Bokanmeldelse: Letters from Skye

16127238Forlag: Ballantine Books
Sideantall: 304
Utgitt: Juli 2013
Sjanger: Historisk roman
Kilde: Anmeldereksemplar
Verdt å vite: Letters from Skye er Jessica Brockmoles debutroman, og det har vært mye forhåndssnakk om den før utgivelsesdatoen. Så langt er rettighetene solgt til 21 land. Forfatterens hjemmeside finner du her.

Romantisk om ordenes makt

Jessica Brockmoles debutroman er til tider svært romantisk og rørende, og vil nok bli en bestselger denne sommeren og høsten.

Romanen starter i 1912 ved at den unge poeten Elspeth Dunn, som bor på øya Skye i Skottland, mottar et fanbrev fra en amerikansk student ved navn David Graham. Brevet innleder en årelang kommunikasjon mellom de to, og de blir fort gode venner. Så kommer krigen. I 1940 er nok en krig i gang, og Elspeth datter, Margaret, kommer over et gammelt brev stilet til kvinne kalt Sue. Brevet gjør at hun begynner å grave i sin mors fortid, og her finner hun overraskende ting.

Det spesielle med denne romanen, er at hele er skrevet i brevs form mellom hovedkarakterene. Det fungerer til en viss grad, og tillater oss å bli godt kjent med karakterene og deres tanker. De har alle sin unike skrivestil, og vi aner godt poeten Elspeth i brevene hun skriver til David. I tillegg makter forfatteren å vise oss karakterenes utvikling gjennom boken i følelsene de viser i brevene. Det negative med å bruke et slikt format, er at man må presse mye informasjon inn i brevene som skrives. Jeg synes av og til det ble for mye informasjon som jeg syntes det var merkelig ble skrevet i et brev, spesielt når mottakeren allerede hadde vært tilstede ved samme hendelse.

Letters from Skye handler først og fremst om kjærlighet, men ikke bare kjærligheten mellom en mann og en kvinne. Romanen er også en kjærlighetserklæring til det skrevne ord, og viser litteraturens evner til å skape bånd mellom mennesker. Dessuten er boken en hyllest til litteraturen som sådan, og viser hvilke mektige egenskaper det skrevne ord har.

Romanen tar opp temaer som svik, lengsel og tap. Den spør leseren hva som er viktig, ære eller kjærlighet? Den peker på hvor fort livet kan endre seg, og at vi aldri vet hva som er rundt neste sving. Brockmole skriver dessuten om betydningen av vennskap og familie, og spør om det kanskje er en mening med de tingene som skjer oss i livet.

Vi får også vite om livet under 1. og senere 2. verdenskrig, og hvordan det kunne være for helt vanlige menn å bli kastet ut i kamp, samt hvordan det var for familiene som satt hjemme og ventet på dem.

Dette er nok en av de mest romantiske bøkene jeg har lest på lenge, men det skal sies at det tok litt tid før jeg kom skikkelig inn i romanen og knyttet meg til karakterene. Når jeg først var engasjert, ble jeg forført av den romantiske historien som skildres gjennom brevvekslingen, og på slutten hadde jeg en tåre i øyekroken. Jeg er sikker på at dette vil bli en stor hit i lesesirkler og blant andre lesere denne høsten. Tankene mine gikk til filmatiseringen av boken Besettelsen, uten at historiene er så fryktelig like, minnet brevene litt om brevene fra den fortellingen. Dette er en lett og lettlest historisk roman!

Legg inn en kommentar