Litterært til lerretet

Filmatiseringene av flere romaner slippes på tv og kino de kommende månedene. Her er en oversikt:

Mange norske lesere venter i spenning på filmversjonen av Lars Saabye Christensens suksessroman Beatles fra 1984. Boken var Saabye Christensens store gjennombrudd, og innbrakte ham blant annet Cappelenprisen. Vi møter Kim, Seb, Ola og Gunnar, og handlingen foregår mellom 1965 og 1972. Axel Hellstenius har skrevet manus, og Peter Flinth har regissert filmen, som har premiere på norske kinoer 29. august.

Suksesser for ungdom
I august kommer også to ungdomsboksuksesser til kinolerretet. Hvis jeg blir er skrevet av Gayle Forman, og er utgitt på norsk av Cappelen Damm. Den utvalgte av Lois Lowry regnes som en stor ungdomsbokklassiker i USA. Boken har tidligere vært utgitt av Gyldendal, men Juritzen forlag utgir boken på norsk denne høsten.

I november kommer filmen som er basert på siste boken i Dødslekene – serien, Fugl Fønix, skrevet av Suzanne Collins. Dystopien The Maze Runner av James Dasher kommer på kino i september. Cappelen Damm utgir de to første bøkene i denne serien på norsk til høsten. Amerikanske Cristin Terrill debuterte med tidsreisedystopien All Our Yesterdays i fjor høst. I oktober kom filmversjonen kalt Welcome to Yesterday. Boken er foreløpig ikke utgitt på norsk.

Krim og spenning
Ikke mindre enn to filmer basert på Gillian Flynns bøker er ventet til kino denne høsten. Mørke rom har premiere i november, og Charlize Theron spiller hovedrollen som Libba Day. Bestselgeren Flink pike har premiere i oktober. Flere har ment at The Switch av Elmore Leonard er en av hans beste bøker. Den er nå filmatisert under tittelen Life of Crime, og slippes denne måneden. Tim Robbins og Jennifer Aniston har hovedrollene.

Den avdøde amerikanske skuespilleren Philip Seymour Hoffman gjorde en av sine siste roller i filmen A Most Wanted Man. Filmen kom på kino forrige måned. Marionetten, som er den norske boktittelen, er skrevet av John Le Carré, og ble utgitt første gang i 2008. Tom Rob Smiths Barn 44 kommer på kino i oktober. I desember kommer filmversjonen av Jussi Adler Olsens andre bok om Avdeling Q, Fasandreperne.


Spionasje og krimkomedie
Thomas Pynchons mørke krimkomedie Inherent Vice kommer som film i desember. Paul-Thomas Anderson, som blant annet skrev manuset til filmen Magnolia, har skrevet filmmanuset. Bill Grangers spionthriller There Are No Spies fra 1987 kommer som film i august med tittelen The November Man. Det er foreløpig uvisst når Patricia Highsmiths 1964-roman The Two Faces of January kommer på kino i Norge. I USA har filmen premiere i august. Viggo Mortensen og Kirsten Dunst har hovedrollene, og filmen beskrives som en spionthriller med handling fra blant annet Hellas og Tyrkia.

Romantikk og virkelighet
Nicholas Sparks er en av USAs bestselgende forfattere. Flere av bøkene hans er blitt store filmsuksesser, og i oktober kommer en ny filmversjon, denne gangen av boken Det beste av meg. Ungdomskjærestene Amanda Collier og Dawson Cole møtes igjen etter 25 år i en begravelse. Cecelia Aherns romantiske bøker er også svært populære. Hennes roman Der regnbuen ender kommer på kino i oktober under tittelen Love, Rosie. 

Cheryl Strayed valgte å bruke personlige erfaringer som bakgrunn da hun skrev sin suksessroman Wild. Aschehoug utga boken på norsk i fjor, og i desember kommer filmen med Reese Witherspoon i hovedrollen. Unbroken av Laura Hillenbrand er også basert på sanne hendelser. Boken har ligget på bestselgerlistene i USA i lange tider. Dinamo forlag utga boken på norsk i 2011 med tittelen Den ukuelige, men den har ikke fått den samme oppmerksomheten her til lands. Kanskje endrer dette seg når filmen kommer i desember. Angelina Jolie har hatt regien på verket.

Mørkt og muntert
Helen Mirren har hovedrollen i filmatiseringen av En trettimeters reise av Richard C. Morais, som kommer på kino i august. Versal forlag utgir ny pocketversjon av boken i september. Cormac McCarthys mørke roman Et Guds barn er også ventet til lerretet i august. James Franco har stått for regien. Nick Hornbys Fritt fall kom på kino allerede i juli. Pierce Brosnan har en av rollene her.

Jonathan Tropper ble sammenliknet med Nick Hornby da han kom med This is Where I Leave You i 2008. Boken er en dramakomedie og kommer på kino i september. Boken er foreløpig ikke oversatt til norsk. Bram Stokers skrekk-klassiker Dracula blir stadig brukt som inspirasjon for nye filmversjoner, og i oktober kommer Dracula Untold. I desember kommer den tredje filmen i Hobbitten – serien. Tyske Charlotte Roches kontroversielle roman Våtmarksområder er planlagt vist på norske kinoer i oktober.

Litterære tv-serier
Flere romaner har også blitt eller skal bli til kommende tv-serier. For oss i Norden er det ekstra spennende at Leif G.W. Perssons detektiv Evert Backström har vært inspirasjonen bak en kommende, amerikansk tv-serie som har fått tittelen Backstrom. Hart Hanson, som står bak suksessserier som Bones har vært delaktig i produksjonen og hovedrollen spilles av Rainn Wilson. Traileren til serie, som kommer på Fox, er sluppet, men vi må trolig vente til tidlig I 2015 før vi får se første episode.

Guillermo del Toro og Chuck Hogans skrekktrilogi The Strain startet som tv- serie i USA i juli. Den første boken i denne serien er utgitt på norsk tidligere under tittelen Byttedyr. Jeg har sett den første episoden, og så langt er dette veldig spennende. Diana Gabaldons bestselgerserie Outlander er blitt tv-serie på Starz. Bøkene i denne serien er tidligere utgitt på norsk av daværende Damm forlag. Det ryktes også at en tv-serie basert på Susanna Clarkes bestselgende roman Jonathan Strange og herr Norrell kommer som tv-serie på BBC til høsten. Noen dato er foreløpig ikke satt. Aschehoug har de norske rettighetene til den romanen

Legg inn en kommentar