Fem grunner til å lese noveller

Leser noveller lesekos kaffekos bok bøker bokhøst

Årets novellehøst er fantastisk god med en rekke store navn på utgivelseslistene. Her er grunnene til at du bør lese dem.

Frode Grytten, Nikolaj Frobenius, Karine Nyborg, Odd Klippenvåg, Ida Hegazi Høyer, Jonny Halberg, Agnar Lirhus og Gunnhild Øyehaug er noen av forfatterne som kommer med nye novelleutgivelser i høst. I tillegg står sterke debutanter som Marie Aubert, Olav Starheimsæter og Jan Kristoffer Dale på forlagenes utgivelseslister. Og det er mange grunner til at du bør velge noen av deres utgivelser i høst:

1. Noveller passer perfekt i en travel hverdag

Istedenfor å lese en roman, som ofte kan ta dager og uker å fullføre, består noveller av ferdige fortellinger du kan lese i lunsjen eller mens du venter på at potetvannet skal koke opp. Og mens en spennende roman kan holde deg våken hele natten, fordi du bare lese et kapittel til, kan du bli ferdig med en novelle i rimelig tid og få nok søvn til neste dag.

2. Noveller skrives av dyktige forfattere

Å skrive en god novelle kan være mer krevende enn å komponere en roman. Det er et kunststykke å skape troverdige karakterer og gode og betydningsfulle historier på knapp plass, og derfor finner du mange av våre dyktigste forfattere i sjangeren. Mange forfattere skriver dessuten både noveller og romaner om hverandre, så når du er nysgjerrig på en forfatter kan du teste novellene først for å en smakebit på forfatterskapet.

3. Noveller kommer i alle sjangere

Liker du fantasy, science fiction, krim, skrekk, klassikere eller er opptatt av samtidslitteratur så har du nok å velge mellom i novellesjangeren. Du kan velge novellesamlinger innen et gitt tema, eller kjøpe enkelthistorier på ebok.  Og som i punktet over kan du lese noveller for å få en smakebit på en ukjent sjanger. Jeg har for eksempel brukt noveller som en introduksjon til science fiction-sjangeren.

4. Noveller er ofte billigere enn romaner

Du får flere gode fortellinger til en rimeligere pris, og det er aldri negativt.  Kjøper du enkeltstående noveller på norsk eller engelsk kan du for eksempel få to noveller til prisen av det en kopp kaffe ville kostet i kaffebaren.

5. Noveller kan gjøre deg klokere

De aller beste novellene blir hos deg lenge etter at siste setning er lest, og de tar ofte opp temaer som får deg til å tenke og reflektere over verden du lever i. Noveller er dessuten som skapt for interessante diskusjoner og analyser mellom lesende venner. Å lese en novelle er både avslappede, lærerikt og utviklende.

God novellehøst!

(Hovedfoto: iStockphoto)

3 meninger om “Fem grunner til å lese noveller

Legg inn en kommentar