Bokbloggerprisen 2014 er avgjort…

Men hvilke 2014 – utgivelser de norske bokbloggerne likte aller best forblir en hemmelighet frem til lørdag 12. september. Da vil det arrangeres bokbad av de nominerte forfatterne på kortlisten på Cappelen Damm-huset i Oslo, og alle som vil kan komme og se på. (Et arrangement som forøvrig ikke er sponset av Cappelen Damm på noe vis, vi bare låner lokalene). Etter bokbadet vil vi utrope vinneren av Årets roman og Åpen klasse.

Jeg kan røpe at avstemningen i år som i fjor har vært uhyre spennende. De seks forfatterne som pryder kortlistene våre fortjener alle som en plassen der. Norske bokbloggere har funnet frem til seks svært gode bøker. Hvis du ikke alt har lest dem, anbefaler jeg å ta utgangspunkt i kortlistene og gjøre det.

Bøkene på årets kortlister forteller ulike historier fra ulike tidsperioder. Aina Basso skriver om en romanikvinne som begynner å arbeide som tjenestepike hos en far og to sønner på Finnskogen på 1800-tallet i Finne ly. Ida Hegazi Høyers roman handler om et forhold mellom en mann og en kvinne fra nåtiden, og det er kvinnen i historien som henvender seg til leseren og forteller historien om hvordan de møttes og utviklingen av forholdet deres. Unnskyld er tittelen på boken. Det skulle vere sol, vi skulle reise til Lodz er historien om to søsken, hvor den ene blir narkoman.

På kortlisten finner vi også novellesamlingen til Ingvild H Rishøi, Vinternoveller, tre noveller som finner sted i et Norge av i dag og beskriver mennesker som på en heller annet måte har falt litt utenfor. Simon Strangers sterke ungdomsroman De som ikke finnes handler om papirløse flyktninger, og Ida Jackson har basert sin bok, Morfar, Hitler og jeg på sin egen familie. Hun fant ut at morfaren hadde vært SS-soldat under krigen, et faktum som senere hadde blitt fortiet, og hun tar utgangspunkt i egne tanker og tvil i den svært personlige beretningen.

Ulike historier til tross: vi har å gjøre med seks sterke bøker, for det er betegnende for årets nominasjoner at dette er historier som alle, hvert på sitt vis, berører og beveger leseren. Det er umulig å forholde seg likegyldig til noen av fortellingene. De må leses, fordøyes og reflekteres over. Til syvende og sist handler de alle om relasjoner og hva det vil si å være et menneske.

Håper vi sees på bokbad og prisutdeling.

Legg inn en kommentar