Høstens store engelske krim-og spenningsbøker

Clare Mackintosh brakdebuterte med den psykologiske thrilleren «Jeg lar deg gå». Nå er hun et av mange store navn som har nye krimtitler ute.

«I See You» ble ugitt i Storbritannia for en drøy måned siden, og i likhet med Mackintosh` debut er også dette en psykologisk thriller. En dag ser Zoe Walker en annonse i avisen med sitt eget ansikt og adressen til en nettside hvor man kan finne det rette. Snart dukker det opp nye annonser med andre kvinner som det viser seg blir ofre for grusomme forbrytelser.

Ny thriller fra MeyerClare mackintosh I see you krimthriller

Stephenie Meyer har solgt utallige bøker i sin ungdomsserie «Twilight». Nå har hun skrevet sin andre roman for voksne, thrilleren «The Chemist», som utgis i november. En kvinnelig agent må flykte for livet når hennes tidligere arbeidsgiver snur seg mot henne. Flere av bøkene til australske Liane Moriarty er oversatt til norsk. Hennes nyeste» Truly Madly Guilty» har akkurat kommet ut på engelsk. Her handler det om såkalte lykkelige familier og om en grillfest som det blir vanskelig å glemme. Reese Witherspoon og Nicole Kidman har sammen kjøpt filmrettighetene til boken.

Konspirasjoner og tidsreiser

Gilly MacMillian er en annen fremadstormende krimforfatter. Hennes andre roman, «The Perfect Girl», utgis i USA i september. Musikkgeniet Zoe dreper tre jevnaldrende ungdommer i en bilulykke. Flere år senere har hun bosatt seg på et nytt sted, men da moren hennes dør kommer fortiden tilbake. Robert Dickinsons «The Tourist» antas å bli en bestselger når den utgis i oktober. Konspirasjonsthrilleren handler blant annet om tidsreiser og er Dickinsons tredje bok. Robert Dickinson The Tourist

Morten Tyldum regisserer historisk krim

Graham Moores «The Last Days of Night» handler om elektrisitetens spede begynnelse på 1800-tallet. Hovedrollen i boken innehas av den unge advokaten Paul Cravath som får i oppdrag å forsvare forretningsmannen George Westinghouse mot et søksmål fra Thomas Edison, Edison hevder at det er han som har eneretten til å lage lyspærer. Moore har tidligere skrevet manuset til filmen «The Imitation Game», og det er allerede klart at «The Last Days of Night» også blir film. Vår egen Morten Tyldum skal regissere, og Eddie Redmayne skal spille hovedrollen som Paul Cravath.

The Last Days of Night Graham MooreEn bedrager i Victoriatidens London

«By Gaslight» av den kanadiske forfatteren Steven Price er en annen historisk krim du trolig vil høre mye om i høst. Handlingen starter i London i 1885 og handler om detektiven William Pinkerton og tyven Adam Foole som går sammen om å finne en sagnomsust bedrager.  Boken kommer i oktober. Skuespiller Gary Oldman gjorde et uslettelig inntrykk på mange som Dracula i 1992-filmen «Bram Stoker’s Dracula». Nå returnerer han til vampyrfiksjonen i bokform. Sammen med produsent Douglas Urbanski har han skrevet «Blood Riders» som handler om vampyrer i den ville vesten i 1882. Boken utgis i november.

Ny Poirot-krim

Alan Bradley er aktuell med den åttende boken i sin historiske krimserie om Flavia De Luce. «Thrice the Brinded Cat Hath Mew’d» utkommer i september. Sophie Hannah har skrevet enda en ny roman om Hercule Poirot; «Closed Casket» utkommer denne uken. Gyldendal har kjøpt de norske rettighetene til Blake Crouchs «Dark Matter,» og boken kommer på norsk til våren. En mann blir kidnappet og slått bevisstløs. Når han våkner er det i en verden som er totalt annerledes enn den han kjente til. Sony har kjøpt filmrettighetene til boken.

Good as Gone Amy GentryThrillere med buzz

Shari Lapenas «The Couple Next Door» har nylig utkommet og er også solgt til Gyldendal. Et par lar sin lille datter være alene hjemme mens de går i et middagssselskap til naboene. Men da de kommer hjem er datteren borte. Flere har ment at boken minner om Madeleine McCann-saken. Cappelen Damm har kjøpt Amy Gentrys debut «Good as Gone», en bok som utløste budkrig i en rekke land. Julie kidnappes fra sitt eget soverom. Åtte år senere kommer en pike som likner Julie tilbake, men Julies mor er usikker på om piken virkelig er hennes datter. Rena Olsens «The Girl Before» er en psykologisk thriller om en kvinne som får livet snudd på hodet, og blir nødt til å se på sin fortid med andre øyne.

Darktown Thomas MullenFra bok til tv-serie

Joe Ide er debutant og det snakkes allerede endel om hans thriller «IQ», som utgis i oktober. En innbygger i et av Los Angeles’ tøffeste nabolag bruker sitt intellekt for å løse sakene politiet ignorerer. Det er allerede bestemt at boken skal bli tv-serie. Thomas Mullens «Darktown» skal også bli tv-serie med Jamie Foxx som produsent.  Boken utkommer i midten av september, og handlingen foregår i Atlanta i 1948. Da en farget kvinne blir funnet død er det få andre enn to nylig ansatte fargede politimenn som reagerer. Flere har sammenliknet Mullen med Dennis Lehane.

Noe for thrillerfansen

Thrillerfans bør også merke seg «The Apartment» av S.L. Grey, som utkom i Storbritannia i juli og kommer til USA rundt påsketider neste år. Boken beskrives som» J.G. Ballard møter Agatha Christie med en dæsj Patricia Highsmith». Anna Snoekstras «Only Daughter» er en psykologisk thriller om en 16 år gammel pike som forsvinner, og kvinnen som 11 år senere i desperasjon hevder at hun er den forsvunne piken. Melina Marchetta er best kjent som ungdomsbokforfatter. «Tell the Truth, Shame the Devil» er hennes første roman for voksne, og den utgis i oktober.

Carl Hiaasen Razor GirlNytt fra Child og Hiaasen

Denne måneden kom den fjerde boken i Val McDermids serie om cold-case etterforsker Karen Pirie; «Out of Bounds». John Grisham er aktuell med «The Whistler» og i november kommer bok 21 i Lee Childs serie om Jack Reacher; «Night School». I starten av september kommer den nye boken til Carl Hiaasen; «Razor Girl». Det kommer også nye utgivelser fra Karin Slaughter, Tana French, Harlan Coben, Patricia Cornwell, David Baldacci, James Patterson og Alexander McCall Smith.

Novelleantologi med store navn

John Connolly er aktuell med «A Time of Torment», som er en ny bok med Charlie Parker i hovedrollen. Michael Connellys «The Wrong Side of Goodbye» kommer i oktober, og er en ny triller med hans krimhelt Harry Bosch. Serien om Bosch har blitt tv-serie på Amazon, og den tredje sesongen er underveis. Store navn som Stephen King, Jeffery Deaver, Lee Child og Michael Connelly deltar med noveller i antologien «In Sunlight or in Shadow», som er inspirert av maleriene til Edward Hopper. Hoppers kunst har vært en stor inspirasjon for blant andre Alfred Hitchcock, Ridley Scott, Tom Waits og Madonna. Boken utgis i desember. I 2017 er den 50 år siden Hopper døde.

(Hovedfoto: pressebilde/www.claremackintosh.com)

Legg inn en kommentar