Vårens utgivelser 2014, del 1

Det kommer nye bøker fra Ingvar Ambjørnsen, Jon Fosse, Kjartan Fløgstad, Tom Egeland og Karin Fossum. En annen av vårens mest spennende debuter står tidligere politiinspektør Hanne Kristin Rohde for. Hun har skrevet krimroman. Det er grunnlovsjubileum, og hundre år siden Alf Prøysen ble født. Alt dette preger den norske bokvåren, og her er en oversikt over noen av de skjønnlitterære utgivelsene som kommer:

Ut av ilden er tittelen på Ingvar Ambjørnsens nyeste roman som utkommer i april, og som handler om bokbransjen. Jon Fosse har skrevet en frittstående oppfølger til Andvake og Olavs Draumar, og den har fått tittelen Kveldsvævd. I boken møter vi Ales, og vi får vite hvordan det gikk med Alida og Asle. Terje Dragseth er aktuell med romanen Solen sukker i min sko, og Kjartan Fløgstad kommer med Magdalenafjorden. Thorvald Steen er klar med Den besværlige historien, og Ola Jostein Jørgensen har skrevet Ingen drømmer om Oslo. Ingvild H. Risøi er aktuell med en ny samling noveller, og tittelen er Vinternoveller.

Lars Mørch Finborud har skrevet Å slipe ned gravsteiner, og fra Iben Sandemose får vi Den dagen i Firenze. Laila Sognnæs Østhagen har skrevet I morgen forsvinner jeg litt til. Kathrine Nedrejord var bare 22 år gammel da hun debuterte med Transitt i 2010. Romanen fikk fine anmeldelser, og nå er Nedrejord klar med andreboken Trengsel. Også her spiller Paris og kjærligheten en sentral rolle. Boken har lanseringsfest 16. januar. Anders Bortne kommer med Karikaturen, og Morten Borgersen har skrevet Forestillinger. Brynjulf Jung Tjønn er aktuell med Hente heim døde dyr.Vibeke Tandberg er aktuell med Tempelhof, og Roger Pihl kommer med Mannen som ikke ville hjem. Lars Ramslie er aktuell med Liten fugl.

Karin Bjørset Persen fikk mye oppmerksomhet for sin debut Julebrevpikene, og er nå klar med en ny, humoritisk roman. Nedlagte brudepiker handler om dameklubben Frustrerte fruer, som forsøker å redde hjembygden i Finnmark, samtidig som en av damene planlegger bryllup. Boken kommer i mars. Bergljot K. Nordal kommer med romanen Det ingen har fortalt deg i mai. Helene Guåker er klar med Vil ikke reise, kan ikke bli. Birger Emmanuelsen er aktuell med Fra jorden roper blodet. Tor Åge Bringsværd er klar med essays i Vår verden er dugg. Mette Karlsvik kommer med ny roman i april, og den har fått tittelen Den beste hausten er etter monsun.Siri Hustvedt er også klar med en ny roman denne våren, og den heter Den flammende verden.

Eli Fossdal Vaage er aktuell med Hekla myter, og Hilde Lindset kommer med Helvetesporten.  Mikkel Bugge har skrevet novellesamlingen Tauet, og Tore Stubberud har skrevet Reiseklar. Anne Kyong Sook Øfsti kommer med Si at vi har hele dagen. Rebekka sørger over søsterens død. Begge søtrene er adoptert, og Rebekka reiser tilbake til Korea for å lete etter røttene sine. Hvem kunne jeg ha blitt om alt var annerledes, er et av spørsmålene som stilles i boken. Øystein Stene er klar med Zombie Nation, som er en eksistensiell zombieroman. Den utgis i februar. Endre Ruset kommer med poesisamlingen Elsket og savnet. 

Henrik Nor-Hansens nyeste roman heter En kort evaluering av psykososialt stress, og Ole Robert Sunde er klar med Verden uten ende, som er en samling essays. Thor Sørheim kommer med lyrikksamlingen Vintereika, og fra Charlotte Riise kommer Der vi gøymer løyndommar. Fra Helge Fauskanger kommer Det nye testamentet. Arild Rein har skrevet det Samlaget beskriver som  «en hardkokt spøkelsesfortelling», og boken har fått tittelen St.Olav-komplekset.

Tiden forlag markerer Prøysenjubileet med å utgi Lørdagsstubber. En samling tekster Alf Prøysen skrev for Arbeiderbladet i perioden 1951-1970. Det er første gang alle tekstene har vært samlet i et bind. Gyldendal utgir Prinsessen på bordet!, som er samling tekster skrevet av Agnar Mykle. Det er Mykles sønn som har gått gjennom farens etterlatte papirer og redigert boken. Einar Øklands Statsminster-boka er en samling psykedeliske dikt, som først ble skrevet i 1969. Boken har ikke vært utgitt før nå. Eva Jensen kommer også med en ny samling dikt og prosa, som har fått tittelen Vidareutdanning i lys og skugge

Det er også mange spennende debutanter denne våren. Blant dem finner vi Sissel Værøyvik, som debuterer på Gyldendal med Rakels bok. Ella kommer hjem til Bergen etter at begge foreldrene hennes har gått bort. Her kommer hun over en historie som foregikk flere tiår tidligere. Mina Bai debuterer hos Juritzen forlag med Skam, og Erik England debuterer med Dønninger hos Aschehoug. Øyvind Egeland debuterer hos Oktober med Mørk dans,en roman om dans, frihet og utenforskap.

Vigmostad & Bjørke har to romandebutanter denne våren: Ellisiv Stifoss-Hanssen kommer med La meg sove til dette bare er en drøm, som handler om Mia som får livmorhalskreft. Britiske forlag har alt meldt sin interesse for romanen. Ellen Mette Finsveen debuterer i følge en pressemelding med Kardemommeloven, som er en feelgood-roman. Anders møter igjen gamlekjæresten Malin, men hun er sammen med Kristian, selv om hun lengter ut av forholdet. Romanen kommer i mai.

Emil Bussoli Lund debuterer med Norske edelstener, og Erik Grønner går fra krimsjangeren og kommer ut med romanen En mann, en bro og Felicia Wang hos Juritzen forlag. Maja Anette Flønes Monsen debuterer med Fitta og havet : du lyg (det er løgn), som er en novellesamling, og Kristin Lind debuterer med Utid. Cecilie Cottis Østreng diktdebuterer på Tiden forlag med Om hvor langt det er til Ullern. Forfatteren har en egen hjemmeside her, hvor hun har skrevet litt om boken. Tora Seljebø diktdebuterer hos Samlaget, og tittelen på boken hennes er Om kvelden blir namda ropa heim.

Selv om det ikke er flust av store, norske skjønnlitterære navn på forlagenes vårlister, finner vi desto flere storheter blant de oversatte titlene. Colum Mccanns roman Transatlantisk er klar for norsk utgivelse allerede i januar. Samme måned utkommer også Midnattsrosen, som er en ny roman fra bestselgerforfatteren Lucinda Riley. Du kan lese utdrag fra den her. Den italienske jenta, også skrevet av forannevnte Riley, kommer rett i pocket. Bok nummer tre i serien Tørk aldri tårer uten hansker: Døden av Jonas Gardell kommer i starten av februar. I mars kommer den Bookerprisnominerte Våtmarken av Jhumpa Lahiri.

Yahya Hassans diktdebut har skapt furore i hjemlandet Danmark, og bokhandlerne har solgt ut opplag etter opplag. Forfatteren må ha politibeskyttelse på grunn av temaene han skriver om. Cappelen Damm har sikret seg de norske rettighetene til poesisamlingen, som Bjørg på Mellom linjene tidligere har omtalt her. Marisha Pessl opplevde stor suksess med Utvalgte emner i katastrofefysikk, som kom ut på norsk i 2007. Denne våren er hun aktuell med Nattfilm hos Gyldendal, og romanen beskrives som David Lynch – aktig. Filmrettighetene ble solgt allerede før boken var utgitt på engelsk, og Rupert Hyatt (Planet of the Apes) skal regissere. Kate Atkinson har blitt nominert til flere priser for sin roman Livet etter livet. Forlaget Press utgir romanen på norsk i mars. Har du lest har skrevet om den her, og kalte romanen «uvanlig briljant.»

Tradisjonen tro satser de norske forlagene tungt på oversatte historiske romaner om våren. Elisabeth Giffords Historien om huset ved havet er Silke forlags storsatsning denne våren, og her foregår deler av handlingen i Skottland i 1860. Bazar forlags satsning er Brevene fra øya av Jessica Brockmole. En roman skrevet i brevs form. Jeg har tidligere anmeldt romanen her. Pantagruel forlag hadde stor suksess med Jamie Fords Hotellet på hjørnet av bitter og søt. Gyldendal forlag har kjøpt rettighetene til Fords nyeste roman, Sanger til Willow Frost, og utgir denne i starten av januar. Gyldendal utgir også Jo Bakers Huset Longbourn, som forteller historien til tjenerskapet i Jane Austens berømte roman Stolthet og fordom. Det ble budkrig i flere land når rettighetene til romanen skulle selges. Til sommeren er dessuten Gyldendal klare til å utgi Skygger over Somerset, som er en ny roman av forfatteren bak Rosene, Leila Meacham.

Cappelen Damm har skaffet seg rettighetene til Philipp Meyers En amerikansk sønn. Dette er en generasjonsroman fra USA som beveger seg fra 1800-tallet og inn i vår tid. Amazon kåret romanen til «beste bok» i juni 2013. Cappelen Damm forlag utgir også Brylllupsgaven av Marlen Suyapa Bodden, en roman fra en plantasje i Sørstatene på 1800-tallet. Vigmostad og Bjørke utgir En dame med sykkel i Kashgar, som er en roman med parallellhandling fra 1923 og vår egen tid. Mandeltreet av Michelle Cohen Corasanti kommer ut hos Schibsted, og i denne romanen starter handlingen i en fattig, palestinsk landsby på 1950-tallet. Peter Frøberg Idlings debutroman Sang til den storm som skal komme fikk knallgode kritikker i Sverige da den utkom, og ble blant annet kalt «et mesterverk». I boken befinner vi oss i Kambodsja i 1955 hvor landets første frie valg skal avholdes. Kambodsja står også sentralt i Vaddey Ratners roman I skyggen av Banyantreet. Boken var en stor snakkis under Book Expo America i 2012, og Aschehoug utgir den i januar. Samme forlag utgir også en annen mye forhåndsomtalt roman, Kom hjem av Julie Kibler.

Juritzen forlag har Amy Tans Forundringens dal på sin vårliste. Romanen følger tre generasjoner kvinner gjennom femti år i Kina. Oktober utgir Julie Otsukas Budda på loftet, som handler om japanske postordrebruder i California på 1920-tallet. Denne boken kommer i januar. Til vi sees igjen handler om hva som skjer når en mor og hennes døtre blir skilt fra hverandre. Handlingen finner sted på 1950-tallet og boken kommer i mars. Vigmostad & Bjørke, som utgir forannevnte roman, utgir også Bare tiden vil vise, som er første bind i Jeffrey Archers Cliftonkrøniken, og I fattighusets skygge av Jennifer Worth. Jess Walters Vakre nederlag har handling fra en italiensk kystby fra 1950-tallet og frem til vår tid, og utgis av Schibsted forlag i mai.

Jan-Philipp Sendkers roman Kunsten å høre hjerteslag varmet mange lesehjerter da den utkom i januar 2013. I år kommer oppfølgeren som har fått tittelen Kunsten å være den man er. Karin Wahlbergs Ennå finnes det håp er en bok fra et lasarett i Sverige under polioepidemien på 1950-tallet.
Nancy Richlers Et stjålet liv utgis av Pax forlag i januar, og Cappelen Damm kommer med ny roman fra Natasha Solomons som skrev Fortellingen i fiolinen. Den nye romanen heter En oversikt over forsvunne ektemenn. Samme forlag utgir også Ayana Mathis’ Hatties tolv stammer i mai, en roman som ble en stor suksess i USA etter at Oprah Winfrey presenterte romanen på TV.  David Peace’ Rød eller død er en roman om historien til Liverpool fotballklubb, og vi får mer maritim historie fra Patrick O’Brian i Baksiden av medaljen. Fra Fay Weldon kommer En ny grevinne.

Ny bok på norsk fra Simon Scarrow finner også veien til bokhandlerne denne våren. Den norske tittelen er ikke kjent enda. Bok nummer to i Robin Youngs Brethren-serie kommer også på norsk denne våren. Fanget i Isen av Michell Zuckoff er basert på en sann historie fra 2. verdenskrig. Edward Rutherfurds Paris er en generasjonsroman som også er et portrett av byen Paris. Vi får en ny utgivelse fra Merice Briffa: En ny vår, og Charlie Lovetts Bokhandlerens beretning kommer ut i februar. Den skal etter sigende ha en form som minner om Besettelse av A.S. Byatt. Franz-Olivier Giesberts Himmlers kokk tar for seg hundre års europeisk historie.

Rachel Joyce er ute med en ny roman på norsk, og den har fått tittelen Perfekt, og kommer i mars. Allerede i januar kommer det en ny roman fra Jim Lynch, forfatteren bak Grensesang, og den heter Når havet stiger. Dette er en oppvekstroman, hvor vi møter tretten år gamle Miles O’Malley. Font Forlag, som utgir Lynch, kommer også med Prinsesse Bari av Sør-Koreanske Hwang Sok-Yong. Romanen beskrives som et høydepunkt i forfatterskapet hans. Jeanette Winterson har skrevet en selvbiografisk roman med tittelen Hvorfor være lykkelig når du kan være normal? Winterson er en britisk forfatter, og hun har skrevet flere prisbelønte romaner tidligere.

Det kommer ny roman av Kerstin Ekman, og den heter Herrene i skogen. Den franske bestselgerromanen  Limonov av Emmanuel Carréres kommer også denne våren, og det er Oktober forlag som utgir den. Romanen har form som en biografi, og handler om den russiske forfatteren Eduard Limonov. Den er blant annet blitt kalt «et litterært mesterverk». Maria Semples Hvor ble du av, Bernadette ble nominert til flere priser i 2013. Forfatteren er manusforfatter for tv-serier som Arrested Development. Boken kommer på norsk i april.

Nicholas Sparks er populær blant de norske leserne, og hans roman Den lengste reisen kommer ut i mai. Schibsted forlag. Boken som Netflix-serien Oransje er det nye svart er basert på, kommer på norsk i februar. Forfatteren heter Piper Kermann. Juritzen forlag gir ut Ellen Ullmans roman Lytteren. Finske Eija Hetekivi Olssons debutroman Ingenbarnsland har blitt kalt både nyskapende og stilsikker. Her skriver hun om den unge jenta og immigranten Miira, som må slås for å overleve i Sverige. Boken kommer ut i april. Danske Kristian Bang Foss er blitt kalt en stor stilist, og blir sett på som en forfatterstjerne i Danmark hvor boken hans, Døden kjører Audi, ble hyllet av kritikerne da den utkom i 2012. Han vant også EUs litteraturpris for boken. Det er første gang en roman av ham kommer ut på norsk

Paolo Giardano er forfatteren bak storselgeren Primtallenes ensomhet, og denne våren er han endelig ute med en ny roman på norsk. Menneskekroppen forteller om en tropp italienske unggutter som er på fredsoppdrag i Afghanistan. Her bedriver de blant annet tiden med å se på porno. Romanen beskrives som sterk og rystende. Den utgis av Gyldendal i mai. Vi trenger nye navn av NoViolet Buawayo ble nominert til Bookerprisen i fjor, og den kommer på norsk i februar. Tash Aws Femstjernes milliardær kommer også ut denne våren. Mohammed Hasan Alwan er en ung, arabisk forfatter og hans roman Beveren forteller historien om en dysfunksjonell familie fra Saudi-Arabia. Den kommer på norsk i juni. Katarina Bivald har skrevet Leserne i Broken Wheel anbefaler. 

Romain Puértolas’ debutroman Den fantastiske reisen til fakiren som gjemte seg i et Ikea-skap, gikk rett til topps på dem franske bestselgerlisten da den utkom i fjor. På kort tid var rettighetene solgt til 36 land, og i mai kommer boken ut på norsk. Te med Mr. Dashti av Marjan Kamali beskrives som en rørende historie om kjærlighet, og boken kommer ut i februar. Det kommer ny bok fra Arto Paasolinna, og den heter Den klønete skytsengelen. David Safiers Jesus elsker meg kommer ut i mai. Prosjekt Rosie av Graeme Simsion kommer ut allerede i januar.

Cappelen Damm utgir en filmutgave av Boktyven, som kommer på norske kinoer i løpet av januar. Samme forlag kommer også med en ny roman fra Fredrik Backman, kalt Mormor hilser og sier unnskyld. Baris Bicakcis Vår store fortvilelse er en roman fra Tyrkia, hvor vi blir kjent med to ungkarer som snart skal fylle 40 år. Nam Le sin roman Båten kommer i januar, og handler om hva det vil si å være et menneske. Vi får romanen New York-bekjennelser av Emma Chase, og Villfarelse av Michele Roberts. En hevner i Prada av Lauren Weisberger er klar for norsk utgivelse i mai.

Under åpen himmel av Jesus Carrasco kommer ut i april. Svik 1938 av Kjell Westö gis ut av Pax i februar. Juritzen forlag fortsetter å gi ut noen innbundne bøker til pocketpriser, og blant utgivelsene denne våren finner vi Hvorfor! av Marjorie Celona. Boken har vært nominert til, og vunnet, flere priser. Mer enn du ser av Heidi Julavitz, Lot Vekemans Brudekjolen fra Warzawa og Sarah-Kate Lynch’ roman Bryllupsbiene. Juritzen gir også ut Gourmet og Kruttrøyk av Eli Brown, men den er ikke til spesialpris. Jamie McQuires store suksess innen sjangeren New Adult, En vandrende katastrofe, kommer på norsk til sommeren. J. A. Redmerskis suksss Kanskje aldri kommer i innbundet form på norsk i februar. Den norske eboken kom ut på tampen av 2013.

Det var egentlig meningen at Oktober forlag skulle utgi Stefan Spjuts roman Stallo i 2013, men utgivelsen er flyttet til bokvåren i år. Knausgård har blant annet kalt romanen «fantastisk». Vi kan også vente oss en ny utgivelse fra J.M. Coetze; Jesu barndom er tittelen. Vi får roman fra Albert Spinova, kalt Den gule verden. Goat Mountain er tittelen på David Vanns nyeste roman på norsk. Han utgis av Gyldendal. Samme forlag utgir også kritikerroste Ferdinand von Schirach, og han er aktuell med Tabu denne våren. Romanen beskrives som en kunsterroman og et rettsdrama på hjemmesidene til Gyldendal. Vi får noveller fra Phil Klay kalt Hjemkomst. Bastion forlag utgir Hannah av Nick Alexander i mai. Fra Mario Vargas Llosa kommer En diskre helt.

Kamelgutten av Sakina H. Jaiteley kommer i mai. Lena Anderssons Rettsstridig forføyelse kommer også på norsk i mai. Vennskap med fugler av Carrie Tiffany kommer på norsk i februar. Kjærlighetens galskap av Matthew Quick, romanen som filmen Silver Linings Playbook er basert på, kom på norsk i starten av januar. «Årets må-leses roman» kaller Pax Forlag Sannheten om Harry Quebert-saken, som er skrevet av Joël Dicker. Forfatteren kommer på Norgesbesøk i slutten av januar. Pax gir også ut flere andre tilsynelatende spennende romaner denne våren, som De forvillede av Amin Malouf, I misosuppen av Ryu Murakami og Shotgun lovesongs av Nicholas Butler.

Ektemannens hemmelighet av Liane Moriarty toppet bestselgerlistene i blant annet England fjor. I april kommer boken på norsk. Lisa Genova har skrevet Sara før og etter. Fra Stig Larsson kommer Når du kjenner at det går mot slutten. Edward S. Aubyns tre første bind i romansyklusen om Patrick Melrose utkommer i februar. Det skjedde i Evergreen er en ny roman fra forfatteren bak Svanesøstrene, Rebecca Rasmussen. Cappelen Damm utgir som vanlig flere romaner rett i pocket, blant andre Gule krokus om våren av Laila Ibrahim og En lang, varm sommer av Beatriz Williams. Når sypressene hvisker kommer også ut på Cappelen Damm denne våren, men den romanen er innbundet.

De tapte sjelers land, skrevet av Nadifa Mohamed, utgis i følge en pressemelding av Vigmostad & Bjørke i mai. Vi befinner oss i Hargeisa i Somalia i 1988, og gjennom tre kvinners øyne opplever vi urolighetene som snart skal komme til å prege landet. Sonjas siste vilje av Åsa Hellberg kommer ut i juni, og Sommerpaviljongen av Santa Montefiore har planlagt utgivelse i april. Måneden før, i mars, kommer Kim Fays Den tapte historien. Front forlag utgis andre bind i Joe Abercrombies serie Sverdet alene, og Vendetta kommer med Jern og sand av George R.R. Martin. Ensom ulv av Jodi Picoult utgis i april. Alice Albinias Leelas bok utgis av Aschehoug i januar.

Erotiske romaner er i vinden som aldri før, og det kommer flere utgivelser til våren også. Schibsted utgir bok to i Marie L. Adelines serie S.E.C.R.E.T. Fjerde bok i Sylvia Days Crossfire-serie, Grepet av deg, kommer også ut denne våren. Dessuten presenteres norske lesere for den første boken i en ny miniserie av Day, Afterburn handler om Jackson Rutledge som dominerer både profesjonelt og privat. I Helen S. Paige’ Hun går inn på en bar, kan du velge deg ditt eget erotiske eventyr.

Krim og spenning:

Det er ingen tvil om at den største utgivelsen i denne kategorien denne våren tilhører Jo Nesbø. Han er klar med en ny roman, men denne gangen uten Harry Hole. Sønnen handler om narkomane Sonny, som har sittet i fengsel i flere år. Her soner han andres straff. En knallsterk hevnhistorie med bibelske undertoner og en slags The Wire satt til Skandinavia, er beskrivelser som brukes på boken som lanseres 19. mars. Sønnen ligger allerede på førsteplass på bestselgerlisten hos Haugenbok. Tom Egeland er klar med en ny roman om Bjørn Beltø i mai, og den har fått tittelen Den. 13. disippel. Karin Fossum er aktuell med Helvetesilden, og Jørgen Brekke er klar med Doktor Fredrikis kabinett. Førstebetjent Odd Singsaker er ikke med i denne romanen. Jorunn Thørring er aktuell med Mørketid

Sonja Holterman er klar med sin andre krim med journalisten Ira Torgrimsson i hovedrollen. Frostgraven har planlagt utgivelse i mars. Monika Nordland Yndestad, som fikk Nytt Blod – prisen for sin debutroman i 2013, kommer med Gapestokk i slutten av januar. Vi kan også vente oss ny krim fra Marit Reiersgård i starten av februar. I Jenta uten hjerte blir en fjorten år gammel jente funnet drept ved steinbruddet i Lier, og politietterforsker Verner Jacobsen og makkeren Bitte Røed får saken. Reiersgård fikk veldig gode anmeldelser da debutromanen utkom i 2012. Jørgen Jæger er aktuell med Ridderkorset. Arild Aspøy er aktuell med Hjerteknuser hos Aschehoug.

Frode Granhus ble nominert til Rivertonprisen for sin 2012-roman Stormen. I februar kommer han med Djevelanger. Sigbjørn Mostue og Johnny Brenna kommer med tredje bok i deres serie om Axel Th. Munthe og Tobben. Operasjon Hydra utgis i starten av mai. I slutten av samme måned kommer det ny roman fra Bjørn Olav Nordahl. Hans forrige roman, Skyggeland, ble en bestselger på forsommeren 2012. Nå kommer han med en ny finansthriller, og denne har fått tittelen Nullpunkt. Historien har internasjonal forankring, og foregår i 2006. Til sommeren kommer Rikard Spets med ny thriller med Angus Storm i hovedrollen, og den heter Det femte segl

Denne krimvåren byr også på noen av de mest spennende krimdebutene på lenge. Det har vært kjent en stund at tidligere politiinspektør Hanne Kristin Rohde skriver krim, og i slutten av februar debuterer hun på Kagge forlag med Mørke hjerter. Her blir leserne kjent med den unge juristen Wilma som er leder for Seksjon for Volds – og seksualforbrytelser, voldsavsnittet, i Oslo. Dette var stillingen Rohde hadde tidigere, I romanen er en serieovergriper aktiv i hovedstadens gater. Jan Ove Ekeberg beveger seg fra historiske romaner hos Juritzen til thrillere hos Gyldendal. Den barmhjertige terroristen kommer ut i midten av januar, og handler om politiinspektør Asbjørn Krag i PST og terror.

Cappelen Damm har mange krimdebutanter denne våren. Ragnar Enger debuterer med Krypet, og forfatter Ann-Christin Gjersøe krimdebuterer med med Jernjomfruen. En forsvinningssak fra 1981 blir koblet sammen med to nye forsvinningssaker fra nåtiden, og journalist Ida Gabler begynner å grave i sakene. Ole Kristian Ellingsen gjør sin krimdebut med Frikjent på samme forlag. Christen Krogh krimdebuterer ved Juritzen forlag med Kileskrift. Lene Lauritsen Kjølner vant førstepris i krimnovellekonkurransen til LIV forlag i fjor. I midten av mars debuterer hun med krimromanen Høyt henger de hos Schibsted forlag, Boken beskrives som en kosekrim.

Blant årets oversatte krimromaner, finner vi også mange godbiter. Aschehoug forlag nyutgir Jussi Adler-Olsens thriller Alfabethuset. Dette er en frittstående roman som ikke har noe med bøkene om Avdeling Q å gjøre. Svenske Kristina Ohlsson er Norgesaktuell med Papirgutten i midten av mars. Her møter leserne atter en gang Fredrika Bergman og Alex Recht. Boken regnes som en av de beste i Ohlssons forfatterskap. Det kommer mer svensk krim fra forfatterekteparet Börjlind i Den tredje stemmen. I slutten av januar kommer den tredje boken i Ann Rosmans serie om Karin Adler. Porto Francos voktere er tittelen. Silke forlag utgir en ny klassiker fra Maria Lang i pocket: Mord i august. Yrsa Sigurdardottir er klar med De uønskede i januar, hvor overgrep mot unge gutter på en behandlingsanstalt på 1970-tallet er et av elementene.

Det kommer ny roman fra Jens Lapidus, den første boken i en ny serie fra Stockholms underverden. Lapidus er en av krimforfatterne som vil komme på Norgesbesøk i forbindelse med Krimfestivalen, som arrangeres i Oslo 6 – 8. mars. Mons Kallentofs Sjeler av vind kommer på norsk, og forfatterduoen Grebe & Träff kommer med Før du døde. Det kommer en ny roman av Viveca Sten, kalt I kampens hete. Cappelen Damm, som utgir Sten, gir også ut de tidligere romanene hennes i pocketformat denne våren. Fra danske Sara Blædel kommer Dødssporet i mars. Det kommer ny roman fra Johan Theorin med tittelen Gravrøys. Svar hvis du hører meg er tittelen på den nyeste krimromanen fra svenske Ninni Schulman. Schibsted forlag kommer med ny bok fra Elsebeth Egholm, kalt Nærmeste pårørende. Denne har tidligere vært utgitt på norsk på et annet forlag, Leif GW Persson har også ny bok på gang. Den sanne historien om Pinocchios nese kommer i midten av februar. Denise Rudberg er aktuell med Tre må man være. 

Jakob Melander er en ny krimforfatter på Aschehoug forlag. Han er fra Danmark, og hans debutroman Øyesten fra 2013 høstet strålende kritikker da den utkom. I februar kan du lese den på norsk. En ung pike blir forelsket i en engelsk flyger i København under krigen, og dette skal få konsekvenser helt frem til vår tid. Etterforsker Lars Winkler har hovedrollen i boken. Et annet nytt bekjentskap på norsk denne våren er Dan T. Sehlberg fra Sverige. Schibsted forlag utgir hans debuthriller Mona. Romanen er solgt til en lang rekke land, og New Regency i USA har kjøpt filmrettighetene, så her er det bare å følge med. Et annet nytt navn i de norske boklistene for oversatt krim er Jon Ottar Olafson. Han er fra Island, og Kagge forlag utgir Overvåket denne våren.

Danske Jakob Knudsens karakter kiriminalkommisær Kristian Swane er blitt kalt arvtakeren etter Kurt Wallander. Håpefulle hjerte er den første boken hvor vi møter ham, og den kommer på norsk i midten av mars hos Gyldendal. Juritzen forlag har svenske Martin Olczak på sine vårlister. Hans historiske krim Akademimordene kommer også ut i mars. Vi får ny roman fra Christoffer Carlsson; Den enøyde kaninen, og fra Arno Thorarinsson kommer Den sjuende sønnen. Reykjaviknetter av Arnaldur Indridasson kommer på norsk i mars. Lyndsay Fayes nyeste historiske krim fra 1800-tallets New York kommer i starten av mars, og har fått tittelen Taushet er gull. Mo Hayder har ny krim på norsk denne våren, Dukkene. Belinda Bauer er Norgesaktuell med Nysgjerrigper. Sue Crafton har ny bok på norsk denne våren, og det samme har Louise Penny og Deon Meyer.

Flere navn som har fått mye oppmerksomhet tidligere er Norgesaktuelle. Først og fremst J.K. Rowling, eller pseudonymet hennes Roger Galbraith. Når gjøken galer kommer i februar. A.S.A. Harrisons Dødelig taushet ble blant annet omtalt på krimbloggen OP-5 i fjor. Den utgis av Schibsted. William Landay er også behørig nevnt hos OP-5, og Til Jacobs forsvar sendes ut til norske bokhandlere denne våren. Matthew Quirks De 500 er også verdt å legge merke til. Han sammenliknes med John Grisham og dennes roman Firmaets mann. 20th Century Fox har kjøpt filmrettighetene. Nevnes bør også Roger Hobbs og hans debut Skyggemannen. Du bør også merke deg navnet M.J. Arlidge, og hans roman Elle Melle, som Vigmostad & Bjørke utgir i mars. Forfatteren har mer enn femten års erfaring med TV bak seg, blant annet i BBC. Elle melle er debutromanen hans, og rettighetene er solgt til flere land. Det kommer nye utgivelser fra A.J. Kazinski, Lee Child, Harlan Coben, Sophie Hannah, Mary Higgins Clark, John Connolly, Caryl Ferey, George Pelecanos, og Roberto Constatini. R.J. Ellory er aktuell med Skjebnens ironi, og fra Val McDermid kommer På en brennende bro. I starten av mai er det planlagt utgivelse for en ny roman fra Donna Tarrt, kalt Stillitsen.

Israelske og prisbelønte Dror Mishani er et nytt navn hos Gyldendal. Naboens sønn kommer i mars. Bazar forlag utgir De døde dukkenes sommer av Anthony Hill, og Mørke krefter av Brad Thor. Pantagruel utgir mye krim denne våren. Utgivelene er blant annet Jenny Milchmans Dekke av snø, Mannen fra Primrose Lane, Manualen og Det verderstyggelige. Den 7. dagen av Nika Lubitsch utgis av Bastion forlag i starten av januar. Olivier Truc er et ny bekjentskap på norsk, og Førti dager uten skygge kommer i februar på Cappelen Damm. Dette forlaget utgir også den spanske bestselgeren Den usynlige vokteren av Dolores Redondo Meira. Rettighetene til romanen er solgt til 20 land, og handlingen i romanen er lagt til Baskerland og Navarra. På spenningsfronten kan man også nevne at bok 13 i Charlaine Harris’ vampyrserie kommer denne våren. Død for alltid er tittelen.


Nytt innlegg med informasjon om utgivelsene for barn-og ungdom og sakprosa kommer senere. Minner også om at denne listen ikke er komplett, og at endringer i utgivelsesplan kan forekomme. Jeg inngår ikke i noe affiliateprogram hos noen nettbutikk. God bokvår!

Legg inn en kommentar