Ikke i kveld, kjære!

Lesepå sengen-leselyst-kindle-lydbok-leselampe

Hva gjør du når du elsker å lese på sengen, men partneren din aller helst vil sove? Ved hjelp av kompromisser og et par enkle tips kan begge bli fornøyde.

Det har vært en lang dag. Arbeid, middag, klesvask og rydding. Hunder som skal luftes og barn som skal følges opp. Snart er klokken 23, og det er tid for sengen og litt deilig avslapping med en god bok på sengekanten. Luksustiden som man gleder seg til det meste av dagen. Den hvor stress og tanker kan kobles vekk, og man kan kaste seg inn i en fiktiv verden hvor man kun er observatør til det som skjer. Man smyger seg ned under dynen, skrur på lyset og finner frem boken. Men så:  -Kan du være snill og ikke lese i kveld, kjære? Det er sent og jeg vil sove!

Vanlig med lesekonflikter

Lyder det kjent? For mange boklesere er dette en vanlig problemstilling. Jeg er for eksempel en av dem som elsker å lese på sengen. Det er slik jeg kobler av, og mange dager er det først i sengen jeg har tid til å åpne en bok. Også er det vanen; jeg har lest på sengen siden jeg var liten. Har hatt utallige netter hvor jeg lå under dynen med lommelykt for at foreldrene mine ikke skulle se at jeg leste «bare et kapittel til». Når jeg leser slapper jeg av, og jeg sovner mye lettere etterpå. Heldigvis har jeg en samboer som også liker å lese på sengen, men det hender at ønskene våre likevel ikke er så samstemte.

I følge professor Paul C. Rosenblatt er konflikter rundt lesing i sengen veldig vanlig i et parforhold. Han har skrevet bok om det å dele seng med en partner. -Da jeg intervjuet personer til min bok «Two in a Bed» viste det seg at det var mest vanlig at bare én av partene i et parforhold leste på sengen før de sovnet, og det kunne føre til problemer, skriver professor Paul C Rosenblatt i et blogginnlegg i Huffington Post.

Young woman is sleeping in her bed.
Foto: iStockPhoto

En nødvendighet

Rosenblatt fant at det å lese på sengen er en nødvendighet for mange. Noen klarer helt enkelt ikke å sove før de har lest et par kapitler. Jeg nikker gjenkjennende til flere av hans funn:

– For noen er tiden før de sovner den eneste gangen de har anledning til å lese i løpet av dagen. Noen trenger å lese på sengen for å tømme hodet for ting som ellers ville gjort det vanskelig å få sove. For noen er lesing avslappende, og den avslappende følelsen de får fra å lese gjør det enklere for dem å sovne.  Noen leser som en del av jobben, og de er nødt for å lese sent på kvelden for å være forberedt til neste dag. Og noen trenger rett og slett å lese på sengen for å varme den opp før de kan sovne, skriver Rosenblatt.

Tips til løsninger

Det er som regel lyset som er mest plagsomt for den parten som bare vil legge seg til å sove. Men lydene av sider som vendes og bevegelsene til partneren som fortsatt ligger våken kan også være plagsomme. Så hva skal man egentlig gjøre dersom man higer etter å lese, mens partneren vil sove? Noen klarer å venne seg til å sovne med lyset på, men for andre er dette vanskelig.

Jeg har satt opp syv tips som kan gjøre at den ene parten får lese og den andre får sove. Noen av tipsene er hentet av Rosenblatts blogg, andre har jeg god erfaring med selv:

1. Kjøp en leselampe

Du får tak i leselamper i bokhandelen og i butikker som selger reiseutstyr. Vanligvis kan lampen festes direkte på boken, og den gir et konsentrert lys som ikke er like forstyrrende for den som vil sove. Det negative med en leselampe er at batteritiden kan være dårlig. Jeg har bytte batterier ofte på de jeg har eid.

2. Kjøp søvnmaske og ørepropper til partneren din

En søvnmaske over øynene er en fin måte å stenge ute lyset på, og du får kjøpt disse i parfymerier og i reisebutikker. Ørepropper er vanlig å finne i bokhandelen. Jeg pleier også å ta med meg ørepropper når jeg får utdelt slikt på konserter.

3. Bli enige om en begrenset lesetid

Bestem deg for at du bare skal lese et eller to kapitler før du sovner. Hvis du vet at boken er spennende og det blir vanskelig å legge den vekk, velg en annen bok. Jeg har tidligere skrevet om fordelene ved å velge novellesamlinger på sengekanten. Et godt tips også i denne situasjonen.

Foto: iStockPhoto
Foto: iStockPhoto

4. Kjøp en Kindle eller et annet lesebrett

Jeg leser alltid på kindle når samboeren min ønsker å sove mens jeg fortsatt er i lesehumør. Med en kindle trenger jeg ikke å skru på lampen over sengen, og jeg kan også justere ned lyset på selve lesebrettet. Noen liker å lese på mobilen, men mobillyset kan gjøre det enda vanskeligere å få sove når leseøkten er over.

5. Bruk lydbøker

Lydbøker er genialt i sengen. De kan enkelt lastes inn i en app på mobilen, og utstyrt med et par høretelefoner kan du entre bokens verden samtidig som partneren din får sovne i et helt mørkt rom. Avslappende er det også. Enkelte lydboktjenester har en «sleep timer» som gjør at opplesingen slutter etter en forhåndsvalgt tid – fint hvis du har en tendens til å sovne underveis.

6. Kjøp en større seng

Det er ikke så lett å lese dersom dere ligger helt oppi hverandre, og dine bevegelser sørger for at partneren våkner. Med en større seng kan du holde avstand når du leser, og et eventuelt leselys vil heller ikke plage partneren like mye dersom du ligger med ryggen med litt avstand.

7. Gi den andre oppmerksomhet før du begynner å lese

I følge Rosenblatt kan noen av lesekonfliktene bunne i at den ene parten føler seg oversett og tilsidesatt av den andres bok. Han påpeker derfor at det er viktig å gi den andre parten oppmerksomhet før man vender øynene mot boken.

– Et av de viktigste kompromissene er at den lesende parten gir den andre oppmerksomhet og kos hver natt. Det er viktig at man med handlinger eller ord sier «du er viktig for meg, jeg er glad i deg og jeg liker å være sammen med deg., understreker Rosenblatt.

(Hovedfoto: iStockphoto)

En mening om “Ikke i kveld, kjære!

Legg inn en kommentar