Fremtidige favoritter #20 – Svensk krim

Fremtidige favoritter er en spalte jeg legger ut hver eneste fredag. Her skriver jeg litt om bøker jeg ønsker meg, bøker jeg gleder meg til å lese, bøker jeg er spent på osv. Du kan også være med. Det eneste du trenger å gjøre er å skrive et innlegg, kalle det «Fremtidige Favoritter» og legge igjen linken til din bloggpost nederst i dette innlegget. Link også gjerne tilbake til denne bloggposten slik at flere som har lyst kan bli med.

I dag har jeg valgt å fokusere på svenske krimtitler jeg gleder meg til å lese:

Alexander Söderberg: Den andalusiske vännen

Svensk krimdebut som har fått mye oppmerksomhet. Forfatteren er en av dem man spår vil bli den neste Stieg Larsson, og det svenske forlaget har angivelig betalt millioner for å sikre seg rettighetene til denne trilogien. Interessen fra andre land har også vært veldig stor.

Sophie Brinkmann – sjuksköterska, änka och ensamstående mor – möter Hector Guzman på avdelningen där hon arbetar. Han ligger inne med en benskada efter att ha blivit påkörd vid ett övergångställe i city. Sophie och Hector finner varandra där och då – och mot sin vilja dras hon till honom på ett vis som hon inte kan värja sig emot. Men Guzman är något annat än han utger sig att vara, och genom bekantskapen med honom hamnar Sophie mot sin vilja mitt emellan två brottsorganisationer och en grupp utredande poliser. Det som börjat försiktigt eskalerar utom kontroll, och Sophie Brinkmann blir en bricka i ett spel som tar henne bort från allt hon tidigare värdesatt, hållit för sant och trott på.Mitt i detta dyker en person från hennes förflutna plötsligt upp och hon måste med alla medel skydda sig själv och sin son inför det oundvikliga – att välja sida.


Ann Rosman: Mercurium (Desember 2012)

Den innbundne utgaven av denne kom ut i juni. Jeg synes pocketomslaget er mye finere, det vekket min oppmerksomhet.

En ansökan om nåd. Den sanna historien om Metta Fock – enda kvinnliga fången på Carlstens Fästning.  År 1806 anländer Metta Fock Ridderbielke till Marstrand och Carlstens fästning, anklagad för giftmord. Under hela den utdragna rättegången har hon nekat till anklagelserna, och nu är hon dömd att sitta ”på bekännelse”. Isolerad i fästningen på den karga skärgårdsön ska hon stanna, tills hon erkänner eller går under – vilket som kommer först. Utan möjlighet till kontakt med omvärlden, utan vare sig penna eller papper, börjar hon brodera. Ord för ord tar en förtvivlad nådeansökan form.  2011 hålls en storslagen maskerad på fästningen. Gräddan av Sveriges societet är där, och innan kvällen är över har två personer mist livet. Men portarna har hela tiden varit stängda och bevakade, ingen utomstående kan ha tagit sig in – eller ut. Finns mördaren någonstans bland de 140 gästerna? Kriminalkommissarie Karin Adler kallas till platsen och pusslandet kan börje.

Stefan Tegenfalk: Pianostämmaren (26.9.12)

Nok en bok som vakte oppmerksomheten min pga omslaget, og en bok jeg har bestemt meg for å lese. Jeg har lest Tegenfalks første bok i hans forrige trilogi, og han skriver heseblesende.

Pianostämmaren är den fristående fortsättningen på Stefan Tegenfalks uppmärksammade deckartrilogi om Walter Gröhn och Jonna de Brugge. En femtonårig flicka hittas död nära vattnet i Bromma utanför Stockholm. Det rör sig om ett brutalt mord där gärningsmannen skickligt har dolt spåren efter sig. Alla utom ett spåret han vill att polisen ska hitta. Snart kastas Walter Gröhn och hans grupp vid Stockholms länskriminalpolis in i jakten på en mördare som inte bara är osynlig det allra mest fundamentala saknas för att lösa kunna mordet. Nämligen ett motiv. Allt eftersom utredningen pågår och polisen tränger djupare in i den värld flickan levde i, börjar ett kaotiskt mönster av återvändsgränder framträda. Snart förvandlas jakten på mördaren till en mardröm i vaket tillstånd för Walter och hans grupp. Är allt bara en surrealistisk dimma av lögner där inget är som det ser ut att vara?

Lena Ebervall & Per Samuelson: Mördaren i folkhemmet (19.9.12)

Denne høres rett og slett interessant ut.

En decembereftermiddag år 1939 rövades skolflickan Gerd, tio år, bort. Hon hittades en vecka senare bestialiskt mördad. En mörkhårig man, en svart bil och en schäferhund blev avgörande spår. Gerdmordet blev det första stora mediedrevet i Sverige. Alla medborgare satt runt sina radioapparater och hörde efterlysningen och alla läste senare i tidningen om det fasansfulla fyndet av Gerds kropp. Sverige var ett tryggt folkhem, något sådant som ett flickmord fick helt enkelt inte hända. Det blev räfst och rättarting. Någon skulle hängas och slumpen ville att det blev den kände idrottsmannen Olle Möller som trots ihärdigt nekande dömdes. När Olle blev fri började han om sitt liv. Men Gerdmordet blev hans öde. Det skulle förfölja honom hela livet. 1955 mördades femåriga Kerstin på samma sätt som Gerd. Det måste vara samma gärningsman! Några år senare råkar Möller sitta i väntrummet på lasarettet i Örebro samtidigt som den unga tvåbarnsmamman Rut Lind försvinner därifrån. Polisen har ögonen på Möller, den ökände barnamördaren. När Rut hittas död en månad senare inleds en klappjakt på Olle av aldrig skådat slag i Sverige. Rättegången blev Sveriges största mordmål genom tiderna. Målet präglade hela landet i mitten av 1900-talet. Alla svenskar visste att den kände idrottsmannen Olle Möller var en mördare. Olle Möller själv nekade i sten till sin dödsdag. n Advokaterna Lena Ebervall och Per E Samuelson berättar i romanens form om hur en enskild svensk medborgare blev behandlad när polis, åklagare, press och domstolar på förhand hade bestämt sig för att han var skyldig. 

Lars Pettersson: Kautokeino, en blodig kniv (14.8.12)

Krim med handling fra Norge, og som tar opp interessante tema.

Bilen kränger på den isiga vägen och träffar renen med våldsam kraft. Anna Magnusson stannar, drar på sig yllemössan och hämtar kniven från bagageluckan. Det är mer än 30 grader kallt och klockan är halv två en februarinatt någonstans mellan Luleå och Pajala. Anna är uppvuxen i Stockholm och har aldrig funderat över sitt ursprung. Hennes samiska mamma berättade aldrig varför hon valde att flytta ifrån den avlägsna fjällbyn uppe i Nordnorge och lämna sin plats i den familjebaserade rendriften. Nu är Anna, som arbetar som biträdande åklagare, på väg upp till Kautokeino efter flera års frånvaro. Hennes mormor har ringt och bett henne komma och rentvå kusinen Nils Mattis, som är anklagad för våldtäkt. Hon är desperat, familjen kan inte klara sig utan Nils Mattis arbetsinsats på fjället. Men när Anna läser polisutredningen blir hon betänksam. Hur ska hon ställa sig i konflikterna? Hon har svårt att avläsa den främmande omgivningen. Vem ligger bakom de dödsfall som inträffar medan hon är där och vilka är det som vill röja henne själv ur vägen? Kautokeino, en blodig kniv är en spännande thriller om motsättningarna mellan tradition och modernitet och om moral i ett minoritetssamhälle. Vilka rättsbegrepp ska råda på Finnmarksvidda med omnejd?

Mons Kallentoft: Vattenänglar (6.8.12)

Mons Kallentoft har byttet svensk forlag, og kommer nå med en ny krimserie med Malin Fors i hovedrollen. Tidligere var han inspirert av de ulike årstidene, i denne serien er han inspirert av de fire elementene.

Kriminalinspektör Malin Fors är våldsrotelns stjärna. Envis och skicklig, intuitiv och intelligent. Besatt. Ständigt på flykt från sig själv, ständigt uppslukad av arbete. En septemberonsdag kallas hon till en villa i ett av Linköpings finare områden. Ett gift par har hittats döda i sin jacuzzi. Nakna och isblå i ett vatten som inte längre är genomskinligt klart. Deras femåriga adoptivdotter Ella är försvunnen och ett intensivt sökande inleds. Är flickan vid liv och har förts bort? Eller har hon försökt rymma från mördaren och drunknat i Stångån? Medan tunga regnmoln vakar över staden dras Malin Fors och hennes kolleger in i ett fall där gränserna har blivit otydliga. Mellan döda och levande, mellan gott och ont. Utredningen tvingar henne att konfrontera sina egna demoner, och till slut kan hon inte längre stå emot begäret att låta alkoholen sudda ut verkligheten. Men hon vet att hon inte får ge upp. Hon kan inte svika Ella. Hon måste hitta henne och den som dödade hennes föräldrar. Vattenänglar är den första delen i en ny serie om Malin Fors, inspirerad av de fyra elementen.

Cilla & Rolf Börjlind: Springfloden (13.8.2012)

Enda en krimdebut, og første bok i en planlagt serie. Jeg har vært nysgjerrig på denne siden jeg leste om den første gang, og har forhåndsbestilt den. Forfatterne har tidligere skrevet manus til en rekke filmer og Tv – serier, blant dem Beck, Wallander og Graven

1987. Under en kall och likgiltig fullmåne begås ett sadistiskt mord på en strand på Nordkoster. Offret är en ung kvinna. Förövarna är tre personer. En ung pojke blir ofrivilligt vittne till mordet. Mordutredaren Tom Stilton på Rikskrim arbetar i motvind: offrets identitet kan inte fastställas, inget motiv hittas, gärningsmännen går inte att spåra. Till slut hamnar utredningen på hyllan. Över femton år senare får Stilton, via en annan utredning, en ny infallsvinkel på fallet. Men samtidigt börjar hans psykiska hälsa att vackla och efter en uppslitande skilsmässa tappar han helt fotfästet i tillvaron. 2011. Olivia Rönning får i uppgift att skriva ett elevarbete på Polishögskolan om det olösta strandfallet. Hon vaskar fram så mycket hon kan via gamla källor, det svåraste visar sig dock vara att få tag i den som ledde mordutredningen. Tom Stilton är nämligen som uppslukad av jorden.

Hvilke bøker gleder du deg til å lese? Lag gjerne et eget innlegg og link det opp i Mr.Linky under her:

Mister Linky’s Magical Widgets — Auto-Linky widget will appear right here!
This preview will disappear when the widget is displayed on your site.
For best results, use HTML mode to edit this section of the post.

Legg inn en kommentar