Den svenske krimhøsten

Den påståtte seriemorderen Thomas Quick forteller for første gang sin historie i biografien som utkommer på svensk denne måneden.

Thomas Quick, som egentlig heter Sture Bergwall, hevdet at han sto bak en rekke forsvinninger og mord i Skandinavia mellom 1964 og 1993. Han påsto blant annet at han hadde bortført Therese Johannesen fra Fjell i Drammen, og han ble dømt i den saken og en rekke andre saker selv om bevisene var få. I etterkant trakk han alle tilståelsene tilbake og ble frikjent. Det har vært skrevet flere bøker om Quick-saken. Den 15. september slippes «Bara jag vet vem jag är» på svensk, hvor Bergwall selv forklarer hvordan det gikk til at han fikk stempelet som en av verdens verste seriemordere.

Ny bok om Joona Linna

kaninjegeren-lars-kepler
Lars Kepler er aktuell med den sjette boken i krimserien med Joona Linna i hovedrollen. «Kaninjägaren» ligger allerede på førsteplass over forhåndsordre på flere svenske nettbokhandlere. Boken kommer på svensk 24. oktober, og cirka en uke senere utgis den i norsk oversettelse av Cappelen Damm. Tove Alsterdal høstet mye ros for sin forrige krimroman, «Ingen vei tilbake», som ble utgitt på norsk av Kagge forlag. Nå er «Vänd dig inte om» ute på svensk. En mann blir knivstukket og drept på vei hjem fra butikken, og hans eks-kone mistenkes for mordet. Det skal vise seg at saken har forgreininger til Beckomberga, som var Europas største sinnssykehus.

Krim om flyktningestrømmen

Cilla og Rolf Börjlind har tatt for seg den store tilstrømmingen av flyktninger til Europa, og ensomme flyktningebarn, i sin nyeste krimroman «Sov du lilla videung». Ekteparet Börjlind utgis av Gyldendal i Norge. Leif G.W. Persson har skrevet «Kan man dö två gångar?» hvor oppdagelsen av en hodeskalle gir en ny sak for Evert Backström. Perssons norske oversettelser utgis av Vigmostad & Bjørke. Stefan Ahnhems tredje roman i serien med Fabian Risk i hovedrollen, «Arton grader minus», utgis i oktober. Handlingen utspiller seg to år etter hendelsene i «Offer uten ansikt». Aschehoug har de norske rettighetene til Ahnhems krimbøker.

valkommen-hem-ninni-schulmanJournalistkrim

Ninni Schulman har blitt en av Sveriges mestselgende krimforfattere siden debuten i 2010. Nå kommer hun med den femte romanen med journalisten Magdalena Hansson i hovedrollen. «Välkommen hem» handler om hevn og forsoning. Cappelen Damm utgir Schulman på norsk, og de utgir også Mikaela Bley hvis debut skapte budkrig hos flere utenlandske forlag. Nå er hun aktuell med sin andre roman; «Liv». Krimjournalist Ellen Tamm får høre at en kvinne er funnet slått i hjel ved en åker. Da hun begynner å snuse i saken kommer hun i befatning med et tettsted med mange hemmeligheter.

Thrillere

Anders de la Motte utgis på norsk av Aschehoug og er aktuell på svensk denne høsten med «Slutet på sommaren», som er en frittstående spenningsroman. I 1983 forsvinner en liten gutt sporløst i Skåne. Tyve år senere leder storesøsteren hans en gruppeterapisamtale i Stockholm hvor en av deltakerne avslører minner om en liten gutts forsvinning. I midten av oktober kommer Mons Kallentoft med sin nyeste krim «Djävulsdoften». Han utgis på norsk av Kagge. Markus Lutteman har solgt over en million bøker samlet. Nå er han aktuell med «Blodmåne», en internasjonal thriller om den illegale handelen med nesehorn-horn. Ingrid Elfberg har skrevet «Monster» som beskrives som en psykologisk thriller om mobbing og svik. Hun ble tidligere utgitt på norsk av Silke forlag.

nargryningendrojerHistorisk krim

Arkeolog Anna Lihammer vant Svenska Deckarakademinets debutantpris i  2014 for boken «Medan Mörkret faller». Hun skriver krim fra 1930-tallets Sverige og Europa, og skildrer blant annet nazismens fremvekst. «Där gryningen dröjer» er den tredje boken i serien og den har handling fra 1936. En rekke brutale mord i Stockholm kan ha sammenheng med en polekspedisjon tyve år tidligere. Martin Palmquist og Johanna Linne har skrevet en historisk krim med handling fra 1901; «Amerikakistan». Pontus Ljunghill har skrevet sin andre krimroman, «Lykttändaren», som utspiller seg sommeren 1923 – fem år før hendelsene i Ljunghills debut «En usynlig». En ung, ukjent pike blir funnet drept i sin leilighet i Stockholm. Ljunghill utgis på norsk av Panta forlag.

Thrillerdebut med buzz

Tobias Olsson er en anerkjent journalist i Sverige, hvor han har arbeidet i Svenska Dagbladet, og han har også vunnet priser for sin gravejournalistikk. I slutten av september debuterer han som krimforfatter med boken «Av samma blod» hvis tv-rettigheter allerede er solgt til Storbritannia. Det er høst i Hellas da en svensk politimann blir funnet slått i hjel utenfor et bordell. Utenrikskorrespondenten Jonathan Sandler og asyljuristen Livia Köhler har hovedrollene i krimromanen hvor mektige interesser gjør alt for å vokte sine henmeligheter. Magnus Jonsson debuterer med «Mannen som lekte med dockor», den første boken i en ny trilogi med navn «Hatet». Krypteringsekspert Linn Ståhl blir bedt om å hjelpe politiet med oppklaringen av en rekke brutale mord.

av-samma-blodKrim fra Kautokeino

Lars Pettersson skriver krimromaner fra Kautokeino, og hans tredje bok har fått tittelen «Mörkertid». I et tilfluksrom på en rakettoppskytingsbase gjøres det et makabert funn. Alexander Söderberg er aktuell med «Den gode vargen» som er den siste boken i trilogien om Sophie Brinkmann og Hector Guzman. Han har vært utgitt på norsk av Vigmostad & Bjørke. «Sandgrav» er andre bok i en ny krimserie av Helene Tursten. Kriminalinspektør Embla Nyström frykter at en seriemorder er løs når flere barn forsvinner. Anna Jansson er aktuell med «Svärmödrar utan gränser». Anna Karolina har skrevet den tredje boken i sin kritikerroste krimserie om Amanda Paller. I «Förlorat ansikte» får en flyktning syre kastet i ansiktet og senere forsvinner hun fra sykehuset.

Mer Elegant-krim

Anne-Marie Schjetlein er aktuell sin andre krim, «Döden den bitterbleka». Denise Rudbergs sjette bok i krimserien «Elegant» utgis i oktober og har fått tittelen «På sex meters djup». Hun utgis på norsk av Cappelen Damm. Helena von Zweigberg er aktuell med den psykologiske thrilleren «Hon som bar skammen». Åke Edwardson debuterte i 1995. I hans nyeste utgivelse, «Vintermörker», har han samlet sine beste krimnoveller. Håkan Eriksson debuterer med «Sömngångare» som handler om terrorisme og fundamentalisme.

sekten_som_teruppstod-lindstein_mariette-37352839-frntlOm sekter og terrorisme

Mariette Lindsteins andre roman har fått tittelen «Sekten som återuppstod». Rettighetene til denne, og hennes forrige bok, er solgt til Gyldendal i Norge. Sara Lowestam er aktuell med «Luften är fri». Peter Stjernström har skrevet «Burflickan». Lisa Bjurwalds «Tills bara aska återstår» er den første boken i serien om Rebecka Born. Marianne Cedervall har skrevet «Låt det som varit vila». Hans-Olov Öberg har skrevet «Den ihåliga direktören», hvor politikk og næringsliv står sentralt. Mats Lerneby er aktuell med «Desertören». Her må frilansjournalist Erik Gallpol undersøke en sak med en forsvunnet pike, og sporene leder til Italia og Roma.

 

(Hovedfoto: Utsnitt av omslaget til «Bara jag vet vem jag är» av Sture Bergwall)

 

 

 

En mening om “Den svenske krimhøsten

Legg inn en kommentar