Fra manus til bok, og fra bok til film #8

Her kommer informasjon om kommende bøker, og filmadapsjoner av allerede eksisterende bøker. Jeg samler opp og poster nyheter om dette med ujevne mellomrom:

Lauren Oliver med spøkelsesroman for voksne
Den amerikanske ungdomsbokforfatteren Lauren Oliver er mest kjent for trilogien Delirum og romanen Before I Fall. Alle bøkene hennes har vært bestselgere, og filmopsjonene er for lengst solgt. I september debuterer Oliver med en roman for voksne. En spøkelseshistorie med gotiske elementer, om to spøkelser som bor i veggene i et gammelt hus.

Tracy Chevalier gjenforteller Othello
Forfatter Tracy Chevalier er blitt bedt om å skrive en roman inspirert av et av verdens best kjente teaterstykker, Othello av Shakespeare. Boken skal være en del av serien The Hogbarth Shakespeare, hvor Shakespeares klassiske stykker gjenfortelles for moderne lesere. Flere kjente forfattere, blant dem vår egen Jo Nesbø, er også engasjert. Nesbø skal gjenfortelle Macbeth. Margaret Atwood skal skrive sin versjon av The Tempest, Howard Jacobson tar for seg The Merchant of Venice og Anne Tyler The Taming of the Screw. Jeanette Winterson fokuserer på The Winter’s Tale. Serien skal utgis i 2016 i forbindelse med 400 års jubileet for Shakespeares død.

Nye bøker fra prisvinnende forfattere
Adam Johnson, som vant fjorårets Pulitzerpris for sin roman Barnehjemsbestyrerens sønn, utkommer i 2015 med en novellesamling som har fått tittelen Interesting Facts. Han er også i gang med arbeidet med en ny roman, men informasjon om denne lar forløpig vente på seg. Det er Gyldendal som utgir Johnson i Norge.

Howard Jacobson, som mottok Bookerprisen i 2010, kommer med en ny roman til høsten. J er tittelen, og den høres en smule dystopisk ut. I et samfunn hvor fortiden har blitt en farlig størrelse, må et ungt par gjenopprette balansen.  I Norge er det Schibsted som utgir Jacobson.

Oppfølger fra Erica Jong
Erica Jongs klassiker fra syttitallet, Jeg tør ikke fly, kan få en oppfølger. Fear of Dying handler om hva som skjer når man når livets aften og erotikken er et sentralt tema også her. Silke forlag utga Jongs moderne klassiker for noen år tilbake.

Faktabok om Harry Potter og Rowling kommer snart
Årets julegave til Harry Potter – fansen vil utvilsomt være Bloomsburys utgivelse J.K. Rowling: A Bibliography, som kommer i desember. Det er ikke så mange detaljer som er kjent enda, annet enn det som fremkommer av beskrivelsen:

This is the definitive bibliography of the writings of J.K. Rowling. In addition to complete bibliographic details of all her books, pamphlets, original contributions to published works and broadcasts, there is detailed information on Rowling at auction, on significant reviews and on scholarly work on Rowling. This will be the first source on Rowling consulted by textual scholars, book collectors, auction houses, critics and researchers. The aim of the book is to record fact and dispel rumour on the fascinating publishing history of the Harry Potter series

Ny roman fra David Nicholls
Romanen En dag ble en stor suksess da den utkom for noen år tilbake. David Nicholls har skrevet nok en roman siden den tid, og nå arbeider han med den tredje. Us handler om et langt ekteskap som tar slutt, og en mann som reiser på biltur gjennom Europa for å forsøke å vinne tilbake sin hustrus hjerte og reparere forholdet til sønnen deres. Forlaget Press utgir Nicholls i Norge.

Nytt fra Kazuo Ishiguro i 2015
Forfatteren bak Jeg slipper deg aldri kommer med sin syvende roman i 2015. The Buried Giant er tittelen, og den skal handle om tapte minner, kjærlighet, hevn og krig. I Norge er det Cappelen Damm som utgir Ishiguros bøker.

Flea og Filan med biografier
Grunnleggeren av bandet Red Hot Chilli Peppers, Flea, arbeider med sin biografi. Her vil han blant annet fortelle om ungdomsopprør, erfaringene han har gjort med narkotika og den kreative reisen han har hatt med bandet. Grand Central har kjøpt rettighetene til boken.

Shane Filan, som mange kjenner fra popgruppen Westlife, kommer med sin biografi til høsten. I My Side of Life forteller han om den personlige konkursen, oppveksten i en irsk familie og opp – og nedturene med den populære gruppen. Det er første gang et medlem av Westlife utgir biografi.

Patrick Rothfuss med novelle
Forfatteren bak den populære fantasyserien The Kingkiller Chronicle har skrevet en novelle som akkompagnerer serien. The Slow Regard of Silent Things utgis i november i år. I Norge er det Bazar som utgir serien til Rothfuss, og bok to kommer til høsten.

Historisk roman med buzz
Vanessa Lafaye har så langt opplevd en spennende start på sitt forfatterskap. Hennes debut Summertime er ikke planlagt utgitt før til neste år, men rettighetene er allerede solgt til flere land, blant dem Norge. Boken beskriver som «The Help meets The Perfect Storm«, og har handling fra The Florida Keys i 1935.

Film og tv:

Ny film basert på Grisham-roman
John Grishams romaner har vært filmatisert en rekke ganger, og nå skal The Associate også bli film. Zac Efron, som mange kjenner fra filmer som High School Musical og Hairspray, har kjøpt rettighetene via sitt selskap Ninja’s Runnin Wild og skal selv produsere og ha hovedrollen i filmen. The Associate ble utgitt i 2009, og handler om en avgangsstudent i jus på Yale som blir utsatt for utpressing av kriminelle, og blir tvunget til å arbeide for verdens største advokatfirma.

TV-serie av krimdebut
Becky Mastermans krimdebut Rage Against the Dying fikk endel oppmerksomhet da den utkom i fjor. Romanen har noe så utradisjonelt som en 59 år gammel, kvinnelig pensjonert FBI-agent i hovedrollen, og nå kan romanen danne utgangspunktet for en ny tv-serie. Opsjonen er i hvert fall solgt.

Oprah filmatiserer Sue Monk Kidds nyeste bok
The Invention of Wings er den nyeste romanen til Sue Monk Kidd, som norske lesere kanskje kjenner best som forfatteren bak suksessen Bienes hemmelige liv. Hennes nyeste roman utkom i januar i år, og handler om fire kvinner i Charleston i USA, blant annet noen tidligere slaver. Harpo Films, Oprah Winfreys filmselskap kjøpte nylig rettighetene til boken.- I want to make movies that will open our hearts just a little wider, er målsettingen Oprah har med selskapet sitt.

Stillitsen kan bli miniserie
Film- og tvrettighetene til Donna Tartts nyeste roman, Stilitsen, er solgt. Det er produsenten bak Dødslekene -filmene, Nina Jacobson, som har kjøpt rettighetene og hun har fortalt til nettsiden The Wrap at de er på jakt etter en filmskaper. Når denne er funnet, vil det bli bestemt om boken skal bli film eller tv-serie.

Denne måneden blir noe av handlingen i en av verdens mest kjente bøker, Bibelen, overført til lerretet. Noah med Russel Crowe i hovedrollen. Her kan du se trailer for filmen:

Divergent har også norsk kinopremiere denne måneden, og den siste traileren er blitt slik:

Legg inn en kommentar