Bokanmeldelse: The Bling Ring, Nancy Jo Sales

BlingRingPB_CoverFINALForlag: Harper Collins
Sideantall: 268
Utgitt: Mai 2013
Sjanger: Sakprosa, true crime
Kilde: Kjøpt bok
Verdt å vite: Nancy Jo Sales er journalist i magasinet Vanity Fair i USA. Hun har tidligere skrevet en artikkel om The Bling Ring, og det er denne som ligger til grunn for boken. Sales’ artikkel har også vært inspirasjonskilden til filmregissør Sofia Coppolas 2013 – film om den unge tyveribanden. I 2011 ble det også laget en TV-film om banden på Lifetime.

Berømmelsens pris

Mellom 2008 og 2009 ble flere amerikanske kjendiser i Hollywood gjenstand for grove innbrudd i sine hus. De ble frastjålet store verdier i designerklær, vesker, smykker, sko og andre personlige eiendeler. Tyveribanden oppsøkte Paris Hiltons hus hele fire ganger. Andre kjendiser som ble rammet var blant andre Lindsay Lohan. Orlando Bloom og Audrina Patridge fra The Hills. Sannheten om tyveriene sjokkerte amerikanerne. Det viste seg at en gjeng ungdommer sto bak. Syv ungdommer som alle var besatt av kjendiser, og selv ønsket å bli berømte.  Nancy Jo Sales ble fascinert av saken, og intervjuet flere av de involverte til sin artikkel The Suspects wore Louboutins, som sto på trykk i Vanity Fair. Dette er utgangspunktet for denne boken, som nå altså også er blitt film.

The Bling Ring forteller historien om det som skjedde, byr på intervjuer med de involverte og refleksjoner fra Sales selv. Det er interessant å lese ungdommenes egne tanker, ikke alle av dem har tilstått ugjerningene, men dette er også svært nedslående lesning. Dette er ungdommer som virker å ha berømmelse som mål. Som kun er opptatt av kjendiser, utseende og å komme på trykk i media. På samme vis beundrer de også kjendiser som er kommet seg dit. For mange av dem ble det en egen tilfredsstillelse å stjele tingene som tilhørte kjendisene, og så bruke dette selv. Da følte de seg på mange måter som en del av den kulturen og kretsen de selv ønsket å tilhøre.

Sales tar også for seg hvordan ungdomskulturen har endret seg, og trekker historiske linjer. Spesielt ser man en endring fra 1980- og til 1990-tallet, hvor ungdom blir stadig mer opptatt av berømmelse. Hun skriver også, i tråd med dette, om hvordan folks forhold til kjendiser har endret seg de siste tiårene, spesielt hvordan fremveksten av sosiale medier og grunnleggelsen av nettstedet TMZ i USA har påvirket dette. Tidligere ble folk kjendiser på bakgrunn av sine kvaliteter og egenskaper – de var for eksempel gode skuespillere eller forfattere. I dag higer mange etter berømmelse for berømmelsens skyld, og mange blir berømte uten at de har prestert noe som helst. Hiltons stjernestatus kan for eksempel tilskrives lekkasjen av et privat sexvideo. Kjendiser er blitt merkevarer, og bruker tid på å profilere seg selv. Mange har også egne realitytv – programmer, noe også mange ungdommer higer etter. Ungdommene i The Bling Ring ble selv kjendiser i USA etter at sannheten om tyveriene kom for en dag.

Boken representerer et godt, men om noe kritisk bilde på vår tid, og den viser samtidig noen av farene ved å være for meddelsom på sosiale medier. Noe av årsaken til at ungdommene lyktes med tyveriene sine, var at de fulgte stjernene på steder som Twitter, og visste hvor de befant seg hen til en hver tid. De brukte også søkemotorer og satelittfoto for å få overblikk over eiendommene til stjernene, slik at de visste hvordan de kunne bryte seg inn der. At Paris Hilton var så godtroende at hun hadde lagt nøkkelen til sitt hus ute, under dørmatten, skal jeg ikke si så mye om.

Alt i alt en kjempeinteressant bok, som gjorde meg nysgjerrig på å se filmen.

Trailer fra filmen:

Legg inn en kommentar