Disse engelske bøkene bør du lese i høst

Hvert år arrangerer Book Expo America såkalte buzz – paneler, hvor de presenterer et knippe bøker innenfor en spesiell sjanger som de tror vil gjøre seg bemerket og bli bestselgere i løpet av høsten og vinteren. Hvert år blir det meldt inn over 200 ulike bøker til de forskjellige buzz-panelene, og av disse velges det ut fem stykker som skal få ekstra oppmerksomhet på bokmessen. Det innebærer at redaktører eller andre fra det respektive forlaget presenterer boken og forsøker å overbevise de tilstedeværende hvorfor den er en juvel.

Det er ikke vanskelig å se at buzzpanelene har effekt, mange av bøkene som omtales der gjør det veldig godt når de kommer i salg. I fjor ble titler som Natten sirkus av Erin Morgenster og Utespillets kunst av Chad Harbach trukket frem.

Her er en oversikt over titlene som ble trukket frem i år:

For voksne:

Susannah Cahalan: Brain on fire

Susannahs bok er basert på personlige opplevelser. Våren 2009 begynte det å skje bisarre ting med henne. Hun opplevde plutselige humørsvingninger, hallusinasjoner, ble paranoid og hadde nærmest epileptiske anfall. Legene kunne ikke finne noe galt med henne, men til slutt fant en lege ut at hun led av en autoimmun sykdom som gikk ut på at kroppen hennes gikk til angrep på hjernen hennes. Boken skal visstnok være veldig gripende, og redaktøren som har ansvaret for den har også arbeidet med La kloden spinne av Colum McCann. Redaktøren avsluttet forøvrig med en nifs replikk. Hun nevnte at Susannahs lege trodde at hun var blitt smittet av sykdommen ved at noen nøs på henne på undergrunnen. Så kikket hun på oss og sa KKos dere på resten av messen…»


Rachel Joyce: The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry

Denne boken har alt vært ute en stund i Storbritannia, og den er også publisert på tysk. Den gikk rett inn på bestselgerlisten i Storbritannia, og har også vært en bestselger i Tyskland. Forfatteren har vært skuespiller ved the Royal Shakespeare Company i England, og fikk ideen til denne historien da hennes far ble syk. Boken handler om Harold som får beskjed om at en venn er alvorlig syk. Istedenfor å sende et brev til vedkommende, legger han ut på en vandring fra sitt hjem. Rettighetene til boken er så langt solgt til 31 land. Clementine har skrevet et innlegg om boken her.

John Brandon: A Million Heavens

Boken ble presentert av Eli Horowitz, som blant annet har arbeidet med Stephen King tidligere. Handlingen i denne boken finner sted om vinteren i New Mexico. Historien har noen overnaturlige aspekter ved seg, selv om Horowitz ikke ønsket å legge for stor vekt på dem. Brandon debuterte med Arkansas for noen år tilbake, en bok som fikk god mottakelse.

Vaddey Ratner: In the Shadow of the Banyan

Denne boken er det veldig stor oppmerksomhet rundt, og i følge Trish Todd hos Simon & Schuster er det også en av de viktigste bøkene hun noensinne har lest. Det var en opphetet auksjon om de amerikanske rettighetene til boken. Vaddey har skrevet om sine egne opplevelser på dødsmarkene i Kambodsja, men hun har valgt å fortelle om dette i form av en roman fremfor en biografi.  – She wanted to memorialize the people she loved and lost as a piece of art, fortalte Trish, og mente at boken stiller i samme klasse som bøker som Little Bee og Anne Franks dagbok. Chris Cleave, som har skrevet Little Bee, kaller boken et mesterverk.

Shani Boianjiu: The People of Forever Are Not Afraid

Denne boken handler om tre israelske piker som tjenestegjør i den israelske hæren. De blir for alltid forandret av det de opplever i denne perioden. Boken har allerede fått endel anerkjennelse. Nicole Krauss plukket den ut som en av de hedrede til prisen «5 under 35» i 2011. Shani var da bare 24 år gammel, og er den yngste forfatteren som har fått denne utmerkelsen.  Rettighetene til boken ble over natten solgt til 20 land, så du kommer nok til  høre mer om den fremover.

Antoine Wilson: Panorama City

Handlingen i denne boken finner sted i løpet av førti dager i San Fernando Valley. Boken skal være klok og veldig sjarmerende, og hovedpersonen er en ganske spesiell fyr. Det skal visstnok være en bok du vil tenke på en god stund etter at du har lest siste linje, og den skal også være veldig morsom.

For ungdom:

Doona Cooner: Skinny

I denne boken møter vi Ever Davies. Hun er overvektig, og har hele tiden hatt en stemme i hodet som snakker ned til henne. En stemme hun kaller «Skinny». Ever bestemmer seg etter hvert for å gjennomgå en gastric bypass – operasjon, og begynner å gå ned i vekt. Men selv om hun blir tynnere, forsvinner ikke stemmen i hodet hennes. I følge bokens redaktør er dette en type roman som vil kunne endre livet til den som leser den. Det var også en opphetet auksjon om rettighetene til boken.

Megan Spooner: Skylark

Megan Spooner har arbeidet med den samme redaktøren som er ansvarlig for utgivelsene til Maggie Stiefvater, og dette er en post apokalyptisk fortelling. Den ble beskrevet som medrivende og original, en bok man bare forsvinner inn i.


Gennifer Albin: Crewel

Dette er en av bokmessens mest omtalte ungdomsbøker, og den beskrives som «Dødslekene møter Tjenerinnens beretning«. Forlagsrepresentanten som presenterte boken sa at hun ble hektet fra første setning, og jeg satt også ved siden av en litterær agent som hadde lest manuset på et tidlig tidspunkt og skrøt det opp i skyene. Det var en stor auksjon for salget av de amerikanske rettighetene til boken, som beskrives som både litterær og kommersiell med et poetisk språk.

Selve tilblivelsen av manuset og senere salget av rettighetene er en Askepott historie som minner om J.K. Rowlings liv før Harry Potter ble antatt av et forlag. Gennifer og hennes mann hadde veldig dårlig råd, de var på randen av konkurs og levde fra hånd til munn. Gennifers mor sa til datteren at dersom hun klarte å virkeliggjøre en av sine barndomsdrømmer, nemlig skrive et manus til en bok, skulle hun kjøpe en datamaskin til henne. Gennifer reiste til bibliotek, hvor hun skrev i intervaller på syv minutter av gangen, den tiden hun fikk til rådighet før en annen biblioteksbruker skulle ha maskinen. Her finner du Gennifers hjemmeside.


Ashley Edward Miller & Zack Stentz: Colin Fisher

Disse to forfatterne møttes under en opphetet diskusjon på internett, og har senere samarbeidet om et rekke manuskripter. De har blant annet jobbet med TV-serien Andromeda. I boken møter vi Colin som har Aspergers. Han liker ikke å bli tatt på, og misliker fargen blå. Colin beskrives som en moderne Sherlock Holmes, og dette er en slags detektivhistorie.

Kat Zhang: What’s Left of Me

Redaktøren på denne boken har blant annet arbeidet med the Vampire Diaries – bøkene og Firelight – serien tidligere. Her handler det om å være innesperret i sin egen kropp, og boken er en dystopi. I denne verdenen blir alle født med to sjeler, men det er kun en av sjelene som får lov til å leve videre etter at man er ferdig med barndommen. Eva og Addie har imidlertid ikke lyst til å miste hverandre, og de må risikere mye for å kunne fortsette å leve sammen. I følge redaktøren er dette en slik bok hvor du blir hektet etter den første siden.

Det har også vært en del andre bøker som har fått mye oppmerksomhet i løpet av messen, selv om de ikke har vært presentert på et buzz – panel. Det har vært kjempestor oppmerksomhet rundt Melissa Marrs kommende bok Carnival of Souls, og det samme for Lauren Olivers the Spindlers. Falling Kingdoms av Morgan Rhodes, pseudonym for Michelle Rowen, Origin av Jessica Khoury og Throne of Glass av Sarah J. Maas er det også mye snakk om blant ungdomsbøkene.

Legg inn en kommentar