Teaterforestilinger basert på bøker – våren 2014

Denne våren er det flere teateroppsetninger, basert på bøker. Fordi jeg skal ha et lite fokus på teater fremover på bloggen, har jeg laget en liten oversikt over noe av det du kan se frem til. Jeg kommer til å ha fokus på oppsetningene i Oslo-området, når jeg skal omtale forestillinger her på bloggen. I dette innlegget har jeg tatt med stykker fra hele landet som settes opp denne våren. Listen er ikke komplett.

På Den Nationale Scene i Bergen settes Astrid Lindgrens klassiker Ronja Røvardotter opp. Magnus Lindman har dramatisert stykket på en helt ny måte, og dermed presenteres historien litt annerledes enn det vi er vant til å se. Premieren er 7. februar. Det kommer flere stykker signert Astrid Lindgren denne våren. På Drammen Teater har Pippi premiere 31. mars.

Ved Brageteateret i Drammen er det klart for premiere på en helt ny monolog 1. februar. Ikke forlat meg er basert på Stig Sæterbakkens roman ved samme navn, og spilles av Eirik Risholm Velle. Riksteateret setter opp Leve posthornet, skrevet av Vigdis Hjorth. Toril Solvang har dramatisert, og Marit Moum Aune står for regien. Da romanen utkom høsten 2012, skrev blant annet Aftenposten en glitrende anmeldelse, og boken fikk Kritikerprisen. Leve posthornet har urpremiere i Nydalen 30. januar, og turnepremieren er lagt til Nøtterøy 4. februar.

Trøndelag Teater har premiere på Oscar og den rosa damen 9. januar. Stykket er basert på en roman skrevet av Éric-Emmanuel Schmitt, en av Frankrikes mest leste forfattere. Ragnhild Sølvberg spiller i stykket.

Kilden Teater og Konserthus i Kristiansand har flere spennende forestillinger på programmet denne våren. 24. januar er det premiere på Edderkoppkvinnens kyss av Mauel Puig, basert på romanen av samme navn som utkom i 1976. Regien er ved Ingrid Forthun. 19. februar er det klar for Dr Jekyll og Mr Hyde, og 29. mars settes musikalen Les Miserables opp i forbindelse med det norske grunnlovsjubileet. Teateret viser til at den franske revolusjonen virket som en direkte inspirasjon for hendelsene som ledet frem til at landet vårt fikk sin egen grunnlov i 1814.

Ved Nordland Teater settes monologen Den gamle mannen og havet opp, basert på Hemingways roman av samme navn. Teateret Vårt i Molde setter opp Snøhvit, som er en samproduksjon med Oslo Nye Teater. Dette stykket skal ut på turne, og turnepremieren er i Hammerfest 23. januar.

Ved Det Norske Teater i Oslo kommer det veldig mange forestillinger basert på bøker. 13 mars er det Norgespremiere på Det merkelige som hende med hunden den natten.Stykket er basert på Mark Haddons bestselgende roman fra 2003, og har fått en rekke priser i Storbritannia. Jon Fosse har tilrettelagt stykket for norsk scene, og regien er ved Trine Wiggen. Emil Johnsen spiller hovedrollen som Christopher.

Torborg Nedreaas’ roman Av måneskinn gror det ingenting har premiere 13. februar. Monologen ble satt opp for første gang i 1982, og Ragnhild Hilt som både dramatiserte den og sto på scenen, er også aktuell som skuespiller denne gangen. 2014 markerer hundre års jubileum for Alf Prøysens fødsel, og dette skal markeres på ulike vis, ikke minst innen teaterverdenen. 28. mars setter Det Norske Teateret opp Trost i taklampa, basert på den eneste romanen Prøysen noensinne skrev. Kristin Auestad Danielsen har bidratt med en helt ny dramatisering, og Cecilie Mosli har stått for regien.

Oslo Nye Teater setter opp Den lille muldvarpen, basert på barneboken ved samme navn.  Nypremieren er 30. januar.

Ved Nationaltheateret har de 11. januar urpremiere på forestillingen Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg, basert på Kjersti Annesdatter Skomsvolds roman ved samme navn. Forestillingen beskrives som et mestermøte mellom forfatteren selv, Margareth Olin og Anne Marit Jacobsen. Det var sistnevnte som tok initiativet til stykket. Jacobsen kontaktet Oktober forlag etter at hun hadde lest boken, og sammen med forfatteren skrev hun utkastet til manus.

Foto: Anne Marit Jacobsen/Nationaltheateret

Geir Gulliksen har skrevet manuset til Demoner 2014, som er fritt basert på Fjodor Dostojevskijs roman De besatte, og Runar Hodne står for iscenesettelsen. Bandet Ulver har ansvaret for musikken. I rollene finner vi blant andre Pål Sverre Hagen og Nils Ole Oftebro. Premieren er 8. februar.

Det har allerede vært skrevet i pressen om dramatiseringen av Karl Ove Knausgårds seks binds suksess Min kamp, en forestiling om hva som skjedde hjemme hos familien Knausgård da den litterære suksessen var et faktum. Harald Eia, Thorbjørn Harr, Nadina Bouhlou og Kristian Lykkeslet Strømskag har dramatisert, og stykket har urpremiere 5. april.

Kjenner du til flere forestillinger denne våren basert på bøker? Legg gjerne igjen en kommentar i kommentatorfeltet.

Legg inn en kommentar