Tilbring en høst i historiens tegn

Liker du å drømme deg bort til en annen tid og samtidig lære historie mens du leser? Her er 12 norske historiske romaner som utgis i høst.

Historiske romaner har mange lesere i Norge. Gjennom serier og enkeltbøker setter forfatterne fokus på ulike hendelser og personer fra vårt land. Mange av bøkene er basert på virkelige hendelser, mens andre kun har benyttet seg av et historisk bakteppe og diktet fritt innenfor dette. Vi trenger ikke å gå lenger enn til de norske bestselgerlistene for å se at slike bøker er populære.  Jan Ove Ekebergs «Den siste vikingkongen», som ble utgitt før sommeren, er allerede en bestselger.

Her er en oversikt over tolv skjønnlitterære titler som alle har historisk handling i høst:

1. Fartein Horgar: Paradisets elendige (Aschehoug)9788203360848

Horgar sikter seg inn mot Jon Michelet–segmentet i sin nye romanserie. Her skriver han om en forholdsvis ukjent del av vår historie, Norges rolle i koloniene i Dansk Vestindia. Handlingen i «Paradisets elendige» starter på 1600-tallet og handler om en fattiggutt fra Bergen som blir slaveeier. Serien er etter sigende basert på sanne hendelser. Bok to i serien er ventet i januar 2017, og bok tre kommer i 2018. Utgis 12.9

2.  Jon Michelet: En sjøens helt. Brennende skip (Forlaget Oktober)Brennende-skip-jon-michelet-krigsseilere

Den femte delen av Michelets romanepos om sjømannen Halvor Skramstad fra Rena er klart. Handlingen tar til på D-dagen, 6 juni 1944, og beveger seg etter hvert videre til Stillehavet. Det var opprinnelig meningen at bok fem skulle være den siste boken i serien, men i et intervju med VG i sommer røpet Michelet at det kommer flere bøker i serien. Romanserien har solgt langt over 600 000 eksemplarer her til lands, og NRK samarbeider med Filmkameratene om å lage tv-serie av bøkene. Utgis 10.10

3. Erik Grønner: Skipsbyggerne (Tigerforlaget)9788283380248

På 1980-tallet fantes det åtte skipsverft i Oslo som sysselsatte tusenvis av mennesker. Grønner kjenner godt til norsk verfthistorie, da hans far var direktør ved Moss Verft. I sin femte roman bruker Grønner oppdiktede Langevik Verft for å skildre verftenes kamp for å overleve utover 1980-tallet. Handlingen tar til i 1982. Boken er utgitt
4. Espen Ytreberg: Amundsen. En roman (Tiden) Roman om Roald Amundsen Espen Ytreberg Tiden forlag debutant
Ytreberg debuterer med en roman som skal gi et nytt blikk på Roald Amundsens berømte ekspedisjon til Sydpolen. Boken starter i september 1912 da Amundsen skal holde et foredrag i Vika for kongen og andre viktige personer. Ytreberg er professor i medievitenskap, og har tidligere skrevet artikler om medieinteressen rundt Amundsens polekspedisjon. Utgis 9.9

5. Selma Lønning Aarø: Hennes løgnaktige ytre (Cappelen Damm)

Selma Lønning Aarø Hennes løgnaktige ytre anna munch knut hamsun kunstnerroman

Aarøs niende roman er en kunstnerroman om forfatteren Anna Munch, som ble født i Oslo i 1856. Munch  skal ha hatt et utfordrende privatliv. Hun ble skilt fra en tyrannisk mann og skal etter dette ha begynt å «stalke» Knut Hamsun. Det sirkulerte dessuten flere brev i Kristiania som svertet Hamsun, og Hamsun selv var overbevist om at Munch sto bak hetsen. Manusutviklingen av boken har fått støtte av Fritt Ord. Utgis 27.9

6. Ellen Vahr: Gaven (Aschehoug)
9788203360794
Vahr er også romandebutant og «Gaven» handler om Anne Brannfjell, Norges mest kjente signekone. Brannfjell var 1800-tallets svar på Snåsamannen, og Vahr er hennes tipptippoldebarn. I romanen skildres 20 år av Brannfjells liv. Jeg anmeldte boken i VG tidligere i høst. Boken er utgitt.

7. Edvard Hoem: Land ingen har sett (Forlaget Oktober)Edvard Hoem Land Ingen har sett Forlaget oktober

Hoem kommer med tredje del i romansyklusen som startet med «Slåttekar i himmelen». Den nye romanen forteller om brødrene Anton Edvard i Norge, og Eilert på Alberta-prærien. Ute i verden raser 1. Verdenskrig, og etter krigens slutt er det mye som endrer seg. Bøkene har så langt solgt 127 000 eksemplarer, og blitt skamrost av norske kritikere. Utgis 15.11

8. Ruth Lillegraven: Sigd (Tiden)
9788210055157
Lillegraven er aktuell med en ny, historisk diktsamling. Hun fikk blant annet Bokbloggerprisen for sitt forrige verk; «Urd». Handlingen i det nye diktverket er inspirert av livet til en bonde som levde i Granvin på 1800-tallet. Endre er odelsgutt, men må etter hvert selge gården. Den fortidige handlingen til tross; boken handler også om hvordan vi tar vare på jorden vår i dag. Boken er utgitt.

9. Ketil Bjørnstad: Verden som var min: syttitallet (Aschehoug)9788203360817
Bjørnstad fortsetter sin romanserie hvor han har ambisjoner om å skrive om hvert enkelt tiår i sitt liv. Denne boken, som allerede har fått god mottakelse hos norske kritikere, handler om vennskapet med Ole Paus – kald krig, Club 7, feminisme, EU-kamp og AKP. Boken er utgitt.

10. Line Baugstø: Fører av grå folkevogn, juli 1975 (Forlaget Oktober)9788249516926Baugstø har skrevet oppfølger til «Sommer uten brev», som hadde handling fra 1968. Den nye romanen starter i juli 1975 og handler om en kvinne som forsvinner i sommerferien. 1970-tallets feminisme er et viktig tema i romanen, og Baugstø har sagt at hun ble inspirert til å skrive denne, og den forrige romanen, av Ebba Witt Brattstrøm. Boken er utgitt

11. Eva Brantenberg: Før himmelen roper deg hjem (LIV Forlag)9788283301106

Brantenberg skriver om hverdagsmenneskene som har levd før oss i sin roman. Hovedpersonen er Maria Haakonsdatter som levde på 1700-tallet, og Brantenberg har blant annet forsket i sin egen slekt for å finne inspirasjonen til romanen. Utgis 15.10

12. Jørgen Norheim: Aldri redd for mørkets makt (Samlaget)
9788252187267
Det handler om Stalinisme og forsvinninger i Sovjet i Norheims femte roman. Tor Steinars bestefar forsvant i en fangeleir i Sovjet, og senere blir gutten opptatt av å finne ut hva som skjedde med ham. Boken forteller også om en familie gjennom fire generasjoner. Utgis 6.10

(Hovedfoto: iStockPhoto)

Legg inn en kommentar