Tips til sommerlesing: Høstforberedelser

Om en drøy måned er bokhøsten over oss, og forlagene har mange spennende utgivelser på listene sine. Tidligere har jeg skrevet om det som kommer av krimlitteratur, og jeg kommer med innlegg om flere sjangere senere. Enkelte av bøkene har du mulighet til å lese allerede nå. Jeg snakker selvsagt om de oversatte titlene, de som allerede er utgitt på engelsk. Her er en liste med tips til bøker du kan plukke opp i sommer, slik at du kan være i forkant av bokhøsten:

Hannah Kent: Burial Rites

Det er ikke første, og heller ikke siste gang du kommer til å høre meg snakke om denne romanen. Den gjorde et dypt inntrykk på meg da jeg leste den i fjor høst. Lyrisk og vakker i all sitt mørke, og basert på en sann historie. Bokhøstens må-lese roman. Utgis av Schibsted i oktober.

Nickolas Butler: Shotgun Lovesongs

Nickolas Butler opplevde alle debutforfatteres drøm da rettighetene til Shotgun Lovesongs skulle selges. De amerikanske rettighetene ble solgt på auksjon, rettighetene til flere land ble solgt og Fox Searchlight har kjøpt filmrettighetene og har allerede sikret seg en produsent til prosjektet. Boken har mottatt gode kritikker, og de norske bokbloggerne som har lest den er så langt begeistret. Utgis av Pax forlag i august.

Sue Monk Kidd: The Invention of Wings

Forfatteren av Bienes hemmelige liv og Havfruestolen har skrevet en ny, historisk roman med handling fra sørstatene i USA på 1800-tallet. Romanen har alt fått mye oppmerksomhet i USA, hvor Oprah Winfrey plukket den ut til bokklubben sin og kalte den ekstraordinær. Utgis av Gyldendal forlag i august.

Gabrielle Zevin: The Storied Life of A.J. Fikry

Nok en roman som har fått mye oppmerksomhet. A.J. Fikry driver en bokhandel som ikke går spesielt bra, så mottar han en pakke og alt endrer seg. Boken har blitt beskrevet som en roman om litteratur for bokelskere, og bokbloggere som har lest forhåndseksemplarer er allerede begeistret. Utgis av Silke i september.

Philiph Roth: Nemesis

Philiph Roth skriver om en polioepidemi sommeren 1944, og de effektene den har på de rammede familiene og samfunnet. Roth fortsetter å stille seg spørsmålet om den fatale innvirkningen enkelte valg kan ha på ens liv. Utgis av Aschehoug i august.

Rachel Kushner: The Flamethrowers

Kushner beskrives som en ny, stor litterær stemme. Hun er den eneste amerikanske forfatteren som er blitt nominert til National Book Award for begge sine bøker. Handlingen i romanen finner sted i det italienske undergrunnsmiljøet i New York i 1975. Utgis av Gyldendal i august.

Pierce Brown: Red Rising

Dette er også en roman du neppe har hørt meg snakke om for siste gang, fordi jeg synes den er så god. En bok med mange temaer og lag. Dystopi, fantasy og science fiction. En spennende roman om samfunn, politikk og filosofi. Utgis av Aschehoug forlag i september.

Jojo Moyes: One Plus One

Moyes har hatt stor suksess med sin roman Et helt halvt år, som fortsatt ligger på de norske bestselgerlistene. I august utgir Bastion forlag den nye romanen til suksessforfatteren, men det er alt ute på engelsk.

Tatiana de Rosnay: The Other Story 

Det handler blant annet om identitet og det å være en forfatter i Rosnays nyeste roman, forfatteren bak bestselgeren Saras nøkkel. The Other Story gikk rett inn på bestselgerlisten i USA da den ble utgitt. Bazar forlag lanserer romanen på norsk i august.

Sarah Jio: Morning Glory

Sarah Jios bøker har vært bestselgere i USA, og hun følger den populære «oppskriften» med å koble en historie fra nåtiden med handling fra fortiden. Morning Glory har blant annet handling fra 1959. Cappelen Damm utgir romanen i august.

Deborah Meyler: The Bookstore

En debutroman om en britisk kvinne som arbeider i en bruktbokhandel på Manhattan i USA. Utgis av Juritzen forlag i august.

Muriel Spark: The Prime of Miss Jean Brodie

Romanen kalles en moderne klassiker, og handler om en ung lærer og det noe spesielle forholdet hun har med seks av sine elever. Utgis av Oktober forlag i august.

Simon Sebag Montefiore: One Night in Winter

Hvilke hemmeligheter ville dine barn avslørt, dersom de ble tvunget til å vitne mot deg? Dette er spørsmålet den prisvinnende forfatteren Sebag Montefiore stiller seg i sin nyeste roman. Handlingen foregår i Moskva i 1945. Utgis av Cappelen Damm i september.

Jessie Burton: The Miniaturist

Den store snakkisen på bokmessen i London våren 2013. 11 britiske forlag var med i budrunder på boken, som er Burtons debutroman. Rettighetene ble også solgt til flere land. Handlingen i romanen foregår i Amsterdam på 1600-tallet. Utgis av Pax forlag i august.

Louise Walters: Mrs Sinclair’s Suitcase

Roberta finner et brev fra en bestefar hun aldri har kjent, og begynner å nøste i en hemmelighet som har hatt betydning for familien i mange, mange år. Utgis av Vigmostad & Bjørke i august.

Norman Mailer: The Executioner’s Song

Romanen som vant Pulitzerprisen i 1980. Mailer skriver om Gary Mark Gilmore, som dømmes til døden for drapet på to menn. Utgis av Font forlag i august.

Fannie Flagg: The All-Girl Filling Station’s Last Reunion

Skrevet av forfatteren bak suksessen Stekte grønne tomater. Sookie oppdager en hemmelighet i morens fortid, og hennes søken etter svar bringer henne til 1940-tallet og en bensinstasjon. Utgis av Juritzen forlag i september.

Terry Hayes: I am pilgrim

En skikkelig god spionroman skrevet av manusforfatteren bak storfilmer som From Hell. Boken er Bazar forlags storsatsing denne høsten, og kommer ut i september.

Simon Scarrow:  The Eagle’s Prophecy

Den sjette boken i Scarrows historiske serie fra Roma. Utgis av Front forlag i september.

Frank Bill: Donnybrook

Bill skriver rått og realistisk, og hans første novellesamling fikk strålende kritikker. Donnybrook er hans første roman, og Aschehoug forlag utgir den i slutten av august.

Alastair Gunn: The Advent Killer

Debutromanen til en ny, britisk krimforfatter. Det er snart jul og en seriemorder er løs i London. Utgis av Juritzen forlag i oktober.

Stephen King: Joyland

Stephen King kan mer enn å skrive skrekk. Denne hardkokte krimromanen har handling fra North Carolina i 1973, og utgis på norsk av Schibsted i september.

John Green: An Abundance of Katherines

Colin Singleton dater bare jenter som heter Katherine. Da han blir dumpet for nittende gang, forsøker han å finne en formel som kan sørge for at jenta blir hans likevel. Utgis av Gyldendal forlag i september.

Rainbow Rowell: Fangirl

Rainbow Rowell er en ungdomsbokforfatter det er verdt å legge merke til. I denne boken forteller hun om Cath som skriver fanfiction, og ikke klarer å legge vekk fascinasjonen for sitt store idol. Utgis av Fontini forlag i september.

Liz Coley: Pretty Girl-13

Markedsført som ungdomsroman i USA, men etter sigende ikke egnet for lesere under 18 år. En psykologisk thriller som en ung pike som kidnappes og holdes i fangenskap. Utgis av Pantagruel forlag i september.

James Dashner: The Maze Runner

En av de store dystopi-seriene i USA, og kommer snart på kino. Utgis av Cappelen Damm i august.

Melina Marchetta: On the Jellicoe Road

Boken som har tatt bloggere i flere land med storm. Vi møter Taylor Markham flere år etter en tragisk hendelse. Utgis av Heinesen forlag allerede denne måneden.

God lesesommer!

Legg inn en kommentar