Høstens beste engelske romaner

En historisk roman om en flyktende slavejente har fengslet de engelske bokleserne i en bokhøst hvor fokuset på rase og klasse står sentralt.

Nancy Isenbergs dokumentar «White Trash» har ligget på bestselgerlistene lenge, og kampanjen Black Lives Matter brer om seg. Og en av romanene som så langt har fått mye av oppmerksomheten i den amerikanske bokhøsten handler nettopp om undertrykking og rase. Colson Whiteheads «The Underground Railroad» forteller historien om tenåringsjenta Cora som lever et hardt liv som slave på en bomullsplantasje i Georgia. Hun bestemmer seg etter hvert for å flykte. Boken har fått flotte kritikker, blitt sammenliknet med noen av verkene til Toni Morrison og er valgt til hovedbok i Oprahs berømte bokklubb.

the mothers brit bennettDebut med mye buzz

Jacqueline Woodson skriver om hvordan det var å vokse opp som afroamerikaner i Brooklyn på 1970-tallet i  «Another Brooklyn». Brit Bennett fikk svært mye oppmerksomhet for essayet «I Don’t Know What to Do with Good White People» i 2014. Denne høsten debuterer hun med boken «The Mothers», som trekkes frem av mange som en av bøkene som bør leses i høst. Boken har handling fra et svart nabolag i sørstatene i USA. Robert Hicks har skrevet «The Orphan Mother», som er basert på en sann historie og handler om en tidligere slavekvinne hvis sønn blir drept.

Søken etter identitet

Jonathan Rabb er aktuell med «Among the Living», om en overlevende etter Holocaust som forsøker å gå tilbake til et normalt liv i Sørstatene i USA. Jonathan Safran Foers «Here I Am» handler om hvordan man skaper sin egen identitet, og beskriver en jødisk familie som gjennomgår en krise i Washington D.C. «News of the World» av Paulette Jiles har handling rett etter den amerikanske borgerkrigen og forteller om en general som må eskortere en foreldreløs pike til hennes nærmeste slektninger.

Orphans at the carneval carol birchKarneval og utenforskap

Amos Oz har skrevet «Judas», som har handling fra Jerusalem i 1959. Carol Birch ble nominert til Bookerprisen for sin forrige, historiske roman. Nå er hun klar med «Orphans at the Carneval» som har handling fra midten av 1800-tallet. Alan Moore er aktuell med «Jerusalem» og Marissa Silver har skrevet «Little Nothing», om en kvinne som blir født inn i det forrige århundret med et utseende som skiller seg fra mengden og dermed gjør det vanskelig for henne å passe inn.

Nytt fra Atwood

Margaret Atwood kommer med en ny roman i oktober. «Hag-Seed» er en gjenfortelling av  William Shakespeares «The Tempest». Alice Hoffman er aktuell med «Faithful» i november. Zadie Smith har skrevet «Swing Time». Anne Valentes «Our Hearts will Burn Us Down» er en oppvekstroman om livene til fire tenåringer etter en skoleskyting. Robert Olen Butler undersøker Vietnamkrigens effekt på en familie i «Perfume River». Micael Chabon er aktuell med «Moonglow».

the velvet hoursHistoriske romaner

Helen Sedgwick debuterer med «The Comet Seekers», hvor handlingen strekker seg fra middelalderens England og til Antarktis. Fiona Davis debuterer med «The Dollhouse» som har handling fra New York på midten av 1950-tallet. Marie Benedicts «The Other Einstein» utkommer i midten av oktober og handler om hustruen til Albert Einstein. Eowyn Ivey er aktuell med «To the Bright Edge of the World», en historisk roman fra Alaska på slutten av 1800-tallet. Alyson Richman er aktuell med «The Velvet Hours», som handler om et mysterium fra 2. verdenskrig.

Avslutter Clifton-krøniken

Jeffrey Archer er aktuell med den syvende og siste boken i Clifton-krøniken. «This Was a Man» utgis i november. Bernard Cornwell kommer også med en ny historisk roman. Thomas Keneally har skrevet «Napoleon’s Last Island», og den kommer ny roman fra Nicolas Sparks. Maria Siemple er aktuell med «Today Will be Different». Juan Gabriel Vasquez er klar med «Reputations», og Ron Rash har skrevet «The Risen».

leave me gayle formanGayle Forman skriver for voksne

Gayle Forman er en anerkjent ungdomsbokforfatter og denne høsten kommer hun med «Leave Me» som er hennes første bok for voksne. Her skriver hun om en kvinne som en dag forlater sin familie. Sarah Domet debuterer med «The Guineveres», som handler om fire piker som blir oppdratt av nonner. Boken sammenliknes med «Jomfrudød» av Jeffrey Eugenides. T.C. Boyles «The Terranauts» handler om fire menn og fire kvinner som i 1994 deltar i et eksperiment om menneskenes fremtid. «The Wangs vs the World» av Jade Chang er en debut om kinesiske immigranter som drar på en biltur gjennom USA.

Sterke romannavn

Stephanie Gangi debuterer med «The Next» som beskrives slik: «en roman om kjærlighet, hevn og et sexy spøkelse som nekter å gi slipp». Rose Tremain har skrevet «The Gustav Sonata», om en sveitsisk gutt som i barndommen innleder et intenst vennskap til en jødisk gutt. Tremain har tidligere blitt sammenliknet med Hillary Mantel og Colm Toibin. «The Lesser Boehmians» av Eimear McBride handler om en ung dramastudent og hennes forhold til en mye eldre skuespiller. Emma Donogue er klar med «The Wonder» og Ann Patchett har skrevet «Commonwealth».

Legg inn en kommentar