen intervjuer: Sigbjørn Mostue og Johnny Brenna

I dag synes jeg det er veldig hyggelig å ønske Sigbjørn Mostue og Johnny Brenna velkommen til bloggen min:

Foto: Fredrik Arff

Johnny Brenna har gått på Befalsskolen og etter dette utdannet han seg ved Politiskolen. Han fikk senere en stilling ved et lensmannskontor og ved Ordensavdelingen i Oslo Politidistrikt. Dette ble starten på en lang og innholdsrik karriere i politiet, hvor Johnny blant annet arbeidet som spaner. I 2006 sluttet han i politiet, og begynte å arbeide som reporter og krimekspert i TV2 Nyhetene. Dette året startet han også sitt eget konsulentfirma innen personlig sikkerhet. I 2012 ble Johnny kriminalpolitisk rådgiver på et prosjekt for Høyres Stortingsgruppe, og senere startet han som reporter og krimredaktør i mannebladet Alfa. I dag er Johnny ansatt som prosjektleder for Salutt Oslo, et prosjekt som er rettet mot å gjøre utelivet i Oslo tryggere.

Johnny har lenge drevet med idrett på høyt nivå. Han er formann og instruktør ved en kampsportklubb, og holder blant annet kurs innen selvforsvar og Kettlebells. Johnny stiftet bekjentskap med forfattervirket i 2009, da han sammen med Kjetil S. Østli skrev boken Politi og røver. Boken mottok Brageprisen for beste sakprosabok samme år.

Sigbjørn Mostue er oppvokst på Kløfta, men bor i dag på Jessheim. Han har hovedfag i Idéhistorie fra Universitetet i Oslo, og arbeidet i flere år som redaktør i Bokklubben. Det å skrive har alltid ligget Sigbjørns hjerte nært, og det var også en av grunnene til at han etter endt utdannelse valgte et yrke som handlet om bøker.

Det var boken For noen troll av Birger Sivertsen som satte i gang tankevirksomhetene som senere ble kanalisert i Sigbjørns debutroman Gravbøygen våkner i 2005. Boken er første bind i fantasytrilogien Alvetegnet og vant ARKs barnebokpris samme år. I 2006 fulgte han opp suksessen med Nissedreperen, og i 2007 kom Krakens gap som også ble nominert til Brageprisen. SF Norge har kjøpt filmrettighetene til trilogien. I 2009 kom Mørkeboka, som også henger sammen med bøkene i Alvetegnet.  I 2010 ga Sigbjørn seg i kast med en ny trilogi, og første bok i denne serien heter Den siste magiker. Samme år ga han også ut Historien om vampyrer. I 2011 kom Den siste magiker II: Belz & Ebub. Sigbjørn er en av Norges mest populære ungdomsbokforfattere.

Denne våren debuterer Johnny og Sigbjørn som krimforfattere med Operasjon Helena:

I Opreasjon Helena møter vi politispaneren Axel Th. Munthe.  Sammen med partneren Tobben må Axel forsøke å finne den kidnappede datteren til en nyrik investor. Det blir en ferd inn i Norges underverden, og bringer begge i kontakt med en kriminalitet som har forgreininger langt utenfor landegrensene.

Her kan du blant annet lese om hvordan forfatterparet fikk ideen til denne boken og hvorfor de mener boken er virkelighetstro.

Dere debuterer som krimforfattere sammen denne våren. Kan dere fortelle kort hvordan dere fikk ideen til denne romanen, og hvor lenge dere har arbeidet med den?

Vi luftet ideen for hverandre høsten 2010, på Krav Maga-trening, og begynte å skrive omtrent på denne tiden i fjor. Vi var begge enig om hva slags hovedperson vi ville ha: ingen asosial antihelt med rusproblemer som løser saken på egenhånd, men en grepa kar med bred og allsidig bakgrunn, hentet ut fra virkelighetens politi. Handlingen skulle også være slik at dette virkelig kunne ha hendt, og vi ønsket å fremstille politiarbeidet så realistisk som mulig.

Hva var det vanskeligste i arbeidet med denne romanen, og hva er dere mest fornøyd med?

Det vanskeligste med å skrive en roman er vel rett og slett å komme i gang, å utforme plottet. Men når det er sagt, gikk det forbausende fort å stake ut hvor vi ville og hva vår helt Axel Th. Munthe hadde å hanskes med. Vi er i det hele tatt godt fornøyde med både Axel og boka for øvrig – den ble akkurat slik vi ønsket at den skulle bli: realistisk, rå og spennende, og en bok som i klartekst viser kriminalitetens grimme ansikt.

Kan vel kanskje også nevne at etter at boka er blitt skrevet, så har det dukket opp saker som tangerer nettopp områder vi belyser i Operasjon Helena – både i presse, og i rapporter fra bl.a. KRIPOS og Oslo Politidistrikt. Dessverre, får man nesten si, selv om vi selvsagt er fornøyde med å være aktuelle.

Hva er den viktigste grunnen til at leserne skal plukke opp boken deres?

Ønsker du en spennende og kanskje litt annerledes krim, som attpåtil er lagt tett opptil virkelighetens verden, og med en ny, sympatisk hovedperson som det vil bli skrevet flere bøker om i årene som kommer, så er Operasjon Helena verdt å bruke tiden på.

Foruten deres egen bok, hvilke(n) krimbøker vil dere anbefale å lese denne påsken?

Det spørs akkurat hva slags krim man liker: «hyggelige» drap ala Agatha Christie, eller mer virkelighetsnære skildringer. Har du ennå ikke lest den historiske og filosofiske Rosens navn av Umberto Eco, er det på tide – kanskje tidenes beste krim. Ellers er amerikanske James Lee Burke en aldeles eminent forfatter som herved anbefales på det aller varmeste. Og John Hart, også amerikaner, er for meg et nytt bekjentskap som man trygt kan bruke penger på.

Hva skal dere selv lese denne påsken?

Johnny leser knapt krim, da de fleste kriminalromaner ligger så langt fra virkeligheten at han blir forarget over dem. Selv skal jeg lese ferdig Vidar Sundstøls Minnesota-trilogien, som jeg har begynt på. Meget lovende, som herved også anbefales! Og tar jeg ikke feil, blir nok også en av James Lee Burkes romaner med i ryggsekken.

Tusen takk for at dere tok dere tid til dette intervjuet.

Hvis du vil lese mer om forfatterne, finner du Johnnys hjemmeside her. Sigbjørn har sin hjemmeside her og han har også en facebookside her.


Dagens spørsmål: Hvor luftet forfatterparet for første gang ideen til det som skulle bli romanen Operasjon Helena?

Ta vare på svaret. Når du har svaret på alle spørsmålene (siste kommer 28.3), sender du dem i en epost til bokelskerinnen@gmail.com og er med i trekningen av en pakke med krimbøker. Les mer om det her.

Legg inn en kommentar