Bokelskerinnen intervjuer: Gry Hovdenak Strøm

I dag synes jeg det er veldig hyggelig å ønske Gry Hovdenak Strøm velkommen til bloggen min:

Gry Hovdenak Strøm er født i Bergen, og vokste opp i Arendal. I dag bor hun i Ski sammen med mannen og de to barna deres. Hovdenak Strøm har studert både fransk og psykologi, men skriving har også vært viktig for henne. Hun har gått journalistlinjen ved Høgskolen i Volda, og har senere arbeidet som journalist i Agderposten og Moss Dagblad. I dag arbeider hun i NAV.

Helt fra hun var liten har Hovdenak Strøm vært opptatt av ord, og hun har sagt at hun liker å samle på dem. Hennes kjærlighet til ordene gjenspeiler seg da også i tittelen på hennes debutroman, Ordsamleren, som utkom på Gyldendal forlag denne sommeren:

Ordsamleren er en bok om forholdet mellom søstre, om kjærlighet til mat og til ord. I boken følger vi historien til søstrene Marlene og Charlotte, som ikke snakker sammen lenger, og vi får samtidig en parallellhistorie fra 2. verdenskrig som omhandler deres bestemor og hennes søster.

Jeg har intervjuet debutanten og i intervjuet kan du blant annet lese om hvordan hun fikk ideen til Ordsamleren, og hva som er det fineste ordet hun vet om:

Du debuterte nylig med Ordsamleren. Hvordan fikk du ideen til den romanen, og hvor lenge har du arbeidet med den?

Idéen kom faktisk ganske brått for ca. fem år siden; jeg leste Vindens skygge av Carlos Ruiz Zafón og ble så utrolig inspirert! Det var egentlig merkelig hvor sterkt den boken virket på meg; det var et eller annet med måten Zafón hadde skrudd sammen den underholdende historien på som vekket en skrivetrang i meg som hadde slumret en stund. Det fargerike persongalleriet, de fantasirike tablåene i boken; den fikk meg til å slå meg løs foran tastaturet – til å tro at også jeg ville klare å skrive en roman, noe jeg alltid har drømt om. Ulike steder i Barcelona er viktige kulisser i Vindens skygge, og det inspirerte meg til å ta utgangspunkt i min egen barndomsby Arendal og utforske lokalhistorien. Jeg hadde fra jeg var ganske liten hørt brokker av historier om mine besteforeldres nervepirrende opplevelser under 2. verdenskrig og begynte der.

I boken blir vi kjent med søstrene Anna og Agathe, og Annas barnebarn Charlotte og Marlene. Er karakterene basert på virkelige personer? Og hvordan gikk du frem for å velge navnene deres?

Noe av dramaet Anna og mannen hennes opplever under krigen, bygger på reelle hendelser min mormor fortalte meg om, men alle personene er oppdiktet. Hva navnene angår, prøvde jeg å finne vakre navn for å underbygge den varme, løftende stemningen jeg forsøker å skape i romanen. Særlig Agathe er for meg et fint navn om smaker av litt høytidelighet. Samtidig plukket jeg dem litt tilfeldig, for jeg vil ikke velge navn jeg har et altfor sterkt forhold til fra før; på den måten kjenner jeg det enklere å holde en viss distanse til karakterene og se dem klarere.

Tittelen på boken er Ordsamleren, uten å røpe for mye av handlingen, hva er årsaken til at du valgte akkurat denne tittelen?

Når hovedpersonen i boken, Charlotte, får det spesielt vanskelig, tenkte jeg at det å samle på vakre ord kunne fungere som en trøst og en vei ut av problemene – jeg har selv alltid vært glad i fine ord og kunne se for meg hvordan jeg som trettenåring kunne ha funnet på noe lignende – og da var tittelen klar, jeg er veldig fornøyd med den.

I boken handler det blant annet om kjærligheten til mat og til ord, og om vennskap mellom søstre. Hva er årsaken til at det var så viktig for deg å skrive om disse temaene?

Jeg hadde et ønske om å lage en generøs, livsbejaende stemning i romanen. Det var viktig for meg at det skulle strømme en varm tone gjennom historien. Og da jeg selv er glad i mat og ord, var det naturlige ingredienser for å fremme en følelse av noe rikt og generøst. Jeg har selv vokst opp med søsken som står meg nær og en stor familie, som er viktig for meg. Temaer knyttet til lojalitet, trygghet og vennskap både i og utenfor søskenforhold er nok noe som alltid har fascinert meg.

Du har tidligere arbeidet som journalist. Hvor viktig har dette arbeidet vært for din karriere som forfatter?

Bakgrunnen som journalist var nyttig særlig med tanke på research til boken. Jeg hadde glede av intervjuerfaringen i samtalene jeg hadde med min mormor og grandonkel. De satte meg inn i hvordan det var å være ung i Arendal før og under krigen. Arbeidet som journalist har jo også lært meg mye om å skrive, men samtidig er det å skrive en roman både språklig og på nesten alle andre måter veldig fjernt fra det å jobbe som journalist.

Leserne ville legge merke til at du er dyktig på metaforer, og du har et varmt språk. Hvordan lar du deg inspirere til å skrive på en slik måte?
Jeg lar meg inspirere av mye; livet kan være så stort og rikt og noen ganger trenger jeg de store ordene og de fargerike, språklige bildene for å uttrykke meg. Jeg lar meg selvfølgelig også inspirere av forfattere jeg synes er gode fortellere med vakkert språk, som blant annet Carolina De Robertis og Isabel Allende.

Hva er det fineste ordet du vet om?

Det er stadig i endring. Men indigo er en varig favoritt. Nå for tiden er jeg veldig begeistret for barolo…

Hvilke bøker har hatt størst betydning for deg gjennom livet?

Garps Verden av John Irving er en av mine klare favoritter. Åndenes Hus av Isabel Allende og Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede av Jan Wiese er også helt spesielle leseropplevelser.

Forlaget har fremhevet at du er Norges svar på Kate Morton og Katherine Webb. Hvem av de to forfatterne er din favoritt og hvorfor?

Jeg liker begge veldig godt! Jeg lot meg vel besnære spesielt når jeg leste Kate Mortons Den hemmelige hagen, fordi den var så herlig omfattende og mangslungen i sin oppbygging av historien.

Kan vi vente oss flere bøker fra din hånd?

Ja, det tror jeg nok. Planen er å skrive mer og notatblokken er i flittig bruk med tanke på neste roman.

Tusen takk for at du ville stille opp til dette intervjuet, Gry Hovdenak Strøm. 

Hvis du er nysgjerrig på Ordsamleren, har Gyldendal lastet opp et utdrag fra romanen her. Hovdenak Strøm er også en av forfatterne du kan lese om du er opptatt av å lese norske bøker i forbindelse med Bokbloggerprisen. Debutanten er dessuten en av forfatterne som har mulighet til å vinne Sørlandets litteraturpris 2014. Hvis du er bosatt i Arendal, kan du møte Hovdenak Strøm og høre henne fortelle om Ordsamleren på arrangementet Litterær salong 29. august i år.

Legg inn en kommentar