Fra manus til bok og fra bok til film #5

Her kommer informasjon om kommende bøker, og filmadapsjoner av allerede eksisterende bøker. Jeg samler opp og poster nyheter om dette med ujevne mellomrom:

Tone Almhjell til Gyldendal
Norske Tone Almhjells debut, The Twistrose Key, er en av hovedsatsningene til amerikanske Penguin denne høsten. Almhjell solgte boken til USA før den hadde vært ute på norsk. Denne uken slapp norske Gyldendal en pressemelding, hvor de skriver at de har sikret seg de norske rettighetene og vil utgi boken våren 2014. Den får da tittelen Vindeltorn.

Stor interesse for historisk roman
Jessie Burtons historiske debutroman, The Miniaturist, skal etter planen komme ut på engelsk sommeren 2014, men har allerede opplevd massiv oppmerksomhet fra forlag verden over. Så langt er rettighetene til romanen solgt til 28 land. Handlingen i romanen foregår i Amsterdam på 1600-tallet, og Burton forteller historien om 18 år gamle Nella, som akkurat har blitt gift med en rik kjøpmann.

Krimromaner fra skaperen av Veronica Mars
Rob Thomas, som står bak tv-serien Veronica Mars, kommer snart ut med flere bøker i en krimserie hvor vi møter Veronica Mars som voksen. Den første boken vil starte handlingen der hvor den kommende Veronica – Mars filmen slutter. Boken kommer ut våren 2014, samtidig som filmen lanseres.

Biografi om Andy Warhol
Blake Gopnik arbeider med en biografi om kunsteren Andy Warhol, hvor han går gjennom myter og anekdoter i tilknytning til den kjente mannen, og hans vei til berømmelse. Bokprosjektet har blitt gjenstand for stor interesse verden over.

Ny serie fra Ally Carter
Ally Carter, som mange kjenner som forfatteren bak ungdomsserien The Heist Society, kommer snart med en ny bokserie som foreløpig skal bli på tre bøker. Den skal hete Embassy Row, og handler om barnebarnet til en mektig ambassadør som avdekker en konspirasjon. Carter har også byttet forlag for anledningen, og befinner seg nå på amerikanske Scholastic. I Norge er det Pantagruel som har utgitt Carters bøker.

Spin-off fra Amanda Hocking
Selvpubliseringsfenomenet Amanda Hocking skriver på en ny serie som er basert på hennes suksessfylte Trylle – trilogi. Serien, The Kanin Chronicles, skal bli på tre bøker og gi leserne et nytt blikk på trollsamfunnet i Trylle-serien. Første bok kommer sommeren 2014.

Novellesamling med store navn i registeret
David Baldacci er redaktør for en ny krimantologi, Face Off,  inneholdende noveller med karakterer fra 22 internasjonale krimnavn. Her kan du lese historier hvor kjente krimkarakterer møter hverandre. Michael Connellys Harry Bosch må for eksempel arbeide sammen med Dennis Lehanes Patrick Kenzie.  Rettighetene er kjøpt av amerikanske Simon & Schuster, og utgivelse er planlagt til juni neste år. Forfatterne donerer alle sine inntekter til et ideelt formål.

Bok til film:

Crossfire-serien blir tv-serie
Sylvia Days bestselgende, erotiske serie Crossfire, skal overføres til TV – formatet. Lionsgate har kjøpt en opsjon på tv-rettighetene, forøvrig det samme produksjonsselskapet som står bak den mye omtale serien Orange is the New Black. Day skal fungere som konsulent på prosjektet, og har sagt at hun forventer at manuset følger historien i boken. Det betyr at valget av tv-kanal blir viktig, siden dette ikke er en serie for mindreårige. I Norge utgir Bastion forlag Days dampende bøker.

Sony kjøpte rettighetene til upublisert sci-fi roman
Thomas Sweterlitschs science fiction debut, Tomorrow and Tomorrow, kommer ut sommeren 2014 og nylig ble også filmrettighetene til boken solgt under heftig budkrig. Det var Sony Pictures som til slutt trakk det lengste strået. Historien forteller om tiden etter et stort angrep på Pittsburgh, hvor det kun var et menneske som overlevde. Sweterlitsch bor selv i byen nå, og har tidligere fått publisert noveller i magasiner.

Den nye Game of Thrones på TV?
Patrick Rothfuss kan ha skrevet det som vil kunne bli en ny fantasysuksess på tv-skjermene verden over. I likhet med George R.R. Martins A Game of Thrones, skal Rothfuss’ fantasyserie, The Kingkiller Chronicles, trolig bli tv-serie. Fox har kjøpt opsjon på rettighetene og Eric Heisserer, som tidligere har regissert filmen The Thing, er tilknyttet prosjektet. Første bok i serien, Vindens navn, utkom på norsk tidligere i år hos Bazar forlag.

Bestselgende bok til lerretet
Kate Atkinson har fått mange priser og mye oppmerksomhet for sin roman Life After Life. Nå er det klart at romanen også skal filmatiseres. Lionsgate har kjøpt rettighetene.

Filmer På ville veier
Cheryl Strayed har hatt suksess med sin dokumentarbiografi På ville veier, etter at Oprah Winfrey lovpriste den på amerikansk fjernsyn. Senere denne måneden utgir Aschehoug forlag boken på norsk. Nylig ble det kjent at Fox Searchlight skal lage film av boken, og Reese Witherspoon skal bekle hovedrollen. Witherspoon blir dermed tilknyttet enda en film basert på en bestselger, da hennes produksjonsselskap også står bak den kommende filmatiseringen av Gillian Flynns Flink pike.

Mad Men stjerne i Flynn – filmatisering
Apropos Gillian Flynn. Hennes roman Mørke rom skal også filmatiseres snart, og VG meldte nylig at Mad Men – skuespilleren Christina Hendricks er en av personene tilknyttet prosjektet. Hovedrollen som Libba Bray skal spilles av Charlize Theron. Med tanke på innsatsen hennes i filmen Monster, kan det bli interessant og spennende. Jeg er optimist.

Ny dystopisk film
USA og Storbritannia opplever en flom av dystopiske romanserier for ungdom, og det ser ikke ut til at dette skal ende enda. Det er hardt om plassen på bestselgerlistene, men kanskje kan Joelle Charbonneau etter hvert klatre helt til topps. Hennes debut, The Testing, er nemlig solgt til filmselskapet Paramount Pictures. Boken har også gjort det godt i sine første uker i handelen.

Krimhit blir tv-serie
Lauren Beukes mye omtalte roman The Shining Girls er på vei til tv. Leonardo DiCaprios selskap Appian Way har kjøpt rettighetene sammen med MRC, selskapet som sto bak Netflix-suksessen House of Cards. Boken handler om en tidsreisende seriemorder.

The Other Typist blir film
En annen mye omtalt bok fra denne sommeren, Suzanne Rindells debut The Other Typist, er også på vei til lerretet. Fox Searchlight har kjøpt filmrettighetene, og skuespiller Keira Knightley skal både produsere og spille hovedrollen i filmen.

Legg inn en kommentar