April 2012 – bøker ute denne måneden

Her kommer en oversikt over noen av bøkene som utkommer for voksne, og som du bør merke deg denne måneden: 

Vårmånedene preges av at forlagene slipper bøker med de store fortellingene, og da særlig bøker som er myntet på kvinner. I april og i de neste månedene frem mot sommeren skal flere store titler utgis. Duevokterne av Alice Hoffmann er av flere blitt kalt et mesterverk. Hoffmann brukte over fem år på å skrive denne historiske romanen. Vi befinner oss i Israel i år 70 e.Kr, og møter flere sterke og særegne kvinneskikkelser. Jeg har vært så heldig å få lese denne boken litt på forskudd, og kan si med en gang at dette er en bok du bør merke deg.

Jeannette Walls har hatt stor suksess med sin selvbiografiske roman Krystallslottet her til lands, og denne måneden kommer hennes andre roman Ville hester ut på norsk. Denne boken handler om Walls sin bestemor. Anna Funders Alt jeg er har handling fra 2. verdenskrig.

Lesere som liker Kate Morton bør merke seg Natasha Solomons Fortellingen i fiolinen. Jeg har lest den på engelsk tidligere, og likte den veldig godt. Den minner noe om Tilbake til Riverton av forannevnte Morton. Den norske oversetteren er Elisabet W. Middlethon, som også oversetter Kate Mortons bøker til norsk.

En annen stor fortelling som kommer ut på norsk denne måneden er Kane og Abel, Jeffrey Archers mesterverk. Boken kom første gang ut i 1979 og har solgt i svært store opplag verden over, men den har aldri vært oversatt til norsk. Mississippi av Hillary Jordan har vunnet flere priser. Bokens handling tar til i 1946 og vi kan lese om fordommer, rasisme, kjærlighet og vennskap. Publishers Weekly kalte romanen «vakker».

Hvis du har lyst til å lese mer fra Amerika, kan du gi deg i kast med Frihetens vinder av Lois Leveen. Boken handler om slaven Mary Bowser, en kvinne som har eksistert i virkeligheten. Forlagene slåss om rettighetene til denne boken som blant annet beskrives som «Barnepiken 100 år tidligere».

Jennifer Egans Bølle på døra kommer også ut på norsk denne måneden. Boken vant Pulitzer prisen i 2011, og har også vunnet flere andre priser. Nok en bok du bør merke deg. Anne Enrights Den glemte vals er nominert til the Orange Prize for Fiction 2012. Forfatteren har tidligere vunnet Man Booker – prisen. Fyrvokterens kone er skrevet av den australske forfatteren Karen Viggers, og er en bok som kan være fin å lese i bokklubber. Det ligger diskusjonsspørsmål ute på forfatterens hjemmeside.

Rune Belsvik har valgt å skrive om en kvinne, nærmere bestemt uføretrygdede Berit som snart er 60 år, i romanen Ho som var så søt. Belsvik har skrevet en lang rekke romaner, noveller og skuespill siden debuten i 1979 og han har mottatt flere priser, blant annet Brageprisen. Du bør også merke deg boken En vakker dag av Geir Ulstein. Her forteller han om et Norge som er rammet av borgerkrig. Wenche Britt – Hagabakken kommer også med ny roman. Hula Lou heter den, og har blant annet handling fra 1950 – til 1970 – årene.

Vidar Kvalshaug er klar med noveller i samlingen Trampolineland, og det kommer ny roman av Philippe Claudel på norsk denne måneden også, den heter Granskingen. Ann Helen har skrevet om Claudels forrige roman på norsk her. 

Det blir gjensyn med et par klassikere: Romeo og Julie samt En midtsommernattsdrøm kommer ut i innbundet format.

Det er også noen godbiter for dem som liker krim og spenning. Ingrid Berglund kommer med en krim: Tiden leger ingen sår. Det blir også gjensyn med Alan Bradleys unge heltinne Flavia i Mørket i krystallkulen. Vendetta forlag satser på zombier i boken Z av Max Brooks. Denne boken skal etter hvert filmatiseres med Brad Pitt i hovedrollen, og kommer på kino sommeren 2013.

Fakta og dokumentar:

Det er også flere sterke titler innenfor sakprosasjangeren, blant annet kommer det flere bøker med temaet 22. juli. Per Egil Hegge har skrevet De suverene, hvor han tar et nådeløst oppgjør med norsk rettspsykiari. Adrian Pracon, som overlevde å bli truffet av massemorderens kuler på Utøya, har skrevet boken Hjertet mot steinen.  I Titanic – historie, myte, litteratur og film får vi et nærmere bekjentskap med det legendariske skipet som gikk på et isfjell og sank 15. april for nøyaktig hundre år siden.

Ingrid Bjørnov har skrevet Se Norges blomsterdal, og  Tore Renberg utkommer med På fest hos litteraturen. 

Hvis du trenger å miste noen kilo etter påskens utskeielser, kan du kanskje titte på boken Dukan -dietten av Dr. Pierre Dukan. Denne dietten tok Frankrike med storm da den utkom, og boken har solgt i store opplag.

Godt i pocket:

Flere gode titler kommer også ut i pocket denne måneden. Anne Cecilie Remens På Direkten har akkurat kommet ut, og er en fin krimroman til påskeferien.  Isbaderen av Kjell Ola Dahl er også en bok som kan egne seg i påsken. Den fikk veldig fine anmeldelser da den utkom første gang. Vi kommer heller ikke utenom Thomas Enger og Fantomsmerte, Engers andrebok som også var nominert til Rivertonprisen i år.

Har du lyst på litt skummel lesing, kan du ta med deg Dragningen mot dypet av Carol Goodman. Helt i slutten av måneden kommer også en spenningsroman i pocket, nemlig Overgangen av Justin Cronin.

Det kommer flere nye og gamle klassikere ut denne måneden. Trollelgen og Varg av Mikkjel Fønhus er noen av dem. Hele Axel – Vinding trilogien til Ketil Bjørnstand utgis også i en enkelt pocketbok denne måneden, det samme gjør Den afrikanske farmen av Karen Blixen. Av andre romaner blir det blant annet gjensyn med Luremus av Elin Rise, og Så høyt av du elsket av Nikolaj Frobenius.

God lesemåned!

NB: Utgivelsesdatoen for titlene i denne posten kan bli endret. Dette er heller ikke en fullstendig oversikt over bøker som utkommer denne måneden. For oversikt over barne – og ungdomsromaner kan du etter hvert besøke Mari på Flukten fra virkeligheten. Jeg ønsker også å understreke at jeg ikke er en del av noe affiliate – program, så jeg tjener ikke noe på at du klikker deg inn på linkene i denne posten.

Legg inn en kommentar