Bokelskerinnen intervjuer: Ellen Fjestad

I dag synes jeg det er veldig hyggelig å ønske Ellen Fjestad velkommen til bloggen min:

Foto: Ingri Fjestad

Ellen Fjestad har vokst opp på en gård på Hedemarken, og pendler i dag mellom Moelv, Stange og Oslo. Hun har gått befalsskolen og er utdannet sykepleier, til neste ute tar hun sin avsluttende eksamen på gartnerskolen i Moelv. Hun har jobbet i Ungdomstjenesten i Oslo, på et sprøyterom i Amsterdam og arbeider i dag som miljøterapeut blant døve personer med autisme.

Da Ellen var liten brukte hun ofte tiden hun gikk til og fra skolen på å finne på historier. Fantasien har hun holdt ved like siden, og hun har gått på forfatterutdanningen ved Norsk Barnebokinstiutt. I 2011 vant hun Schibsted Forlags romankokurranse for barn og ungdom, og denne uken lanseres boken for leserne. Den har fått tittelen Sammen skal vi holde himmelen:

I Sammen skal vi holde himmelen spør Fjestad om det er mulig å elske noen så høyt at man mister seg selv. Hun har skrevet kjærlighetshistorien til Gard og Luka, et par som treffer hverandre på en svært så brutal måte. Boken er første bind i Luka – trilogien.

Her kan du blant annet lese om hvilket dikt som ga Fjestad ideen til boken, og hvorfor hun ønsket å skrive nettopp for ungdom:

Du har akkurat kommet ut med «Sammen skal vi holde himmelen». Kan du fortelle kort hva denne boken handler om?
Boka handler om hvordan vi mennesker kan se den samme situasjonen, eller den samme personen, men likevel se helt ulike ting. Musikeren Gard treffer miljøaktivisten Luka i en motorsykkelulykke. Det utvikler seg et kjærlighetsforhold som blir så intenst at de ikke kommer ut av det uten å ødelegge seg selv.

Hvordan fikk du ideen til «Sammen skal vi holde himmelen», og hvor lenge har du arbeidet med boken?

Jeg fikk ideen for kanskje sju år sida, da jeg bodde i Amsterdam. Ideen fikk jeg fra Inger Hagerups oversettelse av Emily Dickinsons dikt Skitne lille hjerte. Jeg begynte å skrive ordentlig på manuset for kanskje fire år sida.

Du har blant annet studert ved Norsk Barnebokinstitutt, hvor viktig har de semestrene vært for utviklingen av denne boken?

Veldig viktig. Manuset var hovedprosjektet mitt. Jeg jobba med det ett år på skolen, fikk tilbakemeldinger fra forfattere og medelever. Uten NBI hadde denne boka aldri blitt til.

«Sammen skal vi holde himmelen» vant, som sagt, Schibsteds store manuskonkurranse for barn og ungdom. Hvordan føltes det, og hvilke styrker mener du boken din har som gjorde at den gikk helt til topps?

Jeg er veldig glad for å ha fått denne muligheten. Jeg vil gjøre alt jeg kan for å ta vare på den ved å forsette å skrive så godt jeg kan. Det er vanskelig for meg å si hvorfor jeg vant, men det juryen sa var at boka er spennende, og at den har godt språk. Jeg håper de har rett hehe.

Bokens tema er blant annet kjærlighet. Hva var grunnen til at du ville skrive om dette, og hvorfor akkurat for ungdom?

Det å være forelska, og det å ha kjærlighetssorg, kan gjøre at et menneske mister de grensene det vanligvis har. Jeg vil vise hvor sterkt dette kan være. Hvor langt noen går. Jeg valgte å sende inn til ungdomsromankonkurransen fordi jeg tror at det er flest ungdom som er midt oppe i denne grenseløsheten. Men jeg tror voksne kan like den også. Dessuten er det morsomere å gi ut for ungdom. Man kan reise rundt på skoleturne og møte mange lesere. Det gnistrer i øynene deres når de forteller om drømmene sine.

Hva var det vanskeligste i arbeidet med denne boken, og hva er du mest fornøyd med?

Det vanskeligste har vært å klare å begrense meg. Jeg skrev fire ulike versjoner før jeg landa på denne. Jeg håper jeg har klart å vise hvor intenst, hvor ekstremt mennesker kan oppføre seg, samtidig som jeg holder det innenfor et realistisk univers. Hvis jeg har klart å vise dette, samtidig som jeg har et godt språk, så er jeg veldig glad for det.

Mange forfattere pleier å ty til andre forfattere når de skal hente inspirasjon. Hvilke forfattere/bøker har betydd mest for ditt forfatterskap?

Inger Hagerup. Gabriel Garcia Marquez. Gert Nygårdshaug. Eminem. Sarah Kane. Karpe Diem. Laleh. Levi Henriksen. Sonya Hartnett. Charles Bukowski. Isabel Allende.

«Sammen skal vi holde himmelen» er første boken i en planlagt trilogi. Når kan vi vente oss bok nummer to?

Jeg jobber med den nå. Jeg tror planen er at den skal komme om et år.

Omslaget på boken er nydelig, synes jeg. Hvem har designet det, og har du vært med på å utvikle det?

Ja, ikke sant? Det er Ole Peder Juve som har laget det. Han er kjempeflink. Jeg kom med noen forslag, for å vise hva slags stil jeg likte. Han lagde noe helt anna, og det var selvfølgelig mye bedre.

Er det noe du har lyst til å legge til?

At nå er det vår, og fuglene synger for oss:)

Tusen takk for at du tok deg tid til å stille opp på dette intervjuet, Ellen Fjestad.

Hvis du vil vite mer om Ellen og bokens hennes, er det opprettet en facebookside for utgivelsen her.  Du kan også lese de første kapitlene av boken her.  NRK intervjuet forfatteren da hun hadde vunnet konkurransen, og den saken finner du her. Dette er også en bok du kan plukke opp hvis du er opptatt av å lese debutanter.

Legg inn en kommentar