August 2012 – bøker ute denne måneden

Da er det endelig august, og med det er bokhøsten i gang. Det kommer veldig mange spennende utgivelser fremover, og det blir interessant å se hvilke bøker som setter sitt merke på de neste månedene, hvem som blir kritikerrost, hvem som går inn på bestselgerlistene og hvilke bøker bokbloggerne liker best.

Her er en oversikt over noen av bøkene som utkommer denne måneden:

Linnea Myhre er for mange mest kjent som bloggeren bak bloggen Alt du vet er feil, en blogg som blant annet Anne Kath Hærland har sagt rosende ord om. I august debuterer Linnea med sin første bok, Evig søndag, hvor hun blant annet skriver om depresjon. I slutten av juli toppet boken allerede bestselgerlisten hos Haugenbok. En annen som bokdebuterer, er kunstneren Bjarne Melgaard. Han er aktuell med romanen A new novel, som er skrevet på engelsk. Debuterer gjør også Mette Anthun og TV2s Kari Birkeland. De har skrevet Emmas Avec, som handler om Emma Waal og hennes karriere i mediabransjen.

Jeg tror at Udødelighetens elixir av Gabi Gleichman vil bli en etterspurt tittel denne høsten. Romanen har fått stor oppmerksomhet allerede før utgivelsen. I mai fortalte bransjebladet Bok og samfunn at dette var en het, norsk tittel på bokmessen London Book Fair. Nå er boken solgt til 12 land, blant annet USA og Storbritannia. Boken skildrer livene til flere personer i slekten Spinoza fra 1100 – tallet og frem til vår tid.

Jeg har merket meg flere utgivelser med nydelige titler denne måneden. Ida Løkås, som vant Schibsteds manuskonkurranse i 2011, debuterer med romanen Det fine som flyter forbi. Håvard Syvertsen er aktuell med Det gode som jeg vil, og Levi Henriksen står bak essaysamlingen Postkort fra alle tings utkant. Mamma er en countrysang, er den spennende tittelen på Cathrine Evelids romandebut. Armenia, Albania, Argentina er tittelen på Rønnaug Kleivas nyeste roman. Bror Hagemann har skrevet om mennesker som går seg vill i egne liv i romanen De stillferdige.

Det kommer ny roman fra Kjartan Fløgstad. Den har fått tittelen Nordaustpassasjen, og du kan lese et utdrag fra den her. Atle Berge, som tidligere har skrevet flere bøker for barn i serien Barcelona-gjengen, er nå aktuell med romanen Stockholmsyndromet. Line Baugstø kommer med en novellesamling som har fått tittelen Musikk for rasende kvinner. Her skriver hun blant annet om mellommenneskelige relasjoner.  I Maskineriet. Listene har Einar O. Risa tatt for seg deportasjonen av jødene fra Norge til Auschwitz i 1942. Vibeke Tandberg debuterer helt i slutten av måneden med romanen Beijing Duck. Thorvald Steens nyeste roman heter Balanse.

Det kommer ny utgivelse fra Thomas Hylland Eriksen, som har fått tittelen Veien til Barranquilla. Sunniva Lye Axelsen har skrevet Jerusalemsyndromet, som blant annet handler om livsangst og en opprivende barndom. Kjersti Annesdatter Skomsvoll, som fikk svært gode kritikker for sin debut Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg, kommer i august ut med sin neste roman Monstermenneske.  I Bovara skriver Jan Roar Leikvoll om gartneren Frrok. Bård Torgersens nyeste roman Voksne og barn kommer ut i starten av måneden.Geir Gulliksen kommer også med ny roman, og den heter Bøyde knær. Leif Østli debuterer med Befrieren, og om boken har Levi Henriksen uttalt på omslaget: «En ny norsk carversk hverdagspoet trer fram».

Aasne Linnestå er klar med poesi i Morsmål. Kaisa Aglen debuterer med Kvar i kroppen sit ingenting, og Kjartan Hatløy kommer med en ny diktsamling som har fått tittelen Kjøkkendikt. Rebecca Dinerstein poesiutgivelse heter Lofoten. Marianne Clementines diktsamling Bilydar lanseres 6. august. Marius Ektvedts er aktuell med Revir.

Det er mye spennende å velge blant for lesere som er glad i historiske romaner. I Hver dag, hver time av Natasa Dragnic befinner vi oss i Kroatia på sekstitallet. Jordmoren fra Venezia finner sted på slutten av 1500 -tallet, og i Stockholm Octavo av Karen Engelmann er vi i nettopp Stockholm på slutten av 1700-tallet. Blomstene i Shanghai har handling fra 1930 – tallets Shanghai, og i Sienas datter finner historien sted i 1723.

1890 – tallet står sentralt i romanen Augustenbad, en sommer, og i Charlotte Gray av Sebastian Faulks er handlingen lagt til 2. verdenskrig.  Romanen er en frittstående fortsettelse av Fuglesang, som utkom på norsk i 2007. I Svanesøstrene befinner vi oss i sommermånedene i 1947. Victoria Hislop har hatt stor suksess i Norge med sine tidligere bøker, og nå kommer Tråden hvor noe av handlingen er lagt til Thessaloniki i 1917. I Det vakreste av Elizabeth Musser befinner vi oss i USA på 1930 – tallet, og i Den danske piken av David Ebershoff er vi i København i 1925. Bakerens datter av Sarah McCoy har blant annet handling fra 2. verdenskrig.

Snøklokker av Andrew D. Miller var nominert til Bookerprisen i 2011,og kommer på norsk i midten av måneden.Saltsøstrene av Tiffany Baker kommer helt i starten av måneden. Det blir også gjensyn med Mark Haddon, som har skrevet Det røde huset.

Flere nordmenn har trykket forfatteren Karin Brunk Holmqvist (Potensgiverne) til sitt bryst, og i august kommer hun med en ny roman som hun har kalt Rosa elefanter. Dette er nok en sjarmerende og humoristisk roman med handling fra den svenske landsbygda. Da Paul Auster merket at han begynte å bli eldre, besluttet han seg for å skrive om det. Resultatet er Vinteropptegnelser, en roman med mange selvbiografiske trekk. I Beatrice av Noelle Harrison handler det om forsvinningen til en ung jente.

I Fuglehjerne av Johanna Sinisalo følger vi historien til noen backpackere. Mikael Bergstrand er svensk journalist, og har bodd fire år i India. i Delhis vakreste hender skriver han om en svensk manns møte med livet i nettopp India. De som liker tv – serien Game of Thrones, kan se frem til romanen Dragenes dronning som også utkommer denne måneden. Samme forlag gir også ut Neil Gaimans mesterverk Amerikanske guder i august.

Krim og spenning
Flere kjente norske forfattere er klare med nye krimbøker denne måneden. Jan-Erik Fjell brakdebuterte med Tysteren i 2010. Noen anmeldere mente at han var en arvtaker etter Nesbø, og boken gikk raskt inn på bestselgerlistene. Fjell fikk også Bokhandlerprisen for romanen. 23. august lanseres den vanskelige andreboken, som har fått tittelen Skyggerom. Bokklubbens Marius Antonsen mener at dette også er en god krim.

Tom Kristensen gikk inn på bestselgerlistene med sin forrige roman Dypet. Nå har han skrevet Korsbæreren, hvor blant annet den japanske mafiaen spiller en rolle. Eystein Hanssen har skrevet to bøker om etterforsker Elli Rathke. Nå er han aktuell med bok nummer tre, Triangel. Jørn Lier Horsts nyeste krimroman heter Jakthundene. Her blir William Wisting suspendert, mistenkt for å ha fabrikert bevis i en drapssak. Wisting må på egen hånd forsøke å komme til bunns i mysteriet. Det kommer også en ny krim fra Gunnar Staalesen, den heter Der hvor roser aldri dør. Du kan lese et utdrag fra den her.

Publicom forlag går stadig nye veier for å markedsføre sine romaner, og i forbindelse med utgivelsen av Jan Mehlums nyeste roman En god sak, avholdt forlaget en konkurranse hvor vinneren fikk æren å designe omslaget. Vinneren ble Susanne Kittelsen.

Frode Granhus fikk veldig gode kritikker for sin forrige krim Malstrømmen, og boken ble også solgt til flere land. Nå er Granhus aktuell med Stormen. Trude Teige kommer med sin tredje krimroman som har fått tittelen Svik. Det kommer også utgivelser fra to krimdebutanter denne måneden, begge fra Juritzen forlag. I Syndefall av Paal Pettersen er en seriemorder løs i Oslo, og drapene har religiøse undertoner. Død i hver dråpe av Anny Koksæther er krim fra apotekermiljøet. Frode Eie Larsen, som hadde suksess med sin debut Hemmeligheten, kommer med ny krim i midten av august. Den heter Frostrøyk. Larsens romaner har frittstående handling. Du kan lese et utdrag av Frostrøyk her.

Den britiske krimforfatteren P.D. James har tatt for seg universet Jane Austen skapte i sin bok Stolthet og fordom, og skriver om et mord som finner sted på Pemberley i Døden  kommer til Pemberley. En stille grav er tittelen på Tove Alsterdals nyeste roman på norsk. Leif G. W. Persson kommer ut med Profitørene.

21/12 er en thriller skrevet av Dustin Thomason, en av forfatterne bak megasuksessen Den fjerde regelen. 21. desember 2012 er i følge mayakalenderen dagen da verden vil ende. I denne romanen handler det om mystiske koder, ukjente symptomer og et kappløp mot tiden. Det kommer også nye spenningsbøker fra veletablerte forfattere, blant annet Safariklubben av Alexander McCall Smith, Agent 6 av Tom Rob Smith  og Tilståelsen av John Grisham.

Fakta og dokumentar
Det vil utkomme flere bøker i kjølvannet av massakren på Utøya 22. juli 2011 denne høsten. En av disse er boken Jeg er Prableen, som er skrevet av Prableen Kaur. Prableen overlevde grusomhetene med å spille død, og har blant annet skrevet om hendelsen på sin blogg.

Espen Simonsen fikk stor oppmerksomhet for boken Sammen til verdens ende. Her skrev han og hans kjæreste hustru Tone om hennes kamp mot kreften. Simonsen driver nettstedet gjorenforskjell.no, og i slutten av august er han klar med en ny roman. Etter verdens ende – en historie om å velge livet. Her skriver han og hans nåværende kjæreste om livet etter at en elsket partner har gått bort.

I Hvis jeg forsvinner, ser du meg da har Kristine Getz skrevet om sin kamp mot spiseforstyrrelser. Jon Gangdal har sammen med Bjørg Gjestvang skrevet boken Trond Bolle, alles helt – min mann. Kjell Ola Dahl har tatt for seg brannen på Scandinavian Star i boken Dødens seillas. I Bokhandleren på Grønland handler det om Muhammad Anwar Soofi, som i flere år har drevet egen bokhandel i Oslo.

Journalist Hannes Råstam har tatt for seg Thomas Quick i dokumentaren Tilfellet Thomas Quick – en seriemorder blir skapt, en bok som nå er aktuell på norsk. Råstam bygger blant annet boken på flere samtaler med Quick, og han hadde tilgang til dokumenter og materialer som tidligere var blitt holdt unna pressen. Råstam døde av kreft i januar i år. Erik Aasheim skriver om Eva Joly i boken Eva Joly; rød klut, grønne drømmer

Krig og Kjærlighet er Erik Eldens beretning om hvordan det er å være norsk soldat i Afghanistan, og samtidig ha en kjæreste som sitter igjen hjemme. Krig er også temaet i Adam Hochschilds bok Krig for evig fred, lojalitet og motstand 1914-1918. I boken Polarheltinner, med rim på vippene skildrer Sigrid Sandberg Meløy livene til syv kvinner som har satt spor etter seg i isødet. Vi møter blant annet Monica Kristensen og Cecilie Skog. Historien til TV -kanalen TV2 skildres i boken Se hva som skjedde, historien om TV2 som utkommer i forbindelse med kanalens 20 års jubileum. Flyselskapet Norwegians historie settes under lupen i sakprosaboken Høyt spill av Jacob Trumpy.

TV-serien Downtown Abbey har blitt utrolig populær, også her i Norge. I kjølvannet av suksessen er det utgitt flere bøker, og i august kommer en av dem ut på norsk. Downtown Abbeys verden er en praktutgave med bilder fra TV – serien og informasjon om tidsepoken. Nils Petter Thuesen har skrevet flere historiske bøker, blant annet om hovedstaden vår, og nå er han klar med Da Oslo holdt pusten. En dokumentar hvor han tar for seg dramatiske hendelser i Oslos historie. Aage A. Wilhelmsen har skrevet om Krigsseilere i japansk fangenskap, og det utkommer to bind av en biografi om Winston Churchill skrevet av Roy Jenkins. Boken er tidligere kåret til «Årets biografi» i Storbritannia. Den kjente svenske forfatteren Herman Linqvist er klar med en ny biografi, og denne gangen har han tatt for seg Axel von Fersen.

Ingen måned er komplett uten bøker om mat, og utgivelsene om lavkarbo fortsetter. Sofie Hexeberg er klar med Kakefest uten sukker og mel, og denne gangen har hun hatt med seg Birthe Storaker og Kristin Kjellmo Vorkinn. Monica Lien kommer med oppskrifter som ikke inneholder sukker, gluten og hvete i kokeboken Søtt og sunt, kaker, desserter, konfekt, drikke.

I Kjøttfrie dager skriver Ynge Ekern og Hege Ulstein hvordan du kan lage miljøvennlig mat. Bent Stiansen har skrevet kokebok beregnet på små husholdninger: Alene hjemme, kokebok for små husholdninger. Tone Oriani Selfors er aktuell med boken Kakefest, cupcake & cakepops til mine og dine venner, og Andreas Viestad kommer ut med ikke mindre enn tre nye kokebøker: Norsk, Eksotisk og Teknikker. Det kommer også ut en ny kokebok signert Eivind Hellstrøm. Den heter Hellstrøm Jr, 50 oppskrifter og geniale tips.

For de håndarbeidsinteresserte er det også flere spennende titler. Det kommer mange bøker om strikking, blant annet Den store lille strikkeboken og Strikk på nytt. Hekta på hekling er en annen utgivelse som nå har utkommet. Det blir humor og unyttige fakta i boken Elvis likte ikke fisk, skrevet av Atle Nielsen og illustrert av Pondus-skaper Frode Øverli.

Godt i pocket
Flere romaner kommer i pocket denne måneden. Noen av dem er gamle klassikere, som Store forventninger og Vår felles venn av Charles Dickens. Bleak House av samme forfatter kommer ut i innbundet format. Syv fantastiske fortellinger av Karen Blixen kommer også ut i pocket.

Andre pocket som kan være av interesse er megasuksessen Hel ved, som var fjorårets storselger. Darling river av Sara Stridsberg er ute i pocket denne måneden, og det samme er Knausgårds Min kamp sjette bok. Det kommer også ny pocketutgivelse med Paul Auster: Sunset Park.  Ragnar Hovlands Stille natt er aktuell i pocket, ved siden av Kongens hjerte av Gaute Heivoll.

I forbindelse med at filmen Kon-Tiki kommer på kino denne måneden, blir Kon-tiki-ekspedisjonen av Thor Heyerdahl nyutgitt i pocket.Sjekk ut disse på engelsk:

Her er noen av de engelske titlene jeg mener det kan være verdt å sjekke ut: The Light Behind the Window, som er skrevet av Lucinda Riley, forfatteren bak Orkideens hemmelighet og Jenta på klippen. Ian McEwans nyeste utgivelse heter Sweet Tooth, og kommer ut i Storbritannia i slutten av måneden. Samme land gir også ut A Wanted Man av Lee Child helt på tampen av måneden.

Chelsea Cain skulle i utgangspunktet bare skrive en trilogi om seriemorderen Gretchen. Det blir imidlertid flere bøker, og nummer fire kommer i starten av august og heter Kill you Twice. Philippa Gregory er klar med bok fire i serien The Cousins War, den heter The Kingmaker’s Daughter. Forfatteren av Madonnaene fra Leningrad kommer med sin neste roman The Mirrored World. Det kan også være verdt å sjekke ut The Revised Fundamentals of Caregiving av Jonathan Evison.

God lesemåned!

NB: Utgivelsesdatoen for titlene i denne posten kan bli endret. Dette er heller ikke en fullstendig oversikt over bøker som utkommer denne måneden. For oversikt over barne – og ungdomsromaner kan du etter hvert besøke Mari på Flukten fra virkeligheten. Jeg ønsker også å understreke at jeg ikke er en del av noe affiliate – program, så jeg tjener ikke noe på at du klikker deg inn på linkene i denne posten.

Legg inn en kommentar