Mai 2012 – bøker ute denne måneden

I mai måned kommer det flere godbiter på bokfronten. Her er noen av dem:

En av bøkene det allerede har vært en del oppmerksomhet rundt, er Nostradamus testamente av Tom Egeland. Dette er en ny thriller med Bjørn Beltø i hovedrollen. Boken har allerede fått flotte anmeldelser, blant dem terningkast 5 i VG.

Laila Stien er aktuell med 33år/33 noveller. Stien er regnet som en av Norges neste novellister.
Det kan også være verdt å merke seg Samaels bok av Eivind Riise. Riise fikk meget gode kritikker for sin novellesamling Victor Tumakovs siste vinter. Dette er hans første roman.

Utespillets kunst av Chad Harbach er en amerikansk oppvekstroman, og var en av bøkene som ble fremhevet på den amerikanske bokmessen Book Expo America i 2011. Hvis du er en av dem som liker for eksempel Jonathan Frantzen, er nok dette en bok du bør få med deg.

En annen bok du bør merke deg er Majorens siste forelskelse. Dette er Helen Simonsons debutroman, og den handler om pensjonerte majoren Ernest Pettigrew som får øynene opp for den pakistanske butikkeieren Jasmina Ali. Boken har fått strålende anmeldelser og er solgt til en rekke land. New York Times skrev for eksempel at «denne boken har alt».

Man kommer heller ikke utenom I en og samme person av John Irving. Dette er den første romanen Irving har skrevet i jeg-form siden han arbeidet med En bønn for Owen Meany.  

Lesere som likte Orkideens hemmelighet kan glede seg til en ny fra Lucinda Riley. I Jenta på klippen handler det nok en gang om hvordan hendelser i fortiden påvirker mennesker i nåtiden. Noe av handlingen i boken foregår i 1914.

Lori Lansens opplevde stor suksess med Reisen hjem, som utkom i 2011. I mai kan du glede deg til en ny roman av denne forfatteren, nemlig Livet tilbake. Forfatteren kommer til Norge i begynnelsen av mai.

Det som ventet meg av Parinoush Saniee er tidenes mest solgte roman i Iran. Her kan du vente deg en episk historie som spenner over flere tiår. I Madonnaene fra Leningrad blir vi ført tilbake til beleiringenm av Leningrad i 1941. Det kommer ny bok fra Hanne-Vibeke Holst, den heter Unnskyldningen. 

Lesere som likte Kunzelman & Kunzelman av Carl-Johan Vallgren, kan glede seg over at det kommer ny roman av forfatteren på norsk i mai. I Havmannen finner vi nok en gang fantastiske trekk. Det blir forøvrig et arrangement med Vallgren på Litteraturhuset i Oslo 23. mai. Her vil forfatteren snakke om sine bøker.

For krim – og thrillerentusiaster er det mer enn Egelands thriller i vente. Det kommer ny bok av Robert Harris på norsk. I Fryktindeksen møter leserne fysikeren Alex Hoffman som har utviklet et system for å handle på finansmarkedet. Marko Leinos Fellen er en thriller fra Helsinki.

De som liker å lese svensk krim, kan se frem til Englevakt av Kristina Ohlssson. Det kommer også ny krim av Inger Frimansson, nemlig Det kalde landet. Skjulte liv av Louise Penny er første bok i en krimserie om førstebetjent Armand Gamache fra Canada. Boken har vunnet flere priser og fått mange fine tilbakemeldinger.

Hogne Hongset er klar med bok tre og den siste boken i trilogien Traktaten. Denne romanen har fått tittelen Hevneren. Hongset skriver inn virkelige hendelser i bøkene sine, og bruker av sin ekspertise om oljesektoren i Norge. Det kommer også ny utgivelse fra Ingrid Berglund. Tiden leger ingen sår er Berglunds fjerde krim, og her er det en journalist som befinner seg i hovedrollen.

Fakta og dokumentar:

Det er også litt å vente på for deg som er opptatt av sakprosa. Jeg overlevde Treblinka av Chil Rajchman er en øyenvitneskildring fra 2. verdenskrig. Guri Hjeltnes har skrevet det norske forordet i boken. Ane Håbjørg har skrevet boken Da jeg døde, hvor hun forteller om livet etter at hun ble rammet av en hjerneblødning.

Godt i pocket:

Det kommer veldig mange spennende nyheter i pocketformat i mai. Hvis du vil lese en historisk roman, anbefaler jeg Den usynlige broen av Julie Orringer. Agincourt av Bernard Cornwell er også ute i pocket denne måneden.

En annen godbok som kommer i pocket nå er Reisen hjem av Lori Lansens. Dette er en varm og god bok.

Det gule huset av Patricia Falvey er en historisk roman fra Irland på begynnelsen av 1900-tallet. Boken har fått flotte kritikker, og er en av bøkene som forlaget utgir rett i pocket.

Krimfans har mange godbiter å boltre seg med. Du kan for eksempel plukke opp Slakteren av Øystein Wiik, eller kose deg med Pokerfjes av Ulrik Høisæther. Begge bøkene er reale sidevendere som passer godt ute i vårsolen.

Den døde i Barentsburg av Monica Kristensen fikk supre anmeldelser da den utkom, og det kan også være et godt valg. Eystein Hanssens Giftstrøm er også ute i pocket nå, og det samme er Skyggen av Hogne Hongset.

Vil du ha en skikkelig thriller, og samtidig er tilhenger av bøkene til Dan Brown, anbefaler jeg Sanctus av Simon Toyne. 

Ari Behns novellesamling Talent for lykke er en annen nyhet du trygt kan plukke med deg hjem fra pockethyllen i bokhandelen. Boken fikk flotte anmeldelser av flere kritikere, som rullet både femmere og seksere for historiene han har skapt. God kritikk fikk også Kammerpiken av Cecilie Enger, som også er ute i pocket nå.

Vil du ha noe lett og fengende til late dager i solen, kan du kose deg med Jakten på Mr. Darcy av Ingrid Schibsted Jacobsen.

God lesemåned!

NB: Utgivelsesdatoen for titlene i denne posten kan bli endret. Dette er heller ikke en fullstendig oversikt over bøker som utkommer denne måneden. For oversikt over barne – og ungdomsromaner kan du etter hvert besøke Mari på Flukten fra virkeligheten. Jeg ønsker også å understreke at jeg ikke er en del av noe affiliate – program, så jeg tjener ikke noe på at du klikker deg inn på linkene i denne posten.

Legg inn en kommentar