Vårens svenske utgivelser 2013

Jonas Gardell, Karin Alvtegen og Per Olov Enquist kommer med nye romaner. Krimforfatter Kristina Ohlsson debuterer med barnebok, og skuespiller Mikael Nyqvist kommer med biografi. Dette er noe av det som preger den svenske bokvåren.

Fjärilseffekten er tittelen på den nye romanen til Karin Alvtegen, en av Skandinavias mest leste forfattere, som kommer ut i april til neste år. Her handler det om hvordan våre gjerninger får konsekvenser langt utenfor våre egne liv, skriver forlaget i en reklame for boken. Det handler om den frie viljens kamp mot barndommens kraft, og mot vår uvilke etter å forsones med tilværelsens vilkår. En av Sveriges fremste forfattere, Per Olov Enquist, er som sagt også klar med ny bok. Liknelsesboken – En kärleksroman finner sted der Et annat liv sluttet, og utkommer i mars.

Denne høsten kom Jonas Gardell ut med Törka aldrig tårar utan handskar 1: Kärlek i Sverige. Boken er første del i en trilogi som handler om homofili og når AIDS kom til Stockholm på 1980-tallet. Utgivelsen ble en ensidig kritikersuksess, og det kom også TV-serie basert på boken. I januar kommer oppfølgeren Törka aldrig tårar utan handskar 2: Sjukdomen.

Det har vært diskutert mye rundt hvorvidt det er greit å gjøre kjente mennesker til skikkelser i litterære verk. Jessica Kolterjahn gjør nettopp dette i sin nyeste roman Den bästa dagen är en dag av törst. Her har hun kreert en litterær fantasi om et år i forfatter Karin Boyes liv, nærmere bestemt 1932.

Anita Salomonsson kommer med I enslighet framfödt i januar. Her har hun skrevet om en virkelig hendelse som fant sted i Våsterbotten på 1800-tallet. Det handler blant annet om barn født utenfor ekteskap. Therese Söderlind har også tatt for seg en bit historie i sin roman Vägen mot Bålberget. Handlingen i boken finner sted i 1674 og 1975. Susanne Axmacher skriver om kjærlighet i tiden før 2. verdenskrig i Nymfens tid.

Den anerkjente billedbokskaperen Pija Lindeblaum debuterer med kortromanen Plats, hvor hun skriver om en middelaldrende kvinne på grensen til kvinnesammenbrudd. Boken kommer ut i mars. Anna Maria Janson er også debutant, og hun har skrevet Välkommen ut på andra sidan, som handler om tre kvinner som snart skal fylle tretti år. Forlaget beskriver romanen som en hverdagsroman med feministiske fortegn. Valle Wigers debuterer med God natt oktober, som er en oppvekstroman fra 1980- og 1990-tallets Stokholm.Debutant Caroline Nylander har også skrevet en oppvekstroman. Historien er fiktiv, men romanen er basert på hennes egen oppvekst. Du satt på Karlavagnen er tittelen, og forlaget beskriver boken som en sterk debut som blant annet handler om hvordan det er å vokse opp med en alkoholisert far.

Marjaneh Bakhtiari utkommer med Godnattsagor för barn som dricker, hvor hun skriver om en familie i Teheran anno 2012. Mattias Ronge har skrevet Andlös, som er en dystopisk roman. Ronge har fått gode kritikker for sine to foregående romaner.

Johanna Holmström ble belønnet med SvD’s litteraturpris  i 2009 for en novellesamling. Nå kommer hun med Asfaltsänglar. Her møter vi Leila på femten år som har en mor som har konvertert til islam. Marianne Cederwall kommer med fjerde bok i sin serie om Mirjam og Hervor. Stormsvala er planlagt utgitt i mars.

Journalisten Per J. Andersson har mye kunnskap om India, og den bruker han i sin roman New Delhi – Borås: Den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till Sverige för kärlekens skull. Boken er basert på en sann historie om en kasteløs indisk gutt hvis liv er som hentet ut fra et eventyr.

Krim og spenning:

Kristina Ohlsson er en av Sveriges mestselgende kriminalforfattere, og hennes fjerde bok om Fredrika Bergman utkommer i april. Davidsstjärnor er tittelen. En førskolelærer blir skutt og drept foran lærere og elever på en jødisk skole. Samtidig raser et heftig snøvær i Stockholm, og sporene etter morderen er få. Saken blir en av de vanskeligste for Fredrika Bergman, og sporene skal lede henne til Israel.

Elias Palm kommer med tredje og siste bok i serien om rettslegen Ella Andersson. Memento Mori er tittelen på den. Hanna von Corswant, som fikk mye oppmerksomhet for sin debut Barnflickan, kommer med sin andre roman Bunkern. Dette er også en skrekkfortelling, og den utkommer allerede i januar. Robert Kviby er klar med sin andre roman som har fått tittelen Listan.

Ingrid Elfberg opplevde stor suksess med sin debut. Boken, som på norsk fikk tittelen Se til meg som liten er, solgte 40 000 eksemplarer bare i Sverige. I april kommer hennes neste bok Tills döden skiljer oss åt.

Anna Jansson er en produktiv krimforfatter, og den fjortende boken i hennes serie om den Gotlandske politikvinnen Maria Wern utkommer i mars. Dans på glödande kol er tittelen på romanen Jan Mårtenson er også en svært produktiv forfatter, og regnes som en nestor innen svensk krim. Han kom ut med sin første kriminalroman i 1973, og til våren kommer hans 41′ bok om antikvitetshandleren Johan Kristian Homan. Den grekiska hjälmen er tittelen på romanen.

Ingrid Hedström kommer med Svarta korpar över Vilette, og Jenny Milewski har skrevet nok en gyser. Takao, en skräckhistoria er tittelen på romanen. Milewski har blitt sammenlignet med Johan Theorin. Björn B. Jakobsson skriver også grøssere, og han er klar med De dödas ljus, som er en skrekkthriller om tre forstadsmennesker. Ulf Lindström kommer ut med sin andre roman Jobs bok. Midsommargryning er tittelen på Lars Wilderängs nyeste roman.

Johanna Mo har tidligere utgitt to skjønnlitterære romaner, og til våren, nærmere bestemt i februar, gjør hun sin debut som krimforfatter med Döden tänkte jag mig så. Boken er første del i en ny krimserie hvor vi møter politikvinnen Magdalena Mobacka. Magdalena har vært sykemeldt i et år siden sønnen hennes døde, og hun sliter fortsatt med plager på grunn av dødsfallet. I Stockholm skjer det flere mord. En tenåringsgutt blir dyttet foran t-banen, og noen dager senere skjer det samme med en kvinne. Skrekken sprer seg i byen, og Magdalena må lede en av sine vanskeligste etterforskninger noensinne. Du kan lese utdrag fra boken her.

Andreas Roman har skrevet innenfor flere sjangere som fantasy, thriller og skrekk, og arbeider også som spilldesigner. I sin nyeste roman, Doktor Joseph, har han tatt for seg voodoo. Boken er den første i en serie han har kalt Stockholm vodou.

Ricard A. R. Nilsson og Pierre D. Larancuent kommer med sin andre roman om Feldt & Partners Advokatbyrå. Med döden som skugga er tittelen. Begge forfattere har stiftet bekjentskap med kriminalitet i virkeligheten, og sitter for tiden i fengsel. Nilsson ble dømt til livstid for trippelmord i 2000, og Larancuent ble i 2004 dømt til 14 års fengsel for blant annet narkotikasmugling.

Stefan Nilsson debuterer med spenningsromanen I flyktens skugga. Romanen finner blant annet sted i Albania, og er inspirert av virkelige hendelser.  Andreas Norman debuterte som poet i 1996, og har senere gjort karriere i svenske UD. Her har han blant annet arbeidet med sikkerhetspolitiske spørsmål og terrorisme. Nå kommer han med thrilleren En rasande eld. Her står nettopp både sikkerhetspolitikk og terrorisme sentralt. De norske rettighetene til boken er alt solgt.

Barn og ungdom: 

Kristina Ohlsson utkommer, som nevnt innledningsvis, ikke bare med en krim til våren. Hun kommer også med sin første roman for barn. Glasbarnen er tittelen, og her møter vi Billie som sammen med sin mor har flyttet inn i et nytt hus. Men det skjer mystiske ting i huset, det er akkurat som om huset ikke vil ha dem der. Sammen med vennen Aladdin begynner Billie å forske i husets mørke historie. Boken egner seg for barn fra 8 år og oppover, og utkommer allerede i januar.

Mats Strandberg og Sara B. Elfgrens ungdomsbøker fra Engelsfors har blitt en stor suksess, ikke bare i Sverige. Nå kommer tegneseriealbumet som er basert på serien. Berättelser från Engelsfors er planlagt for utgivelse i april, og er illustrert av Kim W. Andersson og Lina Neidestam.
I følge det svenske forlaget handler tegneserien om dette:

Berättelser från Engelsfors innehåller åtta magiska serieberättelser. Hemligheter från det förflutna avslöjas, och även ledtrådar om vad som komma skall. Vi får se gamla berättelser ur nya perspektiv, och får ta del av hittills okända historier. Vi får träffa De utvalda innan händelserna i Cirkeln, och efter händelserna i Eld. Och vi får möta den gäckande Mona Månstråle i egen hög person.

Det knytter seg store forventninger til utgivelsen til 22 år gamle Malin Ahlin. Hun debuterte som illustratør for Henning Mankells roman Katten som elsket regn i år, og til neste år gir hun ut sin helt egen bok hvor hun står for både illustrasjonene og selve fortellingen. Månulvarna er i følge forlaget en imponerende bildebokdebut i Tove Janssons ånd.

Store forventninger er det også til Augustvinner Sofia Nordins nyeste ungdomsroman. En sekund i taget utkommer i januar, og er en dystopi. 

Klara Krantz debuterer også. Hun har skrevet Ge mig arsenikk, som er en roman som den tynne linjen mellom vennskap og kjærlighet, og hva man gjør for å holde ut. Ella Bengtsson debuterer med Mellan vinter och himmel.

Janina Kastevik har skrevet Slottet av is, også en debut. Romanen befinner seg innenfor fantasysjangeren, og forlaget trekker sammenligninger til Mio min Mio av Astrid Lindgren.Maria Friedner utkommer med sin første ungdomsroman, Besvärjelser och beskydd. Her møter vi blant annet feer og sexy demoner i en vanlig svensk småby. Forlaget beskriver boken som «Marian Keyes møter Haikerens Guide til Gallaksen.»

Malva B debuterer med en erotisk novellesamling for ungdom. I Begär – oanständiga berättelser handler det om mennesker som alle søker seksuell ekstase. Henrik Tamm arbeider som konseptdesigner i Hollywood, hvor han blant annet har vært med på å utforme miljøene i filmer som Shrek og Narnia. Nå kommer han med sin første bok kalt Ninja Timmy och de stulna skratten. Camilla Jönsson debuterer med Det går bara inte.

Per Gustavsson har solgt mer enn 150 000 eksemplarer av sine tidligere bøker, og nå kommer han med en ny billedbok som har fått tittelen Skuggsidan. Elsa Beskow er også en kjent og kjær billedbokskaper som har gledet svenske barn og voksne gjennom hundre år. Nå kommer det en pekebok med bilder fra hennes univers. Bildskatt er tittelen på den.

Kerstin Lundberg Hahn utkommer med Barnkolonin, og Lin Hallberg er klar med Hemma kanske inte är en plats. Patrik Lundberg har skrevet Gul utanpå. Henrik Larsson kommer med et fantasyepos i George R.R. Martins ånd kalt Profetens tid. Dette er tredje og siste del i serien Blodsarvet.Pål Eggert skriver mørk fantasy, og hans utgivelse har fått tittelen Borde vara död. Moa Herngren kommer med sin første roman for ungdom, og denne har fått tittelen Homecoming Queen. 

Svenskene skal også feire at det i 2013 er 50 år siden en bok om Emil i Lønneberget utkom for første gang. Det vil bli nyutgivelser av gamle bøker, og effekter med bilder av Emil vil også komme i handelen.

Fakta og dokumentar: 

Lavkarbo står meget sterkt i Sverige, og dette blir de svenske sakprosautgivelsene preget av hvert eneste år. En helg haug av bøker om lavkarbo, eller LCHF som svenskene kaller det, er klare for utgivelse.  Birgitta Höglund har skrevet Grillmat LCHF, og kostholdsrådgiver Åsa Falkman Fredrikson har skrevet Viktminskning med LCHF: Så lyckas du. Mariann Andersson er klar med Baka matbröd med LCHF.

Ulrika Davidsson & Ola Lauritzon har skrevet mange bøker om lavkarbo. Deres nyeste bok har fått tittelen Den nya Gi-metoden. Ulrika kommer dessuten ut med Lättlagad LCHF.

Det skal handle om mat også i Mons Kallentofts nyeste bok. Kallentoft er ikke bare kjent som krimforfatter i Sverige, han er også en meget habil matskribent. I sin bok Food Junkie har han jaktet på den ultimate smaksopplevelsen. En reise som har tatt han fra Bangkok til New York. Boken er en fri oppfølger til Food Noir som utkom i 2004. Elisabeth Johansson har skrevet kokeboken Lakrits, hvor oppskrifter med nettopp lakris står i sentrum. Hvis du er lei av Cake Pops, kan du kanskje forsøke seg på å lage is på pinne. Nicole Emson er kvinnen bak en svært populær isbutikk i Stockholm. I Stikkinikkis icepops – Glass på pinne, deler hun noen av sine spennende isoppskrifter.

Det handler også om mat i Jon Widegrens bok, nærmere bestemt om hamburgeren. I Flippin’ Burgers har han skrevet om sine reiser til USA for å gjøre seg kjent med hamburgeren, og om sin egen restaurant som han etter hvert åpnet i Sverige.

En annen ting som er merkbart på listene over svensk sakprosa til våren er at det utkommer mange bøker om barnløshet og forsøk på å få barn. Marie Granmar har skrevet Operation barn, som handler om hennes forsøk på å få barn som singel kvinne. Karin Tideström står bak Mellan hopp och förtvivlan; Berättelser om barnlöshet, hvor vi følger tre pars kamp for å få barn. En kamp som innebærer besøk på fertilitetsklinikker, og alt det som dette bringer med seg. Anna Bratt har skrevet Vänta på barn, som er en håndbok i fertilitet. Her kan man få tips om hvordan man selv kan øke sjansene for å få barn på naturlig vis.

Lisa Bjurwald har gjort seg bemerket i det svenske tidsskriftet Expo, som mange assosierer med den avdøde forfatteren Stieg Larsson. Hun har skrevet flere artikler, kronikker og bøker om høyreekstremisme, rasisme og nazisme og fulgte blant annet rettssaken mot Anders Behring Breivik da den gikk i Oslo Tingrett. Nå er hun klar med boken Skrivbordskrigarna. Boken har hun skrevet med bakgrunn i 22. juli. Hun utforsker de mørse sidene av internett, og skriver om hvordan virtuelle lynsjestemninger blir skapt og undersøker hvorfor kommentatorfeltene i nettvisene har blitt kapret av rasister. Det handler om hverdagsrasisme, men også om politisk ekstremisme og hvordan man kan finne igjen Anders Behring Breivik blant titusenvis av skrivebordskrigere.

Maria Sveland er en viktig svensk samfunnsdebattant og feminist, og på selveste kvinnedagen 8. mars er hun klar med boken Hatet: En bok om antifeminism. Kajsa Ekis Ekman har skrevet Grekisk höst, hvor hun skriver om hvordan kollapsen i den greske økonomie påvirket menneskene på grasrota. Mohammad Fazlhashemi har skrevet Den arabiska våren.

Det er også mange spennende utgivelser på biografifronten. Annika Persson kommer med Jag vill ju vara fri, hvor hun skriver om skuespilleren Lena Nyman. Karina Ericsson Wärn har skrevet Margo Fallai, om den svenske motedronningen.Sven Lindström er klar med Han sitter där nere mellan Clapton och Hendrix, en roman om 60- og 70-tallets pophistorie.

Skuespilleren Michael Nyqvist, som for mange er kjent som mannen som brakte liv i Stieg Larssons helt Mikael Blomkvist på filmlerretet, kommer med sin biografi Dansa för oss i mars. Her skriver han om sin barndom på 1960-tallet, og veien frem mot skuespilleryrket. Jan Johanson er for mange kjent fra Melodi Grand Prix, musikk-konkurransen som førte til at han virkelig fikk fart på sin karriere. Han kommer også med biografi til våren, en biografi han har skrevet i samarbeid med den svenske journalisten Colette van Luik. Boken heter Med nya ögon.

Gunnela Björk kommer med den første svenske biografien om politikeren Margaret Thatcher, og Bengt Liljegren har skrevet om Winston Churchill. Høydehopperen Patrik Sjöberg har ikke skrevet biografi, men han har skrevet om trening i  Träna för livet. Carl Linnaeus er skribent i svenske Rock Magazine, og han har skrevet Kiss – den osminkade sanningen, som utkommer i mai. I 2013 feirer Kiss 40 års jubileum, og det har alltid vært en svært stor interesse for gruppen i Sverige.

Det er stor interesse for vintage og retro i kjølvannet av tv-serier som Mad Men. Det bærer også den svenske bokvåren preg av. Elsa Billgren har skrevet Elsa Billgrens vintage, en guide til hvordan man blant annet kan shoppe vintageklær, hvordan oppbevare dem på best mulig vis, hvordan vaske dem og hva man kan bruke ved siden av klærne. Hvis du vil ha tips til hvordan du kan arrangere en litt spesiell fest, kan du sjekke ut Vintageparty – Fyndiga tips för flärdfulla fester. Her får du tips til hvordan du kan lage fester med inspirasjon fra eldre tider.

Helt på tampen skal jeg nevne en utgivelse som ikke er skrevet av en svensk forfatter, men av Annick Cojean. Cojean er en fransk journalist, og etter Khadaffis fall reiste hun til Libya. Her møtte hun en ung kvinne som fortalte om hvordan hun gjennom flere år ble utnyttet som sexslave av diktatoren. Dette resulterte i boken som på svensk har fått tittelen Villebråden: I Khadaffis harem. Utgivelsen fikk enorm oppmerksomhet da den utkom i Frankrike. Den har solgt over 80.000 eksemplarer, og toppet de franske bestselgerlistene. 

Håper du fikk noen gode boktips. Dette er forøvrig bare et utvalg av de bøkene som utkommer på svensk til våren, hvis du vil vite mer kan du blant annet lese spesialutgaven til Svensk Bokhandel om omhandler den svensk bokvåren. Den katalogen finner du her.

Legg inn en kommentar