Boknyheter: Gyldendal satser på debutanter, Skinndød nominert til pris m.m.

Her kommer litt assorterte boknyheter fra den siste tiden:

Gyldendal med debutantsatsning
Gyldendal forlag tar grep for å satse enda mer på debutanter.  Til neste år lanserer de en ny publikasjon kalt GRANTA, hvor debutanter kan bli publisert side om side med etablerte forfattere.  Hvert nummer skal ha et tema, og temaet for det første nummeret er Kollaps.
 – Menneskehetens historie er historien om kollapser, og om det som oppstår i kjølvannet av dem. Alt kan kollapse. Økonomien og økologien. Velferdsstaten og imperiet. En kollaps kan være fysisk og mental. Personlig, men også politisk. Noen sammenbrudd er forventede, og kunne kanskje vært unngått. Andre kommer brått, og er umulig å vegre seg mot, sier Trude Rønneberg, redaktør for GRANTA i en pressemelding.

Hvis du har en litterær åre, kan du altså forsøke deg på en tekst med «kollaps» som tema. Frist for å sende inn bidrag er 15. august i år. Du kan lese mer om det her.

Ny regissør for Dødslekene
Nylig ble det kjent at regissør Gary Ross ikke ønsket å regissere de neste filmene i trilogien. Fansen trenger imidlertid ikke være engstelige for at filmene ikke blir noe av, nå er nemlig en ny regissør funnet. Den utvalgte er Francis Lawrence, som blant annet har regissert Constantine og Vann til elefantene.

Begynnelsen til Fifty Shades of Grey
Det er ikke lenger en hemmelighet at boksuksessen Fifty Shades of Grey startet som Twilight fanfiction. Nå har man også klart å grave frem den første utgaven. Historien het opprinnelig Masters of the Universe, og her kan du lese det første kapittelet.

Jussi Adler – Olsen i diskusjon med byrådet
Den populære forfatteren var på nippet til å flytte fra hjemstedet Allerød, fordi kommunen ikke ville gi ham tillatelse til å utvide boligen, eller å bygge kontor på en eiendom han vurderte å kjøpe. Etter et hastemøte i byrådet ble det imidlertid klart at Adler-Olsen får ønskene sine oppfylt, og dermed kan fortsette å skrive de romanene han er så kjent for fra stedet.

Thomas Enger nominert til engelsk krimpris
Forfatter Thomas Enger er en av de nominerte til eDunnit AWARD i England, det skriver Gyldendal forlag i en pressemelding. Prisen deles ut til den beste krimboken utgitt på de britiske øyer, og boken må være utgitt både i innbundet og i elektronisk format. Det er britiske krimanmeldere som nominerer, og de har blant annet plukket ut Skinndød. Andre nominerte er Linwood Barclays Accident, Dennis Lehanes Moonlight Mile, Adrian Magsons Death on the Rive Nord, Denise Minas The End of the Wasp Season, Steve Mosbys Black Flowers og George Pelecanos’ The Cut. Vinneren kåres på en krimfestival i Bristol 26. mai. Engers tredje roman på norsk, Blodtåke, kommer i handelen i januar til neste år.

Bloomsbury satser stort på ung fantasy-debutant
Forlaget Bloomsbury har kjøpt de engelsk verdensrettighetene til de syv første bøkene i en ny fantasyserie, skrevet av den 20 år gamle Samantha Shannon. Første bok i serien heter The Bone Season, og tar til i 2059. Her møter vi en nitten år gammel, kriminell jente med klarsynte evner. Boken skal utgis i 2013. Det var forfatter Ali Smith som oppdaget det unge talentet i en skriveklasse på Oxford universitetet.

The Immortal Rules skal bli film
Julie Kagawas nyeste roman, The Immortal Rules, blir antagelig filmatisert. Boken er den første i en planlagt trilogi kalt Blood of Eden, og Palomar Pictures har kjøpt rettighetene til serien. Amerikanske bloggere lovpriser forøvrig The Immortal Rules, som ble utgitt i slutten av april.

Mer Lehane for Dicaprio
Leonardo DiCaprio, som tidligere har spilt i filmatiseringen av Dennis Lehanes Shutter Island, planlegger nå en ny film basert på et av forfatterens verker. Nylig ble Live by Night solgt til Appian Way Productions og Warner Bros, og det er tenkt at DiCaprio skal ha hovedrollen i filmen.

Harry Potter ebøker selger mer enn budsjettert

Pottermores nettbutikk har hittil solgt Harry Potter ebøker for 3 millioner britiske pund, noe som er mer enn det man har budsjettert med.  Selve Pottermore nettstedet har fått mer enn fem millioner brukere siden åpningen i april.

Boktrailere:
Jeg avslutter denne utgaven av boknyheter med noen boktrailere. Først, traileren for Until I Die, den neste boken fra Amy Plum. Boken kommer i salg i mai, og kommer på norsk til høsten:

Jeg liker også veldig godt traileren til den historiske romanen Becoming Clementine:

Legg inn en kommentar