Bokelskerinnen intervjuer: Ally Condie

I dag synes jeg det er veldig stas å ønske Ally Condie velkommen til bloggen min:

Foto: Bokelskerinnen

Ally Condie bor i Utah i USA, og en periode underviste hun blant annet i engelsk ved en High School her. Hun debuterte som forfatter i 2006 med første bok i det som ble The Yearbook Trilogy. I 2008 og 2010 fulgte hun opp med to enkeltstående romaner. 2010 var også året som brakte Condie ut til et mye større publikum.

I november 2010 kom Matched, første bok i Condies dystopiske trilogi, ut i butikkene. Forlaget satset tungt på boken, hvis førsteopplag var på 250.000 eksemplarer. Boken gikk rett inn på bestselgerlistene, og mottok flere gode anmeldelser. Publisher’s Weekly skrev blant annet at dette var en av de beste barne – og ungdomsbøkene som utkom det året. I 2011 kom oppfølgeren Crossed, og i november i år kommer siste bok i trilogien; Reached. I forrige uke ble det også kjent at Disney har funnet regissør for den kommende filmversjonen av serien.

Matched – serien er solgt til mer enn 30 land, og her i Norge er det Mangschou forlag som utgir bøkene. Den seneste som er kommet på norsk er Flukten:

I Flukten fortsetter historien om Cassia, Ky og Xander.

Jeg har vært så heldig å få et intervju med Ally Condie, og under kan du lese hva hun svarte på spørsmål om blant annet tilblivelsen av trilogien og fremtidsplaner hun har:

Du kom nylig ut med bok to i trilogien din, Flukten, her i Norge. Hva kan leserne vente seg fra denne boken?

For meg er de mest spennende delene av boken muligheten til å få høre fra Kys synsvinkel og få se De Ytre Provinsene på nært hold. Jeg hadde det helt fantastisk mens jeg skrev boken, fordi landskapet i den er basert på stedet hvor jeg vokste opp og fordi jeg elsket å være inne i Kys hode. I tillegg er det en ny karakter i boken som heter Indie, og en som er kalt Vick, og jeg forelsket meg i dem begge av ulike årsaker.

Hvordan fikk du ideen til denne serien, og hvor lenge har du arbeidet med den?

Jeg fikk ideen til serien for første gang høsten 2008, så jeg har arbeidet med den i nesten fire år.

Hva var den vanskeligste delen med å skrive disse bøkene? 

Det vanskeligste delen med å skrive bøkene er å finne og ta seg tid til skrivingen! Jeg har fire barn (tre av dem har ikke begynt på skolen enda) og jeg bruker ikke barnepike, så jeg skriver ofte sent på kvelden når de har lagt seg, eller tidlig om morgenen. Det er viktig for meg at jeg påser at jeg bruker den tiden jeg trenger slik at bøkene blir slik som de bør være, men av og til er jeg ganske sliten! 🙂

Språket i bøkene dine er vakkert, nesten poetisk, hva er din inspirasjon bak denne vakre skrivestilen?

Så utrolig snilt av deg å si det! To av mine favorittforfattere har alltid vært Anne Tyler og Wallace Stegner, som begge har vakre måter å skrive på. Jeg vet ikke om mine tekster er noe i nærheten av deres ( de er sanne mestere), men jeg er inspirert av dem.

Ky og Cassia bytter på å fortelle historien i bok 2. Hvorfor valgte du å ha to fortellerstemmer i denne boken?

Jeg har alltid visst at både Ky og Cassia måtte ha fortellerstemmene i Flukten. Den viktigste grunnen var fordi vi trengte å bli kjent med Ky, og vi trengte å se hva som skjedde i fjellene og hvordan han føler det for Cassia gjennom HANS øyne.

Bok tre i trilogien, Reached, kommer ut på engelsk denne høsten, og vil senere bli utgitt i Norge. Kan du gi noen små hint om hva leserne kan vente seg i denne boken?

Reached blir fortalt fra synsvinkelen til alle de tre hovedkarakterene – Cassia, Ky og Xander. Jeg følte at det var veldig viktig for Xander å få en sjanse til å få fortalt sin historie, så akkurat det var veldig morsomt for meg å skrive. Jeg kan også fortelle deg at noen av karakterene fra Flukten spiller en veldig viktig rolle i Reached.

Har opsjon på filmrettighetene til denne serien blitt solgt enda?

Ja, det har de! Opsjonen ble faktisk solgt før den første boken i det hele tatt var utgitt, noe som var veldig spennende. Disney eier filmrettighetene, og Adam Shankman og Jen Gibgot skal produsere. Det er alt jeg vet hittil … men jeg håper det kommer flere nyheter om dette snart.

Planlegger du flere prosjekter etter at Matched – serien er ferdigskrevet?

Absolutt! Uheldigvis kan jeg ikke si så mye om disse projektene enda, men jeg kommer definitivt til å skrive flere ungdomsbøker når Matched – serien når sin ende.

Er det noe du har lyst til å si til dine norske lesere?

Tusen takk for at dere leser bøkene, og for at dere bryr dere om karakterene. Jeg kan fortsatt ikke tro at det er mennesker så langt unna som i Norge som liker bøkene mine. Da jeg skrev den første boken, hadde jeg ingen anelse om at den noensinne ville bli utgitt, så det at boken har fått en så flott mottakelse i ditt vakre land er en drøm som går i oppfyllelse for meg. Jeg kan fortsatt ikke tro det!


Tusen takk Ally Condie, for at du tok deg tid til å stille opp på dette intervjuet. Hvis du vil lese mer om Condie, kan du besøke hennes hjemmeside her.

Flere bokbloggere har skrevet om Flukten, som kom ut tidligere i år. Her kan du lese hva Julie, Silje, bumblebenni, Isabella og Silje mener om den.

Legg inn en kommentar