Fem nye bøker om 2. Verdenskrig

I disse dager gjør den norske filmen «Kongens nei» stor sukess på norske kinoer. For de som vil lese mer om temaet utgis det i høst flere nye utgivelser som kaster lys over tiden da Norge var okkupert av Tyskland.

En av de mest omtalte titlene som har utkommet, «Kongens flukt» av Lars West Johnsen og Jens Marius Sæther., har jeg allerede omtalt her på bloggen. Men Johnsen og Sæthers bok er ikke den eneste historiske dokumentaren som utgis om 2. verdenskrig i høst. Temaet er, som vanlig, godt til stede i den norske sakprosahøsten med flere anerkjente forfattere på bokomslagene. Her er fem av titlene som utkommer denne bokhøsten:

Gunnar Myklebust: Mysteriet på Magerøya (Aschehoug)

mysteiet-pa-mageroya

Fiskeværet Opnan på Magerøy< ble gjenstand for mye oppmerksomhet i juni 1942. Da fortalte to russere at de hadde spist kameratene sine for å overleve. Deres historier førte til at tyskerne arresterte flere norske menn. Myklebust fikk vite om saken gjennom slektningen til en av de involverte mennene, og har forsøkt å finne ut hva som egentlig skjedde den gangen. Myklebust har tidligere skrevet bok om tungtvannssabotøren Joachim Rønneberg.

Asbjørn Jaklin: Brent jord (Gyldendal)

Gyldendal_Jaklin_Brent_Jord_Forside_NY3

Høsten 1944 tvangsevakuerte Hitler Nord-Troms og Finnmark, og raserte flere steder. I denne utgivelsen skildrer Jaklin hvilke konsekvenser dette fikk rent politisk og for de mange menneskene som ble rammet. Interessen for denne utgivelsen har vært stor. Bare etter tre dager i salg har Gyldendal trykket nytt opplag, og boken gikk rett inn på andre plass på bestselgerlisten for generell litteratur.

Arnfinn Haga: Vår mann på kysten (Cappelen Damm)

var-mann-pa-kysten

Eivind Viken opererte som radioagent i det okkuperte Norge, og han har mottatt flere utmerkelser for sin innsats. I Hagas nyeste bok skriver han om hvordan Viken ble rekruttert i London og hans virksomhet fram til freden i 1945. Haga har tidligere skrevet om Viken i 2014-boken «Nødrop fra Staveneset», og har ellers skrevet flere bøker med handling fra 2. verdenskrig. Han har fått Kongens fortjenstmedalje i gull for sitt forfatterskap.

Eirik Veum: Det svenske sviket (Kagge)

org_det-svenske-sviket-hoy1
Veum skapte stor debatt med sin bokserie «Nådeløse nordmenn». I sin nyeste utgivelse skriver han om Norges og Sveriges forhold under krigen, et forhold som i følge bokbeskrivelsen ikke var like varmt som det vi har lest om i historiebøkene. Veum skal også vise hvordan svenske borgere flere ganger motarbeidet den norske motstandskampen. Boken kommer i salg 25. oktober.

Alf R. Jacobsen: Kryssild (Vega)

kryssild-jacobsen

Jacobsen er en av våre aller fremste krigskronikører og er også mannen bak «Kongens nei», boken som filmen som nå går på kino er basert på. Hans nyeste utgivelse skildrer hvordan tyskerne jaktet på allierte konvoier under krigen, og han tar utgangspunkt i to søstre og deres opplevelser og kjærlighet. Boken utkommer 20. oktober.

(Hovedfoto: iStockPhoto)

En mening om “Fem nye bøker om 2. Verdenskrig

  1. Interessant! Eg har i løpet av dei siste vekene lest dei fire bøkene til Alf R. Jacobsen om angrepet på Norge og har Kongens flukt liggjande klar. Jaklins Brent jord har eg også planar om å lesa. Dei andre hadde eg ikkje høyrt om, så tusen takk for gode lesetips!

Legg inn en kommentar