«Grip Lit» – psykologiske thrillere som hekter deg

Girl on the train

De siste årene har vi sett flere psykologiske thrillere gjøre det sterkt på bestselgerlistene internasjonalt. «Piken på toget» av Paula Hawkins og «Flink pike» av Gillian Flynn er to av de største suksessene. Førstnevnte kommer til kinoer verden over til høsten. I tillegg har vi titler som «Avslørt» av Rene Knight, og «Jeg lar deg gå» av Clare Mackintosh.

Denne sjangeren har blitt så populær at det har blitt lansert et helt eget begrep for denne typen bøker: Grip lit. Begrepet ble først brukt av forfatter Marian Keyes i fjor, og spiller på at bøkene er så «gripping» at de er vanskelige å legge fra seg. I tillegg er det ofte noen andre kjennetegn som går igjen: En stor overvekt av forfatterne er kvinner, og de skriver om sterke kvinnelige hovedpersoner som møter en rekke utfordringer.Veldig ofte handler bøkene om trusler mot sentrale familieverdier, som ekteskap eller barn, og hovedpersonen befinner seg som regel i en situasjon hvor livet snus på hodet fra en dag til en annen. Fortellerperspektivet er ofte i første person entall, og dette fører til at bokens handling blir svært subjektiv.

The Bookseller har snakket med en rekke forlagsfolk som mener at «grip lit» fortsatt vil være stort i 2016, og at leserne er ute etter bøker hvor forfatterne evner å overraske stort underveis i handlingen.

Flere potensielle storselgere innen sjangeren er allerede utgitt i år, eller i ferd med å bli det. Jeg har laget en liste over noen av årets titler som du bør merke deg:

Fiona Barton: «The Widow»

Jeans mann ble mistenkt for en alvorlig forbrytelse, men Jean sto ved hans side hele tiden. Nå er imidlertid mannen død, og dermed endrer alt seg for Jean. Boken utkom for første gang i januar, er solgt til 23 land, deriblant Norge, og det eksisterer planer for en tv-serie.

L.S. Hilton: «Maestra»

Dette er en av titlene det knytter seg aller størst forventinger til. Boken er den første i en planlagt trilogi. Columbia Pictures snappet filmrettighetene til boken, og Erin Cressida Williams, som skrev filmmanuset til «Piken på toget», skal skrive manus her også. 27 land skal etter hvert utgi boken. Ut fra det som blir sagt foreløpig er dette «The Talented Mr Ripley møter Fifty Shades of Grey».

Alafair Burke: «The Ex»

Burke har skrevet 13 romaner tidligere, og flere av dem har vært bestselgere. Den nye boken handler om en forsvarsadvokat som får en telefon fra en tidligere kjæreste som er tiltalt for mord.

Kate Hamer: «The Girl in the Red Coat»

Alenemoren Beth er livredd for at datteren en dag skal forsvinne, også skjer det. Beth nekter å innse at datteren er borte for godt, og bestemmer seg for å finne henne. Boken er solgt til 12 land så langt, deriblant Norge.

Holly Seddon: «Try not to Breathe»

Alex har mistet både ekteskapet og karrieren sin, og det eneste hun har igjen er rutinene. Så blir hun besatt av å finne ut hvem som sto bak overfallet på en pike som har ligget i koma i 15 år. Lyder dette kjent? Boken sammenliknes allerede med «Piken på toget» og er skrevet av en debutant.

Jeg ser frem til å lese flere av titlene på listen. Akkurat nå holder jeg på med en annen engelsk bestselger. «In a Dark Dark Wood» av Ruth Ware som handler om et kvinnelig utdrikningsselskap. Reese Witherspoones produksjonsselskap har kjøpt filmrettighetene til den.

En mening om “«Grip Lit» – psykologiske thrillere som hekter deg

Legg inn en kommentar