Litt småtanker om habilitet og anmeldelser/omtaler

Jeg brenner for bokblogging, og det gjør naturlig nok at jeg bruker endel tid på å tenke gjennom ulike aspekter ved dette. Et aspekt jeg er opptatt av handler om habilitet. Det er veldig viktig for meg å ha slike ting på det rene, og jeg har heller unngått å skrive om en bok fremfor at noen skal stille spørsmålstegn ved min habilitet. I og med at dette er ting jeg funderer endel på, har jeg lyst til å høre hva dere andre mener.

For en tid tilbake bestemte jeg meg for eksempel for ikke å anmelde bøker skrevet av norske forfattere fra Cappelen Damm, siden jeg selv gir ut serieromaner på det forlaget. Jeg har ikke noen kontakt med avdelingene som gir ut romaner, men jeg tenkte det var greit å være på den sikre siden. Det var en avgjørelse jeg følte meg veldig komfortabel med da, og som jeg har holdt meg til de siste årene. Jeg tenker sjelden på forlagsstempelet på boken når jeg leser, men jeg vil ikke at noen skal tro jeg skriver fint om en bok fordi jeg er inhabil.

I det siste har jeg imidlertid begynt å tenke igjennom hva den avgjørelsen fører til i praksis. Jeg skriver om bøker fra norske forfattere fra de fleste forlag, men da ikke Cappelen Damm. Er ikke det litt dumt overfor de norske forfatterne fra Cappelen Damm at jeg ikke omtaler noen av bøkene deres? Jeg har tenkt tanken å involvere gjestebloggere for å ta seg av den biten, men har foreløpig ikke gjort noe med dette.

I avisene ser jeg at forfattere som virker som anmeldere har ulik praksis på dette. Noen anmelder kun utenlandske titler fra eget forlag. Andre anmelder både norske og utenlandske titler fra sitt forlag. Det virker ikke som det er en spesiell konsensus rundt hva som er greit eller ikke her. (Merk at jeg ikke anklager noen av disse anmelderne for å være inhabile.) Jeg vet at enkelte også mener at forfattere ikke bør anmelde bøker i det hele tatt.

Jeg kommer nok ikke til å omgjøre min egen praksis foreløpig, tror jeg, men jeg er veldig interessert i å høre hva andre mener om habilitet og de tingene jeg har nevnt over.Ville du for eksempel reagert om jeg anmeldte en bok fra Cappelen Damm i negativt ordelag? Ville du reagert om jeg anmeldte en bok i positive ordelag? Hva om jeg hadde kjøpt boken selv, fremfor å ha fått den tilsendt – ville det ha forandret på noe? Har det i det hele tatt noe å si at jeg skriver omtalen/anmeldelsen på en bokblogg, er det lettere å akseptere det da? Hva gjør en person inhabil i dine øyne? Det er en selvfølge av man ikke anmelder en bok fra noen man er venn med, men hvilke andre ting kan være problematisk ift habilitet i dine øyne.

Gleder meg til å lese hva dere andre mener!

Legg inn en kommentar