Vårens engelske ungdomsbøker – 2014

Dystopier og overnaturlige elementer er fortsatt veldig hot i den engelske ungdomsbokverdenen, og hekser er de nye vampyrene. I tillegg er mange forfattere fortsatt opptatt av å skrive serier, og forlagene fortsetter satsningen på New Adult. Det snakkes også om at science fiction for ungdom vil bli det nye, store. Kjente navn som Simone Elkeles, Kelley Armstrong og Lauren Oliver er ute med nye bøker. Her er noen av de engelske ungdomsbøkene du kan se frem til denne våren:

Lauren Oliver kommer med en ny ungdomsroman i mars. Panic er en enkeltstående dystopi, og handler blant annet om et dataspill.

Pierce Brown debuterer med dystopien Red Rising i slutten av januar. Romanen er den første i en ny serie, og har fått veldig mye forhåndshype i England og USA. I boken blir vi kjent med Darrow og Red som lever i et fremtidssamfunn dypt under jorden, og som tror samfunnet er et helt annet enn det som viser seg å være tilfelle.

Ransom Riggs debut Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children ble en stor snakkis blant norske bokbloggerne, og i januar kommer oppfølgeren som har fått tittelen Hollow City. Vi befinner oss i London i 1940, og «The Peculiars» må igjen kjempe for sin overlevelse.

Amy Plum skal utkomme med en helt ny serie, kalt After the End. Boken finner sted i tiden etter 3. verdenskrig hvor store deler av verden etter sigende sliter etter atombombing, eller er det virkelig slik? Hovedpersonen i boken finner fort ut at det som tidligere er blitt fortalt bare er løgner.

Sally Greens Half Bad er allerede blitt kalt en internasjonal sensasjon, flere måneder før utgivelse. Dette er første bok i en ny trilogi. I England lever forskjellige hekser side om side med menneskene. Det er hvite hekser, som er gode, og sorte hekser, som er onde. Femten år gamle Nathan er begge deler. Boken kommer ut i starten av mars, og rettighetene er alt solgt til 35 land, blant dem Norge. Fox 2000 har kjøpt filmrettighetene, og Karen Rosenfelt, som blant annet har produsert Twilight-filmene, skal produsere filmen.

Allerede så tidlig som sommeren 2013 begynte amerikanske bokbloggere å snakke om en kommende februartittel, Alienated skrevet av Melissa Landers. Boken er den første i det som beskrives som en romantisk sci-fi serie for ungdom. Cara Sweeney må dele baderom med en utenomjordisk gutt, som er på utveksling, og snart er hun hodestups forelsket. Farer truer imidlertid både henne, hennes utkårede og hele planeten.

Sara Shepard er velkjent for sin serie Små søte løgnere, og i mai kommer hun med en ny roman. En thriller om en rik familie som hjemsøkes av tragedier og mystiske dødsfall. The Heiresses er tittelen. Omslaget er ikke klar enda.

Defy
av Sara P. Larsson er en annen tittel som har fått mye forhåndsomtale på amerikanske bokblogger. Forfatteren er debutant, og Defy er fantasy og historisk fiksjon fra middelalderen. Alexa Hollen kler seg ut som gutt, slik at hun kan tjene i kongens hær, og snart har hun fått en plass blant vaktstyrkene som vokter prinsen. Det skal vise seg å bli skjebnesvangert, når Alexa blir tatt til fange sammen med blant andre prinsen.

Natasha Preston ble oppdaget på nettstedet Wattpad, hvor teksten hennes, The Cellar, har hatt mer enn syv millioner lesninger. Sourcebooks Fire kjøpte rettigheten, og utgir romanen i starten av mars- Her handler det om fire jenter som blir bortført og innestengt i en kjeller.

Lucy Christopher er kjent for mange norske lesere som forfatteren av thrilleren Stjålet. 7. januar kommer hun med en ny roman kalt The Killing Woods.

Det er en stund siden Ann Brashares sist skrev noe for ungdom, men denne vinteren kommer hun med ungdomsromanen The Here and Now, hvor det blant annet skal handle om tidsreiser. 

Downton Abbey møter The Selection, er den noe spesielle sammenlikningen på Bethany Hagens nyeste roman Landry Park. Boken er, ikke overraskende, den første i en ny serie og kommer ut i februar. 


Jenny Trout debuterer med romanen Such Sweet Sorrow, som baserer seg på flere av Shakespeares berømte stykker. Romeo vil vekke sin Julie til live igjen, men for å klare det må man reise til underverdenen. Her treffer han Hamlet, som vokter ved porten til de døde sjelene, og sammen forsøker de to å redde Julie …

Rachel Caine har også basert seg på Romeo og Juliet i sin nyeste, enkeltstående roman Prince of Shadows. 

Catherine Linka har skrevet A Girl called Fearless, hvor hun skriver om at millioner av kvinner har dødd av syntetiske hormoner sprøytet inn i kjøtt. Kiersten White er aktull med In The Shadows, og Rachel Ward er aktuell med The Drowning. Ilsa J. Bick kommer med første bok i en ny serie. White Space beskrives som en krysning mellom The Matrix og Inkheart, og er klar for utgivelse i februar. 

Victoria Scott har skrevet flere serier tidligere, og nå er hun aktuell med enda en ny serie. Fire & Blood er første boken i serien, hvor en tenåringsjente må utsette seg selv for fare for å redde brorens liv. Kelley Armstrong kommer med en ny serie som skal hete Age of Legends. Første bok gis ut i april av Harper Collins, og heter Sea of Shadows. Her møter vi tvillilngsøstrene Moria og Ashyn. Boken klassifiseres som fantasy. 

 

Kami Garcia og Margareth Stohl har opplevd sukess med sin serie Beautiful Creatures, og i mai er de aktuelle med første bok i en ny serie som bygger på det samme universet. Dangerous Creatures er tittelen på den første boken, og hovedpersonen er Ridley Duchannes. Denne våren kommer også manga-tegneserien av Beautiful Creatures ut.

Den amerikanske krimkongen David Baldacci er aktuell med The Finisher i mars. Dette er en fantasy hvor vi blir kjent med Vega Jane, som aldri tidligere har forlatt byen Wormwood. Men så forsvinner det noen … En annen fantasy som kommer denne våren er The Nethergrim av Matthew Jobin. Shannon Hale har skrevet dystopien Dangerous.

Manusforfatter Jeff Povey har medvirket på flere tv-serier, og denne våren kommer han med sin andre ungdomsroman. Shift er en enkeltstående roman som blant annet tar for seg parallelle dimensjoner, og den utkommer i april. Sophie Jordan er aktuell med Uninvited, som beskrives som The Scarlet Letter møter Minority Report. En tenåringsjente befinner seg i store vanskeligheter, da en gentest viser at hun er skjebnebestemt til å bli en morder. Boken er den første i en serie som skal bestå av totalt to bøker.

Theresa Walsh kommer med The Moon Sisters, som mange snakker om på forhånd. Philipp Kerr kommer med The Winter Horse, og Tess Sharp utgir Far from You. Mindee Arnett kommer med første bok i ny sci-fi serie, og den har fått tittelen Avalon


Lanie Bross er også ute med en ny serie. Fates er første bok, og her kobles mytologi og dystopi. John Dixons’ Phoenix Island danner basis for den kommende CBS – serien Intelligence, og er den første boken i en ny serie sci-fi thrillere. 

Marcus Segdvick er klar med ny roman, som heter She is not Invisible. Alyxandra Harvey er aktuell med ny roman denne våren. Breath of Frost finner sted i 1814, hvor tre kusiner finner ut at heksekunst ligger i blodet deres. Tittelen het opprinnelig Stormcaster


Kimberley Derting er snart ute med en ny serie. The Taking er tittelen på den første boken, som kategoriseres som sci-fi. 29. april er utgivelsesdatoen. Lynne Matson har også skrevet sci-fi. Debutromanen Nil har sytten år gamle Charley i hovedrollen, og markedsføres som en sci-fi-thriller med et overraskende vendepunkt. Michelle Krys holder seg til hekser, og kommer med Hexed, den første boken i en ny serie. 

Lindsay Cummings har skrevet The Murder Complex, som også er første bok i en ny serie. Dette er dystopi, og handlingen foregår i en verden hvor antallet mord er høyere enn antallet barn som fødes.

Jeri Smith-Ready har skrevet en ungdomsroman fra nåtiden, kalt This Side of Salvation. 

And We Stay, skrevet av Jenny Hubbard, er en roman om en pike som sendes på kostskole.Going Over av Beth Kephart er en roman fra Berlin på starten av 1980-tallet. Ada lever i Vest-Berlin, og Stefan bor i Øst-Berlin. De drømmer om å tilbringe livet sammen, men da må Stefan komme seg forbi muren som deler byen i to.

Jaclyn Dolamore spås å få sitt gjennombrudd med romanen Dark Metropolis. Dette er en magisk thriller med handling fra 1930-årene. Forlaget hevder at boken skal være perfekt for fans av Cassandra Clare. Bok nummer to i denne, nye serien kommer i 2015. Omslaget til Dark Metropolis er ikke klart enda.

Neal Schusterman har gått sammen med Eric Elfman og skrevet Tesla’s Attic, som er første bok i en ny trilogi kalt The Accelerati. Fire barn oppdager en farlig plan iscenesatt av oppfinneren Nikola Tesla. Denne boken utkommer også på norsk.

Rosamund Hodge debuterer med Cruel Beauty, en kjærlighetshistorie som er basert på det kjente eventyret Skjønnheten og Udyret.

Andrea Cremer er klar med en ny steampunk-serie. Første bok heter The Inventor’s Secret, og kommer ut i april.

Nathalie Whipple har også skrevet om hekser i House of Ivy & Sorrow. Josephine Hemlock har forsøkt å gjemme seg for forbannelsen som tok livet av moren hennes, men snart viser det seg at morderen har funnet henne og hun må kjempe mot mørk heksekunst.

Romantikken er heller ikke død i ungdomsromanene. Det kommer flere bøker, både de som karakteriseres som «young adult» og de som faller innunder «new adult». Her er en oversikt over noen av dem: 

 

 

 

 Det kommer også flere utgivelser i populære tenåringsserier. En av titlene det knytter seg aller størst forventninger til, er bok seks i serien The Mortal Instruments av Cassandra Clare. City of Heavenly Fire er tittelen, og utgivelsen er satt til 27. mai. Cress, bok nummer tre i serien The Lunar Chronicles, kommer i februar.

Bok tre i Moira Youngs Dustland – serie utkommer i mai. The One, bok tre i serien The Selection av Kiera Cass, kommer også ut i mai. I juni kommer bok tre i Michelle Hodkins serie om Mara Dyer. Bok nummer to i Kiersten Whites serie Mind Games, Perfect Lies, utkommer i februar. Ignite Me, bok nummer tre i Tahereh Mafis populære serie, kommer allerede i starten av februar. 


Bok tre i Julie Kagawas serie Blood of Eden, kommer ut i april. Bok nummer tre i Daughter of Smoke and Bone serien av Laini Taylor kommer også ut i april, og har fått tittelen Dreams of Gods and Monsters


Jessica Khory er aktuell med bok to si serien Origin. Veronica Rossi kommer med bok tre i serien Evernight og Jodi Meadows er klar med bok tre i sin serie Newsoul. Wendy Higgins er aktuell med Sweet Reckoning, som er bok tre i hennes victorianske zombie-serie. Eon Colfer kommer med bok to i Warp-serien. Bok nummer 11 i serien Den siste lærling utkommer også denne våren. Men disse er ikke de eneste oppfølgerne, her er enda flere du kan vente deg denne våren: 

 

Hvilke av disse ser du mest fram til?

Legg inn en kommentar