Fra manus til bok, og fra bok til film #1

Her kommer informasjon om kommende bøker, og filmadapsjoner av allerede eksisterende bøker. Jeg samler opp og poster nyheter om dette med ujevne mellomrom, litt ala boknyhetene mine: 

Ny roman fra Khaled Hosseini
Khaled Hosseini er et navn som er godt kjent for norske boklesere etter suksessen med romanene Drageløperen og Tusen strålende soler. Nå er det offentlig at Hosseini snart er klar med en ny roman, som vil få tittelen And the Mountains Echoed. Romanen er en familiesaga og noen av temaene krester rundt hvordan vi tar vare på våre nærmeste, og hvordan valg vi tar påvirker fremtidige generasjoner. Boken utkommer på engelsk 21. mai til neste år. Det er Schibsted forlag som har utgitt Hosseinis to tidligere bøker på norsk.

Kommer med ny roman etter Hundreåringen
Jonas Jonassons roman Hundreåringen som klatret ut av vinduet og forsvant har vært en stor bestselger her i Norge. Piratforlaget har solgt 150.000 eksemplarer av boken, og i en sak i det nyeste nummeret av Bok og Samfunn røper forlaget at det kommer en ny bok på norsk fra forfatteren høsten 2013. Hva boken skal hete, og hva den handler om er foreløpig ikke kjent.

David Suchet med bok om Poirot
Skuespiller David Suchet har spilt Agatha Christies mesterdetektiv Hercule Poirot i et utall filmer og tv-serier i løpet av 24 år. Nå arbeider han med en bok hvor han reflekterer over sine år som den berømte detektiven. Poirot and Me er tittelen på boken, som er planlagt å utkomme høsten 2013.

Mer fantasy fra Gaiman
The Ocean at the End of the Lane er tittelen på den nye romanen Neil Gaiman har arbeidet med. Boken handler om en mann som reiser tilbake til sitt barndomshjem, og her tenker han tilbake på mystiske hendelser som fant sted da han var ung. Det handler om eldgamle krefter som ble sluppet løs. Boken utkommer på engelsk 18. juni 2013. I Norge er Gaiman aktuell med Amerikanske guder, som Vendetta forlag utgir.

Britney Spears snuser på en forfatterkarriere
Den kjente artisten Britney Spears skal visstnok være i samtaler med It Books, en del av Harper Collins, om muligheten for å utgi en roman inspirert av eget liv og opplevelser. Forlaget selv vil ikke bekrefte nyheten, men the Hollywood Reporter tror dette blir en realitet.

Flere bøker fra Coben
Harlan Coben har undertegnet kontrakt på tre nye bøker. Den første boken, Six Years, er en frittstående thriller som skal utgis i april 2013. De neste to romanene vil bli utgitt i 2014 og 2015. Her i Norge er det Cappelen Damm som utgir Coben sine bøker.

Østlig inspirasjon for Gregson
Julia Gregson har blant annet skrevet Øst for solen og Netter av jasmin, og nå er hun snart aktuell med sin tredje roman. Boken har enda ikke fått en tittel, men den er en familiesaga fra Bombay på 1920 – tallet og Oxfordshire på 1940-tallet. Vigmostad og Bjørke gir ut Gregsons bøker på norsk.

Becca Fitzpatrick med psykologisk ungdomsroman
Becca Fitzpatrick har skapt seg en stor tilhengerskare blant ungdom for bøkene i Hush Hush – serien. Den siste boken, Finale, kom ut i oktober i år, men dette er ikke det siste du hører fra Fitzpatrick. Hun jobber nemlig med en psykologisk roman for ungdom. Black Ice er tittelen på boken som handler om en ung backpacker som opplever noe forferdelig på tur. Boken er planlagt utgitt høsten 2014. Gyldendal sitter på de norske rettighetene til Fitzpatrick sine bøker.

Se opp for Twinmaker
Sean Williams ungdomsdebut Twinmaker kan bli en av de store ungdomsboktitlene i 2013. Romanen, som er den første i en trilogi, handler om en tenåringsjente som forsøker å redde sin beste venn fra terrorister og en korrupt regjering som ønsker å endre menneskekropper. Harper Children’s skal utgi trilogien.

Mye nytt på biografi-fronten
Det kommer snart en offisiell biografi om John Cleese. Random House har kjøpt rettighetene til boken, som Cleese skal skrive selv. Sebastian Bach, vokalist i gruppen Skid Row skal også trolig skrive biografi. Den populære artisten Ke$ha er snart klar med sin biografi. My Crazy Beautiful Life vil bli utgitt allerede denne måneden, og inneholder fotografier fra artistens barndom og liv på turne. Amanda Holden er for mange kjent fra dommerbordet i tv-serien Britain’s Got Talent. Nå arbeider hun med sin biografi, som vil bli utgitt av Simon & Schuster UK høsten 2013.

Overgrepsoffer gir sin side av saken
Samantha Geimer var bare 13 år gammel da hun ble antastet av filmskaper Roman Polanski. Nå er Geimer 47 år gammel, og klar for å fortelle sin side av saken, og hvordan den påvirket hennes liv. Boken har planlagt utgivelse høsten 2013.

Flere bøker fra Emily Giffin
Chick-lit forfatter Emily Giffin har undertegnet kontrakt på to nye bøker, og samtidig byttet forlag. Den første boken vil bli utgitt i 2014. Giffin har skrevet bøker som Til odel og eie og I gode og onde dager. I Norge er det Cappelen Damm som utgir bøkene hennes.

Gotisk thriller fra Jessica Verday
Jessica Verday er kjent som forfatteren bak The Hollow – serien. Nå arbeider hun med gotisk serie som skal få tittelen Of Monsters and Madness. Her møter vi Annabel Lee som flytter til sin far i Philadelphia i 1826, og oppdager at han er involvert i en rekke mord. Historien er inspirert av Robert Louis Stevenson’s kjente klassiker Dr Jeckyll and Mr Hyde, samt av Frankenstein og tekstene til Edgar Allen Poe. Amerikanske forlag har stor tro på denne serien, rettighetene til den gikk på auksjon.

Mere eventyr fra Jackson Pearce
Forfatter Jackson Pearce har skapt seg en karriere på å lage gjenfortellinger av kjente eventyr. I sitt neste prosjekt har Pearce latt seg inspirere av H.C. Andersens kjente eventyr Snødronningen. Cold Spell er tittelen på boken som har utgivelse høsten 2013.

Mange nye romaner fra Bernhard Cornwell
Bernhard Cornwell er en bestselgende forfatter av historiske romaner, og nylig kom hans femtiende bok i rekken, 1356, ut. Det er imidlertid flere historier på vent for fans av denne produktive mannen. Cornwell har nemlig skrevet kontrakt på ytterligere fire romaner som skal publiseres de neste årene.

Stor interesse for debutroman
Flere forlag bød over seg i håp om å sikre seg rettighetene til The Night Guest av debutforfatter  Fiona McFarlane. Sceptre trakk det lengste strået. Romanen til McFarlane beskriver som «imponerende, og «like spennende som en Hitchcock film». Planlagt utgivelse blir i 2014.

Simon & Schuster har tro på McKenzie
Det knytter seg også store forventninger til Sophie McKenzies to nye ungdomsromaner. Den første boken er en frittståede thriller som handler om hvordan to tenåringer påvirkes av et terroristangrep i London. Den skal utkomme i 2013, og Simon & Schuster sier at dette er en av de største ungdomsutgivelsene deres dette året. McKenzies neste roman er planlagt utgitt i 2014.

Fra bok til film: 

Carrigers steampunk til lerretet
Cail Carrigers Solulless – serie skal festes til lerretet. Parallel Films har kjøpt rettighetene til bokserien, og manusforfatter Ted Elliot (som blant annet har skrevet filmmanus for Pirates of The Caribbean og Shrek) er tilknyttet prosjektet.

ABC kjøpte ungdoms sci-fi
Mila 2.0 av Debra Driza blir ikke utgitt før i mars 2013, men det er allerede klart at denne boken skal bli en tv-serie. Det er kanalen ABC som har kjøpt rettighetene, og Shonda Rimes og Betsy Beers, som blant annet har vært produsenter for tv-serien Grey’s Anatomy, skal produsere.

Hold oppsyn med Krokos
Til neste år kommer Dan Krokos bok The Planet Thieves ut i amerikanske bokhandlere, men forhåndsinteressen for romanen er meget høy. Boken beskrives som en slags Harry Potter i verdensrommet. Warner Brothers har alt sikret seg filmrettighetene, så her er det bare å følge med.David Heyman, som har arbeidet med nettopp Harry Potter filmene, skal produsere prosjektet.

Andy Serkis skal bygge ny fantasy – merkevare
Jeg har tidligere skrevet om at den britiske forlaget Bloomsbury skaffet seg rettighetene til fantasyserien til den unge debutanten Samantha Shannon.  Den første boken i serien, The Bone Season, har planlagt utgivelse høsten 2013. Nå er også filmrettighetene solgt til Andy Serkis og Jonathan Cavendish, som begge kommer til å være produsenter på prosjektet. – Samantha har skapt en overbevisende og unik verden, og en gripende historie som skal fortelles i en serie av romaner. The Bone Season gir oss muligheten til å skape en dynamisk merkevare med internasjonal appell, sier Cavendish.

Trust Your Eyes blir film
Krimforfatter Linwood Barclay har mange lesere, og nå skal også en av bøkene hans filmatiseres. Det dreier seg om Trust Your Eyes, som utkom i år. Boken handler om en schizofren man som blir vitne til et mord på internett. Det er Warner Brother som har kjøpt rettighetene, og Todd Phillips skal regissere. I Norge er det Vega forlag som utgir Barclays bøker.

Debutantbok til lerretet
Det var mye snakk om Jessica Khourys debutroman Origin under bokmessen i New York denne våren. Nå er det også klart at boken blir film. Det er Scott Pictures som har kjøpt rettighetene, og Scott Steindorff skal produsere.

The Raven Boys blir film sammen med andre ungdomsbøker
Maggie Stiefvaters nyeste bok, The Raven Boys, utkom nå i september, men allerede noen knappe måneder før utgivelsen ble filmrettighetene til serien solgt. New Line Cinema, som står bak suksesser som Twilight, har kjøpt rettighetene. Men dette er ikke den eneste, amerikanske ungdomsromanen som skal festes til det store lerretet de kommende årene. The Forest of Hands and Teeth av Carrie Ryan skal bli film, 13 Reasons Why blir film, og A Great and Terrible Beauty av Libba Bray blir film. Brays nyeste roman The Diviners skal også etter hvert utspille seg på det store lerretet.

Ungdomsromanen Unraveling av Liz Norris skal bli tv-serie på MTV. Joseph Delaneys serie Spooks, som i Norge utgis av Aschehoug forlag, er ventet på kino i USA i oktober til neste år. En annen ungdomsroman som skal festes til lerretet er Elizabeth Richards dystopi Black City.  I april til neste år kommer endelig filmatiseringen av Stephenie Meyers voksenroman The Host.

Ny selvpubliseringssuksess
Det er ikke måte på alle forfatterne som gjør suksess med sine selvutgitte bøker om dagen. Sist i rekken er Jamie McGuire, som har skrevet Beautiful Disaster. Boken ble blant annet nominert til en Goodreads – pris, og snart skal Atria gi ut bøkene på nytt i paperback. Filmrettighetene til romanen har blitt solgt for en stor sum til Warner Brothers.

Ny film fra Stephen King – fortelling
Universal Pictures har kjøpt rettighetene til Stephen Kings novelle Gramma, som man finner i hans novellesamling Skeleton Crew. Filmen vil få tittelen Mercy, og Peter Cornwell skal stå for regien, og Matt Greenberg skal skrive manuset. Hovedrollen er tiltenkt Frances O’ Connor.

James Cameron har kjøpt rettighetene til thriller
James Camerons neste prosjekt, etter at filmingen av Avatar – trilogien er over, vil bli the Informationist, som er basert på romanen av Taylor Stevens. Vanessa «Michael» Munroe, som lever av å finne og selge informasjon, blir hyret av en billionær som vil at hun skal finne hans datter som forsvant i Afrika for flere år siden. Munroe liker utfordringen, men snart befinner hun seg i stor fare inne i jungelen. Amor Towles roman Rules of Cicility skal også bli film. Filmrettighetene er solgt til Lionsgate. Handlingen i denne boken er lagt til New York City i 1938.


Og helt på tampen deler jeg traileren til Reached av Ally Condie, siste del i Matched – trilogien som slippes i midten av november:

Legg inn en kommentar