Vårens utgivelser 2013

Tom Egeland debuterer som ungdomsbokforfatter, Jostein Gaarder er aktuell med ny roman, Jørgen Brekke og Jo Nesbø kommer med nye krimromaner, og rapperen Vinnie debuterer som barnebokforfatter . Dette er noe av det som preger bokvåren 2013.

Erlend Loe har skrevet bøker for både barn og voksne, og i mars kommer hans nyeste voksenroman Vareopptelling. Det kommer også ny roman fra Johan Mjønes, Fortellingen om sju bål utspiller seg i USA og handler om den amerikanske drømmen og indianere. Geir Stian Ulstein er aktuell med En dag i livet, og fra Linn Strømsborg kommer Furuset. Strømsborg har egen blogg hvor hun blant annet skriver om boken her. Karin Moe er endelig klar med ny roman, og den har fått tittelen Virkeligheten. 

Tor Åge Bringsværd er klar med Ikke fordi den har et svar, men fordi den har en sang, og Guri Sibeko kommer med Jeg kan oppløse mørket. Sibeko har byttet forlag til Juritzen, og i forlagets vårkatalog står det at boken handler om Synne som opplever livsomveltende hendelser, og hun legger ut på en togreise gjennom Europa. Kristine Storli Henningsen, som romandebuterte med I skyggen av store trær i fjor, er klar med sin andre roman Innlandshete. Fra Aksel Selmer kommer Bomvokteren. I Arne Borgs nyeste roman Om en dag eller to følger vi Toralf Enstad som reiser til Gudbrandsdalen for å være musikkansvarlig på en amatørteaterforestilling.

Victoria Bø har gitt ut en barnebok og to kritikerroste romaner tidligere. I sin nyeste roman, Teresa Birnas bortgang skriver hun om familierelasjoner og om valgets konsekvenser.  Svein Roger Nilsen kommer med novellesamlingen Den elektriske skogen, og Jan Jakob Tønseth utkommer med Prosten.

Jan Ove Ekeberg har skrevet tredje bok i sin saga fra middelalderen. I Helligdommen møter vi blant annet Håkon Håkonson. Bøkene kan leses frittstående. Linda Gabrielsen er klar med Alt vokser, og Henning H. Bergsvåg kommer med diktsamlingen Den engelske hagen. Mari Lindbäck kommer med sin tredje roman, Kom hjem. Øivind Hånes er aktuell med ny diktsamling Desibel spirit.Morten Øen kommer også med en ny diktsamling: Så langt nattens hell. Are Kalvø har skrevet en ny humoristisk roman kalt Ny grunnlov. Siri Østli, som skriver chick lit på norsk fra Norge, er aktuell med Fint på Frogner.

Det kommer også en rekke spennende debutanter. Victoria Lindberg debuterer med Verdens viktigste begivenhet, som er en novellesamling. Alexander Bergan debuterer med Fantombildet, som blant annet er en roman om kjendiseri. Rastløs er tittelen på Kenneth Moes debut. Eirik A. Skrede har tidligere gitt ut en diktsamling, og denne våren gjør han sin romandebut med På bunnen, som er en oppvekstskildring. Lars Mørch Finborud debuterer med De svarte skiltene.

Hilde Østby debuterer med Leksikon om lengsel, som er en roman hvor kjærlighet er et av temaene. Kari Nygård debuterer med Reisen til Bella Coola, som er en fortelling om utvandrere til Amerika. Linn Rottem er klar med sin første roman Forestillinger om et hjem, og Frode Saugestad debuterer med En ung manns bekjennelser om kjærlighet. Gøril Emilie Helen kommer også med sin debut denne våren, men tittelen er ikke klar enda. Stein K.T. Sørensen debuterer med romanen 4 og Gine Cornelia Pedersen debuterer på Oktober med Null. Gry Hovdenak Strøm har skrevet Ordsamleren.

Det er også mange spennende oversatte utgivelser på forlagenes vårlister. Svenske Kerstin Ekman er klar med ny roman på norsk, og den har fått tittelen Grand Finale i Svindlerbransjen. En annen svenske, Lukas Moodysson, er mest kjent for filmregissør, men han skriver også bøker. Tolv måneder i skygge tar blant annet for seg verdens flyktningesituasjon.  Drivanker av Alexander Maksik er en av storsatsingene til Font forlag denne våren. I romanen møter vi Jacqueline som er på flukt fra terrorregimet i Liberia. Samme forlag kommer også ut med den nyeste romanen til Daniel Glattauer, han du sikkert husker som mannen bak romanene Mot Nordavinden og Den syvende bølgen. Evig din er tittelen på den nye boken, og også her handler det om kjærlighet, men en destruktiv kjærlighet. Vi kan også vente oss ny roman fra Arto Paasilinna. Den har fått tittelen Adam og Eva.

Det har blitt en trend at enkelte selvpubliserte forfattere tas inn i varmen av etablerte forlag etter at de egenpubliserte bøkene deres gjør det stort. En av disse forfatterne er Tracy Garvis Graves. Hennes På øya har solgt svært godt, og litt utpå våren kommer romanen også på norsk.  I Stål av Silvia Avallone får vi en historie om vennskapet til to jenter. Jonas Gardells første bok i trilogien Ikke tørk tårer uten hansker, Kjærligheten, kommer også på norsk denne våren. Den makedonske forfatteren Goce Smilevski fikk EUs litteraturpris for romanen Sigmund Freuds søster våren 2012. I år kommer romanen på norsk. De gule fuglene av Kewin Powers ble kåret til en av 2012s beste bøker av avisen The Guardian. Denne våren gir Gyldendal ut boken på norsk. Samme forlag kommer også ut med Barnehjemsbestyrerens sønn, en bok fra Nord Korea som også er svært kritikerrost. I Hans Falladas Hva nå, lille mann? kan vi lese om hva som skjer med et menneske som befinner seg i en presset situasjon.

En annen kritikerfavoritt er romanen Canada av Richard Ford. The New York Times kalte romanen «extraordinary» og «et mesterverk». Det kommer ny roman fra Ian McEwan, og den heter Serena. David Vann er også klar med ny roman på norsk; Jord, og fra Ann Patchett kommer Forundringens makt. Pulitzerpris – vinner Jennifer Egan er klar med Den svarte boksen på norsk. Paulo Coelho har svært mange tilhengere i hele verden, og i Norge selger bøkene hans også godt. Bazar forlag er klar med en ny utgivelse fra forfatteren, og romanen har fått tittelen Manuskriptet fra Accra.

Ta vare på mamma av Kyung-Sook Shin ble svært godt mottatt da den kom på norsk i 2011. Nå kommer en ny roman fra samme forfatter: Jeg kommer med en gang er tittelen, og boken er ventet utgitt i april. Katherine Pancol har solgt svært mange eksemplarer av sine bøker i sitt hjemland Frankrike. Denne våren er hennes tredje roman ute på norsk: Ekornene i Central Park er triste på mandager. Marianne Cederwall er aktuell med Den svarte vinteren. Nathan Englanders Hva vi snakker om når vi snakker om Anne Frank, er en novellesamling som The New York Times ga svært god kritikk da den utkom i fjor vinter. Timur Vermes’ roman Han er tilbake handler om at Hitler ikke er død. Vi kan også vente oss en ny roman fra Orhan Pamuk kalt Den naive og den sentimentale romanforfatteren.

Vi dyra av Justin Torres har fått strålende kritikker, og var en av bøkene som ble fremhevet på bokmessen i New York i 2011. I april kommer boken på norsk. Michael Cunningham har kalt Torres «en fremragende, rå ny stemme». Sere Prince Halversons Den andre siden av gleden er så langt solgt til over 18 land, og boken har solgt 120 000 eksemplarer bare i Frankrike. Boken handler om to kvinners kamp for omsorgsretten til et barn. Fra Ismail Kadare kommer Den uønskede middagen. Hans Keilsons Motstanderens død ble skrevet da forfatteren gjemte seg for tyskerne i Nederland under krigen, og her får man blant annet en skildring av Hitlers vei til makten. Gyldendal utgir den avsluttende romanen i Kate Mosse sin Languedoc-trilogi, og den har tittelen Citadell.

Det kommer en ny roman fra Sofi Oksanen: Da duene forsvant. Zadie Smiths NW ble kåret til en av de beste bøkene i 2012 av avisen The Guardian. I februar kommer boken på norsk, og det er de anerkjente oversettelser Kari og Kjell Risvik som har gitt boken norsk språkdrakt. Michael Palins Helt sant er også kritikerrost, og mange vil dessuten huske ham fra Monthy Pyton. Hans bok kommer på norsk i mars. Langhelgen av Veronica Henry ble en stor bestselger da den utkom i Storbritannina i fjor. Snart kommer boken på norsk. Det gjør også Suiten av Suzanne Vermeer, som mange kjenner fra romanen Bella Italia. Det kommer ny roman fra Dave Eggers kalt Et hologram for kongen. Maggie Shipstead debuterte med Stolleken i 2012 og ble tildelt The Dylan Thomas Prize. I april kommer boken på norsk. Det kommer en samling essays fra Jonathan Frantzen i Lenger unna. Mikael Niemi er aktuell med Fallvann.

I Kokeboksamleren av Allegra Goodman tar forfatteren utgangspunkt i Jane Austens klassiker Fornuft og følelse, og setter skikkelsene i boken inn i en ny tidsalder og et nytt miljø. I Ønskelisten av Gregoire Delacourt handler det om Jo som vinner storgevinsten i et lotteri, men kan pengene sikre henne lykken? Emylia Halls Somrenes bok var en av sommerbøkene i britiske Richard og Judys bokklubb i fjor. I mai kommer boken ut på norsk. Grace McLeens I en annen verden er en av titlene den samme bokklubben har som vårlesing i år, og boken kommer også på norsk. Font forlag gir ut Gjenforeningen av Stephan Enter, og fra Bastion forlag kommer En løskatt ved navn Bob. Til valnøttens gjenstridige utholdenhet er en lyrikksammling fra Japan.

Emily Giffin skriver chick lit som selger svært godt, og litt lenger ut på våren kommer en ny roman fra henne på norsk Den heter Der vi hører hjemme, og handler om en 36 år gammel fjernsynsprodusent som får hele livet sitt endret da en atten år gammel jente plutselig står utenfor døren hennes. Cappelen Damm som utgir Giffins romaner fortsetter også med sine «rett i pocket» utgivelser, og her kommer blant annet Sarah Jios Huset på stranden og Ledsagersken ut i år. Juritzen forlag fortsetter også med sin serie Bokvarp, som er innbundne bøker til pocketpriser. De gir ut  Evighetens Roma, Det glemte landet og Hustruen fra Toscana i denne serien denne våren.Juritzen forlag lanserer også en ny novellesamling beregnet på varme sommerdager kalt Sommeperler. Her finner du tekster fra blant andre Karin Fossum og Anne B. Ragde.

For deg som liker historiske romaner, er det også mye å glede seg til. Det er blitt en trend at mange forfattere kombinerer en dramatisk historie fra fortiden med en parallellhandling fra nåtiden, ofte er historien ispedd flere gåter som nøstes opp etter hvert som handlingen brer seg ut. En av de beste forfatterne innenfor dette er Kate Morton, og hennes nyeste roman kommer på norsk i mars med tittelen Hemmeligheter. Dessuten har både Katherine Webb og Lucinda Riley bøker ute på norsk denne våren. Førstnevnte er kalt En sang fra fortiden, og Rileys bok har fått tittelen Lavendelhagen. En annen forfatter som skriver på samme vis som de forannevnte, er Rosie Thomas, og hennes roman Sjalet fra Kashmir kommer på norsk i mars. Det kommer også en ny roman fra Debra Dean.

Alyson Richman har skrevet en oppslukende og gripende roman hvor fortidens hendelser påvirker nåtiden. Den har fått tittelen Hele livet på en dag. Du kan lese min anmeldelse av den engelske utgivelsen av boken her.

Sebastian Barrys roman Det lovede land strekker seg over syv tiår og omhandler Lilly Bere som flykter fra Irland og IRA og til USA. En annen tittel du bør merke deg er Den fortrolige av Helene Gremillon. Jeg leste boken på engelsk i julen. Dette er en skikkelig slukebok som ikke lar deg forbli uberørt, og en av de beste bøkene jeg leste i 2012. Kunsten å høre hjerteslag er også en historisk roman som kombinerer fortid og nåtid, og er nok en roman du bør sette på leselisten. Joseph O’Connor skriver om forholdet mellom Molly Allgood og den irske dramatikeren John Millington Synge i sin roman Nattlys. Boken utkommer i mars.

Oscar Hijuelos har skrevet om en bit av Cubas historie i sin roman Den sanne historien om vakre Maria. Historien tar til på midten av 1900-tallet. I La meg ikke måtte velge av Adrienne McDonnell befinner vi oss i Boston i 1903, og i Livbåten av Charlotte Rogan befinner vi oss i 1914. Etter et skipsforlis befinner flere mennesker seg i en livbåt, og her settes de blant annet på store moralske prøvelser. Paula McLains bok Hjertet i Paris har vært en storselger, og har fått veldige mange gode anmeldelser. Her handler det om Hemingsway hustru. Schibsted gir ut boken i mai. Det samme forlaget har også sikret seg rettighetene til en mye omtalt bok på den amerianske bokmessen i fjor, nemlig Lys mellom hav av M.L. Stedman. Dessuten gir de ut En ny begynnelse av Adriana Trigani, som er en historisk roman fra Italia. Kristin Harmel er aktuell med Så lenge det er stjerner på himmelen, som er en historie fra Paris under 2. verdenskrig. 

Høyest av alt av Tanis Rideout fikk amerikanske forlag til å by over seg for å sikre seg rettighetene til boken. I februar utkommer den på norsk. Vi befinner oss i tiden før andre verdenskrig, og det handler om lidenskap, kjærlighet og fjellklatring. Boken er basert på en sann historie.

Det kommer ny roman fra Helen Dunmore, som skrev Beleiringen. Sviket er en frittstående fortsettelse på denne romanen. Hvite trøfler om vinteren er også en historisk roman, og her befinner vi oss i Europa ved århundreskiftet. Det kommer også en oppfølger til Kristin Marja Baldursdottirs Karitas. Den nye romanen, Karitas kaos på lerretet foreligger i april. Det blir mer historie fra forfatter Merice Briffa. En ny vår er en oppfølger til slektssagaen om familiene Collins og Tremayne, som utvandret til Australia. I Isabellas løfte av C. W. Gortner blir vi kjent med en av historiens mest kontroversielle dronninger, nemlig dronning Isabella  I av Castille i Spania. I Liza Klaussmanns Tigre i rødt vær befinner vi oss i USA i tiden rett etter 2. verdenskrig. Boualem Sansals Min fars hemmelighet handler om mørke hemmeligheter i fortiden til ens forelder.

Anouk Markovits’ roman Jeg er forbudt starter i Transylvania i 1939, hvor en ung gutt reddes fra jødeforfølgelsene av en hushjelp. Senere redder han en pike fra å lide samme skjebne. I boken møter vi fire generasjoner i en familie. Rettighetene til romanen er solgt til en rekke land. Pax forlag som utgir denne romanen, har også flere andre spennende historiske romaner på sin vårliste. Alle sommerens dager utspiller seg i USA i 1956, og er en roman som passer for dem som likte Stekte grønne tomater. Helbredelsen av Jonathan Odell utspiller seg også i USA, nærmere bestemt i Sørstatene før og etter borgerkrigen.

Suksessen til Downton Abbey gjør seg gjeldende i hva som utkommer av titler innenfor særlig britisk og amerikansk litteratur, og Juritzen forlag kommer med en tittel de mener er perfekt for fans av serien. Huset Dilberne er skrevet av Fay Weldon, som mange kjenner som forfatteren bak boken Hunndjevelen. Forfatteren kommer på Norgesbesøk i forbindelse med utgivelsen.

Hvis du var en av dem som likte Drageløperen og Bienes hemmelige liv, kan du merke deg romanen Den talibanske cricketklubben som Juritzen forlag utgir i mars. Elif Shafak har også skrevet en bok med handling fra midtøsten, og den har fått tittelen Ære. Juritzen forlag gir også ut Løperen fra Rwanda, som er en roman fra nettopp Rwanda på 1980 – og 1990-tallet. Pantagruels storsatsing er Drøm søte drømmer av Massimo Gramellini, en roman som har solgt i bøtter og spann i Italia. I Før monsunen befinner vi oss i India i 1995, men vi får også tilbakeblikk til andre tider, blant annet Burma under 2. verdenskrig.

Hundreåringen som klatret ut av vinduet og forsvant har vært en stor suksess i Norge, og fortsatt selger tittelen godt her til lands, to år etter utgivelsesdatoen. Cappelen Damm lanserer til våren det de håper er arvtakeren til den populære romanen, nemlig En mann som heter Ove. Her handler det om 59 år gamle Ove som er nabolagets skrekk. Cappelen Damm har skrevet om romanen på sin forlagsblogg her. En humoristisk roman kommer fra Silke forlag: Svindel og multelikør passer perfekt for lesere som liker Karin Brunk Holmquist sine bøker. En annen feelgood roman denne våren er Det uimotståelige blåbærbakeri og cafe av Mary Simes. Det kommer også ny roman fra Cecilia Ahern denne våren, og den har fått tittelen Et avtale med livet.

Suksessen til Fifty Shades of Grey har fått mange forlag til å satse stort på erotiske romaner, og også i Norge er dette en trend denne våren. Kagge forlag utgir Viena Jacksons Eighty Days Gul og Eighty Days blå. Førstnevnte utgis kun som ebok. Schibsted forlag har S.E.C.R.E.T. av E.M. Adeline på sin vårliste. Cassie kommer i kontakt med et selskap som kan hjelpe henne med å virkeliggjøre hennes seksuelle fantasier, og Cassies liv blir aldri det samme igjen. Bazar forlag har Valentina av Evie Blake på sin vårliste. Blake er bosatt i Bergen, og navnet er et pseudonym for forfatteren Noelle Harrison. Bok nummer tre i Sylvia Days Crossfire-serie, Knyttet til deg, utkommer i juni.Juritzen forlag utgir to erotiske novellesamlinger til sommeren: Sukker i skålen av Erica Jong og Mine hundre elskere av Susan Johnson.

Vendetta forlag har markert seg som et forlag som satser sterkt på science fiction og fantasy. De utgir bøkene bak TV-serien Game of Thrones, og i denne serien kommer Blod og gull, en sang om is og ild og Stål og snø; en sang om is og ild ut denne våren. Samme forlag har også satt seg som mål å gjøre flere klassikere innen sci-fi sjangeren tilgjengelig for lesere på norsk. Denne våren kommer en lang rekke store titler i bokhandelen, og felles for dem alle er at de utgis i pocketformat. Enders Spill av Scott Orson Card regnes som en av de mest innflytelsesrike sci-fi romanene de siste 25 årene, og den har vært inspirasjonskilde for en lang rekke bøker og serier i etterkant. Til høsten kommer filmen basert på romanen, og allerede denne måneden kommer boken ut på norsk. De andre sci-fi bøkene som Vendetta satser på denne våren er Den evige krig av Joe Haldeman, Motpaven av Robert Rankin, Snow Crash av Neal Stephenson, De gamles krig av John Scalzi og Hyperion av Dan Simmons.

Vendetta er ikke det eneste forlaget som gjør store titler og klassikere tilgjengelig for nye, norske lesere. I forbindelse med filmen som er basert på Lev Tolstojs berømte roman Anna Karenina, kommer Gyldendal ut med en ny pocketutgave av boken. Cappelen Damm utgir boken som mange hevder The Hunger Games har hentet inspirasjon fra, nemlig japanske Battle Royale. Camilla Colletts Amtmannens døtre kommer også i nyutgivelse, og det samme gjør Den store Gatsby. Sistnevnte er også å finne på kinolerretet denne våren. Fra Stefan Zweig får vi Verden av i går: en europeers erindringer. 

Krim og spenning

I bokvåren inngår påsken, og det kommer derfor ut mye krim rundt disse tider. I år er det både store og kjente navn som skal pryde krimhyllene i bokhandlere og bibliotek rundt om i landet. Våren byr dessuten på Krimfestival i Oslo, nærmere bestemt i begynnelsen av mars.

Det som nok vil bli vårens mest omtalte kriminalroman er antagelig Politi av Jo Nesbø. I romanen blir flere politifolk funnet drept på åsteder for tidligere forbrytelser. Romanen utkommer i juni. Mange trodde at Gjenferd ville bli siste roman med Harry Hole i hovedrollen, men i oktober 2012 røpet Nesbø at Hole ikke var død. Thomas Enger er klar med sin tredje bok om Henning Juul. I Blodtåke blir Juuls søster stående midt i et mediehysteri etter at hun blir anklaget for å ha seksuelt trakassert en yngre, mannlig politiker. Det skjer også flere drap, og hemmeligheter fra fortiden kommer til overflaten. Enger har opplevd stor internasjonal suksess med sine bøker, og var nominert til eDunnit Award i England i fjor. En annen med stor krimsuksess er Jørgen Brekke. Hans debutroman Nådens omkrets solgte i store tall, og rettighetene til boken er også solgt til flere land. Nå kommer han med bok nummer tre, Menneskets natur.

Asle Skredderberget gjorde også en solid krimdebut i 2010 med Metallmyk, og ble blant annet nominert til Rivertonprisen. Nå kommer endelig oppfølgeren Smertehimmel. Her møter leserne igjen økokrimetterforsker Milo Cavalli. Helge Kåre Fauskanger fikk skryt fra selveste Gunnar Staalesen for sin krimdebut Skrinet. Nå har han byttet forlag til Gyldendal, og herfra kommer Skarlagenssalen denne våren. Bernt Rougtvedt som vant Rivertonprisen for Stormlaget, kommer med Tårn. Jorun Thørring kommer ut med Vredens druer, og Roar Sørensen, som fikk meget god kritikk av sin debutroman Magellans kors utkommer med Smertens Aveny. Forfatterparet Kroken & Kolden er klar med sin andre krim like før påske. Døden kjem med bussen er tittelen. Et annet forfatterpar, Sigbjørn Mostue og Johnny Brenna, er klar med sin andre krim Operasjon Fønix.

Våren byr også på et par krimdebuter. Gard Sveen debuterer på Vigmostad & Bjørke med Den siste pilgrimen. Samme forlag er også hjemmet til debutant Frits de Bourg som kommer med En kald død. Helge Thime – Iversen er Juritzens krimdebutant med X. Her må Kripos-etterforsker Njaal Njatland jage en seriemorder som bruker hele Norge som sitt åsted. Arne Garvang gjør krimforfatter av seg med En tilfeldig forbrytelse, som forlaget beskriver som et fartsfylt kidnappingsdrama. Lars Mæhle gjør også krimforfatter av seg, og kommer med Den mørke porten.

Det blir også noen krimdebuter i Liv forlags krimantologi. Etter en konkurranse har flere krimspirer blitt trukket ut til å få sin krimnovelle publisert side om side med tekstene til mer erfarne krimforfattere. Boken utkommer i mars.

Carina Westberg har skrevet en rekke barnebøker, og mange av dem har hun skrevet sammen med Tore Aurstad.  Begge forfatterne virker også som oversettere. Denne våren krimdebuterer de sammen med romanen Blodpenger. Handlingen i boken er lagt til Kristiania sommeren 1899.

Krimvåren byr dessuten på mange spennende, oversatte titler. Yrsa Sigurdardottir fikk norske kritikere til å ta frem noen av de høyeste tallene på terningen da Jeg vet hvem du er kom på norsk våren 2012. Denne våren kommer Dødsskipet på norsk og boken er hovedbok i Bokklubben. Det kommer også ny roman fra Jussi Adler-Olsen. I Marco – effekten må avdeling Q arbeide med en ny sak som blant annet handler om organisert kriminalitet. Adler-Olsen har fått Glassnøkkelen tidligere, og en annen Glassnøkkelvinner, danske Erik Valeur, er aktuell på norsk denne våren med Det syvende barnet. Forfatteren vant også en dansk debutantprisen for boken. Det kommer også mer krim fra danske Steffen Jacobsen: Når de døde våkner.

Christian Jungersen har brukt åtte år på å komme med sin nyeste krim etter Unntaket. Du forsvinner er en psykologisk kjærlighetsroman som fikk strålende kritikker da den utkom på dansk i fjor. Flere har ment at svenske Ninni Schulman kan være Camilla Läckbergs avtaker. Nå kommer hennes andre bok Gutten som sluttet å gråte ut på norsk. Nordmenn er glad i svensk krim, og Schulmans bok er ikke den eneste spennende tittelen vi kan vente oss fra nabolandet denne våren. Lars Keplers Sandmannen er det mange som har ventet på, og den utkommer i starten av mars. Her står en seriemorder i fokus.

Alexander Söderbegs Den andalusiske vennen er allerede solgt til en rekke land, blant annet USA, og de store skussmålene hentes frem når romanen skal beskrives. I Norge er det Vigmostad & Bjørke som utgir romanen, og tidspunktet er satt til februar. Springflo av forfatterekteparet Cilla og Rolf Börjlind kommer også ut i februar, og er nok en tittel som er solgt til mange land. Jeg leste boken på svensk i fjor, og skrev om den her. Håkan Sundquist og Jerker Erikssons siste bok i serien om Victoria Bergman, Pythians anvisninger, er klar for utgivelse i mars. Antti Tuomainens Helbrederen ble kåret til den beste kriminalromanen i Finland i 2011, og i februar kommer boken på norsk.

Det kommer ny roman fra Åsa Larsson, kalt Et offer til Molok. Dette er den femte boken i serien om Rebecka Martinsson. Mons Kallentoft har fått nytt norsk forlag siden sist, og det er nå Gyldendal som skal utgi hans bøker. Engler i vann er den første boken i en ny serie fra den svenske krimforfatteren. Det kommer ny utgivelse fra Kaaberbøl og Friis kalt Nattergalens død. Cappelen Damm har skaffet seg rettighetene til Viveca Stens neste romaner. Sten har tidligere utgitt bøker hos Schibsted. I natt er du død er første tittel fra Cappelen Damm.

Bazar er klare med første bok i Stefan Tegenfalks krimtrilogi: Vredens tid. Tegenfalk er nok en forfatter som sammenlignes med Stieg Larsson. SVT har kjøpt filmrettighetene til serien. Forfatteren er ventet til Norge i forbindelse med krimfestivalen i mars.Krimbloggeren har tidligere blogget om boken her. Bazar forlag utgir også en annen svensk kriminalroman. Tilfellet Vincent Francke er en litt atypisk krimroman skrevet av en forfatter som tar doktorgrad i kriminologi. En annen tittel på Bazars vårliste er en ny krim fra Stef Penney. De usynlige er en krim noir hvor romfolket står i sentrum. Jens Lapidus er for mange nordmenn kjent som mannen bak Stockholm Noir – trilogien. Nå kommer han med sin første novellesamling, som har fått tittelen Mamma forsøkte. Her møter vi mange av karakterene fra Stockholm Noir – serien.

Det kommer en ny bok med Gunnar Barbarotti skapt av Håkan Nesser. Den heter De sørgende. Lovløst land er den nyeste roman fra Håkan Østlundh, forfatteren bak Inntrengeren. Pontus Ljunghils En usynlig er krim for deg som liker bøkene til Hans Olav Lahlum. Leif G W Persson er aktuell med Samfunnsbærerne, dette er den tredje kriminalromanen han skrev og den ble kåret til «årets beste kriminalroman i 1982. En annen svenske som er ute med krim på norsk denne våren er Lars Petterson. Hans Kautokeino, en blodig kniv, kommer ut på Oktober, og er krim hvor handlingen blant annet er lagt til Finnmarksvidda. Forfatterparet Bødker og Bruun er aktuelle med Før døden lukker mine øyne, og svenskene Hjorth og Rosenfeldt er klare med Fjellgraven. Fra danske Elsebeth Egholm kommer Skjulte feil og mangler, første bok i serien om journalisten Dicte Svendsen.

Danske Sara Blædel har oppnådd stor suksess med sine bøker,  og i Danmark sees hun på som en krimdronning. Bøkene hennes skal også bli TV-serie i USA. Tidligere er Kall meg prinsesse utgitt på norsk. Nå har Tiden forlag kjøpt rettighetene til Blædels forfatterskap og utgir De glemte pikene denne våren. I Søvnen og døden får vi en ny fortelling om gisselforhandleren Niels Bentzon skapt av forfatter A J Kazinski. Islandske Arnaldur Indridason er også aktuell med ny krimroman på norsk. Tvekampen er tittelen. Norske lesere får dessuten stifte bekjenskap med en ny islandsk krimforfatter denne våren. Jon Hallur Stefansson er ute med Ulven på norsk.

Gillian Flynns Flink pike har ligget på bestselgerlistene i USA i lang tid, og filmrettighetene til romanen er solgt for et åttesifret beløp. Font forlag, som har utgitt Flynns tidligere romaner på norsk, utgir den kritikerroste krimromanen i februar. Det kommer ny roman fra Deon Meyer, kalt Syv Dager, og en ny fra Jeffrey Archer kalt Fanget av fortiden. I Døden to ganger av Chelsea Cain møter vi igjen Archie Sheridan og seriemorder Gretchen Lowell. Paul Frenchs Midnatt i Peking er en true crime – roman om mordet på en ung pike i Kina i 1937.

Gothams guder av Lyndsay Faye er historisk krim. Dette er velskrevet og interessant, og ikke minst spennende krim som kan appellere til mange. Vi befinner oss i New York på midten av 1800-tallet, og leser om etableringen av New Yorks første politistyrke. Parallelt med dette får vi også et innblikk i diskrimineringen og hatet mot irske immigranter i storbyen på denne tiden.  Selveste Michael Connonelly anbefaler boken. Connelly selv er aktuell med Det femte vitnet på norsk denne våren. Det kommer også en ny roman fra Lee Child, kalt Uten Svik. John Le Carre er klar med En delikat sannhet på norsk, og det kommer ny krim fra briten Peter James. Skomannen er en av James’mestselgende titler.  Mange kjenner C.J. Samson som forfatter av historisk krim fra 1500-tallet. Denne våren utgir Forlaget Press en politisk spionthriller fra samme mann. Skygge over London er satt til 1952, og premisset er at Hitler vant krigen og regjerer i Europa. 

Val McDermid har skrevet mange kriminalromaner siden debuten i 1987, og hun har mottatt flere priser for sitt forfatterskap. Denne våren er hun aktuell med Forsvinningspunktet på norsk, og hun kommer også til Krimfestivalen som arrangeres i mars. Det kommer også ny krim fra Belinda Bauer denne våren. Gregg Hurwitz er aktuell med Den siste som skal dø. Tana French er klar med sin tredje roman på norsk: Utrygg havn. Tony & Susan av Austin Wright handler om Susan Morrow som tvinges til å konfrontere sine mørkere sider.

Hvis du er glad i historisk krim, kan du legge deg på minnet at det kommer ny krim fra Rory Clemens. Prinsen er tittelen.  Du tilhører meg av Penny Hancock er en psykologisk spenningsroman. Gyldendal gir ut første bok i trilogien om den italienske etterforskeren Michele Balistreri. Du er ondskap kommer i februar. Font forlag satser på Skyggemannen  av Roger Hobbs. Hobbs var bare 22 år gammel da han skrev denne boken, og Warner Bros kjøpte filmrettighetene før boken i det hele tatt var utgitt. Paul McEuens Virus beskrives som en teknothriller om en verden på randen av undergang. Det kommer ny roman fra Louise Penny kalt Kald som døden. Fra Simon Urban kommer Plan D. 

De landflyktige av Chris Pavone er blitt en bestselger i USA, og handler om hva som skjer når en CIA – agent ønsker å legge opp for å bli husmor. Kate Moore klarer ikke helt å legge agenttilværelsen på hyllen, for hun møter et amerikansk ektepar det er noe muffens med. Gode naboer av Ryan David Jahn er basert på en sann historie. En kvinne blir overfalt, men ingen av dem som er vitne til overfallet gjør noe for å hjelpe. Det blir mer krim fra den australske kritikerfavoritten Peter Temple: På den onde dag. Mange gleder seg nok også til ny krim fra Mary Higgins Clark: Hemmeligheter fra fortiden heter den. Andre krimforfattere som har bøker på norsk denne våren er Elizabeth George, Zoe Ferrais, Dennis Lehane og Jacqueline Winspear. Charlotte Link er aktuell med Overvåkeren, og Josh Bazell med Wild thing. Silke forlag gir ut ny roman fra Maria Lang: Mord på kirkegården.

I kategorien spenning finner vi også flere titler. Justin Cronins Den første ble sammenlignet med Stephen Kings the Stand da den utkom. Denne våren kommer oppfølgeren, De tolv, ut på norsk. Dette er dystopi. Vi kan også vente oss overtro fra Sverige i form av Stallo. I en En død engel, Nefilim 2 handler det blant annet om Noas Ark.

Det utkommer også et par antologier. Juritzen forlag er klar med sin femte utgave av påskekrim, og denne gangen har de fått forfattere som Unni Lindell og Kim Småge til å bidra. Aschehoug forlag kommer med andre utgave av Sommerkrim.

Barn og ungdom

Tom Egeland har hatt stor suksess med sine bøker hvor arkeologen Bjørn Beltø står i sentrum. Når gjør Egeland bruk av kunstene han har lært seg i sin kreering av kodekrim for voksne, og utgir en spenningsroman for ungdom. Katakombens hemmelighet kommer i februar.  Jørn Lier Horst er produktiv og kommer med bok nummer tre i CLUE – serien: Undervannsgåten. I tillegg er han aktuell med Operasjon mørkemann og Operasjon tordensky, bøker som han skriver sammen med illustratør Hans Jørgen Sandnes. Unni Lindell er også ute med en ny bok for barn og ungdom, og det heter Forelska forever. Bok nummer fem i serien om Ella.

Arne Berggren er klar med bok nummer to i Dauinger – serien: Speilet. Arne Svingen er nok en gang aktuell med en lang rekke titler, blant dem Bødlene på kirkegården, Fluesommer og Hubert i musetrøbbel. Tore Renberg kommer med en ny roman for barn, og den har han kalt Vaffelmøkk. Den kritikerroste forfatteren og billedkunstneren Lisa Aaisato Solberg utkommer med billedboken Fugl, og Bjørn F. Rørvik kommer med en ny bok om sin detektiv Purriot: Purriot og den forsvunne bronsehesten. Magne Hovden er klar med den andre boken i serien Åndejegerne: Dødelig gjenkomst. May Grethe Lerum avslutter den dystopiske trilogien Solstorm med Morgengry.

Jostein Gaarder kommer også med en ny ungdomsbok denne våren: Anna, en fabel om klodens klima og miljø. Bente Rene Linmo debuterte med Vidina i 2011. Denne våren kommer oppfølgeren Gaias tempel. Steffen R Sørum er klar med den andre boken i Dødsengler – serien. Charlotte Bråten og Rune Markhus kommer med Frøet. Ingeborg Arvika har skrevet en ny bok om Carla som liker hester og den heter Over alle hindre. Jon Ewo er aktuell med Ranglebein og skrømt, som er den første boken i Dauingsagaen. En serie som skal bli på i alt fire bøker. Jan Tore Nordeng har skrevet Drømmejegeren.

Tor Erling Naas introduserte leserne for Martin som stadig er på flyttefot i Apefjes. Denne våren kommer han med oppfølgeren Ulvehjerte. Camilla Kuhn kommer med billedboken Gorm er en snill orm, og Andrea Brein Hovig er klar med en ny bok om Wilma: Absolutt ville Wilma. Klaus og Hilde Hagerup har skrevet bok nummer to i serien om mesterdetektiven Tim & Co. Ingeborg Dybvig kommer med to nye spenningsbøker for barn: Det forsvunne manuskriptet og Mareritt i Venezia.  Susanne Agerholm er aktuell med Bikkjefaen.

Blant debutantene finner vi blant annet Torbjørn Øverland Amundsen som debuterer med Bian Chen, og Ingrid Wreden Kåss som gjør sin debut med Alva og ormekongen. Rapperen Vinni, eller Øystein Sauvik som han egentlig heter, gjør sin debut som barnebokforfatter på Aschehoug denne våren med boken Johnny Kuper. Boken handler om rallybilen Johnny, og temaene trafikksikkerhet og vennskap er også med.  Boken passer for barn fra fire år og oppover. I Trond Ole Paulsens Sirkuskua møter vi kua Bodil som synes det er kjedelig å stå på en jorde og tygge drøv hele dagen. Så møter hun fire sirkushester … Natan Selko har skrevet en bok som passer for ungdom: Barnas verste venn er første bok i serien jævlenes tid.

Det kommer en ny bok fra dyrefotografen Vera Gjersøe: Fola fola blakken. Lars Mæhle har, ved siden av krimmen denne våren, to bøker for barn ute: Solskjærs rose som er en bok i serien Knoterud FK, og Løve i serien Dyrepasserne. Kjersti Scheen er aktuell med Da Simen var spøkelse.Jan Chr Næss kommer med boken Syden. Cecilie Treimo er aktuell med Sommerhuset. Det kommer ny billedbok fra den prisbelønnede Stian Hole. Annas himmel er ventet utgitt i mars.

Ingunn Aamodt er en produktiv forfatter, og i mars kommer hennes nyeste roman Frank. Dette er en bok i Marg & bein – serien. I denne serien kommer også Fingeren, skrevet av Arne Svingen, denne våren. Tore Austrad og Carina Westberg har også en ny barnebok ute denne våren: Rett i strupen. Fra Tor Åge Bringsværd kommer Kaptein Puma, andre loggbok. Det kommer også to bøker i serien Trolleliv, som Front forlag har opplevd stor suksess med. Mitt eller ditt og Er det sant? Det utkommer dessuten en antologi for ungdom kalt Tapt og funnet. Her har forfattere som Brynjulf  Jung Tjønn og Renate Nedregård bidratt.

Blant de oversatte titlene er det også mye spennende. Divergent av amerikanske Veronica Roth er en av de største nyhetene denne våren. Schibsted forlag, som har sikret seg rettighetene til Divergent, utgir også den nyeste romanen til Michael Grant. BZRK er starten på en helt ny ungdomsserie fra forfatteren bak Gone – serien. Rick Riordan er aktuell med Den forsvunne helten, som er første bok i hans nye serie Gudene fra Olympos. Schibsted utgir dessuten den tredje boken i Uglies – serien av Scott Westerfeld: Specials og den tredje boken i Skyggejegerne – serien til Cassandra Clare.

Suzanne Collins har opplevd stor internasjonal suksess med sin serie The Hunger Games, eller Dødslekene som serien heter på norsk. I mai utgir Gyldendal den første serien hun skrev, nemlig Underland-krøniken. Gregor i Underlandet er første bok ut. Her blir vi kjent med elleve år gamle Gregor som en dag havner i Underlandet, som ligger under New York.  John Green opplever nærmest popstjerne-tilstander når han reiser rundt på bokmesser i USA. Han er en av de mest populære ungdomsbokforfatterne her, og nå kommer det endelig en bok av ham på norsk. Gyldendal gir ut Faen ta skjebnen i februar.  Samme forlag kommer også med Stillhet av Becca Fitzpatrick, den tredje boken i Fallen engel serien, og Pandemonium, bok nummer to i Delirium – serien til Lauren Oliver.

Denne våren kommer filmversjonen av Vakre skapninger, første bok i serien til Kami Garcia og Margaret Stohl. Cappelen Damm gir ut bok to i serien, Vakkert mørke, i februar. De gir også ut The Rise of Nine, som er en ny bok i serien til Pittacus Lore. Mange gleder seg også til ny bok i serien til PC & Kristin Cast: Skjult.  Vi kan også vente oss bok nummer to i John Stephens fantasyserie som startet med Smaragdatlaset. Den nye boken heter Ildkrøniken. 

Alyson Noels nyeste serie De utvalgte kommer også på norsk denne våren. Bok nummer en, Arven, kommer i mars, og bok nummer to, Ekko, kommer i mai. R. J. Palacios Mirakel står på flere lister over de beste engelske ungdomsbøkene i 2012, og denne våren kan du lese boken på norsk. Eoin Colfer er klar med ny roman i serien om Artemis Fowl: Den siste vokter. Conn Iggulden har bok nummer to i Klingerne – serien ute på norsk. Det kommer også en ny bok i serien Den siste vokter av Joseph Delaney: Vokterens feiltrinn. Dette er den femte boken i serien.

Vi får den tredje boken i serien Kaptein Supertruse av Dav Pilkey, og en rekke bøker i serien om Rampete Robin, blant annet Rampete Robin ruler igjen. Kagge Forlag utgir The leaf men av William Joyce. Fra Licia Troisi kommer bok nummer tre i serien om Drageriddernes orden: Maktens talisman. Sven Nordqvist sine bøker om Gubben og katten er svært populære, og nå kommer Katten flytter ut. Det kommer også nye bøker om Bobseybarna. Fra Eric Carle får vi Fra topp til tå. I 2013 kan vi møte barnebokkarakteren Albert Åberg på både kino og TV-skjermen.  Han er også aktuell i boken Albert leter både her og der og overalt.Fra Rotraut Susanne Berner får vi Året rundt i Vrimleby.

Flere forlag nyutgir også gamle barne – og ungdomsbøker til glede for nye lesere. Tripp er en bok hvor du nok en gang kan stifte bekjentskap med Elsa Beskows vakre tegninger. Mark Twains Huckleberry Finns opplevelser utkommer også på norsk. Denne våren skal vi dessuten feire eventyrinnsamlerne Asbjørnsen og Moe, og derfor kommer Asbjørnsen og Moe og de gode hjelperne – en eventyrfeiring ut.

Det er dessuten et par faktatitler for ungdom på utgivelseslistene denne våren. Rune R. Moen har skrevet Optiske illusjoner som er beregnet på barn i alderen 6 til 12 år. Den samme forfatteren har ogsp skrevet Slik blir du et matte-geni. Mariann Youmans har skrevet How To; redde verden. En rekke norske forfattere bidrar i boken Sånn er det bare, som tar for seg stemmeretten. Det handler om mat i Sara Begners Lag mat sammen; moro på kjøkkenet. Haakon Lie har skrevet Hva ville dyrene hatt som jobb? Vidar Kvalshaug har tatt for seg 22. juli i boken Det var en gang en sommer, og Sverre Sandnes skriver om detektivarbeid i Detektivhåndboka. Siri Senje har skrevet biografi om Camilla Collett beregnet på yngre lesere. Det kommer også en biografi om Edvard Munch.

Fakta og dokumentar:

Flere kjente navn preger vårlistene innenfor fakta og dokumentar også.Rett før jul fikk vi vite at historiker Hans Olav Lahlum arbeider med en biografi om Håvard Vederhus. Vederhus var leder for Oslo AUF og ansett som en svært lovende politiker, da han ble skutt og drept på Utøya i 2011. Boken kommer ut i april.Elisabeth Skarsbø Moen har tatt for seg SP – politiker og Olje- og energiminister Ola Borten Moe i biografien Odelsgutten. Cecilie Tyri Holt har skrevet om Elisabeth Werp. Fjerde og siste del i Edvard Hoems bokverk om Bjørnstjerne Bjørnson er klart for utgivelse i februar.

Journalist Simen Sætre har skrevet bok om den antiislamistiske bloggeren Fjordman. I fjor sommer kunne vi lese i mediene om Emilie Poltratek som ønskes å samle inn penger slik at hennes søster, Natalia, kunne få en så fin sommer som mulig. Natalia har kreft. I februar kommer boken Den beste sommeren hvor familien har skrevet om det de opplever. Arild Stavrum har skrevet En sommer med fotball, og Lise Askvik har skrevet om et år med brystkreft i Kreft ga meg kraft. Are Saastad har skrevet om det han mener er Norges største sykehusskandale, nemlig endringene innenfor helsesektoren, i Feil medisin.

Humoristene Erlend og Steinjo, kjent fra blant annet Slå på ring på NRK, kommer med sin biografi kalt Fra barndom til stardom, volume 1. Gry Larsen har skrevet Terje Aasjord: en åpen samtale med en uvanlig healer. Vi får også biografien til Dag Solstad skrevet av Alf van der Hagen i Levd uliv. Lene Alexandra Øien har lagt tiden som glamourmodell bak seg. Nå arbeider hun som personlig trener, og har profilert seg med en sunn livstil i media. Sammen med Anne – Karine Strøm har hun skrevet en motivasjonsbok kalt Jeg er bra nok. Erik Fosse har skrevet en ny bok om sine opplevelser i blant annet Midtøsten kalt Med livet i hendene, stemmer fra krigssonen. Trond Berg Eriksen har skrevet biografien Søren Kierkegaard: Den fromme spotteren, og Mona R. Ringvej har skrevet biografi om Marcus Thrane.

Stein Morten Lier har skrevet om Mafia i Norge,  og Kristin Gundersen har skrevet Snåsakoden.Hugo Lauritz Jenssen har tatt for seg regjeringskvartalet i Høyblokken, en bygningsbiografi.Henrik Mella skriver om det å være på oppdrag for Norge i Afghanistan i For konge og fedreland. Mala Naveen har skrevet om surrogatmødre i Den globale baby.

Kleoptra er utgangspunkt for Stacy Schiffs biografi, og biografien fikk gode kritikker da den utkom på engelsk i 2010.  Katherine Boos Bak den vakre fasaden, som tar oss med til slummen i Mumbai, ble kåret til en av 2012s beste dokumentarbøker. Gyldendal utgir boken i april. Samme forlag gir også ut den mye omtalte boken til Mark Owen, En tøff dag, hvor han skriver om hvordan Osama Bin Laden ble tatt av dage.I Spillet om Gaza blir vi bedre kjent med menneskene som lever i denne bydelen, og miljøene her. I Felicia forsvant får vi lese om en barndom sammen med en selvopptatt mor. Libretto forlag gir ut biografien til Paul McCartney kalt Paul McCartney – bak scenen.

Ståle Yttrehus har tatt for seg nordmenn i krig i Fred og fare, nordmenn i krig for FN og Nato.Yttrehus er journalist i NRK Trøndelag. I Moonwalking med Einstein av Joshua Foer kan du reise gjennom minnets kulturhistorie. De kritikerroste forfatterne Paul Auster og J. M. Coetze har skrevet en bok sammen. Her og nå tar for seg korrespondansen mellom de to forfatterne, og gir et nært og underholdende bilde av de to mennene.Knuy Kjeldstadli har tatt for seg innvandringen til Norge. Fra Arnhild Skre kommer Formødrenes stemmer, som handler om kvinneliv i tiden da Norges kvinner fikk stemmerett for første gang.

Det kommer også flere bøker beregnet på historiske temaer og hendelser. Liv Marit Haakenstad har tatt for seg slektsgransking i Slektsgranskerens guide til utvandringen 1825-1930. Chris McNab har skrevet om Hitlers armeer. Ole O. Moen har skrevet om USAs presidenter, og Patrick Bishop om Operasjon Tirpitz. Det kommer også en ny bok om 2. verdenskrig fra Alf R. Jacobsen. Denne gangen har han skrevet Bitter seier : Narvik, 10. april til 10. juni 1940. Orlando Figes har forfattet Hilsen ved midnatt, og Jason Turner står bak Stalingrad dag for dag. Tom Holland har tatt for seg islam i I skyggen av sverdet.I Ketil Kerns Hva har du med Hitler å gjøre pappa?, kan vi lese om hvordan krigen preget hele generasjoner. Harald Welzer har forsøkt å finne ut hvordan vanlige menn kunne bli massemordere og torturister under 2. verdenskrig i boken Gjerningsmenn. I Seillas med døden kan lese historier fra norske krigsseilere. Vi befinner oss i Berlin i 1933 i I dyrets buk av Erik Larson.

Ingward Wilhelmsen har tatt for seg tvangstanker i Livet er et usikkert prosjekt, og Randi Skaug har skrevet om personlig mestring i Finn kongefølelsen. Henrik Bjørnstad deler tips i Bli en bedre golfer. Klarsynte Deborah Borgen har skrevet Ta tak i livet ditt – før noen andre gjør det, og Siri Spillum er aktuell med Tenn gnisten – lev bedre. Fra Elaine H. Aron kommer Særlig sensitiv; la sårbarheten bli din styrke. Birgitte Lund Nakken har skrevet bok om intuisjon.Rhonda Byrne, kjent som forfatteren av boken Hemmeligheten, er klar med sin tredje bok Magien.

Rune Høydahl viser hvordan du kan bli Best i terrengsykling. Det kommer også bok fra Johan Kaggestad: Fra null til hundre. Det blir mer sykling i Einar Lied og Vegard Øverås Lieds Sykling, bli best på landevei og terreng. Tyler Hamilton skriver om mørke hemmeligheter i Tour de France i Det skjulte rittet.

Våren er også tiden for mange kokebøker basert på sunnhet. Kristine Weber er fitnessutøver, og har også en av Norges mest leste blogger. På bloggen deler hun villig vekk oppskrifter med mye protein, og lite sukker og hvetemel. Nå kommer hun med sine oppskrifter i bokform: Sunn og sterk med protein; mat for muskler utkommer i februar. Carina Dahlmann er Norges første juiceterapeut, og i hennes bok Juicy! får du oppskrifter på hvordan du kan bli sunn og slank med juice. Arne Astrup og  Christian Bitz gir deg slanketips i Verdens beste kur, vekttap som varer. Fra Rene Zografos kommer Helt naturlig mat. Pål Jaabekk har også skrevet en bok om maten våre kropper er laget for å spise, kalt Helt naturlig mat og trening.

Elisabeth Johansson har tatt for seg ulike former for is i Hjemmelaget is, og fra Tareq Taylor kommer Små gleder på glass. Anthony Bourdain er aktuell med Medium Rå, og John Opsal har hatt sitt fokus på supermat i Supermat ABC. Matblogger Ina Janine – Johnsen, som skriver en av de meste leste matbloggene her til lands,  deler sine oppskrifter i kokeboken Eltefritt brød og himmelske kaker. Margit Vea er ute med en ny kokebok: Fiskeretter for hele familien. Jane Jensen har laget kokebok om bursdagskaker.Det kommer flere oppskrifter fra den verdenskjente kokken Jamie Oliver i Jamie på 15 minutter. Camilla Jensen har skrevet sin tredje kokebok, og den har fått tittelen Grønt. Boken tar for seg vegetaroppskrifter.

Våren er heller ikke komplett uten noen lavkarbo-bøker. Sofie Hexeberg kan putte enda en bok på cv’en. Sammen med Tine Berg-Hansen står hun bak Uten melk, frisk med lavkarbo. Ulrika Davidsson er også klar med enda en kokebok i lavkarbosegmentet: Gå ned i vekt med LCHF. Klara Desser har skrevet Slankere og sunnere på 6 uker: naturlig og næringsrik LCHF. I boken Spis deg frisk bruker man mat som medisin, og forfatterne av boken viser til en 4 ukers kur som kan gi deg et bedre liv. Thomas Rode Anderssen har skrevet om steinalderkosthold for det moderne mennesket i Tilbake til røttene.  Det kommer nye oppskrifter fra Fedon Lindberg i Helt gresk.

Hvis du er glad i å reise, kan du merke deg at Fredrik Wandrup har skrevet bok om Praha. Yngve Kvistad har skrevet om Sicilia. Vi får også en bok om Lofoten i Lofoten : 50 flotte turer i verdens vakreste øyrike. Otto Teksum Lund har tatt for seg Norges beste toppturer. Geert Mak har skrevet om USA. Pål Brekke &amp og Fredrik Broms har skrevet en guide til nordlyset. Knut Olav Åmås og Knut Astad Bråten har skrevet reiseguide til New York i 100 ting å gjøre i New York. 

Det kommer også flere bøker for hus og hjem. Fra Lonni Beckham kan du få tips til å lage klær til barna i Sy myke barneklær. Ellen Dyrop gir interiørtips i Sjarmerende retro, og du kan hente inspirasjon fra Finn Schjøll og Tone Solberg i Til bords; livets store anledninger. Fra Sebastian Pole kommer Et pukka liv. Kari-Anne Pedersen har skrevet Folkedrakt blir bunad; beltestakkens historie og utvikling. Poul Erik Tøjner og Bjarne Riiser Gundersen har skrevet om det berømte maleriet Skrik av Edvard Munch. Slottsgartner Tor Smaaland har skrevet en bok som handler om gress kalt På gress.

Hvis du vil lage kjøkkenhage, kan du merke deg  Håkon Mellas Dyrk selv, enkel kjøkkenhage på 1 2 3. Mella arbeider som kokk på Mono i Oslo. Arne og Carlos har skrevet en bok med Håndarbeid fra hagen. Det blir mer fra hagen i John Brookes’ Små hager og uterom; kreative løsninger for små oaser, og hvis du er mann og glad i håndarbeid, kan du kanskje titte på Hekling for menn av Theo Sundh. Maja Hansen kommer med to andre heklebøker denne våren, blant annet Hekle en hund og andre søte hekledyr. Jane Crowfoot tar også for seg hekling i Løkke for løkke, et moderne hekleleksikon, og Sidsel Hæivik er aktuell med
Lekre masker og lekre sting.

Vil du bruke tiden på annet enn håndarbeid, er kanskje Quiz tingen. Du får i hvert fall mange spørsmål i boken QuizDan av Dan Børge Aakerø. Vigmostad & Bjørke utgir oså flere quizbøker: Norge på Quiz og tvers 3 og 4. Stig Werner har skrevet om fisking i Skitt fiske!, og det blir mer om fisk i Kees Oscar Ekeli og Audun Hjertagers Fisker. Heidi Wold og Mathias Svahn gir treningstips for Vasaloppet i Langløp.Det kommer også et par bøker om ledelse. Ola Berggren har skrevet Ledelse på apestadiet, og det kommer en revidert utgave av Elin Ørjasæthers lederbok kalt Bedre ledelse. Hvis det er dine egne penger du vil ha kontroll over, kan du lese Teenage boss : bli sjef over pengene dine.

I Lappeteppefamilier handler det om familier med barn av flere foreldre.Moshin Hamid viser deg hvordan du kan bli rik i Asia. Pia Beck Rypdahl har skrevet boken Tweens, og Bjørn Berge skriver om talekunst i Talens makt, maktens taler, og Håkon Forfoed Sønneland har skrevet Såntno hakke de i byn. Du kan lese om navn i Kristoffer Krukens Norsk personnamnleksikon, og Johan Nordberg har tatt for seg Vår utrolige hjerne. Nina Evje viser deg hvordan du kan overleve som småbarnsmor i Mors lille sleipe.

Denne listen er på ingen måte komplett, det kommer ut mange flere bøker enn dem jeg har skrevet om her. Utgivelsesdatoene på bøkene kan også bli flyttet på og endret. Jeg er ikke medlem av noe affiliateprogram, så jeg tjener ikke noe på at du klikker på linkene til nettbutikkene. 

Vil du vite mer om vårens bøker? Da kan du besøke disse linkene:Dagsavisens dekning
NRKs dekning

Vårkatalogene fra de ulike forlagene: (under oppdatering)
Juritzen forlag
Bazar forlag
Schibsted forlag
Cappelen Damm 
Gyldendal forlag
Font forlag
Bastion forlag
Vendetta forlag
Tiden forlag
Oktober forlag
Vega forlag
Pax forlag
Aschehoug forlag

God bokvår!

Legg inn en kommentar