10 norske bøker du bør lese i høst

Ta en avstikker fra bestselgerstien og plukk opp en av disse romanene i høst. Her finner du både debutanter og mer etablerte forfattere.

Denne uken starter de første forlagene med sine pressekonferanser i anledning bokhøsten. Utgivelseslistene er lange. Nærmere 500 titler innen ulike sjangere skal lanseres de neste månedene, blant disse nye bøker fra velkjente norske forfattere som Anne B. Ragde, Erik Fosnes Hansen og Vigdis Hjorth. Deres titler står allerede på mange anbefalingslister. Jeg har laget en liste på ti skjønnlitterære titler som ikke er like mye omtalt enda, men som absolutt bør vurderes på nattbordet dette høsten.

Nicolai Houm: Jane Ashlands gradvise forsvinning (Tiden)
Nicolai Houm roman
I Houms fjerde roman handler det om personlige katastrofer og sorg. En amerikansk kvinne reiser til Norge for å oppsøke noen fjerne slektninger, men det meste går galt i løpet av Norgesoppholdet. Boken er utgitt.

Mattis Øybø: Elskere (Forlaget Oktober)

Mattis Øybø Elskere

Øybø er også aktuell med sin fjerde roman. Mikkel og Anne har vært elskere i over et tiår, men den dagen Mikkel venter på henne, i juli 2011, kommer hun ikke. Mikkel må sørge alene samtidig som hele Norge befinner seg i nasjonal sorg. Utgis 16.9

Jon Krog Pedersen: Bekymringsmelding for Hanna Tidemand (Aschehoug)

Bokhøst Jon Krog Pedersen

Krog Pedersen er debutant og denne boken fremheves som en av titlene man vil huske denne høsten. Boken handler om en kvinne som ikke har lyst til å reise hjem til moren til jul, og er en roman om de små tingene i livet og om fortelling. Utgis 22.8

Pedro Carmona-Alvarez: Bergen Ungdomsteater (Kolon)

Pedro Carmona Alvarez
FOTO: Eva Lene Gilje Østensen

Denne boken har handling fra Bergen på 1980- og 1990-tallet. Vi følger Marita, Johannes og Andreas gjennom deres oppvekst – og tiden i teateret. Carmona-Alvarez fikk P2-lytternes romanpris for sin forrige roman. Utgis 15.9

Ole Kristian Ellingsen: Endetid (Cappelen Damm)

9788202526924

Ellingsen har forlatt krimsjangeren, men romanen han har ført i pennen er løst basert på en virkelig krimsak: Martine-saken. En prest opplever at datteren hans blir voldtatt og drept. Boken er utgitt.

Anne Ch Østby: Biter av lykke (Via)

9788281693869_product_full
Østby har forlatt Schibsted til fordel for Fonts nye imprint, og i sin nye roman skriver hun om norske kvinner som bestemmer seg for å starte kakaoplantasje på Fiji. Boken har allerede blitt lagt merke til internasjonalt. Utgis 22.8

Ida Løkås: Til bølgene (Vigmostad & Bjørke)

9788241912849
Løkås er klar med sin tredje roman, og her handler det om Zahl som lever et tilbaketrukket liv på en øy. Men etter hvert blir han nødt til å se på livet sitt med nye øyne. Løkås ble utnevnt til årets Stavangerkunstner i 2015. Utgis 12.8

Jan Kristoffer Dale: Arbeidsnever (Kolon)

Arbeidsnever arbeiderlitteratur Dale

Tittelnavnet på denne novellesamlingen viser til en novelle som Dale tidligere har fått publisert i antologien Signaler i 2014. Dalen skriver om den nye arbeiderklassen, og det er mange som mener han er et nytt, stort forfattertalent. Utgis 15.8

Mimir Kristjansson: Vestkanttroll (Kagge)
9788248918738
Klassekampens nyhetssjef, Kristjansson, har skrevet tre debattbøker tidligere. Hans forrige, «Frihet, likhet, Island» var populær blant norske bokbloggere i 2015. I debutromanen handler det om en VG-journalist som oppdager en stor skandale. Boken er en satire over norsk politikk. Utgis 15.8

Mette Karlsvik: Varmá (Samlaget)

9788252187434framside.ashx

Karlsvik har uttalt i intervjuer at hun er svært glad i Island, og i sin nyeste roman portretterer hun et livsløp langs den islandske elven Varmá. Det handler blant annet om slekters gang, og om å leve tett på naturen. Utgis 20.10

(Hovedfoto: Dreamtime.com)

Legg inn en kommentar