Oktober 2012 – bøker ute denne måneden

Da er oktober måned over oss, og denne måneden preges av et stort antall nye bøker innen krimsjangeren og fakta – og dokumentar. Mange kjente personer opptrer i biografier som utgis denne måneden. 

Her er en oversikt over noen av bøkene som utgis denne måneden: 

Vigdis Hjorth har skrevet om det nye postdirektivet i sin nyeste roman Leve posthornet. I Ari Behns nyeste roman Skyt meg, elsk meg, handler det i følge forfatteren om det beste og det verste mennesker kan gjøre mot hverandre. Kjersti Annesdatter Skonsvoll er klar med Monstermenneske, og Marit Kaldhold har skrevet Darwins Sporvar. Her handler det om svik og kjærlighet.

Jenny Hval er klar med romanen Inn i ansiktet, hvor hun undersøker hva en stemme kan være. Heidi Marie Kriznik kommer med Du kan sove her. Nils Gullak Horvei har skrevet om sosiale medier i romanen Følg meg! Her er fokuset lagt på Twitter, og det handler om hvordan man kan miste seg selv og andre når en ny digital virkelighet begynner, og hva det vil si å være menneske i denne digitale verdenen. Atle Næss har skrevet nok en historisk roman. I Teltmakeren handler det om slaven Onesimos, som lever på samme tid som apostelsen Paulus i Romerriket kort tid etter Jesu død. Eirik Ingebrigtsen har skrevet Heimfall, ei julefortelling.

Line Merete Nyborg er klar med sin andre roman, og den har fått tittelen Du vet ikke hvem jeg er. Karin Fossum returnerer til poesisjangeren og kommer ut med diktsamlingen Natten er et annet land. Gyldendal utgir en samling dikt skrevet av Ruth Maier, som ble deportert fra Norge og døde i konsentrasjonsleir i Tyskland under krigen. En lys sommers usigelige smerte er tittelen på samlingen.

Kristine Auestad Danielsen kommer med sin tredje diktsamling denne måneden, og den har fått tittelen Merk mine ord, åleinemor.  Her er det blant annet dikt om 22. juli. I Flytterester har Cecilie Løveid begått poesi om det å flytte. Siw-Anita Kirketeig debuterer med diktsamlingen Alt kjød er grønt gras.  Dan Alexander Andersen utkommer med Krise i jammerdarn.

Blant de andre debutantene finner vi Rannveig Leite Molven med Ord for hva jeg er nå finnes ikke. Fredrik Wiksass gjør sin debut med bLi, som beskrives som en postmodernistisk puleroman med David Lynch – stemning. Dette er en roman hvor ikke et ord er overflødig, det er mye intertekstualitet og du må sette av tid og ro for å gå inn i denne romanen.  Ida Hegazi Høyer debuterer med Under verden, og Gunn Helen Øye gjør sin skjønnlitterære debut med romanen Elsk meg, avlogget.

Samlaget utgir tyske Anja Utlers tredje diktsamling Brinna, og Aschehoug forlag er klare med en praktutgave inneholdende Asbjørnsen og Moes folkeeventyr. Mange venter i spenning på Jan Guillous oppfølger til Brobyggerne. Boken har fått tittelen Dandy, og er ventet i salg i midten av måneden. Her vil fokuset særlig være på å følge Sverre og hans opplevelser i Londons kunstverden.

En annen bok det knytter seg store forventninger til er Harold frys utrolige pilegrimsferd. Ordet tankegang skal visstnok få en helt annen betydning etter at du har lest denne boken, som var en av de store snakkisene på den internasjonale bokmessen i New York tidligere i år. Nattens skygge av Deborah Harkness var en annen ettertraktet bok på messen. Dette er oppfølgeren til Alle sjelers natt, hvor vi for første gang møtte heksen Diana og vampyren Matthew.

Det blir mer magi og overnaturlige elementer i fantastyromanen Vindens navn, skrevet av Patric Rothfuss. Denne boken har høstet veldig mange flotte anmeldelser, og skal være både velskrevet og oppslukende. Tatiana de Rosnay, forfatteren bak Saras nøkkel, er klar med enda en ny roman på norsk. Den har fått tittelen Mokka.

Det blir nye bøker for tilhengere av historiske romaner. Det kommer blant annet ny roman fra Kristian Giles, Ravn, Tordensønnen. Andre bok i serien Kampen om de nordiske landene, Kongen uten nåde, er klar for utgivelse og vi får tredje bok i Imperium serien. Vi får bok to i Bookerpris – vinner Hillary Mantels serie fra Henrik den åttendes tid: Falkejakt. I Joyce Carol Oates roman Vi var familien Mulwaney befinner vi oss i USA på 1970-tallet.

Georgina Hardings roman Stillhetens bilder ble nominert til the Orange Prize for Fiction dette året, og denne måneden utgir Perleblekk forlag boken på norsk. Harding har skrevet to sakprosabøker tidligere, dette er hennes skjønnlitterære debut. Boken har fått meget gode anmeldelser, og Perleblekk er kjent for å utgi romaner med høy litterær kvalitet.

Jamrachs menasjeri av Carol Birch var nominert til Orange prisen i 2011 og til Man Booker prisen samme år. Forlaget Press kommer ut med boken på norsk denne måneden.  Det kommer bok fra Aimee Bender, Smaken av følelser, og vi får ny bok fra Cormac McCarthy: Frukthagen.

Også må vi selvsagt ikke glemme at siste bok i Fifty Shades – trilogien, Fifty Shades Fri, er klar for utgivelse på norsk denne måneden.Gyldendal har laget en egen hjemmeside for trilogien her.


Krim og spenning:

Dagene har blitt kortere og mørkere denne måneden, og da passer det godt å krype opp i sofaen eller lesestolen med noen nye krimutgivelser. Anne Holt har uttalt at hun har skrevet sin vanskeligste, og etter hennes mening, beste roman noensinne. I Skyggedød handler det om et lite barn som dør. Først kan det se ut som at det hele er en ulykke, men sannheten skal vise seg å være mye mer dyster og grusom. Holt har blant annet latt seg inspirere av den forferdelige Christoffer – saken.

Øystein Wiik har fått gode anmeldelser for sine tidligere romaner, og er allerede nå klar med sin tredje krim. Den har fått tittelen Hvit panter. Dagbladets nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord er klar med sin andre krim. Den heter Kronprinsen, og tar for seg svært dagsaktuelle tema, deriblant nynazisme. Beverfjord måtte skrive om deler av romanen etter angrepene på regjeringskvartalet og Utøya i fjor sommer, da boken hennes hadde hatt handling som var for lik det Norge opplevde disse dagene.

Ulrik Høisæther kommer også med sin andre krim med Eveline Enger og Jack Larsen, Rene hender. Fortiden kommer tilbake for å hjemsøke Eveline, og det skjer flere brutale drap innenfor det norske finansmiljøet. Mange norske forlag var svært ivrige etter å skaffe seg rettighetene til norske Gro Trollets debutroman Skygger. Her følger vi en norsk kvinne som arbeider innenfor det franske politiet, et miljø Trollet kjenner meget godt til selv.

Eirik Wekre er klar med en ny krim hos Gyldendal forlag, og den har fått tittlen Trollmannens læregutt. Samme forlag gir også ut Under en kaldere himmel av Gunnar Kopperud denne måneden. I Mistanken av Jørgen Gunnerud opplever lensmann Magnus Akselsen hendelser og tragedier tett opptil kroppen da hans egen familie blir innblandet i en sak. Oktober forlag nyutgir en bok med tidligere krimfortellinger av suksessforfatter Anne B. Ragde: Aften rød, morgen død. 

Det kommer ny krim fra det svenske forfatterparet Roslund & Hellström: To soldater, og Vendetta forlag utgir ny krim fra John Connolly: De som dreper. Klassisk krim blir det i Silkehuset, en ny roman med Sherlock Holmes i hovedrollen. Det blir også klassisk krim i Jaqueline Winspears Maisie Dobbs.

Fakta og dokumentar:
Det kommer, som tidligere nevnt, et stort antall biografier denne måneden. Det knytter seg nok aller størst forventninger til Ingar Sletten Kolloens biografi om dronning Sonja. Dronningen lanseres 10. oktober klokken 10, og det er lagt lokk på utgivelsen inntil den tid med sperrefrist på salg til bokhandlerne. Kolloens tidligere biografiobjekt Snåsamannen, eller Joralf Gjerstad som han heter, er klar med boken De gode gjerninger.

Det kommer biografi om Kjetil Rekdal: Mitt liv som I. Håvard Rem har skrevet om Turbonegers Hank von Helvete i Hank. Wenche Myhre har gått sammen med Mona Levin for å skrive sin offisielle biografi Wenche; 66 et liv uten sikkerhetsnett. Det kommer også biografi om Torbjørn Egner, som har fått tittelen Egner, en dannelsesreise. I Andresens av Knut Sogner, handler det om familien Andresen som har vært svært sentrale i norsk økonomi og samfunnsliv de siste tohundre årene.

Kvinnen som startet Chat Noir, Bokken Lasson, får også sin biografi denne måneden. Den er ført i pennen av Anne Helgesen. Kristin Halvorsen har skrevet boken Gjennomslag, og Dagfinn Høybråten er klar med sine memoarer. De har fått tittelen Drivkraft. Det kommer biografi om Nordahl Grieg i Diktaren i bombeflyet.  I Sjaman på høye hæler blir vi bedre kjent med Gro Helen Tørum, som mange i Norge kjenner fra Åndenes makt på TVNorge.

Det kommer også biografi om polhelten Hjalmar Johansen.  Ulf Andenæs har skrevet biografi om Folkets boligbygger, Olav Selvaag. Norges svar på Florence Nighingale, Cathinka Guldberg, blir skildret i biografien Et livskall.

Den første offisielle biografien om skuespiller og guvernør Arnold Schwarzenegger, Min utrolige livshistorie, er også i salg denne måneden. Det er mye hemmelighetskremmeri rundt denne utgivelsen siden det er den første offisielle om denne verdenskjente mannen. Boken utgis samtidig på både norsk og engelsk. Vi kan også vente oss biografi om Mick Jagger, og en ny bok om Bruce Springsteen. For Beatlesfans blir det nye opplysninger å hente i Brev fra John Lennon, og det kommer biografi om Pete Townshend: Who I am.  

Monika Kristensen har skrevet bok om Kings Bay – saken, og Eirik Veum har skrevet en ny dokumentar om nådeløse nordmenn, denne gangen om statspolitiet. Det blir mer 2. verdenskrig i Göring, Oppgjørets time. Vi kan få lese om ideologier i Ekstreme Europa, og det kommer bok om massemorderen fra Utøya: En norsk tragedie. 22. juli er også tema i boken Året uten sommer. Andrea Gjestvang skriver om en gruppe ungdommer som var på Utøya i En dag i historien. En annen grusom sak blir dokumentert i boken Mammas svik, Alvdalsaken. 

Keiseren over alle sykdommer vant Pulitzer prisen som beste sakprosabok i 2011. Boken er skrevet som en biografi om kreften, og ble en sensasjon da den utkom. Forlaget Press utgir boken på norsk. Cecilia Brækhus’ Selvforsvar for jenter er klar for utgivelse, og Per Inge Torkelsen har skrevet Humor e heile vitsen. Hvis du er historisk interessert, kan du lese om barndom fra 1900 – 1920. Atle Nielsen har skrevet om sykdom i God bedring. Her er det også mange historiske elementer.

Husets folk av Kari Vogt er en bok om Shia – islam. Fotografer over hele verden har bidratt med bilder til boken En dag på jorda. Her blir 15. mai 2012 behørlig dokumentert fotografisk. I Tusen og enda en natt får du tips til hvordan du kan lykkes med ideene dine. I Donald – landet kan du lese om hvordan Donald formet Norge. Per Arne Dahl er aktuell med Livets gode sirkler. Den tidligere Aftenposten – journalisten Eirik Bjørnskau har skrevet bok om Paris. I Tequiladagbøkene skriver journalist og forfatter Morten A. Strøksnes om en reise fra USA til Mexico City.

Du kan lese om Frogner Hovedgård, eller beundre Norges vakreste julehjem. Jul er også temaet i boken Julens skattkammer, og hvis du liker å bake kommer det en bok med oppskrifter på juleaktige Cake Pops. True Blood – fansen kan se frem til True Blood kokebok, med oppskrifter basert på serien og miljøet i den.Tom Victor Gausdal kommer med oppskrifter i Fiskekokeboka, og den populære bloggeren Manuela Kjeilen, som står bak den populære bloggen Passion4baking, kommer med nye oppskrifter i Manuelas hjemmebakst.

Det blir mer oppskrifter i boken Ren matglede, og i Med høns i hagen kan du lese om hvordan man kan holde fjærkre privat. I Kreativ mamma deler flere norske bloggere sine hobbyprosjekter. Andre mødre kan også hente inspirasjon i Klassisk barnestrikk av Tove Fevang. Håndarbeid blir det også i boken Magisk søm

En av bøkene jeg ser mest frem til denne måneden er Eselører. Jeg har ikke kunnet skrive noe om denne utgivelsen tidligere, for forlaget ønsket å holde den hemmelig. I denne boken har flere norske lesehester kommet med anbefalinger på sine favorittbøker. Du møter blant annet kulturjournalister, bokhandlere og bibliotekarer. Jeg har blant annet bidratt med en liste over mine ti favoritter i en spesiell sjanger, det vil jeg skrive mer om når boken er i handelen i midten av måneden. Selv ser jeg veldig frem til å lese hvilke anbefalinger de andre bidragsyterne har kommet med.

Godt i pocket:
Det kommer flere spennende titler i pocket denne måneden. Johan Theorins Sankta Psyko er klar for pocket, og det samme er Jeg kan se i mørket av Karin Fossum. Caryl Fereys kritikerroste krim Zulu kommer også ut i pocket nå.

Hvis du er glad i oppslukende historiske romaner, kan du glede deg over at Syersken fra Madrid er klar for pocket.

Sjekk ut disse på engelsk: 
Justin Cronins oppfølger til The Passage (Den første på norsk) kommer ut denne måneden. Den har fått tittelen The Twelve. Mange venter i spenning på Kate Mortons nyeste roman, The Secret Keeper, som kommer på engelsk i midten av måneden. Kate Mosse er også klar med ny roman, som heter Citadel.

James Meeks The Heart Broke In utkommer i starten av måneden, og Tom Wolfe kommer med en ny roman som har fått tittelen Back to Blood. Det kommer ny krimroman fra Patricia Cornwell, The Bone Bed, og Dennis Lehane er ute med ny krim som har fått tittelen Live by Night. C-J- Samson har skrevet ny roman som heter Dominion.

Lauren Conrad skriver om hvordan du kan bli den beste og vakreste utgaven av deg selv i Lauren Conrad Beauty. A Blink of the Screen er en samling med noveller skrevet av Terry Pratchett. A.S. Byatt har skrevet introduksjon til boken.

Det kommer også en biografi om artisten Prince. Fantasyfans kan se frem til ny utgivelse fra Joe Abercrombie: Red County.

God lesemåned!

NB: Utgivelsesdatoen for titlene i denne posten kan bli endret. Dette er heller ikke en fullstendig oversikt over bøker som utkommer denne måneden. Jeg ønsker også å understreke at jeg ikke er en del av noe affiliate – program, så jeg tjener ikke noe på at du klikker deg inn på linkene i denne posten.

Legg inn en kommentar